تبعات اقتصادی ویروس کرونا
ورشکستگیها و رکودهای بی سابقه
با تعطیلی مراکز تجاری و مالی کشورها در پی شیوع ویروس کرونا ، شرکتهای عظیم جهانی و کارتلهای اقتصادی دچار ورشکستگی و رکود بی سابقهای شدند که حتی فعالان بزرگ این حوزه از آن در امان نماندند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما ، با تعطیلی مراکز تجاری و مالی کشورها در پی شیوع ویروس کرونا شرکتهای عظیم جهانی و کارتلهای اقتصادی دچار ورشکستگی و رکود بی سابقهای شدند که حتی فعالان بزرگ این حوزه از آن در امان نماندند.
کاهش ۲۲ درصدی قیمت نفت خام برنت
شبکه تلویزیونی الجزیره گزارش داد: قیمت هر بشکه نفت خام برنت با کاهش حدود ۲۲ درصدی، به زیر ۲۰ دلار رسید.
آیا به سبب سقوط بهای نفت، عربستان در آستانه ورشکستگی است
حساب کاربری ضد سعودی ”علی وین“ در توئیتر نوشت: ”چه زمانی متوجه خواهیم شد که سیاستهای نفتی و اقتصادی ما اشتباه است؟ آیا برای هر ریالی که در محل نادرست هزینه کردیم، افسوس نخواهیم خورد؟ کشور ما از نظر اقتصادی به جز نفت، چیزی ندارد و جهان، ما را به شکل بشکه نفت میبیند، نه بیشتر. امروز نفت ارزش و بهایی ندارد. آیا در آستانه ورشکستگی قرار داریم؟ “
کرونا نفت را بی ارزش کرد
نیویورک تایمز در گزارشی با عنوان "عرضه بیش از اندازه نفت: چگونه یک بشکه نفت کم ارزشتر از هر چیز شد" نوشت منفی شدن بهای نفت در روز دوشنبه موید این مسئله است که دیگر جایی برای ذخیره همه نفتی که جهان تولید میکند و از آن استفاده نمیشود وجود ندارد. موضوع عجیبی که روز دوشنبه در بازارهای نفت اتفاق افتاد این بود که بهای نفت به اندازهای کاهش یافت که برخی معامله گران برای راضی کردن مشتریان به دریافت محمولههای نفتی مبلغی هم به آنها پرداخت کردند.
بهای هر بشکه نفت آمریکا روز دوشنبه با بیش از ۵۰ دلار کاهش تا منفی ۳۰ دلار سقوط کرد و این نخستین بار بود که بهای نفت منفی میشد و به زیر صفر دلار میرسید. در واقع این سقوط بی سابقه بهای نفت ماحصل تحولات ناگهانی این بازار و در عین حال موید آن است که شیوع کرونا و پیامدهای آن بر اقتصاد جهان تا چه اندازه موجب آشفتگی صنعت نفت شده است.
کاهش دوباره قیمت نفت خام به زیر صفر
شبکه تلویزیونی الجزیره در خبری فوری گزارش داد: قیمت نفت خام آمریکا در ماه مه بار دیگر به زیر صفر کاهش یافت.
ترامپ: احتمال توقف واردات نفت از عربستان
به گزارش رویترز، ساعاتی پس از سقوط تاریخی و بی سابقه بهای نفت خام پایه آمریکا (وست تگزاس اینترمیدیت)، دونالد ترامپ رئیس جمهور این کشور از احتمال توقف واردات نفت خام از عربستان خبر داد.
ترامپ در کنفرانسی خبری در کاخ سفید در پاسخ به سوال خبرنگاران در خصوص درخواست برخی از نمایندگان جمهوری خواه کنگره از او برای توقف واردات نفت خام از عربستان، گفت این موضوع را بررسی خواهد کرد.
