پخش زنده
امروز: -
نگاهش را به خانهای دوخته که حالا تا کمر در آب فرو رفته ،او با حسرت واندوه فروریختن آن را می نگرد و نمی داند با سیلاب چه باید کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز کرمان ، اینجا زهکلوت در جنوب استان کرمان ،منطقهای که همواره در معرض سیلابهای مخرب قرار دارد.
آقای نارویی که فروردین امسال را به قول خودش در قرنطینه بلایی به نام "کرونا "بود ، فکرش را هم نمی کرد سیلاب بی امان او را بی خانمان کند.
سفر به زهکلوت
بارش های سیل آسا و پیاپی در فروردین بخش زیادی از جنوب استان کرمان را دربر گرفت و خسارت بسیاری بر جای گذاشت در گشت و گذاری که در این جا به سختی انجام می شود غم و اندوه مردم نشان از حال روز آنها می دهد.
مادری که دست دو فرزند خردسالش را گرفته به ما می گوید: نه تنها خانه ام بلکه تمام وسایل زندگی و آسایش مان را از دست داده ایم و در یک جمله کوتاه زیر لب زمزمه می کند :"سیل آمد، شست و برد".
اگر دردم یکی بودی چه بودی
صدای گریه چند کودک از پشت وانت شنیده می شود، خانمی که سرپرستی آنها را برعهده گرفته می گوید: از صبح تا کنون چیزی نخورده اند ،شنیده ام که سپاه چند چادر صحرایی بزرگ آماده کرده ،می روم تا بتوانم سرپناهی برای خودمان پیدا کنیم.
چندین ماشین دیگر هم به آنها ملحق میشوند و جای خالی در ماشین به چشم نمی خورد.
یکی می گویم ،کمی فاصله بگیرید تا به بیماری کرونا دچار نشوید، می گوید :ای آقا آنقدر درد و مشکل دارم که کرونا توی آنها گم شده است.
داد و امداد
سرعت و کمک رسانی در حوادثی مثل سیلاب یک اصل مهم در امداد است که موجب دلگرمی و امید به آسیب دیدگان می شود .
سپاه ثارالله استان که بخش زیادی از جنوب و شرق استان را در محاصره سیل می بیند به سرعت پنج قرارگاه تشکیل و به داد سیل زدگانی میرسد که تقریباً همه چیز خود را از دست دادهاند .
معاون هماهنگ کننده سپاه ثارالله استان می گوید: تشکیل بیمارستانهای صحرایی در مناطق مختلف ،توزیع و پخت غذا ،اعزام گسترده ماشین آلات سنگین و از همه مهمتر توجه به بهداشت و ضدعفونی گسترده از اقداماتی است که صورت گرفته وهنوز نیز در حال اجراست .
سرهنگ مسلمی میگوید: بعد از فروکش کردن سیلاب تهیه اقلام و وسایل زندگی مردم برای نیازمندان گام دیگری بود که به سرعت دارد انجام می شود و بازسازی اتصال انشعابات آب برخی روستاهای سیل زده و ساخت هزار چشمه سرویس بهداشتی را نیز بر عهده گرفته ایم.
احسان مردم و بنیاد احسان
ارسال کمکهای مردمی و سازمانهای مردم نهاد به سیل زدگان موج دیگری بود که در روز های تعطیل فروردین دیده میشد .
از دوخت و ارسال ماسک گرفته تاانواع کمک ها در بخش های گوناگون را در کاروانهای احسان به خوبی مشاهده میکنیم .
آقای رجایی از مسئولین احسان ستاد اجرایی فرمان امام می گوید: تا کنون تعداد زیادی چادر، پتو و وسایل مورد نیازبین مردم توزیع شده و به زودی برای افرادی که دامهای خودشان را از دست داده اند، تعداد زیادی دام به مناطق سیل زده فرستاده خواهد شد تا جبران خسارت آنها شود.
در این شرایط سخت هر کسی سعی دارد به طریقی دردی از هم نوع خود را بکاهد .
کرمان استانی سیل خیز
در فروردین شرق وشمال استان هم درگیر سیلاب مخرب شدند و خسارات بسیاری بر جای گذاشت وخود شهر کرمان نیز از سوی مناطق مرتفع امسال چندین بار تهدید شد و به علت آماده نبودن استحکامات لازم و بندهای خاکی آب بسیاری به شهر وارد شد و برخی خانهها و مغازهها را نیز دچار آبگرفتگی کرد.
آنطور که مدیرکل مدیریت بحران استان می گوید:استان کرمان به واسطه نوع شرایط آب و هوایی مستعد سیل است فقط در مدت ۴ ماه حدود ۱۸۰۰ میلیارد تومان خسارت به بخشهای مختلف استان وارد شده که رقم بسیار بالایی است.
میزان بارش ها
ریزش نزولات جوی که همواره آرزوی کویر نشینان کرمانی است به علت عقب افتادگی های استان زحمت ایجاد می کند .
خانم حبیبی کارشناسی هواشناسی میگوید: میزان بارشهای ما در این چند ماهه نسبت به قبل ۴۳ درصد افزایش داشته و به ۱۷۴ میلیمتر رسیده است که برای استانی مثل کرمان بیسابقه است .
اینکه رحمت آسمان جاری و ساری است بر کسی پوشیده نیست اما نبوده آمادگی ها و نداشتن ابزارهای لازم برای کنترل و بهرهگیری از این مقدار حجم بالای روان آبها هم معضل بزرگ روزهای بارندگی کرمانیها شده است .
روان آب ها
امارها نشان میدهد که حجم بسیار بالایی از بارندگی های ما که به صورت روان آب ها در کویر استان جاری می شود خیلی زود تبخیر و به جای اولیه خود یعنی آسمان برمیگردد.
ساختار دشت کرمان بنحوی است که در اثر کوچکترین بارندگی روان آب جاری می شود و اگر چه این فرایند یک مزیت برای مهار و جلوگیری از هدررفت آب است اما ابزارهای لازم برای مهار آن وجود ندارد.
دامغانی کارشناسی منابع طبیعی می گوید: حجم بارش های ما در سال بالای ۱۸ میلیارد متر مکعب است که بخش زیادی از آن به روان اب تبدیل می شود.
این که چه مقدار از این روان آبها مدیریت می شود، دامغانی میگوید: حدود ۴۲۴ میلیون مترمکعب و مابقی قابل کنترل نیست .
آبخیزداری
حجم بالایی از آبهای سطحی و روان اب ها که هر ساله خسارات بسیاری بر جای می گذارد ، در قالب طرحهای آبخیزداری قابل کنترل است و نه تنها از وقوع سیل و آثار مخرب آن جلوگیری می کند بلکه آثار بزرگی برای کشاورزی و افزایش تولیدات دارد. مدیرکل منابع طبیعی استان میگوید :اگر ۱۵ هزار میلیارد تومان اعتبار به ما بدهند ما در یک دوره ده ساله مشکل سیلاب را برطرف خواهیم کرد.
اقای رجبی زاده اضافه میکند، آنچه تا کنون در این حوزه در استان کار شده فقط ۱۲ درصد است .
کارشناسان می گویند: سیلابها بلا نیست بلکه هدیه و رحمت خداوند است و با اختصاص بودجه و برنامه ریزی می توان بخش زیادی از تهدیدها را به فرصت تبدیل کرد، اما نبود اعتبار وخالی بودن خزانه استان مانع جلوگیری از خسارت های هر ساله به مردم وزیر ساخت های کشوراست .
نویسنده : امان الله احمدی زاده