گزارش مکتوب؛
بارقههای امید باجهش تولید در کردستان
پویایی بر ابعاد مختلف اقتصادی نشان دهنده نیاز جامعه و اهمیت آن در خوداتکایی ملت و بی نیازی از دیگر قدرتهای جهان است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کردستان، در حالی آخرین سال دهه ۹۰ از سوی رهبر معظم انقلاب به سال جهش تولید مزین شده، تا دههای اقتصادی آن هم از نوع مقاومتی را برای کشور رقم زند و به دنیا نشان دهد که ملت ایران برای نیل به اقتصاد ایرانی همچنان ثابت قدم و استوار خواهند ماند.
پویایی بر ابعاد مختلف اقتصادی نشان دهنده نیاز جامعه و اهمیت آن در خوداتکایی ملت و بی نیازی از دیگر قدرتهای جهان است اهدافی که اگر به درستی اجرا شود میتواند این تحریمهای خصمانه را بی اثر کرده و روز به روز به قدرت و عزت مردم ایران بیافزاید.
شاید امسال نیز محدودیتهای ما از لحاظ چالشهای پولی و بانکی در مقایسه با سالهای قبل بیشتر از هرزمان دیگر باشد، ولی هدف گذاری اصلی برای خروج از این چالشها تغییر رویکرد در رویهها و حرکت به سمت تولید با ارزش افزوده بالاتر است که این امر نه تنها موجب صرفه جویی در زمان خواهد شد بلکه درجبران ضرر و زیانهایی که در این مدت بر اقتصاد کشور تحمیل شده اثرات مطلوبی خواهد گذاشت.
شاید بیان این مثل که «گرخدا خواهد عدو شودسبب خیر» وصف زمان حال ما ایرانیان است چرا که تا پیش از این آنقدر محو کالاها و دستپخت دیگران شده بودیم که حتی بهترین غذاهای ایرانی را به فراموشی سپردیم و از لباس، فرهنگ و آیین گرفته تا کمترین نیاز اجتماعی به فرهنگ بیگانه گره زدیم، اما اینک زمان به خود آمدن است، زمانی است که از کشاورز، دامدار و صنعتگر تا پزشک و متخصص داخلی را ارج نهیم و تولید ایرانی راجان تازهای ببخشیم.
به بیان دیگر باید تمام امکانات و ظرفیتهای موجود در داخل کشور به ویژه استان به کار گرفته شوند تا در یک بازه زمانی کوتاه تولید از هر نظر به یک استاندارد قابل قبول دست یابد.
استان کردستان به عنوان استانی پهناور و مرزی مزیتهای اقتصادی فراوانی دارد که اگر از قوه به فعل تبدیل شود اثرات ملی و فراملی بسیاری به دنبال خواهد داشت.
ظرفیت بالای این استان در حوزههای کشاورزی، دامپروری، صنایع دستی، معادن و تجارت مرزی هر یک میتواند جهشی فزاینده در عرصه تولید کشور به ارمغان آورد. ضمن آنکه موقعیت جغرافیایی استان و همچنین مرز زمینی با کشورعراق زمینه صادرات انواع تولیدات داخلی را نیز فراهم کرده است.
سوت قطار تا پایان امسال در کردستان شنیده خواهد شد
مهمترین پروژه استان در حوزه راه و حمل و نقل، طرح راه آهن همدان - سنندج در حوالی گردنه صلوات آباد سنندج است که در ایستگاه پایانی قرار دارد و کردستانیها پس از سالها انتظار بهزودی سوت قطار را خواهند شنید.
عملیات اجرایی این پروژه در ۳ قطعه در حال پیگیری است که قطعه اول آن با ۶۴ کیلومتر و ۷۲ درصد پیشرفت فیزیکی، قطعه شماره ۲ بهطول ۵۶ کیلومتر با ۳۲ درصد پیشرفت و زیرسازی قطعه شماره ۳ بهصورت ۱۰۰ درصد انجام شده است.
استاندار کردستان گفت: به طور همزمان عملیات ریل گذاری این پروژه از دو محور سنندج به همدان و بالعکس اغاز و امید است طبق برنامه زمانبندی شده تا پایان امسال به اتمام برسد.
به گفته مرادنیا با اتمام این مسیر زمینه اتصال به مرز باشماق مریوان و عراق نیز فراهم میشود که اگر این برنامه محقق شود توسعه کردستان را به دنبال خواهد داشت.
براساس اعلام اداره کل راه و شهرسازی کردستان، در ۲ سال گذشته ۱۸۵ کیلومتر راه جدید در بخشهای مختلف بین شهری و روستایی این استان احداث شده که شامل ۱۵۰ کیلومتر راه روستایی و ۳۵ کیلومتر راه بین شهری است.
