پخش زنده
امروز: -
کرونا ، ویروسی که تب و تاب جهان را بالا برد و جان ها را به ستوه آورد ، اینجا اما جان می بخشد.
در روزهایی که حتی به دست هایمان هم نمی توان اطمینان کردو نفس ها از پشت ماسک های پارچه ای و سفید کشیده می شود و رونق بازار و گپ و گفتگو های دوستانه ،جایش را به خود نمایی محلول های الکی و بطری های رنگارنگ مواد ضدعفونی کننده داده و کرونا همچون سیلی ویرانگر در حال جولان در شرق و غرب و جنوب و شمال است ،با ترس و لرز از خیابان های شهر عبور می کنم.
امروز این شهر که بهارش همیشه برایم یاد آور دلنشین ترین خاطرات بوده ،به مانند صحنه نبردی تبدیل شده که برخی از ترس جان و با دلشوره کسب نان کرکره ی مغازه ها را پایین کشیدند و خانه نشین شدند و کمی آن طرف تر پرستاران و پزشکان به خط مقدم مبارزه با کووید ۱۹ رفته اند ، جهاد گرانی با ماشین های نظامی شب و روزشان را برای ضد عفونی کوچه و خیابان گذاشتند و عده ای آستین همت بالا زده اند و می گویند آدمی را آدمیت لازم است.
قلب هایی به بزرگی دریا
وقتی خبر آمد عده ای با گران فروشی و احتکار کالاهای بهداشتی و مواد ضدعفونی در حال چرتکه انداختن میزان سود خود از این آب گل آلود روزهای کرونایی هستند ، خبر آمد مردم بازهم همانند همه ی روزهای سخت موشک باران و سیل و زلزله گُل کاشتند.
گفتند خیرانی در خیابان بزرگمهر و مجموعه ی شهید نصر اصفهانی پویشی به نام همدلی ایجاد کردند و از جوان ۱۸ ساله تا زن و مرد ۶۰ ساله در حال تولید کالاهای بهداشتی هستند تا مرهمی بر درد این روزهای بحرانی جامعه بگذارند.
پس از تب سنجی وگرفتن دستکش و ماسک ، وارد سوله بیش از هزار متری این مجموعه ورزشی شدم و از آنچه در این مرکز در جریان بود حیرت کردم.
جای جای ورزشگاه پر شده بود از چرخ های خیاطی ،پارچه ، مرغ، ماکارونی ، روغن و الکل هایی که حدود 170 نفر البته با حفظ فاصله در حال تولید ماسک و بسته بندی مواد خوراکی و بهداشتی بودند .
مسوول این پویش دستکش به دست به استقبالم آمد و می گوید :در این مرکز از حقوق دان و دندانپزشک گرفته تا خانه دار و پرده فروش و خیاط از ۹ صبح تا ۸ و نیم شب کار می کنند و روزانه حدود دو تا سه هزار ماسک پارچه ای سه لایه ی جراحی و دستکش را تولید و در اختیار مراکز درمانی و خانواده های بی بضاعت قرار می دهند.
این ماسک ها به گفته ی محمد هادی ایزدی، علاوه براین مجموعه در ۲۰۰ کارگاه خانگی نیز تولید می شود و به جز توزیع در اصفهان و شهرستان هایی مثل کاشان ، آران و بیدگل ، خمینی شهر ، نجف آباد و فلاورجان چند روزی است به استان های کرمان و سیستان و بلوچستان هم ارسال می شود.
وی ادامه می دهد : به جز تولید این محصولات با مشارکت خیران و همکاری برخی از نهاد ها توانستیم هزار و ۴۰۰ سبد حمایتی و معیشتی را هم در اختیار خانواده ی نیازمند بیماران کرونایی قرار دهیم.
در گوشه ای از این مجموعه ی ورزشی توجهم به مرد ویلچر نشینی جلب شد ،که پشت چرخ خیاطی مشغول دوخت ماسک است،آقای یزدانی می گفت نامش حاج قاسم امینی و از جانبازان هشت سال دفاع مقدس است و سالها پرچم های روضه ی امام حسین (ع )را دوخته و اشعار محتشم کاشانی را بر آنها حکاکی می کند.
حاج قاسم مرد خوش خنده و صحبتی هم بود وی می گوید: برای جهاد در راه خدا روزگاری اسلحه در دست گرفتم و برای حفظ آب و خاک جنگیدم و اکنون نیز که کشور زخم خورده دردی بزرگ است ، با دوخت این ماسک ها آمده ام تا به بندگانش خدمت کنم و مطمئن هستم به زودی ویروس منحوس کرونا را با همکاری هم ریشه کن خواهیم کرد.