عملکرد دانون تحت تاثیر مقررات قرنطینه در جهان قرار میگیرد
به گزارش رویترز، شرکت چند ملیتی دانون Danone در فرانسه (تولید کننده مواد غذایی) اعلام کرد شرایط خرید و فروش ما در سه ماهه دوم سال جاری به شدت تحت تاثیر اعمال مقررات قرنطینه در سراسر جهان قرار میگیرد.
سقوط دوباره قیمت نفت همزمان با آغاز روند لغو قرنطینه در اروپا
سقوط چشمگیر بهای نفت در نیویورک در روز دوشنبه که ناشی از رکود اقتصادی گسترده در جهان در پی همه گیری ویروس کروناست نشان میدهد، حتی در حالی که بخشی از مردم آمریکا برای تسریع بازگشت به وضعیت عادی تظاهرات کرده اند، اما این بازگشت تا چه اندازه دشوار است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از واشنگتن، بهای هر بشکه نفت در نیویورک دوشنبه در پایان یک روز در برابر سقوط شدید تقاضا و ذخایر نزدیک به اشتباه آمریکا به زیر صفر رسید. دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا گفت مشکل این است که در این دوران در جهان، هیچ کس کاری نمیکند. کارخانهها و همه تجارتها تعطیل شده اند. آلمان که همه گیری ویروس کرونا را «تحت کنترل» دانست از دوشنبه تسهیل تدابیر قرنطینه را که اقتصاد جهان را متوقف کرده است آغاز کرد. این اقدامی حساس در اروپاست که از چندین هفته پیش در قرنطینه به سر میبرد.
قاره اروپا تا امروز بهای بسیار سنگینی را پرداخته است و حدود دو سوم از ۱۶۸ هزار مورد مرگ ناشی از ویروس کرونا مربوط به این قاره بود. در آلمان با ۱۴۰ هزار مورد آلوده به ویروس کرونا و حدود ۴ هزار و ۴۰۰ مورد مرگ مقامات همه گیری را تحت کنترل اعلام کردند، اجازه بازگشایی فروشگاههایی با مساحت کمتر از ۸۰۰ متر مربع را از بامداد دوشنبه به همراه داشت. فروشگاههای مواد غذایی، کتابفروشیها، تعمیرگاهها، فروشگاههای پوشاک و بسیاری فروشگاههای دیگر میتوانند پذیرای مشتریان خود باشند. با این حال مکانهای فرهنگی، کافهها، رستورانها، زمینهای ورزش همچنان تعطیل خواهند بود. این راهبرد خروج از بحران که آلمان به عنوان لوکومتیو اقتصادی قاره کهن در پیش گرفته است، از حدود یک ماه پیش توسط اروپاییها بررسی میشود و از همین رو برخی کشورها آماده اند تا چالش لغو قرنطینه را آغاز کنند.
این چالشی بسیار گسترده است؛ از سرگیری تدریجی فعالیتها، جلوگیری کردن از بی صبری مردم در قرنطینه و حتی خطرات انفجار اجتماعی و در عین حال نگرانی از احتمال ظهور دوباره ویروس و حفظ نظام بهداشتی اشباع شده همگی بخشی از این چالش هستند.
بانک اسپانیا به نشانه فوریت اقتصادی برای سال ۲۰۲۰ سقوط چشمگیر و بی سابقه در تاریخ معاصر ۶.۶ تا ۱۳.۶ درصدی تولید ناخالص داخلی این کشور به عنوان چهارمین اقتصاد منطقه یورو را به دلیل همه گیری پیش بینی کرده است. اتریش از سه شنبه هفته گذشته مجوز بازگشایی محتاطانه مغازههای کوچک و پارکهای عمومی را صادر کرد. در دانمارک هم مغازههای کوچک دوشنبه مجوز بازگشایی را به شرط اجرای شدید تدابیر بهداشتی و جداسازی دریافت کردند. اگرچه دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا طرحی را برای از سرگیری فعالیت اقتصادی این کشور به عنوان نخستین قدرت جهان ارائه داده است اکثر مناطق این کشور همچنان قرنطینه است. پس از تظاهرات ضد قرنطینه آمریکاییها در تگزاس و ده ایالت دیگر در روزهای پایانی هفته مخالفان قرنطینه دوشنبه در هریسبورگ در پنسیلوانیا هم تظاهرات کردند.