برای اجرای این طرحها حدود ۱۱ هزار میلیارد ریال هزینه شده و ۳۰۰ کیلومتر بزرگراه نیز در دست احداث در این استان وجود دارد که تکمیل آن نیازمند ۹ هزار میلیارد ریال اعتبار است.
استان کردستان آماده تبدیل شدن به قطب کشاورزی کشور
پیشتر فرشادان نماینده مردم سنندج در مجلس گفته بود استان کردستان با توجه به منابع طبیعی و سرشار، همواره آمادگی تبدیل شدن به قطب کشاورزی در ایران را دارد.
این مقام مسئول با تاکید بر اینکه وضعیت آب و ذخایر پشت سدها در استان شرایط مطلوب و مناسبی دارد، افزود: این وضعیت میتواند باعث حمایت بیشتر از کشاورزان و برنامه ریزی برای توسعه و رونق کشاورزی در استان برای حرکت به سمت توسعه بهتر باشد، چراکه کشاورزی در استان زمینههای خوب و مناسبی دارد و با حمایت همه جانبه کردستان میتواند قطب کشاورزی مطلوبی برای کشور باشد.
سال گذشته هزار و یک پروژه کشاورزی با ۱۴۸ میلیارد تومان به بهرهبرداری رسید که به صورت مستقیم برای یک هزار و ۸۲۵ نفرشغل ایجاد کرد.
طرحهای بهرهبرداری شده در بخشهای آب و خاک، باغبانی، تولیدات زراعی، صنایع تبدیلی و تکمیلی، دام و طیور و مکانیزاسیون بود.
شهریار حنیفی مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی کردستان نیز با اشاره به اینکه ۴۷ درصد صادرات استان به بخش کشاورزی اختصاص دارد، گفت: در ۹ ماهه منتهی به آذر سال قبل ۴۴۷ هزار تُن انواع محصولات کشاورزی از این استان به خارج از کشور صادر شده است.
سدها تحولی عظیم در تامین آب شرب و کشاورزی استان
درسالهای قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تنها یک سد در استان کردستان ساخته شده بود که با توجه به اقدامات صورت گرفته در طول سالهای اخیر اجرای طرحهای سد سازی در استان تسریع و هم اکنون سدهای مختلفی به بهره برداری رسیده اند به طوریکه ۱۹ سد در کردستان با حجم ۲.۵ میلیارد مترمکعب وجود دارد که کار عملیاتی برخی از این سدها به اتمام رسیده و برخی دیگر نیز برای تکمیل شدن در صف انتظار اختصاص بودجه هستند.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ایی کردستان با بیان اینکه سدهای قشلاق، سنگسیاه، بانه، زریبار، گاوشان، بوکان و تلوار جزو سدهای به بهرهبرداری رسیده استان است، یادآور شد: سد چراغویس، گاران، زیویه، سورال، سیاهزاخ، عباسآباد، ژاوه، امیرآباد، رمشت و قوچم جزو سدهای اجرایی (نیمهتمام) است.
خرم عنوان کرد: در لایحه بودجه امسال اعتبار لازم برای اتمام سدهای گاران، امیرآباد و رمشت استان کردستان پیشبینی شده که در صورت تحقق از این سدها نیز آبگیری خواهد شد.
ارز آوری یک میلیارد و ۹۸ هزار دلاری گمرکات کردستان در سال گذشته
از ابتدای سال ۹۸ تا پایان دی ماه، یک میلیون و ۹۰۹ هزار و ۲۵۹ تن کالا به ارزش یک میلیارد و ۹۸ هزار و ۶۹۱ دلار از گمرکات استان کردستان صادر شد که این میزان صادرات در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از آن از نظر وزنی ۲۰ درصد و از نظر ارزش دلاری ۵ درصد افزایش داشت.
از این میزان صادرات، یک میلیون و ۱۰ هزار تُن کالا به ارزش ۵۷۰ میلیون و ۱۰۱ هزار و ۷۷۷ دلار صادرات استان و ۸۹۹ هزار و ۱۶۴ تُن کالا به ارزش۵۲۸ میلیون و ۵۹۰ هزار و ۳۵ دلار از گمرکات سیرانبند بانه و باشماق به خارج از کشور صادر شد.
میزان واردات گمرکات استان در این مدت نیز ۲۹ هزار و ۶۷۵ تُن به ارزش ۳۳ میلیون و ۱۳۱ هزار و ۴۳۱ دلار بود که نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر ارزش دلاری ۱۳ درصد افزایش داشت.
مهمترین کشورهای هدف کالاهای صادراتی از گمرکات استان عراق، ترکیه، هند و افغانستان و عمدهترین کشورهای هدف کالاهای وارداتی به گمرکات کردستان نیز عراق، سوئیس، بلغارستان، آلمان و هلند هستند.
