گزارش مکتوب :
طبیعت کرمان در آرامش
طبیعت گیاهی و جانوری کرمان در مقایسه با سالهای گذشته بهار امسال آرامش بیشتری دارد .
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیمای مرکز کرمان ، حیات وحش در زیستگاههای گیاهی و جانوری کرمان ، با شیوع ویروس کرونا ، و کاهش دست درازی مردم به طبیعت ، آرامش و امنیت بیشتری دارند ؛ و میتوان گفت: " تهدید کرونا فرصت آرامش را برای گونه های جانوری استان فراهم کرد" .
خانم شاکری مدیر کل حفاظت محیط زیست استان هم میگوید : خوشبختانه بارش های خوب امسال رشد پوشش گیاهی و همچنین دوقلو زایی گونه های جانوری را باعث شده که با این رویدادهای خوب در طبیعت کرمان پیش بینی میکنیم جمعیت جانوری کرمان سال اینده افزایش یابد.
او در عین حال با اشاره به اینکه با تراکم پوشش گیاهی احتمال گسترش آتش سوزی هم افزایش می یابد ، بر ضرورت مراقبت مردم و روشن نکردن آتش در عرصه های جنگلی و بوته زارهای استان تاکید کرد
.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همچنین با ذکر نام گونه های نادر و کمیاب استان پرداخت گفت : استان کرمان با دارابودن 334 گونه جانوری ، ویترینی از گونه های با ارزش جانوری است در بین آنها می توان گونه های کمیابی همچون یوزپلنگ ایرانی، خرس سیاه آسیایی، پلنگ ایرانی، گربه سان ها و انواع پرندگان نظیر هوبره ، کل ، بز ، قوچ و میش را نام برد.
وی افزود : این گونه های با ارزش جانوری در24 زیستگاه حیات وحش استان شامل یک پارک ملی ، یک اثر طبیعی ملی ، 4 پناهگاه حیات وحش ، 11منطقه حفاظت شده و 4 منطقه شکار ممنوع در حال زیستند.
اما در این بین بودند شکارچیان غیر مجازی که در این روزهای کرونایی هم دست از آزار وحوش برداشتندو دست به تفنگ شدند .
"عرض خود میبری و زحمت ما میداری"
سیدی فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان میگوید: روزهای کرونایی عید نوروز امسال که تاکید به درخانه ماندن بود و بقولی گاهی در خیابانها " مگس هم پر نمیزد" ما در پی مراقبت وحوش بودیم و شکارچیان غیر مجازی که گمان میکردند درکرونا شکاربانان محیط زیست را از حراست عرصه ها غافل خواهد کرد.
او می گوید : از ابتدای نوروز 99 ، 6 لاشه ی قوچ ، میش و کَل و بز را از چند شکارچی کشف و توقیف کردیم .
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان اشاره ای هم به آمارهای 5 سال گذشته کرد و افزود : چند سال گذشته 2 هزار شکارچی متخلف ، دو هزار و 500 گونه جانوری را شکار کردند که از این شکارچیان ، قریب به 200 سلاح غیر مجاز و جنگی کشف شده است .
سیدی میگوید : وجود سلاح در دست شکارچیان متخلف نشان میدهد ؛ قانون ، بازدارندگی لازم را نداشته است که شکارچیان دست از شکار برنمیدارند.
به سراغ آقای سالاری ، از شکارچیانیانی که مدتها به شکار حیوانات مشغول بوده رفتم که به قول خودش از شکار خیری ندیده .
او حتی با اصرارحوادث غم بار در زندگی خود و دوستانش را متاثر از شکار می دانست.
آقای سالاری از دوستش میگوید که در صحنه تصادفی عزیزانش را از دست می دهد و معتقد است این آسیب نتیجه ی شکار بی رحم حیوانات است .
این شکارچی که 20 سال شکارچی حیوانات بوده حالا با دوستان و رفقایش، منطقه ای را در کهنوج حفاظت می کنند و با حفاظت از گونه های این منطقه سعی در زیاد شدن آمار گونه های باارزش وحوش دارد.
سالاری و دوستانش در انجمن حفاظت از حیوانات شهرستان کهنوج می گویند : چند سالی است از سلامت گونه هایی جانوری لذت می بریم ، عکس میگیریم و در صدد جبران گذشته مان هستیم .
این دوستداران محیط زیست از شکارچیان می خواهند از شلیک گلوله های سربی به تن این مخلوقات زیبا دست بردارند و حیوانات را شکار نکنند .
البته یکی از محیط بانان می گوید : آهو _ کل _ بز _ قوچ _ میش و پرندگانی مثل هوبره از گونه هایی هستند که بیشتر شکار می شوند و تعداد محیط بانان هم برای حفاظت با توجه به وسعت مناطق کافی نیست.
کمی به گذشته برگردیم و حوادث تلخ و ناگواری از گونه های جانوری را به یادتان آوریم.
از سالهای گذشته خبرهای ناگواری را به یاد داریم : تلف شدن یوزپلنگ های نادر در اثر برخورد با خودروهای عبوری در محدوده شهرستان راور ، کشته شدن خرس سیاه آسیایی در ارتفاعات جیرفت ، شکار بی رویه انواع بُز کوهی و کَل ، به دام انداختن پرندگان شکاری برای قاچاق به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و قرار گرفتن 18 گونه گیاهی بومی استان کرمان در معرض خطر انقراض ، از جمله ی این اخبار است.
تلف شدن یک گربه جنگلی پارسال در شهداد ، زنگ هشداری را به صدا در آورد که حیات وحش و محیط زیست استان کرمان نیازمند کمک و توجه ویژه است .
این گربه جنگلی کمیاب ظاهرا نیمه شبی در دی ماه پارسال برای یافتن غذا به حریم شهر شهداد وارد شده بود و در وسط خیابان اصلی شهر یک خودروی عبوری با او برخورد کرد.
آقای رضا علیپور از جوانان و کسبه بازار شهداد که صبح زود متوجه قضیه شد و از این حیوان عکس گرفت میگوید : چندی قبل نیز ، همین نقطه از شهر شهداد یک گربه جنگلی به همین شیوه تلف شد.
سعید مومن زاده عضو شورای اسلامی شهر شهداد و از دوستداران محیط زیست با ابراز تاسف از تلف شدن این حیوان زیبا می گوید : برای حفظ این گونه کمیاب چه فکری شده است؟ یا باید برای تغذیه آنها در حیات وحش یا برای زنده گیری ، نگهداری و تکثیر آنها در اسارت فکری شود.
آنچه مسلم است ؛ اینست که : محیط زیست نیازمند حمایت و توجه است از جانبب مردم و مسئولان .
تعداد محیط بانان محیط زیست به نسبت وسعت منطقه کافی نیست و مشارکت و مسئولیت شناسی مردم در خصوص حفاظت از محیط زیست بسیار ضروری است ؛ ضمن اینکه مسئولان کشوری با قوانین بازدارنده و اعتبارهای مورد نیاز برای اجرای طرح های مختلف به یاری محیط زیست بیایند.
محیط زیست میراث ماست که بیندیشیم چه برای آیندگان باقی میگذاریم.
نویسنده : بتول رضایی
طبیعت کرمان در آرامش طبیعت کرمان در آرامش طبیعت کرمان در آرامش طبیعت کرمان در آرامش طبیعت کرمان در آرامش طبیعت کرمان در آرامش طبیعت کرمان در آرامش طبیعت کرمان در آرامش