سقوط بهای نفت/ روسیه معتقد است دست یک باند در کار است
دمیتری مدودف نخست وزیر کنونی و رئیس جمهور سابق روسیه روز سه شنبه اعلام کرد توافقی از نوع کارتل ممکن است در رأس سقوط تاریخی بهای نفت باشد.
مدودف در صفحه فیس بوک خود نوشت: «آنچه که ما در زمینه قراردادهای مدت دار نفت شاهد آن هستیم بسیار یادآور تفاهمی از نوع کارتل است.»
به گزارش خبرگزاری فرانسه از مسکو، نخست وزیر روسیه افزود: «با توجه به تجربه ما در زمینه گاز، ما پیشنهاد میکنیم نفت بر مبنای بگیر یا بپرداز فروخته شود. ما آماده ایم با شرکایمان در مورد این گزینه گفتگو کنیم.»
بند «بگیر یا بپرداز» در یک قرارداد نفتی، توافقی است که بر اساس آن یک تأمین کننده متعهد میشود، مقدار حداقلی نفت را، بدون توجه به میزان نیازش در دوره مربوط، خریداری کند. در ازای آن، فروشنده متعهد میشود این حجم حداقلی را در تاریخ مناسب تأمین کند. بدین ترتیب خطرات مرتبط با اتفاقات نامطلوب (تحویل قیمت در بازار و نوسانات نیازها به انرژی) تقسیم میشود.
بهای هر بشکه نفت خام وست تگزاس اینترمدیت برای تحویل در ماه مه، دوشنبه در معاملاتی جهنمی، به زیر صفر رسید، سرمایه گذاران ناامیدانه میکوشیدند خود را از شر این بشکهها در بازاری اشباع شده خلاص کنند. فلج اقتصادی ناشی از همه گیری ویروس کرونا به سقوط ناگهانی و شدید تقاضا برای نفت منجر شده است.
حذف هزاران فرصت شغلی در استرالیا
شیوع ویروس کرونا و تأثیرات آن بر اقتصاد استرالیا باعث شده است که بیش از ۷۰۰ هزار فرصت شغلی در حد فاصل اواسط ماه مه تا اوایل آوریل از بین برود که نشان از افزایش چشمگیر نرخ بیکاری در این کشور در ماههای پیش رو دارد.
به گزارش خبرگزاری رویترز از سیدنی، اطلاعات اداره آمار استرالیا روز سه شنبه نشان میدهد مشاغل ثبت شده در حد فاصل ۱۴ مارس تا ۴ آوریل، شش درصد کاهش داشته است و دستمزدهای پرداختی شرکتها به کارکنانشان کاهش ۶/۷ درصدی نشان داده است. این اطلاعات در حالی منتشر میشود که گزارش نشست سیاستگذاری بانک مرکزی استرالیا که روز سه شنبه منتشر شد، از کاهش قابل توجه تولید ناخالص داخلی این کشور در سه ماهه منتهی به ماه ژوئن حکایت دارد.
شمار مبتلایان به کرونا در استرالیا نسبتاً اندک است و از شدت انتشار آن در روزهای اخیر کاسته شده است. با وجود این، سرعت شیوع کرونا در استرالیا نیز قابل توجه بود و شمار مبتلایان از کمتر از صد تن در ماه مارس به بیش از ۶۶۰۰ تن رسیده است. این مشکل، دولت را بر آن داشت که اقدام به تعطیلی کسب و کارهای غیرضروری کند و در عین ممنوعیت پروازهای خارجی و ممانعت از برگزاری اجتماعات بزرگ، به اجرای قوانین مربوط به فاصله گذاری اجتماعی متوسل شود.
