به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، دکتر پیمان عشقی در نشست خبری سازمان انتقال خون با اشاره به ضرورت اهدای پلاسمای بهبود یافتگان کرونا افزود : از بهبود یافتگان کرونا درخواست می کنم به شکرانه بهبودشان فعلا 14 مرکز استانی مراجعه و پلاسما و زردابه خونشان را اهدا کنند.
وی با تبریک هفته سلامت به سربازان نظام سلامت و نیز کسانی که توانستند با تشخیص و درمان به موقع و مدیریت پیشگیری وضعیت کشور را در شرایط آبرومندانه و معتبر در دنیا قرار دهند افزود: سازمان انتقال خون توانست کرونا را که در خیلی از کشورها به بحران تبدیل شده بود مدیریت کند.
عشقی گفت : هر گاه پیامی دادیم مردم با تمام وجود استقبال کردند.اعتماد مردم بر اساس فعالیت هایی بود که سازمان انجام داد و ما برای اینکه اهدا کنندگان احساس امنیت کنند اعلام کردیم : «هر کس از خانه خود بیرون می آید اهدای خون را فراموش نکند.» امن ترین جا بعد از خانه پایگاه های انتقال خون است.
وی با بیان اینکه ما تمام امکانات بهداشتی ،جدا سازی فیزیکی ،محافظت شخصی و ماسک و مواد ضد عفونی کننده و... را در اختیار پرسنل و مراجعین قرار دادیم افزود : فاصله گذاری درستی داشتیم و دستور العمل هایی را نوشتیم و اجرا کردیم و برای اطمینان از اجرای آن از اهدا کنندگان مستمرمان به عنوان ناظرین استفاده کردیم .
عشقی ادامه داد : تمام ایده هایی که مطرح کردیم طی یک گزارش به سازمان بهداشت جهانی فرستادیم و آنها استقبال کردند و قرار شد یک ویدئو کنفرانس ترتیب دهیم و تجربیاتمان را در اختیارشان بگذاریم .همچنین انها از ما خواستند تجربیاتمان را روی سایت سازمان بهداشت جهانی بگذاریم و ما هم استقبال کردیم.
وی گفت: بسیاری از سازمان های انتقال خون دنیا استاندار ها و شرایط انتقال خون را پایین اوردند تا بتوانند خون بیشتری جذب کنند.ما حدود 20 درصد مراجعان را قبول نمی کردیم. شرایط ما این بود که هر کسی در 1 ماه گذشته کوچکترین علائمی از آنفولانزا داشت از او خون نمی گرفتیم و خون هایی که از مردم گرفته می شد با استاندارهای جهانی مطابق بود.
عشقی گفت : ما با سازمان های مردم نهاد هم تماس گرفتیم و آنها نه تنها اغنا بلکه بازوی ما هم شدند.
وی ادامه داد : شاخص های ما هیچ گاه دچار بحران نشد اما کمبود پیدا کردیم و با کمک مردم این کمبود مرتفع شد اما ماه مبارک رمضان در پیش است و هر سال در ماه مبارک رمضان نگران کمبود خون هستیم .
مدیر عامل سازمان انتقال خون افزود : امسال با توجه به اینکه عمل های جراحی و فعالیت های روزمره بیمارستانی عملا همزمان با ماه رمضان شروع می شود درخواست ها هم بالا می رود و اهدای خون ممکن است به حد مقبول نرسیده باشد بنابراین از مردم می خواهم به اهدا خون ادامه دهند.
ئکتر عشقی ادامه داد : ما تصمیم داریم با کمک شهرداری ها ، پایگاه های سیاری را در اختیار هموطنانمان قرار دهیم و از افطار تا سحر در خدمتشان باشیم که در این خصوص شهرداری های تهران با ما همکاری کردند و نتایج آن را هم خواهیم دید .
گفتنی است اهداکنندگان با سن 18-60 سال که شرایط عمومی اهدای خون را دارند می توانند به مراکز انتقال خون در شهرستان های ارومیه، تبریز، زنجان، مشهد، شیراز، اصفهان، تهران، یزد، کرمانشاه، سمنان، گرگان، بابل (مازندران)، اهواز و کرج مراجعه کنند.
نخستین سانتریفیوژ ایرانی به زودی تحویل سازمان انتقال خون می شود
مدیرعامل سازمان انتقال خون در خصوص جزئیات تحویل سانتریفیوژهای ساخت داخل برای این سازمان ، گفت: با یک شرکت دانش بنیان داخلی تفاهم نامه امضا و قرار شد 50 سانتریفیوژ برای سازمان انتقال خون بسازند که نخستین آنها به زودی تحویل ما داده میشود.
