دبیر کل ستاد مبارزه با موادمخدر افزود: وقتی اسفندماه در سازمان ملل گزارشی درخصوص این میزان کشف میدادم مورد تقدیر معاون دبیر کل سازمان ملل قرار گرفت و برخی نمایندگان کشورها در حاشیه اجلاس از من میپرسیدند که این حدود هزار تن که گفتید هزار تن بود یا هزار کیلوگرم؟
آقای مومنی گفت: ما در شرایطی موفق به کشف این ۹۵۰ تن موادمخدر شدیم که در افغانستان کمتر از ۳۰۰ تن کشف شده بود، افغانستانی که جلوی چشم کشورهای فرامنطقهای کشت میکنند، اما جمهوری اسلامی ایران باید با تعقیب و گریز و لایههای پیچیده به امر کشف بپردازد.
وی با اشاره به اینکه تمرکز بر مرزهای شرقی کشور و مبادی خروجی، تمرکز به اقدامات اطلاعاتی و تمرکز بر باندهای بزرگ؛ سه رویکرد این ستاد در حوزه مقابله بوده است، افزود: ۷۴ درصد کشفیات ناشی از اقدامات اطلاعاتی و ۷۶ درصد آن در پنج شش استان شرقی کشور بوده است و ما در مقایسه با سال ۹۷ به لحاظ تعداد شهدای امر مبارزه با موادمخدر ۵۶ درصد کاهش داشته ایم.
دبیر کل ستاد مبارزه با موادمخدر گفت: در سال گذشته تعداد عملیات و درگیریها و تلفات اشرار و مصادره اموال و توقیف خودروها و سلاحها بیشتر شد که هماهنگیهای سازمانهای مسئول در ستاد را نشان میدهد.
آقای مومنی افزود: قیمت موادمخدر به صورت نقطه به نقطه در فروردین ۹۹ نسبت به فروردین ۹۸ به طور میانگین بیش از ۵۰ درصد افزایش پیدا کرد و این نشان میدهد که فقط کشف صرف نبوده و از افزایش ورود هم جلوگیری شده است.
وی گفت: امریکایی که دائم ما را تحریم میکند گرفتاری خودش بیشتر شده است و سازمان ملل رسما از افزایش اعتیاد در امریکا اعلام نگرانی کرده و تعداد معتادان زن دو برابر شده است و هم اکنون امریکا با ۵ درصد جمعیت جهان، ۲۰ درصد زندانیان جهان را دارد.
آقای مومنی افزود: جمهوری اسلامی ایران با همه توان برای نجات جان انسانها تلاش میکند و ما در شرایط تحریم نیز دستاوردهایمان رو به افزایش است و سال گذشته بیشترین میزان کشفیات در جهان را داشتیم.
تا چند روز آینده معتادان متجاهر جمع آوری میشوند دبیر کل ستاد مبارزه با موادمخدر گفت: براساس شیوه نامه جدید ستاد ملی مبارزه با کرونا تا چند روز آینده کار جمع آوری معتادان متجاهر از سر گرفته میشود.
آقای اسکندر مومنی در ادامه سخنانش در نشست تخصصی ویدئوکنفرانسی معاونان و مدیران کل ستاد مبارزه با موادمخدر استانهای سراسر کشور در حوزه درمان معتادان از سازمان بهزیستی قدردانی کرد و افزود: در حوزه درمان معتادان متجاهر بزرگترین دستاوردها در سال گذشته رقم خورد.
وی گفت: در دهههای گذشته مناطقی بود که در اشغال خرده فروشان قرار داشت که نمونه آن منطقه شوش و هرندی بود که استحکامات فراوانی در آنجا بنا کرده بودند و اواخر سال ۹۷ که وارد کار شدیم سنگرهایی را دیدیم که در جبهههای جنگ این لایههای چندگانه استحکامات را ندیده بودیم و با همتی که صورت گرفت ۸۵ تا ۹۰ درصد معتادان متجاهر ساماندهی شدند و پس از دهها سال، زندگی در این مناطق جاری شد و کسب و کارها رونق گرفت.
آقای مومنی افزود: در ستاد مبارزه با موادمخدر هم که با حضور رئیس جمهور تشکیل شد، در جلسهای مقرر شد حدود ۵۰ درصد این معتادان در کل کشور ساماندهی شوند و دستگاهها در این باره بیش از وظایف خود عمل کردند، اما با شیوع بیماری کرونا در اسفند سال گذشته با نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مقرر شد معتادان جدیدی را جمع آوری نکنند که این تصمیم بسیار درست بود و شاید اگر رخ نمیداد با فاجعهای روبرو میشدیم.
وی گفت: از طرف دیگر آن دسته از معتادان متجاهری که نگهداری میشدند دوره نگهداری قانونی شان تمام شده بود و از این مراکز خارج شدند و بعد از مکاتبه با ستاد مبارزه با کرونا مقرر شد ۶ ماه دیگر به مدت نگهداری آنها اضافه شود که اقدام خوبی بود یعنی هم اکنون معتادانی که سازماندهی میکنیم از یک ماه تا دوازده ماه نگهداری میشوند در حالی که در قانون مدت نگهداری یک تا سه ماه و در صورت تمدید تا شش ماه است.
دبیر کل ستاد مبارزه با موادمخدر افزود: در حوزه درمان معتادان مهمترین چالش، اصلاح قانون است چرا که قانون باید روزآمد باشد و ما در یک سال گذشته بارها از نقص قانون و روزآمدنبودن آن گفته ایم.