گزارش نشست بانک مرکزی استرالیا در ۷ آوریل نشان داد تأثیرات این محدودیتها بر اقتصاد کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. به رغم این که طرحهای سرمایه گذاری اقتصادی لغو شده یا به تعویل افتاده است، هیأت مدیره بانک مرکزی استرالیا پیش بینی کرد مصرف خانوارها نیز همچنان کاهش پیدا خواهد کرد. با فرض این که کنترلهای مرزی فعلی برای مدتی ادامه داشته باشد، بخش صادرات این کشور نیز برای چند ماه متحمل زیان مالی خواهد شد.
دولت محافظه کار استرالیا در تلاش برای کاهش پیامدهای کرونا بر اقتصاد این کشور، از اختصاص بسته حمایت مالی ۳۲ میلیارد دلاری خبر داد. با وجود این اقدامات، اطلاعات اداره آمار و ارقام استرالیا نشان میدهد احتمالاً حدود ۷۸۰ هزار فرصت شغلی تا اوایل آوریل از دست رفته است.
زمین گیر شدن دومین شرکت هواپیمایی بزرگ استرالیا به علت بحران کرونا
به گزارش پایگاه اینترنتی بی بی سی، شرکت هواپیمایی ویرجین استرالیا تایید کرد به علت شرایط وخیم مالی و اقتصادی ناشی از بحران شیوع کرونا داوطلبانه اعلام ورشکستگی کرده است و بدین ترتیب این شرکت به نخستین شرکت بزرگ قربانی شیوع کرونا در این کشور تبدیل شد.
همه پروازهای ویرجین استرالیا دومین شرکت بزرگ هواپیمایی استرالیا تقرییا از ماه گذشته و در پی اعلام ممنوعیت گسترده ممنوعیت سفر متوقف شده بود. این شرکت هم اکنون با یک بدهی هنگفت ۳ میلیارد و ۱۷۰ میلیون دلاری دست به گریبان است.
ویرجین استرالیا هم اکنون در پی ناتوانی از دریافت وام از دولت، درصدد جذب خریداران و سرمایه گذاران جدید برآمده است.
پل اسکورا مدیر عامل ویرجین استرالیا اعلام کرد تصمیم امروز ما بر پایه تضمین آینده گروه ویرجین استرالیا و بقا در دوران پس از بحران کووید – ۱۹ بنا نهاده شده، چرا که استرالیا به داشتن دومین خطوط هواپیمایی نیاز دارد و ما در عزم خود راسخ هستیم تا به فعالیت ادامه دهیم.
دولت کانبرا پیشتر درخواست ویرجین استرالیا را برای تخصیص وام یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار استرالیا به این شرکت رد کرده بود، ولی ماه گذشته اعلام کرد در قالب بسته کمکی حدود ۹۰۰ میلیون دلاری از همه خطوط پروازی این کشور حمایت میکند.
این شرکت حدود ده هزار نفر را مستقیما در استخدام خود دارد و حدود شش هزار نفر دیگر به طور غیر مستقم در قالب مشاغل کمکی و فرعی برای ویرجین استرالیا کار میکنند.
اتحادیه اصناف حمایت از مصرف کنندگان و برخی از سیاستمداران استرالیایی ابراز نگرانی کرده اند در صورتی که ویرجین استرالیا احیا نشود، شرکت هواپیمایی کانتاس تقریبا انحصار پرواز را در این کشور که سفرهای هوایی از نقشی حیاتی در آن برخوردارند، از آن خود خواهد کرد.
کانتاس پیشتر ۵۸ درصد بازار سفرهای هوایی را در اختیار داشت. ضرر و زیان مالی دراز مدت بازار خطوط هوایی، در هر حال ضربهای بزرگ به صنایع گردشگری استرالیا محسوب میشود که بخش بزرگی از تولید ناخالص داخلی این کشور را ایجاد میکنند.