رییس کمیسیون مسوولیت های اجتماعی اتاق بازرگانی اصفهان یکی دیگر از افرادی بود که با همکارانش قدم های بزرگی برای کمک به مردم در روزهای کرونایی برداشته بودند .
رهسپار دفتر مجتبی کاروان واقع در میدان فیض شدم. بعد از یک گپ و گفتگوی کوتاه در محیطی که بوی الکل به شدت سرفه ام انداخته بود ، وی از توزیع بیش از ۵۰ هزار سبد کالایی شامل گوشت ،مرغ،روغن و برنج به خانواده های آسیب دیده از ویروس کرونا تعریف کرد و ادامه داد : در 40 روز گذشته او و همکارانش تلاش زیادی برای تهیه و توزیع بیش از ۷۵ میلیارد ریال کالای بهداشتی در بیمارستان ها کرده اند .
آقای کاروان از ورود اتاق بازرگانی به فعالیتهای فرهنگی نیز اشاره می کند و می افزاید : با همکاری ۷۰۰ نفر از فعالان اقتصادی استان در حال ساخت تیزر ها و فیلم های آموزرشی هستند که مردم را بیش از پیش با کرونا و راه های مقابله با آن آشنا کنند.
به گفته ی وی فراهم کردن بسترهای اعطای ۳۰۰ میلیارد ریالی تسهیلات قرض الحسنه برای کمک به دانشگاه ها و شرکت های فعال در حوزه ی مقابله با کرونا با همکاری خیران هم از دیگر اقدامات فعالان اقتصادی استان در روزهای گذشته بوده است .
مجتبی کاروان و دوستانش اما برای روزهای سخت اقتصادی پیش روی پس از کرونا نیز کمر همت را بسته اند و درحال برنامه ریزی برای بهترین نوع خدمت رسانی به مردم هستند .
همه با هم برای گذر از سختی های
با وجود آنکه استان اصفهان از نظر تعداد مبتلایان به کرونا در وضعیت قرمز قرار دارد ،اما به گفته ی معاون بازرگانی سازمان صنعت ، معدن و تجارت ،این دیار در دو ماه گذشته بیش ترین میزان کمک خیران و مشارکت سازمان ها را در تولید و توزیع کالاهای بهداشتی در کشور به خود اختصاص داده است.
اسماعیل نادری اشاره می کند: در این مدت کم نبودند واحدهای صنعتی که یک شبه با اطلاع از شیوع کرونا در کشور و نیاز مردم به کالاهای بهداشتی خط تولید خود را عوض کرده و حالا نیاز نه تنها اصفهانی ها که خیلی از مردم کشور را به کالا ها ی بهداشتی تامین کردند.
با وی راهی یکی از این مراکز واقع در خیابان امام خمینی اصفهان شدم،جایی که لیلا گوهریان یکی از کار آفرینان برتر استان در تولید لباس های کار مراکز صنعتی ،همه ی قراردادهایش با واحد های فولادی را لغو می کند و از اوایل اسفند در سه شیفت کاری بیش از ۳۵ هزار دست ماسک استاندار پارچه ای را تولید کرده است .
خانم گوهریان می گوید:زمانی که تصمیم به این کار گرفتم ، ساعت حدود ۶ عصر بود که به چند داروخانه برای الگو برداری و خرید یکی دو نمونه ماسک سرزدم وبالاخره بعد از پرسه زدن فراوان در چند خیابان با سه برابر قیمت واقعی ماسک مورد نظرم را تهیه و روز بعد این محصول را در سه سوله ۳۰۰ متری با ۸۰ نفر نیروی کار ثابت آغاز کردم.
وی برایم از فعالیت زنان روستایی شرق اصفهان هم می گوید که با چرخ های خیاطی خود و پارچه های برش داده ای که این مرکز در اختیارشان می گذارد ، به کمک نیاز امروز مردم آمده اند و خرسند از این حس مفید بودن برای جامعه هستند.
خسته از یک روز کاری بودم و آنچه در خصوص بخشندگی صاحبان برخی از مغازه های اصفهان شنیده بودم وسوسه ام کرد با آنکه خورشید در حال غروب بود به سراغ رییس اتحادیه ی پوشاک استان بروم.
ابراهیم خطابخش در زمان شیوع کرونا و هنگامی که بسیاری از فروشندگان پوشاک خانه نشین شدند ،خیران و صاحبان مغازه هارا جمع کرد تا گره ای از مشکل مستاجران این واحدهای صنفی که در پیک فروش بیکار شدند ، باز کند.