کردستان پیشرو در ارائه خدمات گازرسانی به مناطق صفر مرزی
تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی هیچ نقطهای در کردستان از نعمت گاز طبیعی بهرهمند نبود، ولی امروز شاخصهای بهره مندی در مناطق شهری و روستای استان از میانگین کشوری بیشتر است.
یکی از مهمترین ویژگیهای گازرسانی به مناطق روستایی در استان کردستان، در اولویت قرار گرفتن روستاهای مرزی است به گونهای که امروز در شهرستانهای بانه و مریوان اکثر قریب به اتفاق روستاهای واقع در نقاط صفر مرزی از این نعمت ویژه برخوردار شده اند.
گازرسانی در کردستان از سال ۱۳۷۰ شروع شد و در سال ۱۳۷۲ شاهد بهره برداری از این نعمت الهی در شهرهای قروه، دهگلان و سنندج به عنوان اولین شهرهای استان بودیم، اما امروز ۱۰۰ درصد از جمعیت شهری و ۹۰ درصد جمعیت روستایی استان از خدمات شرکت گاز کردستان بهرهمند هستند.
به عنوان مثال دهه فجر سال گذشته ۱۹۸ طرح گازرسانی روستایی و صنعتی در نقاط مختلف کردستان با یک هزار و ۱۷۰ میلیارد ریال اعتبار افتتاح یا کلنگزنی شد که از این تعداد، ۱۴۳ طرح گازرسانی روستایی در استان به بهرهبرداری رسید و عملیات اجرایی و کلنگ زنی ۵۵ طرح دیگر نیز آغاز شد.
کردستان رتبه اول در تحقق برنامههای توسعه شبکه فیبر نوری
توسعه زیر ساختهای مخابرات و مسائل ارتباطی اولین گام در راستای رسیدن به پیشرفت همه جانبه در سطح جامعه به شمار میرود که همین موضوع سبب شد تا کردستان در تحقق برنامههای FTTH و توسعه شبکه فیبرنوری به منازل و ساختمانها رتبه اول کشور را به خود اختصاص دهد.
از دو سال گذشته تاکنون بیش از چهار هزار و ۶۰۰ کیلومتر شبکه فیبر نوری در نقاط مختلف استان اجرایی شده که ظرفیت سازی سرویس FTTH را به بیش از ۳۰ هزار شماره رسانده که بستر مناسبی را برای بهرمندی یک هزار و ۸۱۷ مشترک از این سرویس فراهم کرده است.
طراحی و اجرای شبکه کابل در نقاط فاقد شبکه، تقویت کافوها و اجرای آبونه در نقاط مورد نیاز، ظرفیت سازی در شهرکها ومجتمعهای تازه تاسیس و تبدیل کافوهای مسی به نوری از جمله اقداماتی است که سال گذشته در کردستان انجام شد.
در حال حاضر یک هزار و ۶۰۱ روستای کردستان از خدمات ارتباطی مخابرات بهرهمند هستند و یک هزار و ۹۲۸ شماره تلفن ثابت منصوبه در استان وجود دارد که ۴۸۸ هزار و ۷۷۹ خط آن با ضریب نفوذ هشت ممیز ۲۸ دهم درصد مشغول بکار است.
توسعه گردشگری و تاثیر آن بر اشتغال استان کردستان
صنعت گردشگری یکی از مولفههای مهم در زمینه ایجاد اشتغال، توسعه اقتصادی و بهبود وضعیت معیشتی مردم استان و کشور به شمار میآید که با عنایت به این موضوع سال گذشته ۸۶ موافقتنامه اصولی برای این طرحها در سطح استان صادر شد که برای اجرای آن هفت میلیون و ۹۵۰ هزار میلیون ریال از محل سرمایه بخش خصوصی و دویست و ۶۹ هزار میلیون ریال به صورت تسهیلات گردشگری سرمایه گذاری شده است.
پیش بینی شده بود این سرمایه گذاریها در صنعت گردشگری استان منجر به ایجاد هزار و ۵۰۵ شغل جدیدشود.
اجرای برنامههای اقتصادی در واقع تکمیل زنجیره رونق تولید است که از پارسال در استان تا حدی به صورت مطلوب اجرایی شده و جهش اقتصادی میتواند بمنزله گامی در تکمیل آن بوده و در نهایت به توسعه اقتصادی کشور کمک کند.
نقشه راه با ظرافت هرچه تمامتر پیش روی مسئولان و دست اندرکاران عرصه تولید ترسیم شده است راهی که سالها واژه مقاومت و خودکفایی را بر دوش خویش یدک میکشد حال باید به نظاره نشست که دولتمردان با توجه به منویات مقام معظم رهبری چه تصمیماتی را برای پویایی و شکوفا کردن اقتصاد کشور اتخاذ خواهند کرد.
گزارش از: تحسین اسدی