پخش زنده
امروز: -
توصیه به خوردن مکرر آب و نوشیدنیهای گرم در طول روز برای جلوگیری از ابتلاء به بیماری کرونا این روزها با آغاز ماه مبارک رمضان برخی از روزهداران را نگران کرده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز سیستان و بلوچستان ، برخی از شایعات فضای مجازی مبنی بر فتوای مراجع تقلید در خصوص واجب نبودن روزه در شرایط فعلی که جامعه درگیر بیماری است هم مزید علت شده و برخی از مردم را دچار شک و تردید برای روزهداری یا روزه نگرفتن کرده است.
حکم شرع چیست؟
حجت الاسلام ایرانمنش کارشناس مذهبی میگوید: نظر مراجع تقلید درباره روزه در شرایط کنونی نسبت به گذشته هیچ تغییری نکرده است، چون احکام دین مبین اسلام متناسب با همه شرایط و زمانها صادر شدهاند و بیماری کرونا هم یکی از شرایطی است که اکنون پیش آمده است.
وی درباره پاسخ مراجع عظام تقلید به سوالات مردم درباره حکم روزه در این شرایط میافزاید: روزه یکی از تکالیف الهی و بر همه مسلمانانی که به سن تکلیف رسیدهاند واجب است و ترک آن هم جایز نیست مگر بر افرادی که روزه با گمان عقلایی برای آنها ضرر داشته باشد.
این کارشناس مذهبی میگوید: اگر روزه موجب ایجاد بیماری یا تشدید بیماری شود و یا اینکه درمان و سلامتی کسی را به تاخیر بیندازد روزه بر او واجب نیست اما قضای آن ساقط نمیشود.
آیا در شرایط فعلی میتوان گمان عقلایی داد که روزهداری موجب ایجاد بیماری کرونا میشود؟
شاید ترس از خشکی گلو و کم شدن آب بدن در هنگام روزهداری تنها علت شایع شدن ضرر داشتن روزه در زمان شیوع ویروس کووید 19 باشد.
در خصوص گمان عقلایی باید گفت: این احتمال باید یک منشاء علمی ثابت شدهای داشته باشد که تاکنون هیچ مستند علمی درباره اینکه روزه گرفتن سیستم ایمنی بدن را کاهش و خطر ابتلاء به ویروس کرونا را افزایش میدهد وجود ندارد بلکه شمار زیادی از متخصصان بر این عقیدهاند که روزه سیستم ایمنی بدن را افزایش میدهد و مقاومت بدن را در برابر بیماری بیشتر میکند.
با توجه به دادههای ثابت شده پزشکی و باور شمار زیادی از پزشکان متخصص درباره اینکه روزهداری عوامل مستعد کننده کرونا همچون استرس، فشار خون، قند خون و سرطان را کاهش میدهد میتوان ادعا کرد که نه تنها روزه خطر ابتلاء به کرونا را افزایش نمیدهد بلکه خطر ابتلاء به آن را هم پایین میآورد.
فیروزکوهی کارشناس تغذیه با بیان اینکه روزهداری استرس را کاهش و بدن را در برابر آن مقاوم میکند، میگوید: روزهداری نه تنها برای افراد سالم هیچ ضرری ندارد بلکه موجب تقویت ایمنی بدن هم میشود.
وی میافزاید: بدن در هنگام روزهداری با سوختن مواد قندی، مادهای به نام کتون تولید میکند که این ماده میتواند ویروسها را نابود و احتمال ابتلاء به بیماری را خیلی کم کند.
این کارشناس میگوید: افراد چاق و بیمارانی که چربی خون و کبد چرب دارند در هنگام روزهداری سلامت بیشتری دارند.
فرجیان معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان هم میگوید: اگر روزهداران، تغذیه کافی و مناسبی در وعدههای سحر و افطار داشته باشند و از پرخوری هم پرهیز کنند سیستم ایمنی بدنشان تقویت میشود.
دکترمیرادی از متخصصان داخلی هم در این باره میگوید: متابولیسم بدن در زمان روزهداری سمومی را که بدن از برخی مواد غذایی دریافت کرده است دفع میکند به شرط اینکه روزهداران در زمان افطار از پرخوری پرهیز کنند.
این کارشناس پزشکی میگوید: سلولهای معده و دستگاه گوارش که در طول سال آسیب دیدهاند با روزه ماه مبارک رمضان فرصت ترمیم پیدا میکنند.
روزه و طب اسلامی
یکی از حکمتهای وجوب روزه در دین مبین اسلام سلامت جسم و روح انسان است که به صراحت در آیات و روایات فراوانی به آن تاکید شده است.
حجت الاسلام ایرانمنش میگوید: پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله روزه داری را یکی از بالاترین درمانها بیان میکنند و میفرمایند: معده، خانه تمام دردهاست و امساک (پرهیز از خوردن و آشامیدن) بالاترین داروهاست.
وی میافزاید: نبی اکرم صلی الله علیه و آله در روایت دیگری میفرمایند: روزه بگیرید تا سالم بمانید.
حضرت علی علیه السلام میفرمایند: صحت و سلامتی بدن در روزه داری و امساک از غذا است.
پورکیخا از متخصصان طب سنتی در این باره میگوید: روزهداری با استفاده از مزاج گرم و خشک به بهترین شکل تمام آلودگیها را در بدن میسوزاند.
وی میافزاید: روزه اگر درست گرفته شود برای همه بیماریها میتواند مفید باشد حتی افرادی که دچار مشکلات معده و یا بیماری اثنیعشر هستند.
چگونه روزه بگیریم که آسیب نبینیم؟
کارشناسان تغذیه برای اینکه بدن در هنگام روزهداری دچار کم آبی و خشکی گلو نشود راهکارهای مفیدی دارند.
فیروزکوهی کارشناس تغذیه میگوید: پرهیز از پرخوری در وعدههای سحر و افطار مهمترین موضوعی است که روزهداران باید رعایت کنند تا دچار آسیب نشود.
وی برای اینکه بدن دچار کم آبی نشود پیشنهاد کرد در وعدهی سحر به هیچ عنوان از غذاهای قندی استفاده نشود اما در وعده افطار از مواد قندی بیشتر بهره بگیرید.
این کارشناس خوردن تخم شربتی، سبزیجات و خورشتهای مانند خورشت سبزی، آلو و کرفس را برای وعده سحر پیشنهاد و توصیه میکند که روزه خودتان را با آب گرم، شیر کم چرب و یک خوراکی شیرین باز کنید و از خوردن آب سرد در هنگام افطار هم پرهیز کنید.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله میفرماید: بهترین غذایی که فرد روزهدار با آن روزهاش را افطار می کند، کشمش یا خرما یا خوراکی شیرین است.
نویسنده: محمد ایرانمنش زرندی