کرونا و امریکا؛ رویدادی ماندگار در تاریخ از چگونگیِ مواجهه بزرگترین اقتصاد دنیا با بیش از ۲۲ تریلیون دلار توان مالی با ویروسی ناشناخته و همهگیر.
تحلیلهای کارشناسان درباره این رویارویی، حتی پیش از جولان کرونا در همه ۵۰ ایالت امریکا، نشان داد این کشور با زیرساختهایی متزلزل در حوزه بهداشتی و درمانی، توان پیشگیری و مقابله با بیماری کووید ۱۹ را ندارد.
در این شرایط، تاکید بر ضرورت چاره اندیشیِ مناسب دولت برای حفاظت از سلامت جامعه، موضوعی بود که بارها توسط کارشناسان و حتی مسئولان دولتی به شخصِ رئیس جمهور هشدار داده شد، اما واکنش ترامپ به این هشدارها، تلاش برای کم اهمیت جلوه دادن کرونا بود.
در نخستین روزهای سال جدید میلادی و حتی قبل از آن، وزیر بهداشت امریکا گزارشهایی متوالی درباره پیدایش احتمالیِ یک بیماری همهگیر در این کشور را به ترامپ ارائه داد، اما وی فقط به مقایسه کرونا با آنفلوانزای فصلی بسنده کرد و با توصیههایی عجیب و غریب به مردم، بیماری کووید ۱۹ و شیوعِ آن را فریبی خواند که دموکراتها برای شکست دادن او در انتخاباتِ پیش رو، دست و پا کردهاند!
با رشدِ تصاعدی و تامل برانگیزِ آمار مبتلایان و جانباختگان کرونا در ایالتهای مختلف، حالتی از استیصال در واکنشهای مقامات دولتی و شخصِ رئیس جمهور امریکا نمایان شد، طوریکه به گفته کارشناسان؛ تلاش ترامپ برای امیدآفرینیهای واهی با گفتن جملات بی اساس، ناتوانی و هراس او را بیش از پیش به رخ کشیده و بتدریج نشان داد وی برای غلبه بر کرونا، چیزی در چنته ندارد.
اظهارات بعدی رئیس جمهور امریکا، ناتوانی در مقابله با کووید ۱۹ را برجستهتر کرد؛ وقتی ترامپ گرم شدن هوا را علاجِ رهایی از شرِ کرونا خواند و در اظهاراتی مضحک، توصیه هایش را کارآمدتر از نسخه پزشکان و متخصصان دانست و از مردم خواست با هر آنچه که در اختیار دارند دهان و مجاری تنفسی خود را بپوشانند، از ماسکهای کهنه و چندبار استفاده شده گرفته تا پوشاندن بینی و دهان با روسری! آخرین اظهارنظر ترامپ هم که سر و صدای زیادی در داخل و خارج امریکا به راه انداخت و دولت را در مقابله با کرونا بی اعتبارتر کرد عبارت بود از؛ تزریق مواد ضدعفونی کننده به بیماران!
رابرت رایش وزیر کار اسبق امریکا، در یادداشتی انفعال ترامپ در مقابله با کرونا را فاجعهای زنجیروار و عمدی میخواند که تنها ره آورد آن، شکست سیاستهای دولت در داخل و خارج خواهد بود.
به عقیده وی؛ ترامپ با صدور مجوز انحلال مرکز آمادگی در برابر بیماریهای واگیر و کاهشِ بودجه بهداشت انسانیِ مرکز پیشگیری از بیماریهای امریکا، رسما کشورش را در برابر شیوع ویروسی خطرناک و ناشناخته همچون کرونا، خلعِ سلاح کرد.
امریکا و سیه روزیِ نفتی! شمارشگرهای قیمت نفت در هفته گذشته عدد بی سابقه و زیر صفر را برای قیمت نفت خام امریکا نشان دادند؛ رقم منفیِ ۳۷ دلار و ۶۳ سنت.
رقمی که به عقیده کارشناسان حوزه نفت و انرژی، مقصرترین فرد در شکل گیریِ آن، شخص رئیس جمهور امریکاست. ترامپ برای تضعیف ایران، روسیه و ونزوئلا؛ متحدانش از جمله عربستان را برای افزایش تولید به تکاپو انداخت، طوریکه سعودیها استخراج از چاههای نفت آرامکو را در هفتههای گذشته، به ۱۳ میلیون بشکه در روز رساندند. ترامپ همچنین با حمایت از هم حزبی هایش که تولیدکنندگان نفت شِل امریکا هستند، تولید نفت خامِ وست تگزاس اینترمدیت را هم به ۱۳ میلیون بشکه در روز رساند.
دیگر سیاست غلط دولت امریکا، بی تفاوتی نسبت به هشدارها درباره شیوع کرونا بود. با همه گیریِ کووید ۱۹ در ۲۱۰ کشور دنیا، تقاضا برای خرید نفت در برابر عرضه شدید، با کاهشی بی سابقه مواجه شده و به بی وزنی افتاد، طوریکه حالا با پر شدن همه انبارها، تولیدکنندگان امریکایی، دیگر جایی هم برای ذخیره کردن نفتِ بی مشتریِ خود ندارد.
برآیند سیاستهای غلط و یکجانبه گرایانه دولت امریکا، علاوه بر آنکه مبتلایان به کرونا در این کشور را در مرز یک میلیون نفر قرار داده و بیش از ۵۲ هزار جانباخته هم تلفات داشته، همچنین در آمار کرونایی ها، امریکا آسیب پذیرترین کشور جهان لقب گرفته با حدود یک سوم از آمار کلِ ابتلا به کرونا در جهان.
زلزله نفتی در اتاقِ اقتصادی این کشور هم، دیگر پیامد مهلکِ حاکمیتی در امریکاست، طوریکه تولیدکنندگان نفتِ خام امریکا را بر آن داشت تا به ازای تحویل هر بشکه نفت، مبلغی را هم به خریدار تقدیم کنند!
بنابر یافتههای جدید محققان در دانشگاه هاروارد؛ برای بازگشت اقتصاد امریکا به چرخه حیات عادی تا اواسط تابستان، روزانه به بیش از ۲۰ میلیون آزمایشِ تشخیص کرونا نیاز است، فرآیندی که در ماه، هزینهای بیش از ۱۵ میلیارد دلار میطلبد و با حال و روزِ اقتصاد کنونی امریکا، این یعنی محال!
شاید جمله چند روز قبل روزنامه نیویورک تایمز، واقعیترین تحلیل درباره آینده امریکا باشد که نوشته بود: معلوم نیست کشور کی به وضع عادی برگردد!
بعد از ادعاهای چند دهه ایِ نظام سرمایه داری امریکا مبنی بر مدیریت درست جامعه و توجه به حقوق افراد، حالا یک ویروس به تنهایی و بدون مرزبندی، با یک راستی آزمایی حدودا دو ماهه، حاکمیت اقتصاد اولِ دنیا را به چالشی بی سابقه کشانده است. ملموسترین اعتراف شاید جملات منتشر شده در ماهنامه امریکایی ویرِد باشد که مینویسد: انتظار نداشتیم آیندهای که برایمان در امریکا تعریف کرده بودند، اینطورغم انگیز باشد! کرونا ثابت کرد خشونت سرمایه داری تنها به درد قربانی کردنِ قشرهای آسیب پذیر جامعه میخورد، نه حل بحران.
این حال و روز کشوری است که حدود یک چهارم سهم اقتصاد دنیا را به خود اختصاص داده، اما براساس شواهد موجود، در میدان کارزار با کرونا از نفس افتاده است.
نویسنده: وحید امیدی موحد