آقای دکتر پیمان عشقی در نشست خبری برخط که با حضور تعدادی از خبرنگاران برگزار شد، افزود: کیفیت این سانتریفیوژهای یخچالدار به صورت سختگیرانه توسط کارشناسان ما ارزیابی میشوند، اگر واحد کیفی این یک عدد را تایید کردند بقیه سانتریفیوژها دریافت میشود؛ همچنین برای تامین و دریافت این اقلام، تامین مالی صورت گرفته است.
آقای عشقی در پاسخ به پرسشی درباره نحوه جمع آوری پلاسمای خون برای درمان بیماران کرونا گفت: جمع آوری پلاسما به بخش خصوصی واگذار نشده است، بلکه در یک کارآزمایی بالینی بخش خصوصی اظهار آمادگی کرده است، در پروژه ملی جمع آوری فقط سازمان انتقال خون فعال است و این وظیفه ما است که خون و فراورده خونی مورد نیاز مراکز درمانی را جمع آوری کنیم و تنها متولی این کار ما هستیم، از آنجا که ممکن است پلاسما نقش خوبی در بهبود بیماران داشته باشد این اقدام در حال انجام است.
مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: کمبود خون در مقطعی در کشور پیش آمد، در تمام دنیا این اتفاق افتاد ولی بحرانی نشد ذخایر در حد قابل قبولی است و روزانه ذخایر رصد میشود، با توجه به فرا رسیدن ماه رمضان نیاز به ادامه همکاری و اقبال ملت برای اهدای خون وجود دارد.
وی افزود: طی بحران کرونا در همه دنیا درخواست خون کاهش پیدا کرد و اهدای خون بیشتر کاهش پیدا کرد. به طوری که در ایام نوروز میزان درخواست خون ما نسبت به نوروز سال گذشته حدود 5 درصد کاهش پیدا کرد. در صورتی که اهدای خون 20 درصد کاهش پیدا کرده بود. اما در بعضی کشورهای پیشرفته دنیا اهدای خون تا 75 درصد کاهش پیدا کرد. تا جایی که استانداردهای پذیرش اهدا کننده را پایین آوردند و امنیت را در خطر قرار دادند اما ما با همان استاندارد جلو رفتیم. ذخایر خونی کشور ما ثابت ماند. الان در میزان شاخصهای اهدا در کشور ما به این صورت است که ذخایر خون ما قابل قبول و 6 روز است.
مدیرعامل سازمان انتقال خون درباره زمانی که بهبود یافتگان کرونا میتوانند پلاسما اهدا کنند، افزود: بر اساس استانداردهایی که اکنون در بانک خونهای معتبر جهان در مورد کرونا مورد تایید است، سخت گیرانه استاندارد را ما در ایران انتخاب کردهایم.
دکتر عشقی ادامه داد : استاندارد دیگری میگوید کسانی که 28 روز از بهبود علائم بالینی آنها گذشته و حال او خوب شده و اگر بستری بوده مرخص شده یا اگر در منزل مورد مراقبت بوده و بهبود یافته، آخرین روزی که فرد به یاد میآورد که بهبود یافته ملاک قرار میگیرد و 28 روز پس از آن از فرد سوال میشود. بر اساس استانداردهای موجود، در این شرایط دیگر فرد به تست هم نیاز ندارد و میتواند اهدای خون انجام بدهد.
مدیرعامل سازمان انتقال خون افزود: حالا ما از بیماران میخواهیم که خون اهدا نکنند و پلاسما اهدا کنند. بهبود یافتگان کرونا میتوانند به 14 مرکز در سراسر کشور برای اهدای پلاسما مراجعه کنند.
وی در پاسخ به پرسشی درباره دریافت هزینه از مراکز درمانی توسط سازمان انتقال خون گفت: در قبال اهدای خون مبلغی به اهداکنندگان پرداخت نمیشود و اهدای خون به سازمان ما بدون چشمداشت است، خون کامل رایگان است و در اختیار مراکز درمانی قرار میگیرد، عمده فراوردههای مصرفی خون کامل نیست بلکه جداسازی صورت گرفته است. 15 نوع فراورده خونی در اختیار مردم قرار میگیرد، این فراوردهها با تایید شورای عالی بیمه تعرفه دارد و در قبال تحویل خون باید مبلغی به سازمان انتقال خون پرداخت شود، این مبلغ سودآوری ندارد و فقط تامین جبران منابع را میکند و باعث مدیریت مصرف خون در بیمارستان میشود.