آقای مومنی با اشاره به اینکه هم اکنون اراده خوبی در همه دستگاهها برای مبارزه، درمان و پیشگیری وجود دارد، گفت: همه دستگاهها پای کار هستند و البته اقدامات هر دستگاهی نسبتی دارد، اما در حوزه قانون ما نقص داریم و شرایط به گونهای است که ما مسیری را میرویم تا نیمه راه و دوباره برمی گردیم.
وی افزود: هیچ کسی نمیتواند معتادی را در مدت یک تا سه ماه درمان و او را مشغول به کار کند و کمترین زمان برای این کار دو سال است و کشورهای موفق حداقل در دو سال به این هدف دست یافته اند.
آقای مومنی گفت: معتادان عادی در مراکز درمان میشوند، اما معتادان متجاهر افرادی هستند که از خانه ترد شده اند و خیابان خواب هستند و از راه سرقت ارتزاق میکنند و از بین دو میلیون و ۸۰۰ هزار مصرف کننده موادمخدر در کشور نزدیک به ۱۰۰ هزار معتاد متجاهر داریم.
وی افزود: تا قانون اصلاح نشود به جایی نمیرسیم و پلیس دهها بار این معتادان را دستگیر و به مراکز نگهداری منتقل میکند، اما بعد از سه ماه که از این مراکز خارج میشوند دوباره به جای اول برمی گردد.
آقای مومنی گفت: مشکلات غیرقابل حل نیست و باوجود هماهنگی خوب دستگاهها باید قوانین روزآمد شود تا منابع کشور هدر نرود.
وی افزود: قانون باید به گونهای اصلاح شود تا به بنیانهای اقتصادی قاچاقچیان ضربه بزند و اکنون در قانون باید همه دستگاه ها، دادسراها، پلیس و دستگاه اطلاعاتی ثابت کنند که فلان مال قاچاقچی ناشی از جرایم موادمخدر است درحالیکه باید قانون اصلاح شود و خود قاچاقچی اثبات کند که فلان اموالش از راه موادمخدر به دست نیامده است.
دبیر کل ستاد مبارزه با موادمخدر گفت: ما از طریق مجلس شورای اسلامی و مجمع تشخیص مصلحت نظام موضوع را پیگیری میکنیم و رئیس مجلس شورای اسلامی هم دستور قاطعی داد که، چون با شیوع بیماری کرونا تلاقی کرد این تصمیم با تاخیر اجرا میشود.
آقای مومنی افزود: در حوزه معتادان متجاهر، ستاد ملی کرونا شیوه نامهای را تصویب کرد و سازمان بهزیستی و پلیس آمادگی کامل را دارند و ظرف چند روز آینده براساس این شیوه نامه جمع آوری معتادان متجاهر آغاز میشود.
وی گفت: در حوزه اجتماعی کردن مبارزه و پیشگیری هم اقدامات گستردهای صورت گرفته است که یکی از آنها تصویب طرح یاری گران زندگی با محوریت وزارت آموزش و پرورش بود که در سال گذشته ۲۰ هزار مدرسه در حوزه پیشگیری انتخاب شدند و دوازده هزار مدرسه تحت پوشش قرار گرفتند که به دلیل تعطیلی مدارس در ایام شیوع کرونا این طرح متوقف شد، اما ما برای امسال پیش بینی کرده ایم ۶۰ هزار مدرسه تحت پوشش این طرح قرار گیرند.
آقای مومنی افزود: در حوزه ورزش هم قهرمانان حضور پیدا کرده اند و طرح یاریگران ورزش به عنوان راهکاری پیشگیرانه اجرایی شد و نتایج خوبی داشت و موفقیت ما در این طرحها به شرطی است که هر سه حوزه مقابله، درمان و پیشگیری باهم حرکت کنند.
وی گفت: قطعا در افق ۱۰ ساله آینده نمیتوانیم بگوییم ورود و کشف مواد را در افغانستان به صفر میرسانیم چراکه کشورهایی که تسلط دارند میزان تولید را از دو هزار تن در سال ۲۰۰۱ به ۹ هزار تن در حال حاضر رسانده اند و البته ما از طریق بین المللی پیگیریهای خود را انجام میدهیم.
دبیر کل ستاد مبارزه با موادمخدر افزود: در سالهای گذشته در حوزه پیشگیری غفلت شد و الان سه بخش درمان، پیشگیری و مقابله هم اکنون باهم پیش میرود و در کنار آن مهارتهای اجتماعی و اشتغال هم اضافه شده است.
آقای مومنی گفت: قطعا اعتیاد هم مانند کرونا مرز نمیشناسد و ما در میان معتادان افراد بیکار، شاغل، سرمایه دار و حتی مسئول را هم داریم و هر کسی غفلت کند مبتلا میشود.
وی در بخش پایانی سخنانش مهمترین اولویتهای ستاد مبارزه با موادمخدر را در سال ۹۹ اعلام کرد که ادامه اجرای طرح یاریگران زندگی، جمع آوری معتادان متجاهر، توسعه اقدامات اطلاعاتی، توجه و تمرکز بر مرزهای استانهای شرقی و اصلاح قانون مبارزه با موادمخدر تعدادی از این اولویت هاست.
سردار مومنی، پاکسازی مناطق آلوده، ساماندهی اموال و داراییهای توقیفی و مصادرهای و ایجاد شرایط برای حضور و ورود نخبگان و شرکتهای دانش بنیان در بخش دستگاههای آشکارساز را از دیگر اولویتهای امسال این ستاد خواند و گفت: باید از تحقیقات کاربردی و تقاضامحور حمایت جدی شود و فقط به تحقیقات بنیادین صرف نپردازیم.