گزارش مکتوب؛
صفر و یکهایی برای شکوفایی اقتصادی
آثار اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا بر کسب و کارها در ابعاد مختلف قابل بررسی است اما با بهره گیری از فناوریهای روز می توان تا حدودی از آثار منفی شیوع این بیماری بر فعالیت های اقتصادی در استان کرمانشاه کاست.
به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما مرکز کرمانشاه ، کرونا دو ماهی است که کار و کاسبیها را کساد کرده است ویروس مهلکی که علاوه بر تعطیلی بازارو جنب و جوش شب عید ، درآمد فروردین ماه را هم از بازاریان گرفت. اما آیا راهی برای جبران خسارت اصناف با رعایت دستور العملهای بهداشتی وجود دارد؟
مانند هر روز برای رسیدن به سرکار از تاکسی استفاده کردم همین که در را باز کردم با برخورد خوب راننده تاکسی مواجه شدم برعکس خیلی از افراد که در این شرایط سخت کلافه بودند راننده با روی گشاده و بسیار خوب جواب سلامم را داد .
پر انرژی و خوش برخورد بود انگار کرونا نتوانسته بود او را مغلوب کند تصمیم داشت تا با رفتار خوبش به همه مسافرانش انرژی مثبت بدهد.
آقای محمدی راننده تاکسی که ۱۲ سال در این حرفه مشغول فعالیت است تمام موارد بهداشتی را رعایت کرده بود حتی با هزینه خودش ژل ضدعفونی در ماشین قرار داده بود تا مسافران از آن استفاده کنند و قسمت راننده را با پوششی جدا کرده بود.
او میگوید: "به سختی توانستم این ماسک و ژل بهداشتی را تهیه کنم، عقیده دارم باید درشرایط سخت کمک حال یکدیگر باشیم و حداقل با انرژی خوب افسردگی این روزها را از بین ببریم هر چند اوضاع کار خوب نیست و اگر مجبور نبودم و پولی پس انداز داشتم در خانه میماندم."
اصناف و بازاریان از خسارت های اقتصادی ناشی از کرونا در امان نماندند
راننده تاکسیها، مغازه داران، اصناف همه و همه در شرایط سخت اقتصادی قرار گرفتند و خسارت مالی فراوانی دیدند بسیاری از فروشندگان چکهای برگشتی دارند و مغازه هایشان اجارهای است.عضو هیات رییسه اتاق اصناف کرمانشاه گفت: در کرمانشاه ۵۷ اتحادیه داریم که برای تعیین دقیق میزان خسارتها لازم است که کار تخصصی انجام شود.
حسین بیات افزود: صنوفی مثل لوازم خانگیها، بلور و کریستال و لوازم یدکی در این دوماه فعالیت نداشتند اماکالاهای آنها ارزش افزوده خود را از دست نداده است.
عضو هیات رییس اتاق اصناف کرمانشاه اضافه کرد:اجناس صنف پوشاک به لحاظ اقلامی که رنگ و جنس آن مناسب یک فصل است و در فصل دیگر به فروش نمیرود ارزش افزوده خود را از دست میدهند حتی در فصل دیگر هم با یک سوم قیمت کسی اجناس را نمیخرد و این اصناف هم ضرر در آمدی و هم ضرر اجناس را متحمل شدند.
او با بیان اینکه بیشتر مغازه داران مستاجر هستند گفت: برای اجاره مغازه ۱۰۰ متری در منطقهای پرتردد باید ماهی ۲۰ تا ۳۰ میلیون تومان اجاره پرداخت کنند حال در نظر بگیرید که مغازهای که دو ماه کار نکرده و باید اجاره دو ماه را پرداخت کند چه ضرر جبران ناپذیری خواهد دید.
بیات گفت: در زمانهای گذشته بازاریان بیشتر افراد میانسال بودند که تحصیلات ابتدایی داشتند، اما اکنون اصناف کرمانشاه را بیشتر جوانان تحصیلکرده تشکیل میدهند که اگر از آنان حمایت نشود بیم افزایش آمار بیکاری میرود.
وی افزود: ۹۰ درصد اصناف در بحران کرونا آسیب دیدند و تنها ده درصد از عرضه کنندگان مواد خوراکی فروش داشتند.
سری به بازار میزنیم تا شرایط بازار را ببینیم بی رمقی بازار را به وضوح میبینیم اکثر مغازه داران بدون مشتری هستند و تنها برای گذران روزمرگی کرکرهها را بالا زده اند.
از طرفی هم شرایط حساس ویروس کرونا شوخی بردار نیست ویروس کشندهای که تا کنون جان بیش از صد هزار نفر را در جهان گرفته و حضور بازاریان نیز تنها با رعایت قوانین بهداشتی توجیه پذیر است.
