آیینهای سنتی رمضان در خراسان جنوبی برگزار نمیشود
امسال به دلیل اهمیت رعایت فاصلهگذاری اجتماعی در پیشگیری از شیوع ویروس کرونا آیینهای سنتی رمضان در خراسان جنوبی برگزار نمیشود.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان جنوبی، مسئول حوزه پژوهش اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان
گفت: یکی از این آیینهای سنتی طبل زنی طبس است که بیش از ۱۰۰سال قدمت داشته و همه ساله تا پایان ماه مبارک رمضان اجرا میشده است، اما امسال این آیین تعطیل شد.
سیداحمد برآبادی افزود: در طول ماه رمضان هر بار اجرای مراسم طبل زنی، به مدت ده دقیقه تا یک ربع و هر نوبت شامل سه بار به فاصله یک ساعت از مرتبه قبل نواخته میشود.
وی رمضان خوانی را از دیگر آیینهای سنتی استان عنوان کرد و گفت: از زمانهای قدیم شبهای رمضان بعد افطار ۱۲تا۱۵ نفر از پسران نوجوان محله دور هم جمع میشدند و به در خانههای مردم به ویژه توانگران رفته و به امید گرفتن انعام (تنقلات و یا وجه نقد) اشعاری خاص میخواندند که در اصطلاح محلی به آن رمضانی میگفتند.
مسئول حوزه پژوهش اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان افزود:این آیین نیز به دلیل اینکه گروهی اجرا میشده و ماهیت آن نیز مراجعه به در منازل برای تبرکجویی است امسال به دلیل رعایت نکات بهداشتی اجرا نمی شود.
برآبادی با اشاره به آیین کهن کفچلزی به عنوان یکی از سنتهای رمضانی در خراسان جنوبی گفت: هر سال شب ۲۷رمضان ۲نفر از زنان محل به صورت ناشناس چادر سفید سر کرده، صورت خود را میپوشاندند و با یک سینی که روی آن آینه، شانه، سرمه دان و یک کاسه آب و ملاقه بود درکوب خانههای مردم را میزدند و روز بعد هم با آردی که از منازل جمع کرده بودند کماچ و کاچی پخته و بین مردم محله به نیت تبرک توزیع میکردند.
برآبادی با بیان اینکه احیای سنتهای قدیمی ضمن ایجاد فضای همدلی میتواند شادیهایی را در جامعه خلق کند که ماندگاری و اثرگذاری آن عمیق و گسترده است، گفت: آنچه که در شرایط فعلی از اهمیت مضاعف برخوردار است سلامتی شهروندان بوده لذا بر همین اساس تاکید شده که در هیچ نقطهای از استان آیینهای سنتی رمضان امسال برگزار نشود.
آیین سنتی رمضان خوانی به شماره ۸۱۱، ملاقهزنی (کفچلزی) به شماره ۸۱۶ و مراسم طبل زنی طبس به شماره ۱۸۹ در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسیده است.