پخش زنده
امروز: -
پس از روزهای سخت بی خانمانی و زندگی در چادر، حالا بیشتر سیل زدگان گلستان در آق قلا و گمیشان به خانههای نُونَوار شده خود بازگشته اند و بهار زندگی را از پنجره خانههای مستحکم خود به تماشا مینشینند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز گلستان، ساخت مسکن سیل زدگان در مجموع 83درصد پیشرفت فیزیکی داشته و فقط 17درصد مانده تا فرش آسایش در خانه های نوساز سیل زدگان استان پهن شود و آنها زندگی جدید خود را آغاز کنند.
پیشرفت فیزیکی 83درصدی ساخت مسکن سیل زدگان
دو روز پایانی اسفند97 و روزهای آغازین بهار98 اگر چه کام گلستانی ها را با وقوع حادثه ای پیش بینی نشده و غرش آسمان در ریزش بارانی بی سابقه تلخ کرد و به بیش از 22هزار واحد مسکونی خسارت وارد کرد اما حالا پس از حدود یک سال از این حادثه به همت بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گلستان، بیش از 5هزار و 400واحد دوباره از نو ساخته شده و در اختیار صاحبانش قرار گرفت.
سرپرست بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گلستان با بیان اینکه بخش زیادی از خسارتهای سیل98 گلستان در بخش منازل مسکونی بود افزود: برآورد تیمهای ارزیاب ما حاکی از وارد آمدن آسیب به 22هزار و 352واحد مسکونی بود که از این تعداد 14هزار و 645واحد نیاز به تعمیر داشت و 7هزار و 707واحد نیز تخریبی، فرسوده و غیرمقاوم گزارش شد.
سید محمد حسینی افزود: تعداد زیادی از این واحدهای مسکونی در شهرستان آققلا قرار داشتند؛ زیرا سیلاب حدود 40روز و در دو نوبت آنها را محاصره کرده بود، بخشی هم در شهرستان گمیشان و تعداد کمی هم در گنبد و سایر شهرهای استان بود.
سیدمحمد حسینی افزود: با همت گروههای جهادی و بسیج سازندگی، تا پایان شهریورماه 98 تمام 14هزار و 645 خانه ی نیازمند مرمت، بازسازی و تحویل سیلزدگان شد و در بخش ساخت بنای جدید تا کنون بیش از 5هزار و 400واحد نوسازی و تحویل مردم شده است.
گستان، استان برتر در ساخت مسکن سیل زدگان
آنه محمد؛ پیرمرد کشاورز ساکن در روستای سقر یلقی با تشکر از مسئولان برای پرداخت وام های کم بهره و کمک بلاعوض گفت: وقتی سیل آمد و زندگی خود را غرق شده در آب دیدیم، فکر نمی کردم در مدت کوتاه چند ماهه دوباره همه چیز سر و سامان بگیرد و ما خانه ای نو داشته باشیم.
خانم تازه گل هم که از مددجویان کمیته امداد است و در یکی از روستاهای گمیشان روزگار عمرش را سپری می کند با ابراز خوشحالی از داشتن خانه ای نو ادامه می دهد: اگر چه سیل خانه های ما را غیرقابل سکونت کرده بود، اما به آیه ((إِنَّ مَعَ العُسرِ يُسرًا)) ((همانا پس از هر سختی آسانی است)) ایمان داشتم و مطمئن بودم پس از این روزهای سخت روزگار آسودگی ما هم فرا می رسد و حالا به جای آن خانه قدیمی در خانه ای نو و تمیز نفس می کشم.
تازه گل می گوید: برای ساخت این خانه کمیته امداد به ما که ساکن روستا هستیم 10میلیون تومان بلاعوض کمک کرد، بنیاد مسکن هم زمینه دریافت دو وام 40میلیون و 15میلیون تومانی با سود 4درصد و بازپرداخت 15ساله را فراهم کرد و 16میلیون تومان نیز پول بلاعوض اهداء کرد.
در سیل پارسال گلستان یک هزار و 7واحد مسکونی مددجویان کمیته امداد تخریب شده بود که بیشتر آنها ساخته و تحویل مردم شده است.
