پخش زنده
امروز: -
یکی از مهمترین مشخصه های زمامداری ترامپ، رویکرد منفی وی در قبال سازمان ها، توافق ها و پیمان های منطقه ای و بین المللی و به دیگر سخن تعهدگریزی وی نسبت به نظام بین الملل است. این اقدامات یکجانبه در قالب پیشبرد شعار "نخست آمریکا" از سوی ترامپ صورت گرفته است.
پژوهش خبری صدا و سیما: وقوع دو جنگ جهانی خانمانسوز در قرن بیستم اهمیت شکل گیری سازمان های بین المللی را با هدف جلوگیری از تکرار جنگی مشابه برجسته کرد. برای رسیدن به این هدف؛ ایجاد سازمان های فراگیر بین المللی از جمله سازمان ملل متحد اندیشه ای راهگشا در این رابطه به نظر می رسید. دولت آمریکا نیز با هدف بهره برداری حداکثری تلاش کرد با ایجاد ساختاری نوین و البته مطلوبِ خود در عرصه بینالملل ،گام بردارد. لذا در بُعد امنیتی ناتو را تاسیس کرد و در عرصه اقتصادی نهادهایی مانند بانک جهانی، صندوق بینالمللی پول و سپس سازمان تجارت جهانی را بنیان نهاد و این روند تا چندی پیش تداوم یافت.
اما چندی است که ترامپ بی توجه به تبعات تصمیمات خود، سازمان های بین المللی را مورد هدف قرار داده و در راستای ”انزواگرایی“ اقدامات خود را به اجرا در می آورد. بررسی مختصر کارنامه بین المللی ترامپ در دوره ریاست جمهوری اش گویای این واقعیت است که ؛ تعهدگریزی و بی اعتنایی به سازمان های مهم بین المللی از بارزترین ویژگی های رئیس جمهوری کنونی آمریکا است.
در این راستا دولت ترامپ چندی پیش، بی اعتنا به افکار عمومی و جامعه جهانی از سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی ملل متحد (یونسکو) و همچنین شورای حقوق بشر ملل متحد خارج شد. افزون بر آن، خروج آمریکا از پیمان تجاری شراکت فرا پاسیفیک (تی.پی.پی)، توافقنامه اقلیمی پاریس، پیمان مهاجرتی سازمان ملل، قرارداد تجارت آزاد آمریکای شمالی (نفتا) و برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) از عمق مسئولیت گریزی ترامپ حکایت می کند.
پژوهش پیش رو که با شیوه اسنادی انجام شده، تلاش دارد رفتارهای تعهدگریز ترامپ را در قبال نهادی های حقوق بین الملل به طور مختصر تبیین نماید.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است
پژوهشگر :مرتضی هوشیار