آقای عشقی افزود: سختگیرانه ترین استانداردها را برای اهدای پلاسمای بیماران مبتلا به کرونا در نظر گرفتیم، یعنی 28 روز پس از بهبود. اما در یکی از کشورها 14 روز را در نظر گرفتهاند اما برای حفظ سلامت بیماران سختگیری بیشتری انجام دادیم. ما حتی خون این افراد را نمیخواهیم بلکه پلاسمای این افراد دریافت میشود و گلبول قرمز به بیمار بر میگردد این یک کار روتین در دنیا است. ما در گرفتن پلاسما مجربترین کشور منطقه هستیم، خطر ویژهای نداریم 500 سی سی پلاسما زیر نظر پزشک دریافت میشود.
آقای عشقی در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت ساخت پالایشگاه انتقال خون گفت: مسئله زمین حقوقی است و وزارت بهداشت از مجموعه دولت نسبت به تقدم و تاخر انجام وظیفه شرکت پالایش پژوهش پلاسما در تصاحب زمین اعتراض جدی کرد و در دورهای گفتند واگذاری صورت گرفته و قرارداد نوشته شده شرکت پالایش پلاسما تعهد خود را ایفا نکرده و طالب این است که سند را دریافت کند تا بتواند تعهدات خود را ارائه دهد، این درخواست از نظر کارشناسی منطقی نیست. پالایشگاه ساخته شود، تجهیز شود و تولیدات در حد صنعتی به جامعه تحویل شود و کارشناسان اعلام کنند که پالایشگاه راه افتاده آن زمان باید در مورد تحویل زمین بحث کرد، من روزهای اول اعلام کردم باید پالایشگاه را ببینم و وارد بنگاه معاملات املاک نشدهایم. باید مصالح حقوقی و حق دولت و ملت رعایت شود. درحال حاضر سند در اختیار دولت است و به بخش خصوصی واگذار نشده است.
وی افزود: باید به اهدای خون بانوان توجه داشته باشیم، در نرم افزار موبایلی نیز به این موضوع توجه میکنیم با اهدای خون بانوان هر خانه یک پایشگاه انتقال خون میشود و باید در این زمینه فرهنگسازی صورت گیرد به دلیل اینکه جامعه ایرانی خانواده محور است، اهدای خون از بانوان در کشور ما 4.5 درصد است اما در برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس 14 درصد و در کشورهای اروپایی 45 درصد است.
دکتر عشقی بیان کرد: یکی از اقدامات ما این بود که سامانه نوبت دهی اینترنتی که از قبل فعالیت میکرد را در این ایام فعالتر کردیم تا این سامانه در همه مراکز استانی فعال باشد. البته برخی کشورهای غربی این کار را کرده بودند که اگر کسی نوبت اینترنتی نگرفته، نمیتواند خون اهدا کند، اما در ایران این طور نیست.
مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: سالانه دو میلیون و ۵۰۰ هزار نفر برای اهدای خون مراجعه میکنند که از دو میلیون و صد هزار نفر خون گرفته میشود و شرمنده ۴۰۰ هزار نفر دیگر میشویم. این خون نگرفتن باعث سلامت اهدا کننده و گیرنده خون است.
به گفته آقای عشقی تاکنون 400 نفر از بهبود یافتگان برای اهدای پلاسما اقدام کردهاند و این موضوع درحالی است که ایران جزو کشورهای پیشرو در زینه آغاز این روش درمانی بوده است.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ادامه داد: در فضای مجازی اعلام کردند که پلاسما درمانی روش پرهزینه و سختی است اما یک تیم اقتصاد درمان برای بررسی این وضعیت تخصیص داده شد تا از یک سوزن مورد استفاده در این روش تا سایر هزینه ها را بررسی کنند، این هفته در شورای پژوهشی مورد بحث قرار خواهد گرفت و رقم آن کار اعلام میشود، این روش درمان سادهترین و کم هزینهترین روش است و تهیه این پلایما برای ما آسان است تجهیزات و پرسنل کافی برای آموزش به سایر کشورها نیز وجود دارد اگر این روش پرهزینه بود در دنیا گسترش پیدا نمیکرد. فرانسه ایتالیا انگلستان و چین این روش را انجام دادهاند. این روش ساده و در دسترس است.