اما چگونه میتوان توازن را به گونهای برقرار کرد که هم اصناف به در آمد مناسب برسند و هم جانشان در معرض خطر قرار نگیرد.
حاتمی معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کرمانشاه گفت: یکی از راههای اصلی برای مقابله با بحران کرونا در خانه ماندن مردم و خلوت شدن فروشگاهها و خیابانها است از این رو به منظور تامین کالاهای اساسی مردم، فروشگاههای استان روند فروش اینترنتی خود را آغاز کردند.
حاتمی ادامه داد: اکنون شاهد روند رو به رشد فروشگاههای اینترنتی در کرمانشاه به منظور در خانه نگه داشتن مردم و مقابله با کرونا هستیم.
وی گفت: اصناف و بازاریان نیز در این ایام میتوانند با تعطیل کردن واحدهای که با نیاز ضروری مردم در ارتباط نیستند و عرضه کالاها به صورت اینترنتی، سهم خود را در مقابله با کرونا ایفا کنند.
۱۸ هزار واحد صنفی کرمانشاه در ۴۸ ساعت به شبکه فروش مجازی متصل میشوند
رییس انجمن صنفی رایانهای استان کرمانشاه گفت: این آمادگی را داریم تا ظرف ۴۸ ساعت ۱۸ هزار واحد صنفی کرمانشاه را به فروشگاه مجازی متصل کنیم.
علیخانی با اشاره به آمادگی شهرداری کرمانشاه و صداو سیما برای آگاه سازی اصناف از این اقدام و فرهنگ سازی برای انجام فرآیند اینترنتی گفت: همچنین با عضو هیات مدیره پست جمهوری اسلامی ایران صحبت کردیم که لجستیک شهری این اقدام نیز صد درصد انجام شود و از این بابت مشکلی نداریم.
او افزود: پلت فرم آماده کردیم تا بدون هزینه دولتی این فروشگاه را در کرمانشاه راه اندازی کنیم.
علیخانی با اشاره به افزایش تقاضا بازار در فروش اینترنتی گفت: فروش اینترنتی به نفع همه استان است و علاوه بر اینکه اشتغالهای کنونی حفظ میشود ۳۰۰ تا ۴۰۰ شغل دیگر نیز در استان برای پاسخگویی به مشتریان اینترنتی و بسته بندی کردن اجناس به وجود میآید.
به گفته این مقام مسئول شیوه دسترسی برای این فروش اینترنتی متفاوت است که مشتریان میتوانند از طریق سیستم تحت وب مانند لب تاپ یا برنامه کاربردی مناسب اندروید و آی او اس خرید کنند.
علیخانی بیان کرد: ۱۸ هزار واحد صنفی دارای مجوز در کرمانشاه وجود دارد که اگر تنها ۱۰ درصد نیز فروش اینترنتی داشته باشند و با مبلغ اندک روزی دویست هزار تومان بفروشند به رقم ۴ میلیارد تومان میرسیم که گردش مالی خوبی برای بازار کرمانشاه و بانکهای استان خواهد بود.
او ادامه داد: هم چنین برای بحث لجستیک کالاهای اینترنتی نیز ۱۰۰ نفر اشتغال مولد پیک موتوری ایجاد خواهد شد. با دو دوتا چهارتای ساده میتوان گردش مالی خوب فروش کالاهای اینترنتی در استان کرمانشاه را محاسبه کرد رقمی که حتی اگر میزان کمی از آنهم محقق شود تحول خوبی در درآمد اصناف و بازاریان ایجاد خواهد کرد.
فتاح مدیر کل پست استان کرمانشاه گفت: از ابتدای اسفندماه با شیوع ویروس کرونا و تمایل افراد به ماندن در خانه بیش از ۶۸ درصد خرید اینترنتی افزایش داشته است و پیش بینی میشود که این رشد چشمگیر ادامه داشته باشد.
وی بیان کرد: خرید اینترنتی در کرمانشاه بیشتر مربوط به فروشگاههای خارج استان است و اگر بتوانیم فروشگاههای استان را متصل کنیم امادگی لازم برای جابه جایی این کالاها را داریم.
فروش اینترنتی چند سالی است که در استانهای دیگر کشور انجام میشود و در استان کرمانشاه نوپاست، اما پتانسیل بالا و نیروی جوان میتواند کرمانشاه را به شبکه ۸۰ میلیونی فروش اینترنتی متصل کند و هم چنین با توجه به توسعه روز افزون تکنولوژی و استفاده از اینترنت اصناف و بازاریان هم باید به روز رسانی شوند و همسو با سایر حوزهها کسب و کارهای اینترنتی را راه اندازی کنند تا به نفع خود از جدیدترین فناوری بهرهمند شوند.
* گزارشگر: زهره زندیه