کرونا ره آورد جدید عربستان برای یمن تحت محاصره
اعلام شناسایی اولین مورد کرونا در استان حضرموت یمن این سوال را پدید می آورد که آیا عربستان قصد استفاده از این مسئله برای تعقیب و تحقق اهداف نظامی و توسعه طلبانه قبلی خود را در این کشور دارد؟
روز جمعه اولین مورد مبتلا به ویروس کرونا در بندر شحر واقع در استان حضرموت یمن شناسایی و بلافاصله این مناطق تحت تدابیر مبارزه با کرونا قرار گرفت.
استان حضرموت از جمله اولین مناطقی بود که عربستان بلافاصله بعد از آغاز تجاوز نظامی به یمن طبق تقسیم غنایم با امارات تحت اشغال خود در آورد و نیروهای نیابتی خود را که بیشتر از تکفیری های القاعده و داعش هستند در این مناطق مستقر کرد.
عربستان از تمرکز و استقرار نیرو در این مناطق دستکم دو هدف را دنبال کرده است: نخست اینکه تقویت حلقه محاصره مناطق تحت کنترل انصار الله و حوثی ها در صعده و صنعا از سمت شرق و در همان حال جلوگیری از هرگونه ارتباط زمینی آن ها با کشورهای همجوار همچون عمان به واسطه استان المهره و دوم که بسیار مهم تراست و به نوعی اهداف پشت پرده عربستان را از تجاوز نظامی به یمن آشکار می کند، انتقال مستقیم نفت عربستان به دریای عمان بدون عبور از تنگه هرمزچه با احداث خط لوله و چه با حفر کانال آبی در چارچوب طرح بلندپروزانه موسوم به معامله قرن بوده است .
با چنین پیشینه ای اعلام شناسایی اولین مورد کرونا در استان حضرموت این سوال را پدید می آورد که آیا عربستان قصد استفاده از این مسئله برای تعقیب و تحقق اهداف نظامی و توسعه طلبانه قبلی خود را دارد و یا اینکه امکان دارد این کشور نیز همانند امارات در رویکرد خود تجدید نظرکند؟!
با این حال اعلام شناسایی اولین بیمار کرونا در منطقه تحت سیطره نیروهای عربستان از یک منظر دیگر نیز قابل توجه و تامل است و آن اینکه شیوع ویروس کرونا در عربستان برخلاف مواضع محتاطانه و محافظه کارانه این کشور به حدی زیاد است که دامنه آن به مناطق تحت کنترل این کشور در یمن نیز رسیده است.
بخصوص آنکه پیش از این خبرهای جسته و گریخته در خصوص شیوع ویروس کرونا در بین نیروهای عبدربه منصور هادی نیز منتشر شده بود که این مسئولیت شیوع کرونا را در یمن متوجه نیروهای متجاوز سعودی و اماراتی و نیروهای بومی وابسته به آنها می کند چه آنکه مناطق تحت کنترل نیروهای انصار الله به دلیل تحت محاصره بودن و نداشتن ارتباط با جهان خارج از این بیماری ویروس کشنده تاکنون مصون بوده است اما با انتشار آن بین نیروهای بومی وابسته به عربستان و امارات دیگر هیچ تضمینی برای درامان ماندن از آن وجود ندارد. بخصوص آنکه در گذشته این واقعیت تلخ بر همگان مشخص شد که عربستان ازهیچ اقدام غیرانسانی ولو ایجاد قحطی و گرسنگی و یا ترویج بیماری های واگیرهمچون وبا دریغ نکرد و ماه ها از این حربه ضد انسانی استفاده کرد و اکنون نیز این احتمال که بخواهد از ویروس کرونا به عنوان سلاح بیولوژیک استفاده کند بعید و دور ازانتظار نخواهد بود.
این مسئله هوشیاری بیش از پیش یمنی ها و همچنین جامع جهانی را در این زمینه می طلبد و این انتظار به حق را ایجاد می کند که ائتلاف متجاوز سعودی و اماراتی را برای پایان دادن به محاصره اقتصادی یمن و پایان اشغال نظامی آن تحت فشارهای جدی قرار دهند .
--------------------------------------------------------------
احمد کاظم زاده