دکتر عشقی از بهبود یافتگان بیماری کرونا خواست به شکرانه بهبودشان به 14 مرکز استانی مراجعه و پلاسمای خونشان را اهدا کنند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، دکتر پیمان عشقی در نشست خبری سازمان انتقال خون با اشاره به ضرورت اهدای پلاسمای بهبود یافتگان کرونا افزود : از بهبود یافتگان کرونا درخواست می کنم به شکرانه بهبودشان فعلا 14 مرکز استانی مراجعه و پلاسما و زردابه خونشان را اهدا کنند.
وی با تبریک هفته سلامت به سربازان نظام سلامت و نیز کسانی که توانستند با تشخیص و درمان به موقع و مدیریت پیشگیری وضعیت کشور را در شرایط آبرومندانه و معتبر در دنیا قرار دهند افزود: سازمان انتقال خون توانست کرونا را که در خیلی از کشورها به بحران تبدیل شده بود مدیریت کند.
آقای عشقی گفت : هر گاه پیامی دادیم مردم با تمام وجود استقبال کردند.اعتماد مردم بر اساس فعالیت هایی بود که سازمان انجام داد و ما برای اینکه اهدا کنندگان احساس امنیت کنند اعلام کردیم : «هر کس از خانه خود بیرون می آید اهدای خون را فراموش نکند.» امن ترین جا بعد از خانه پایگاه های انتقال خون است.
وی با بیان اینکه ما تمام امکانات بهداشتی ،جدا سازی فیزیکی ،محافظت شخصی و ماسک و مواد ضد عفونی کننده و... را در اختیار پرسنل و مراجعین قرار دادیم افزود : فاصله گذاری درستی داشتیم و دستور العمل هایی را نوشتیم و اجرا کردیم و برای اطمینان از اجرای آن از اهدا کنندگان مستمرمان به عنوان ناظرین استفاده کردیم .
عشقی ادامه داد : تمام ایده هایی که مطرح کردیم طی یک گزارش به سازمان بهداشت جهانی فرستادیم و آنها استقبال کردند و قرار شد یک ویدئو کنفرانس ترتیب دهیم و تجربیاتمان را در اختیارشان بگذاریم .همچنین انها از ما خواستند تجربیاتمان را روی سایت سازمان بهداشت جهانی بگذاریم و ما هم استقبال کردیم.
وی گفت: بسیاری از سازمان های انتقال خون دنیا استاندار ها و شرایط انتقال خون را پایین اوردند تا بتوانند خون بیشتری جذب کنند.ما حدود 20 درصد مراجعان را قبول نمی کردیم. شرایط ما این بود که هر کسی در 1 ماه گذشته کوچکترین علائمی از آنفولانزا داشت از او خون نمی گرفتیم و خون هایی که از مردم گرفته می شد با استاندارهای جهانی مطابق بود.
آقای عشقی گفت : ما با سازمان های مردم نهاد هم تماس گرفتیم و آنها نه تنها اغنا بلکه بازوی ما هم شدند.
وی ادامه داد : شاخص های ما هیچ گاه دچار بحران نشد اما کمبود پیدا کردیم و با کمک مردم این کمبود مرتفع شد اما ماه مبارک رمضان در پیش است و هر سال در ماه مبارک رمضان نگران کمبود خون هستیم .
مدیرعامل سازمان انتقال خون افزود : امسال با توجه به اینکه عمل های جراحی و فعالیت های روزمره بیمارستانی عملا همزمان با ماه رمضان شروع می شود درخواست ها هم بالا می رود و اهدای خون ممکن است به حد مقبول نرسیده باشد بنابراین از مردم می خواهم به اهدا خون ادامه دهند.
ئکتر عشقی ادامه داد : ما تصمیم داریم با کمک شهرداری ها ، پایگاه های سیاری را در اختیار هموطنانمان قرار دهیم و از افطار تا سحر در خدمتشان باشیم که در این خصوص شهرداری های تهران با ما همکاری کردند و نتایج آن را هم خواهیم دید .
گفتنی است اهداکنندگان با سن 18-60 سال که شرایط عمومی اهدای خون را دارند می توانند به مراکز انتقال خون در شهرستان های ارومیه، تبریز، زنجان، مشهد، شیراز، اصفهان، تهران، یزد، کرمانشاه، سمنان، گرگان، بابل (مازندران)، اهواز و کرج مراجعه کنند.