به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، آقای محمد حسن طالبیان در جمع خبرنگاران گفت: 700 موزه در کشور فعال است که 159 موزه در اختیار بخش خصوصی است.
وی افزود: 40 تا 50 درصد درآمد موزه ها در ماه های اسفند، فروردین و اردیبهشت هر سال بود که سال گذشته 80 میلیارد تومان درآمد به همراه داشت.
معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: متاسفانه امسال با توجه به افزایش نرخ بلیت موزه ها ،پیش بینی های درآمدی به سبب بروز کرونا محقق نشد و حداقل 40 درصد درآمدها تا این لحظه حاصل نشده است.
آقای طالبیان با اشاره به روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی سی ام فروردین (17 آوریل) و همچنین روز جهانی موزه ها 29 اردیبهشت (18 می) افزود: ایکوموس دو شعار برای این دو روز در نظر گرفته است.
وی گفت: شعار جهانی روز محوطه ها و بناهای تاریخی «فرهنگ مشترک، میراث مشترک و مسئولیت مشترک» اعلام شده است.
معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری افزود: شعار جهانی روز موزه ها نیز « موزه ها برای برابری، تنوع و فناوری» اعلام شده است.
آقای طالبیان گفت: امسال طرح «راه آهن» شمال - جنوب ، برای ثبت در یونسکو ارائه شده است.
وی افزود: پرونده اورامانات نیز با 100 هزار هکتار عرصه و 300 هزار هکتار حریم در مرحله کارشناسی برای ارائه به یونسکو است.
معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: طرح «کاروان سراها» نیز با در نظر گرفتن هر استان یک کاروان سرا برای ارائه به یونسکو مراحل اولیه و سپس کارشناسی را طی خواهد کرد.
میراث دیجیتال کشور در حال آماده سازی است
معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری از آماده سازی میراث دیجیتال کشور خبر داد.
آقای محمدحسن طالبیان در جمع خبرنگاران گفت : میراث دیجیتال کشور اهمیت زیادی دارد و باید علاوه بر وزارت میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری تمام اشیای تاریخ در اختیار دیگر دستگاهها نیز میراث دیجیتال داشته باشند.
وی افزود: میراث دیجیتال از کاخ گلستان آغاز شده است و تهیه آن ادامه خواهد داشت و با همکاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات انجام می شود .
طالبیان اضافه کرد : با هماهنگی سازمان ثبت اسناد ، بخشی از سامانه این سازمان برای ثبت میراث دیجیتال کشور استفاده خواهد شد.
معاون وزارت میراث فرهنگی با اشاره به شیوع کرونا در جهان گفت : از این شرایط دشوار با استفاده از ظرفیت فضای مجازی بهره می بریم .
وی افزود : در تعطیلات نوروز 99 ، سیزده موزه و محوطه تاریخی به صورت گردشگری مجازی (آنلاین) در اختیار مخاطبان قرار گرفت .
طالبیان افزود : در مرحله نخست صد موزه و محوطه و بنای تاریخی برای گردشگری مجازی آماده خواهد شد و سپس دیگر موزه ها و اماکن تاریخی نیز به تدریج به این امکانات مجهز می شوند.
معاون میراث فرهنگی گفت: پس از پایان شیوع کرونا نیز ظرفیت فضای مجازی می تواند مکملی برای گردشگری باشد .
وی افزود : دیدار VIP به صورت مجازی برای گردشگران خارج از کشور و همچنین دریافت هزینه برای دیدار برخط از موزه ها نیز می تواند به افزایش و رونق گردشگری در این زمینه کمک کند .
معاون میراث فرهنگی گفت : در زمینه ثبت جهانی میراث معنوی نیز نوروز امسال به رکورد 5 سند دست یافته ایم که شب یلدا یکی از این اسناد است .
وی افزود : تهیه سند میراث ناملموس بسیار دشوار و زمان بر است اما کارشناسان این وزارتخانه آنها را آماده و برای ثبت جهانی ارائه می کند.
نفوذ آب، عامل تخریب بخشی از دیوار کاخ سعدآباد
معاون میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری ، نفوذ آب جوی چنارها را عامل تخریب بخشی از دیوار کاخ سعد آباد اعلام کرد.
آقای محمد حسن طالبیان در جمع خبرنگاران با بیان اینکه ریزش دیوار کاخ سعدآباد به علت نفوذ آب جوبی است که در نزدیکی دیوار قرار داشت، گفت : اگر اکنون به ما بگویید چه تعداد از دیوارهای بناهای تاریخی کشور رطوبت زدهاند، میتوانم بگویم تعداد آنها خیلی زیاد است اما درحال حاضر نه پولش را داریم و نه امکانش را که به این مهم رسیدگی کنیم.
وی افزود: تصویب هیات امنایی شدن محوطهها به لحاظ کارشناسی یک آییننامه اجرایی بسیار مهم است چراکه در این حوزه چارهای جز مشارکت مردم وجود ندارد.