سرپرست بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گلستان با اشاره به اینکه برای تمام واحدهای احداثی و تعمیری پرونده دریافت تسهیلات تشکیل و قرار پرداخت منعقد شده است افزود: برای ساخت بنای جدید در شهرهای سیل زده در مجموع 96میلیون تومان که شامل دو فقره وام 50و15 میلیونی کم بهره و 31میلیون تومان بلاعوض بود پرداخت کردیم و در روستاها نیز برای هر واحد 71میلیون تومان شامل 55میلیون تسهیلات کم بهره و 16میلیون کمک بلاعوض اعطا شد.
حسینی افزود: در بخش واحدهای تعمیراتی نیز 15میلیون تومان تسهیلات و 10میلیون تومان کمک معیشتی بلاعوض دادیم.
او گفت: در مجموع تا کنون813 میلیارد تومان تسهیلات کم بهره و کمک بلاعوض در اختیار سیل زدگان برای تعمیر و ساخت واحدهای مسکونی شان قرار گرفت که از این میزان 225 میلیارد تومان بلاعوض و در قالب کمک معیشتی بود.
از 22 استانی که درگیر بازسازی واحدهای مسکونی از سیل سال گذشته هستند، گلستان با میانگین پیشرفت فیزیکی 84درصدی در جایگاه نخست کشور در این زمینه قرار دارد.
عبدالقیوم یکی از سیلزدگان گلستان که آب گرفتگی طولانی خانه اش را کامل خراب کرد و هنوز در چادر اقامت دارد می گوید: روستای ما از روستاهایی بود که بسیار دیر از آبگرفتگی رها شد و به همین علت هم ساخت خانه برای ما کمی دیرتر شروع شد و تمام تابستان و زمستان در چادر زندگی کردیم؛ حالا گفته اند با توجه به بحران کرونا امروز یا فردا ساخت خانه دوباره از سر گرفته می شود و خانهها را تا کمتر از یک ماه دیگر تحویل میدهند؛ دلم میخواهد زودتر از چادر خلاص شویم.
آنه گل هم که ساخت خانه اش به مرحله در و پنجره گذاری رسیده با بیان اینکه کابوس سیل دوباره او را رها نمی کند گفت: حجم خسارتهای سیل پارسال گلستان بالا بود و طبیعتا برای دولت هم سخت بود تا امکانات بهتری را برای ما فراهم کند اما به لطف خدا و تلاش مضاعف مسئولان زودتر از تصور ما خانه های ما ساخته شد و امیدواریم چند روز باقی مانده نیز به زودی سپری شود.
پایان فصل بهار، آغاز زندگی تازه
امیرشیر توماج، فرماندار شهرستان آققلا هم درباره وضعیت بازسازی منازل مسکونی سیلزدگان این شهرستان گفت: از یکهزار و 969واحد مسکونی نیازمند ساخت دوباره یک هزار و 263واحد در مناطق روستایی و 706واحد در مناطق شهری قرار دارند.
او افزود: با تمام توان فعالیت می کنیم تا قبل از رسیدن فصل تابستان و در همین روزهای پایانی بهار خانه های باقی مانده نیز تکمیل شود.
خشم طبیعت و هم دستی با آسمان برای غرق شدن گلستان
دو روز پایانی اسفند پارسال، فقط 48ساعت طول کشید تا طبیعت و آسمان دست به دست هم دادند و حجم آب ۲میلیارد و ۱۵۰ میلیون مترمکعبی، ناشی از بارش باران، ذوب برف ها در بالا دست و سر ریز شدن سدهای استان سبب شد این آبها ابتدا گنبدی ها و سپس ساکنان آق قلا و گمیشان را غافلگیر کند.
اتفاق غافلگیر کننده ای که پس از آن حدود 40روز برای بازگشت به شرایط عادی زمان صرف شد و حدود 4هزار و 800میلیارد تومان به بخش های مختلف مانند مسکن اراضی کشاورزی، راهها و تأسیسات زیربنایی خسارت وارد کرد.
پر بودن ظرفیت سدهای گلستان، لایروبی نشدن مصب رودخانه ها و تجاوز به حریم رودخانه ها با ساخت و سازهای بی رویه و قطع درختان از جمله علل سیل گلستان اعلام شد که می توان گفت زمینه خشم طبیعت را فراهم کرد.
با این وجود اما اکنون زودتر از آنچه که شاید در ذهن سیل زدگان می گذشت، حداقل در بخش مسکن اوضاع سر و سامان یافته و با تلاش جهادی همه نیروها، خسارتها جبران شد.
سردبیر: سکینه محمدنژاد