سیاست های اشتباه ترامپ و سقوط تاریخی قیمت نفت در امریکا
ترامپ با تشویق متحدانش به افزایش تولید نفت برای تضعیف ایران, روسیه و ونزوئلا و بی تفاوتی در خصوص گسترش ویروس کرونا, سقوط تاریخی قیمت نفت در امریکا را رقم زد.
روز دوشنبه قیمت هر بشکه نفت خام آمریکا برای تحویل در ماه می، با سقوطی تاریخی و بی سابقه روبرو و وارد محدوده منفی شد؛ در پایان معاملات قیمت هر بشکه بر روی منفی۳۷ دلار و ۶۳ سنت بسته شد.
محدوده منفی به این معناست که تولیدکننده، به ازای تحویل هر بشکه نفت، مبلغی را هم به خریدار (تحویل گیرنده) پرداخت میکند. این وضعیت هرگز در تاریخ معاملات دیده نشده است.
بر اساس گزارش ها, در حالی که بیشتر قسمتهای آمریکا به علت شیوع کرونا در قرنطینه قرار دارد، با افزایش شدید عرضه و پایین آمدن قیمتها در روزهای اخیر ظرفیت تمامی انبارهای نفتی پر شده و دیگر خریداری برای نفت خام وجود ندارد.
باوجود توافق بیسابقه کشورهای تولیدکننده عضو اوپک پلاس برای کاهش ۹.۷ میلیون بشکهای تولید روزانه نفت، بازار جهانی همچنان تحت تاثیر افت تقاضای ناشی از رکود حاصل از شیوع ویروس کرونا و پر شدن پی در پی ظرفیت ذخیرهسازی کشورها به سقوط خود ادامه میدهد.
شرکتهای نفت شیل آمریکا دیگر جایی برای انبار کردن نفت خود ندارند، کار به جایی رسیده که باید برای اینکه خریداران نفت آنها را ببرند، به آنها پول هم پرداخت کنند.
پایگاه اینترنتی العربی الجدید روز سه شنبه نوشت با توجه به فروپاشی شدید قیمت جهانی نفت و سیل ورشکستگی شرکت های نفتی آمریکا، به نظر می رسد رویای این کشور در بی نیازی از وارد کردن نفت خام از خارج در حال نابودی است و بنا به پیش بینی شرکت رایستاد انرژی، طی سال کنونی حدود چهارصد شرکت نفتی شیل آمریکا ورشکست خواهند شد.
مهمترین دلایل سقوط تاریخی قیمت نفت در امریکا با سیاست های اشتباه ترامپ ارتباط دارد. ترامپ با شعار اول امریکا به کاخ سفید گام گذاشت اما به جای منافع امریکا منافع شخصی و هم حزبی های خود و همچنین لابی های صهیوینستی را در اولو یت قرار داد و در این زمین هاولین گام هایی را که برداشت همه با نفت و افزایش تولید آن ارتباط داشت.
ترامپ در ابتدا با حمایت از هم حزبی های خود که تولیدکنندگان نفت شیل یا صخره ای امریکا بودند تولید نفت خام آمریکا را به 13 میلیون بشکه در روز رساند.
این درحلی است که تولید نفت شیل حداقل برای تولید کنندگان 50دلار هزینه در برداشت. در حوزه تولید نفت دردریا نیز که بیشتر در خلیج مکزیک و به گفته کارشناسان از عمق 1000 متری نفت استخراج می شود هزینه های تولید کمتر از تولید نفت صخره ای نیست.
از سوی دیگر ترامپ برای به زانو در آوردن ایران, روسیه و ونزوئلا از متحدان خود در اوپک از جمله عربستان خواست که تولید نفت خود را افزایش دهند و سعودی ها هم در این چارچوب در هفته های گذشته تولید نفت خود را تا سطح 13 میلیون بشکه در روز رسانده بودند.
همه این شرایط دست به دست هم داد تا اینکه بازار با افزایش عرضه نفت روبرو شود و تقاضای جهانی کمتر از عرضه بشود که سقوط قیمت نفت را به دنبال داشت.
هم زمان با این وضعیت, جنگ تجاری ترامپ با دیگر کشورها از جمله چین نیز بی تاثیر در این وضعیت نبود . از این گذشته شیوع ویروس کرونا و گسترش آن در امریکا نیز سبب شد تا این کشور به دلیل قرنطینه کردن, وارد رکود اقتصادی شود و عملا تقاضایی برای نفت وجود نداشته باشد.
در این خصوص هم ترامپ مقصر اصلی است چرا که سازمان های اطلاعاتی به او پیش از اینکه ویروس کرونا اپیدمی شود در باره شیوع آن گزارش داده بودند اما او این گزارش ها را دست کم گرفته و هیچ اقدامی برای مواجهه با چنین وضعیتی نکرده بود.
متاسفانه پس از شیوع ویروس کرونا نیز ترامپ باز اشتباهات بزرگی مرتکب شد و به جای اینکه با همکاری با دیگر کشورها و کمک به سازمان های بین المللی برای مبارزه با این ویروس, کمک به سازمان بهداشت جهانی را قطع کرد و در عمل این سازمان را در مواجهه با کرونا در تنگنا قرار داد.
بر این اساس به نظر می رسد اگر ترامپ را متهم اصلی چنین وضعیتی بدانیم دور از واقعیت نگفته ایم. در نهایت نیز به این نکته اشاره می شود که خوشبختانه ایران به دلیل تحریم های ظالمانه ترامپ, تقریبا صادرات نفتش بسیار کم شده بود و اقتصاد کشور به سوی اقتصاد غیر نفتی سوق یافته بود و به همین دلیل خوشبختانه به نظر می رسد از این وضعیت ایران آسیبی نبیند. آری ترامپ علیه ایران مکر کرد اما اکنون مکر او به سوی خودش بازگشته است.
--------------------------------------------
رضا محمدمراد