چرا امریکا به دنبال تمدید تحریم تسلیحاتی ایران است؟
پیشرفت ایران در تولید تسلیحات متعارف در برابر تهدیدهای امریکا بازدارنده است و هم می تواند رقیبی در برابر تسلیحات امریکایی در بازار فروش تسلیحات باشد.
«مایک پمپئو»، وزیرخارجه آمریکا در حساب توئیتری خود به تکرار اتهامات همیشگی علیه ایران پرداخته است و با اشاره به برخی اتهامات ضدایرانی خود، مدعی شد که نمیتوان اجازه داد تا ایران بتواند تسلیحات بیشتری خریداری کند.
پمپئو در ادامه در توئیت ضدایرانی دیگر با اعلام اینکه تحریم تسلیحاتی ایران از سوی شورای امنیت سازمان ملل تا شش ماه دیگر به پایان میرسد، خواستار آن شده تا پیش از آن زمان شورای امنیت باردیگر تحریم تسلیحاتی ایران را تمدید کند.
بر اساس توافق هسته ای ایران با پنج بعلاوه یک که با صدور قطعنامه 2231 شورای امنیت به رسمیت شناخته شده است, تحریم های تسلیحاتی ایران در اکتبر سال 2020 میلادی به پایان می رسد.
طبق یکی از بندهای قطعنامه ۲۲۳۱ که از سال ۲۰۱۶ میلادی اجرایی شد، ایران تا پنج سال از خرید تسلیحات تهاجمی منع شده است. این بند از قطعنامه در اکتبر سال ۲۰۲۰ (مهر ماه ۱۳۹۹) منقضی میشود و پس از آن ایران این امکان را خواهد داشت که از کشورهای خارجی جنگافزار بخرد.
اما نکته مهم اینجاست که ایران در طول سال های گذشته توانمندی های خود را در حوزه ساخت تسلیحات متعارف در معرض جهانیان قرار داده است . ساخت موشک های کوتاه ودور برد, ساخت سامانه های دفاع موشکی که به گفته کارشناسان نظامی توانمندی آن بیشتر از اس 300 روسیه است, ساخت انواع پهپادهای شناسایی وتهاجمی دورپرواز, ساخت زیردریایی و انواع و اقسام توپ های کششی, تانک و زره پوش و سلاح های سبک وسنیگن و سیستم های رادار برای حفاظت از آسمان کشور, ایران را از نیازمندی به خرید تسلیحات از خارج بی نیاز کرده است. حتی به جرات می توان گفت برخی از دستاوردهای ایران درساخت تسلیحات منحصر به فرد بوده است.
نفوذ در سیستم پهپاد فوق پیشرفته آرکیو 170 امریکا و پایین آوردن سالم آن, شناسایی پهپاد فوق پیشرفته ومدرن و گران قیمت گلوبال هاوک در آسمان ایران و سرنگون کردن آن با سامانه موشکی سوم خرداد, حمله موشکی به پایگاه نظامیان امریکایی عین الاسد در االانبار در پاسخ به اقدام تروریستی ارتش امریکا در به شهادت رساندن سردار سلیمانی و دهها مثال از این دست همه از توانمندی های ایران در این حوزه است. و همین دستاوردها سبب شده است تا کشور در قامت یک قدرت نظامی در برابر تهدیدها عرض اندام کند.
از این گذشته این دستاوردها درسایه تحریم ها وتهدیدهای نظامی امریکا و متحدانش به دست آمده و هیمن دستاوردهای بومی سبب شده است تا هیچگاه امریکا نتواند جرات عملی کردن تهدیدهای خود را داشته باشد. بنابر این به نظر می رسد تلاش پمپئو برای ادامه تحریم تسلیحاتی ایران یا برای متوقف کردن برنامه موشکی کشور با هدف از بین رفتن قدرت بازدارندگی ایران صورت می گیرد.
از سویی این توانمندی ها و دستاردهای نظامی ایران توانسته است توانمندی نظامی امریکا را به چالش بکشد بطوریکه همانطورکه گفته شد هدف قراردادن پهپاد گلوبال هاوک یا شکار پهپاد آرکیو 170 یا هدف قراردادن پایگاه عین الاسد,بیانگر برتری سامانه های شناسایی وسیستم های راداری, رادار گریز بودن موشک ها وپهپادهای ایران و در مقابل شکست سامانه های راداری و سامانه موشکی پاتریوت امریکا می تواند باشد.
لغو برخی قرادادهای نظامی کشورها در خصوص خرید سامانه موشکی پاتریوت وروی آوردن به خرید سامانه موشکی اس 300 و اس 400 از روسیه یا لغو خرید پهپاد از امریکا همه نشان از شکست برتری امریکا درساخت تسلیحات نظامی متعارف است.
از این زاویه به نظر می رسد یکی از کشورهایی که در بازارفروش تسلیحات می تواند حرفی برای گفتن داشته باشد ایران است و بنابر این یکی دیگر از اهداف پمپئو از دنبال کردن تمدید تحریم تسلیحاتی ایران, جلوگیری از ورود ایران به بازار فروش تسلیحات به عنوان رقیبی جدی برای امریکاست.
---------------------------------------------------------------
رضا محمدمراد