پخش زنده
امروز: -
ورود سیلاب از بالادست رودخانه هیرمند، بعد از دو دهه خشکسالی، اشک شوق را از چشمان هامون نیمه جان جاری ساخته و این ذخیرهگاه زیستکره را بار دیگر سیراب کرده است.
جریان آب در تالاب، نوید دهنده روزهایی خوش برای مردمی است که بستر خشک هامون، هم معیشتشان را کم کرده بود و هم گرد و غبار، دیگر نفسی برایشان باقی نگذاشته بود.
مساحت این تالاب بینالمللی، بیش از 5 هزار و ششصد کیلومتر مربع است و 3 هزار و 820 کیلومتر مربع آن در ایران واقع شده؛ تاکنون بیش از 40 تا 45 درصد تالاب بین المللی هامون آبگیری شده که در 9 سال گذشته، بهترین اوضاع برای تالاب به شمار میرود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان میگوید: بخشی از این آب برای مصارف کشاورزی و شرب، به سمت چاه نیمهها جاری و بخشی هم به سمت کانونهای گرد و غبار از جمله: هامون صابوری در شمال استان و بخشی از جنوب کوه خواجه هدایت شده است و چنانچه در سال گذشته نیز با همین سیاست شاهد کاهش روزهای خطرناک گردوغبار از 51 روز به 12 روز بودیم.
پورمردان همکاری همه جانبه مردم و مسئولان را مناسب دانسته و میگوید: لایروبی مسیلهای ورودی تالاب (نیاتک، رنگ، هامونک و لورگه باغ) هدایت بخشی از آب به کانون های گرد وغبار از جمله تختکها، حفر نکرده چاه و چاله در حاشیه تالاب از مصادیق این همکاری است.
آبگیری تالاب راهی برای کاهش گردوغبار
صدف تبار کارشناس محیط زیست سیستان و بلوچستان می گوید: نفوذ آب به لایه های زیرین خاک خیزش گرد وغبار را کاهش می دهد و در زمان فعلی مدیریت آب به معنای مهار گردوخاک و احیای پوشش گیاهی است نه ذخیره سازی آن.
وی می گوید: تاکنون 300 هکتار از حاشیه تالاب نهال کاری شده و امسال نیز بودجه ای از صندوق توسعه ملی برای نهال کاری در 700 هکتار دیگر تامین شده است.
کمک به مشاغل آسیب دیده از خشک شدن هامون
پورمردان از امضای طرح «احیای اکوسیستم تالاب و حمایت از معیشتهای جایگزین جوامع محلی در تالاب هامون»، میان سازمان حفاظت محیط زیست و برنامه عمران ملل متحد خبر داد و می گوید: خشکسالیهای چندین ساله در منطقه سیستان مشکلات زیادی را به وجود آورده بود که به همین منظور سال گذشته از بخش ملی حفاظت از تالابهای ایران دعوت کردیم تا برای مشاهده و امضای سند همکاری به سیستان سفر کرده و وضعیت تالاب را از نزدیک مشاهده کنند. در ادامه شهریور ماه سال گذشته، جامعه بینالمللی و نماینده عمران سازمان ملل متحد از تالاب هامون بازدید کردند و با مشکلات موجود در منطقه سیستان آشنا شدند. پس از این بازدید طرحی با محوریت «معیشت جایگزین مردم»، به همت اداره محیط زیست برای سازمان ملل ارسال و درنهایت منجر به امضای سند همکاری در این زمینه شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه این سند هنوز به صورت پیشنویس است، می گوید: در واقع این سند میتواند به مشاغلی که از خشک شدن تالاب هامون متضرر شده بودند کمک کند.
انتظار می رود تا در بلند مدت با استفاده از مدیریت سیلاب های ورودی به هامون و اجرای طرحهای بینالمللی، دستکاری در تالاب کم شده و فشار از روی تالاب برداشته شود؛ تا هم هوای مطلوبی در منطقه فراهم شود و هم چرخ زندگی حاشیه نشینان بچرخد.