طالبیان اضافه کرد: از 20 فروردین ماه با رعایت پروتکلهای بهداشتی، کارگاههای مرمتی فعال شدهاند و در این میان سامانه معاونت میراث فرهنگی نیز جامع شد.
معاون میراث فرهنگی کشور در خصوص پروندههای میراث جهانی ایران که در راه یونسکو هستند، گفت: امسال پرونده راهآهن را به یونسکو ارائه دادیم که قرار بود تیر ماه در چین به بررسی گذاشته شود اما باتوجه به شرایط ویژه شیوع کرونا، کمیته میراث جهانی اعلام کرد مراسم این کمیته به تعویق خواهد افتاد.
وی افزود: بعد از راهآهن پرونده اورامانات که منظر فرهنگی است، به یونسکو ارائه میشود و قرار است بازرسان یونسکو در تابستان به ایران بیایند. کاروانسراها نیز پرونده دیگری است که در حال تهیه آن و ارائه به یونسکو هستیم.
طالبیان گفت: در حوزه میراث معنوی نیز پنج پرونده ازجمله جشن سده، رباب، آیین رضوی، خوشنویسی و یلدا را آماده کردهایم که برخی از این پروندهها به صورت مشترک با کشورهای همسایه ثبت جهانی خواهند شد.
معاون میراث فرهنگی درباره چرایی افزایش حفاریهای غیرمجاز در محوطههای تاریخی و باستانی که به دلیل شیوع ویروس کرونا با کاهش تردد مواجه شدهاند و ارائه آمار در این خصوص گفت: یگان حفاظت دسترسی آنلاین برای حفاظت را فراهم کرده و در حوزه مجازی نیز رصدهای خود را انجام میدهد. در سال 98، 2700 کار قضایی و اخطاریه انجام شد که 2013 مورد مجرم داشت و 400 مورد در مرحله قضایی هستند.
وی ادامه داد : در خصوص طرح میراثبان نیز میتوان گفت دستورالعمل آن انجام شده و در شورایعالی موردتوجه قرار گرفته و اختیارات آن به وزیر تعلق گرفته و دستورالعمل آن در حال انجام است. هرچند قبول داریم حفاریهای متعددی در فضای تعطیلی کرونایی صورت گرفته اما در حال حاضر آمار دقیقی از آن در دست نداریم و به زودی این آمار را توسط یگان حفاظت اعلام خواهیم کرد اما طی سال 98، 645 مورد برخورد قانونی با حفاران غیرمجاز را داشتیم.
معاون میراث فرهنگی گفت : 1990 نفر دستگیر شدند و 31 هزار و 300 شی اموال فرهنگی و تاریخی تقلبی یا اصلی از دورههای مختلف کشف و ضبط شدند. در این میان 338 دستگاه فلزیاب نیز توقیف شد.
طالبیان ادامه داد: به دنبال پایش الکترونیکی گسترده در کل کشور در خصوص محوطهها هستیم. از این رو قصد داریم این محوطهها را به دوربینهای مخفی مجهز کنیم حتی به زودی سامانهای یکپارچه برای ساماندهی پایشها انجام خواهد شد. این پایشها ماهوارهای و الکترونیکی خواهند بود ضمن آنکه جذب مشارکتهای مردمی، سمنها، میراث بان و غیره را طلب میکنیم.
وی در خصوص اختصاص بودجه به خسارتهای واردشده میراث فرهنگی گفت: باوجود آنکه برآورد ما از میزان خسارت سیل در سال 98، 300 میلیارد تومان بود اما تاکنون 100 میلیارد تومان تصویب شده است، ضمن آنکه در سال 98 کل اعتبارات میراث فرهنگی 200 میلیارد تومان بود که بخش زیادی از آن اوراق است.
معاون میراث فرهنگی ادامه داد: 40 تا 50 درصد درآمد محوطهها و موزههای کشور در اسفند، فروردین و اردیبهشت تامین میشود. در سال گذشته حدود 80 میلیارد تومان در این مدت درآمد داشتیم. پیشبینی شده بود در سال 99 با توجه به افزایش نرخ بلیت موزهها حدود 150 میلیارد تومان درآمد داشته باشیم که البته باتوجه به شیوع کرونا و تعطیلی این مراکز این درآمد محقق نشد.
طالبیان خاطرنشان کرد: در این میان موزههای خصوصی با مشکلات بیشتری روبهرو هستند و به آنها پیشنهاد دادیم در سامانه کارا ثبتنام کنند. از یکسو قرار بود کمک بلاعوض 20 تا 50 میلیون تومانی به آنها اختصاص یابد اما باتوجه به شرایط موجود ممکن است تسهیلاتی به طور میانگین 70 میلیون تومان در نظر گرفته شود.
معاون میراث فرهنگی کشور همچنین در خصوص حضور هیاتهای خارجی در حوزه باستانشناسی و مرمتسازی کشور گفت: باتوجه به شیوع ویروس کرونا فصل جدید با حضور هیاتهای خارجی آغاز نشد و ممکن است این ماجرا ، شش ماه دیگر نیز ادامه یابد.