وی می گوید:تاکنون صاحبان ۱۶ مغازه اصفهان واقع در چهار باغ و خیابان نظر با آنکه برخی تنها منبع درآمدشان همین اجاره بها بود، با بزرگ منشی کرایه ی دو ماه ملک خود را به مستأجران بخشیدند.
آقای خطا بخش با اشاره به اینکه رکود این روزهای بازار پوشاک ۹۰ درصد صاحبان این حوزه را با مشکلات اقتصادی روبه رو کرده است ادامه می دهد :در روزهای اجرای این طرح یک مالک بود که با بخشش چهار دهنه مغازه خود در میدان انقلاب شمع این کار خیر را روشن کرد و حالا قصد داریم با کمک خیران چاره ای هم برای چک های برگشتی فروشندگان خسارت دیده کنیم.
دانش مرهمی برجراحت های کرونایی
علاوه بر بخشندگی این روزهای خیران ، پژوهشگران استان هم بیکار ننشستند و آن طور که جعفر قیصری رییس شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان اعلام کرده بیش از ۳۰ شرکت مستقر در این شهرک با تغییر در نحوه و نوع فعالیت خود به فکر تولید مواد ضدعفونی و حتی دارویی برای مقابله با کرونا افتادند.
از جمله این تولیدات پر سر و صدا، تولید بیش از ۳۳ میلیون قرص هیدروکسی کلروکین برای کنترل بیماری کرونا بود،که به گفته مدیرعامل شرکت داروسازی امین این دارو از گیاه شیرین بیان تولید می شود و به علت تاثیر ضد ویروس و خاصیت صابونی ماده موثر شیرین بیان، می تواند لایه چربی اطراف ویروس کووید ۱۹ را حل و از تکثیر این ویروس در گلو جلوگیری کند.
مهدی حقوقی می افزاید:این قرص برای درمان مالاریا و روماتیسم هم کاربرد دارد و هم اکنون تولید ۸ میلیون دیگر از این دارو را برای توزیع در بیمارستان های ایران در دست کار داریم.
یکرنگی رمز پیروزی
در شرایطی که جهان حال و روز خوبی ندارد و هر روز تصاویری از دزدی و درگیری مردمی در شرق و غرب دنیا برای تهیه ماسک و مواد بهداشتی به گوشمان می رسد ، اینجا انسان هایی زندگی می کنند که برای نجات همنوع حاضرند هر آنچه که دارند ببخشند .
همانند همین سه هفته ی قبل که مدیر کل انتقال خون استان در رسانه ها از نگرانی هایش در خصوص کاهش مراجعات برای اهدا خون گفت و در روزهای بعد سیل مراجعات مردم به مراکز انتقال خون شروع شد و در کمتر از ۲۰ روز ۱۲ هزار واحد خون جمع آوری شد .
مجید زینلی اعلام کرده ، با اهدای این میزان خون بیش از ۳۰ هزار واحد انواع فرآورده های سلولی و پلاسمایی حاصل شده که قرار است به مرور و براساس نیاز در شرایط بحرانی این روزها در اختیار مراکز درمانی قرار گیرد .
یا با وجود آنکه محققان کشورمان به تازگی از تاثیر مثبت پلاسمای خون بهبود یافتگان کووید 19 در روند درمان بیماران مبتلا به این ویروس گفتند ، همین دو روز پیش شاهد حضور پرستاران و پزشکانی بیمارستان غرضی در درمانگاه قدس تامین اجتماعی بودم که شب و روز خود را وقف رسیدگی به بیماران کرونایی کردند و با وجود آنکه در هنگام این خدمت رسانی بیمار شدند ،حالا پس از بهبود آمده اند تا بازهم به نوعی دیگر با اهدا پلاسما به همنوع خود کمک کنند .
علی اعتصام پورمدیر درمان تامین اجتماعی استان در خصوص این طرح می گوید : پلاسمای خون بهبود یافتگان کرونا به دلیل وجود حجم زیاد مواد ضد ویروسی جلوی شیوع بیماری را می گیرد و روشی بی عارضه است .
حرف آخر
فرقی نمی کند نامشان مدافعان و جهادگران سلامت باشد یا پویش همدلی و مهربانی و نیکوکاری ، این روزها گروه های مردمی زیادی بدون هیچ دعوت و وعده ای حتی زود تر از برخی از مسوولان و صاحب منصبان به میدان آماده اند ، تا بگویند ، هیچ نیرویی حتی اگر کرونا هم باشد ، نمی تواند از حس نوع دوستی زبان زد ساکنان این آب و خاک ذره ای بکاهد .
این مردم بارها در روزهای سخت گذشته با هم خوانده اند:
چو عضوی بهدرد آورَد روزگار دگر عضوها را نمانَد قرار
نگارنده : عاطفه بختیار