نخست وزیر مکلف عراق و چالش های پیش رو
پس از ماه ها کشمکش و اختلاف بر سر نامزد نخست وزیری ، سرانجام مصطفی الکاظمی توسط رئیس جمهور عراق مکلف به تشکیل دولت شد.
![نخست وزیر مکلف عراق و چالش های پیش رو نخست وزیر مکلف عراق و چالش های پیش رو](/files/fa/news/1399/1/24/4714340_680.jpg)
رسانه های عراقی این بار این معرفی را تصمیمی کاملا ملی- عراق خواندند که هیچ یک از طرف های خارجی و بین المللی در این امر دخالت نکرده بودند. از سوی دیگر روز شنبه 23 فروردین 1399 مقارن با 11 آوریل 2020 پایان ضرب الاجل عراقی ها به آمریکا برای تخلیه پایگاه های نظامی در این کشور است. در این گزارش به آخرین تحولات سیاسی و امنیتی در عراق بعد از مکلف کردن الکاظمی به تشکیل دولت پرداخته می شود.
توافق برای انتخاب الکاظمی :
کاخ السلام در بغداد جایی بود که حکم نخست وزیر مصطفی الکاظمی به وی داده شد. در این مراسم , سران و نمایندگان گروههای مختلف سیاسی، مذهبی عراق حضور داشتند. به جز برهم صالح رئیس جمهور، روسای پارلمان، رئیس قوه قضاییه، رئیس دادگاه عالی، همچنین سران احزاب شیعی شامل سیدعمار حکیم، هادی عامری ،حیدر العبادی، فالح الفیاض، نصار الربیعی (جریان صدر)، شیخ حلیم الزهیری و عدنان الاسدی به همراه تعدادی از نمایندگان اهل سنت و گروههای کرد ، ترکمان، مسیحی و الوطنیه حضور داشتند.
الکاظمی که یک فرد رسانه ای و روزنامه نگار است با نام اصلی مصطفی عبداللطیف مشتت در سال 1967 در بغداد متولد شد. او به قبیله الغریب تعلقب دارد و پدر وی، حاجی عبداللطیف مشتت الغریباوی است. وی دو فرزند دختر دارد. همسر او فرزند محمد عبدالله الدجیلی است.
الکاظمی در سال 1985 از مسیر کردستان، عراق را به سمت ایران ترک کرد. بعد از ایران به آلمان و در نهایت به انگلیس رفت. وی در رشته حقوق تحصیل کرد و بعد از مشغول شدن به روزنامه نگاری نام مصطفی الکاظمی را برای خود برگزید.
او مدتی سردبیر نشریه الاسبوعیه به صاحب امتیازی برهم صالح، رئیس جمهوری فعلی عراق بود. او که سال ها در لندن زندگی می کرد و به طور کامل به زبان انگلیسی مسلط است، عضو هیچ حزب عراقی نیست. او همچنین تا سال 2006 مسئول موسسه مستند سازی تاریخ شفاهی عراق بود که از موسسات تحت نظارت احمد چلبی محسوب می شود و در آن مدت اسناد مربوط به قربانیان صدام را گردآوری می کرد. الکاظمی همچنین مدتی از محافظان درجه دوی احمد چلبی یود.
الکاظمی در سال 2016 با دستور حیدرالعبادی، نخست وزیر وقت، رئیس سازمان امنیت ملی عراق شد. او همزمان روابط خوبی با آمریکا و ایران دارد. الکاظمی در سال 2016 در زمان ریاست سازمان امنیت عراق گفته بود«ایران ورهبر این کشور، نقش مهمی در ایجاد صلح جهانی دارند.» یکی از اقدامات وی در سازمان امنیت عراق نیز برچیدن «شعبه ایران» یا همان میز ایران در سازمان امنیت عراق بود؛ شعبهای که سازمان سیآیای آمریکا در سال ۲۰۰۴ هنگام تشکیل این سازمان، ایجاد کرده بود تا تحرکات دیپلماتهای ایرانی را رصد کند.
چالش های پیش رو برای الکاظمی
الکاظمی در چهار حوزه اقتصادی، اجتماعی، امنیتی و سیاست خارجی با چالش های جدی روبرو است. در حوزه اقتصادی، کاهش قیمت نفت در نتیجه بحران کرونا و فساد مالی و اداری گسترده در این کشور در حوزه اجتماعی، راهکارهای مقابله با بیماری کرونا با وجود زیرساخت های بسیار ضعیف بهداشتی در حوزه امنیتی، مسئله چگونگی تعامل با حشد الشعبی و خروج نیروهای آمریکایی از این کشور و در سیاست خارجی چگونگی توازن میان کشورهای همسایه از مهمترین چالش های پیش روی الکاظمی محسوب می شود.
این چالش ها را می توان در اولین اظهارات الکاظمی دید:
- حاکمیت خط قرمز است و نمی توان در مورد آن تعارف داشت.
- ما اجازه نخواهیم داد که از هیچ حزب داخلی یا خارجی به عراقی توهین شود.
- مبارزه با فساد یک مأموریتی ملی است.
- ما از پرسنل بهداشتی و کسانی که تحت تأثیر شرایط منع رفت و آمد به آنها ضرر رسید، حمایت می کنیم.
آمریکایی ها، بزرگترین چالش الکاظمی
ائتلاف آمریکایی طی روزهای اخیر، چند پایگاه و مقر خود را ترک کرده و آنها را به نیروهای عراقی تحویل داده است. بر اساس آخرین تخمینها، بیش از پنج هزار نیروی آمریکایی در عراق حضور دارند.در همین حال برخی گروهها و شخصیتهای عراق عقب نشینی نیروهای آمریکایی از برخی پایگاههایشان را یک عقب نشینی صوری و غیر واقعی دانسته و معتقدند این یک عملیات جابجایی و بازاستقرار است.
بر اساس گزارشها تصمیم آمریکا برای خروج از برخی پایگاهها و مراکز نظامی به دلیل این است که آمریکا از حملات مستمر علیه نظامیان خود بیم دارد و این پایگاهها با توجه به حملاتی که طی یک سال اخیر علیه آنجا شده از شاخصهای لازم برای تامین امنیت نظامیان آمریکایی برخوردار نیست.
با وجود تصویب قانونی بر لزوم خروج آمریکایی ها از عراق، اما به نظر می رسد نظامیان آمریکایی تلاش می کنندبا تخلیه پایگاه های کوچک و متمرکز شدن در پایگاه های بزرگ، استقلال عراق ارا به چالش بکشند. مسئله ای که مسلما به بزرگترین چالش امنیتی الکاظمی تبدیل خواهد شد. بویژه اینکه شرط اولیه توافق شیعیان با نخست وزیر جدید، متمرکز شدن بر خروج آمریکایی ها از عراق بوده است.
--------------------------------------
تهمینه بختیاری