به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از دیلی تلگراف، چین احتمالا با جایگاهی قویتر از گذشته از این وضعیت [شیوع کرونا] خارج میشود و آمریکا در جایگاهی ضعیفتر از آن بیرون میآید. این امر ممکن است آمریکا و چین را به شکلی عمیقتر در جنگ سرد درگیر کند.
در این روزنامه انگلیسی آمده است شیوع ویروس کرونا، در حال تغییر دادن مسائلی بیش از عادات زندگی ماست و توازن جهانی قدرت را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. در حالیکه بقیه دنیا در بحران به سر میبرد، چین اکنون شیوع این بیماری را کنترل کرده است و به نظر میرسد در مسیر بهبود قرار دارد. در زمانی که غرب گرفتار بحران کروناست، پکن میتواند در عرصه جهانی به جایگاه تازهای برسد. این کشور خود را در موقعیتی منحصر به فرد یافته است. این کشور میتواند کارهای اقتصادی خود را دوباره شروع کند و به تقاضاهای داخلی پاسخ دهد، اما همچنین به نیاز دیگر کشورها هم جواب دهد.
جی یو از موسسه چاتم هاوس میگوید: این همه گیری اکنون به فرصت ژئوپلتیک برای چین تبدیل شده است؛ و ناگهان این سوال مطرح شده است که آیا چین مایل است در زمینه رهبری جهانی، نقش یک رهبر پاسخگو و حمایت کننده را بازی کند و شاید اکنون زمانی است که چین باید دستور کار خود را در این خصوص آماده کند. این شروع شکل گیری ایده موسوم به "قدرت تعریف کننده" است. قدرتی که چین مایل است داشته باشد. این قدرت مربوط به کشوری است که بتواند زودتر قالب یک بحث جهانی را تعیین کند. این کشور دستور کار را برای بقیه تعیین میکند.
با توجه به بحران در دیگر کشورها، چین سرگرم پیشنهاد بیشترین کمک به آنهاست. محمولههای حاوی ونتیلاتورها و دیگر تجهیزات پزشکی چین، به سراسر دنیا ارسال میشود. چین همچنین در زمینه کشف واکسن و روشهای درمانی کرونا، به تیمهای بین المللی کمک میکند.
ادوارد آلدِن کارشناس شورای روابط خارجی میگوید: اگر شما مثلا به کاناداییها نگاه کنید، آنها شدیدا کاناداییها را تنبیه کردند، اما ناگهان در این بحران موضع خود را تغییر دادند و به آنها پیشنهاد کمک دادند. چین اکنون سرگرم ایفای همان نقش حمایت کننده است که آمریکا سالها ایفا کرده است. این امر درباره هیچ کشوری تاکنون سابقه نداشته است و چین اکنون هم ظرفیت لازم را دارد هم سرگرم تقویت نسخهی مشارکت بیشتر در جهان است.
کری براون از موسسه چاتم هاوس میگوید: چین در موقعیتی قرار دارد که با ارائه خدمات به دیگر کشورها سعی میکند نشان دهد که دست برتر را دارد. این کشور میخواهد نشان دهد که مایل است با دیگران همکاری داشته باشد.
در همین حال آمریکا تصریح کرد به رویکرد "نخست آمریکا" پایبند است. دونالد ترامپ همه پروازهای بین المللی از اروپا را ممنوع کرد؛ و اینکار را بدون هر گونه هشدار اولیهای به مقامات اروپایی انجام داد. او همچنین بارها از کووید-۱۹ با عنوان ویروس چینی یاد کرد تا انگشت ملامت را به سمت دولت چین بگیرد.
همکاری بین المللی در این لحظه خیلی خوب نیست. ما با نبود رهبری مشخصا از طرف آمریکا مواجه هستیم. در نتیجه چین از این ظرفیت بالقوه برای پر کردن این خلاء استفاده میکند. شهرت آمریکا در داشتن رفتار مناسب و همراهی با دیگران در زمان بحران کاملا از دست رفته است. در ائتلاف غرب ما شاهد شکافهای بیشتر هستیم و تمایل بیشتری در چین دیده میشود که از این شکافها به نفع خود استفاده کند.
همچنین در مقاله این روزنامه آمده است در حال حاضر در مقطع حساسی هستیم و این به نقشی بستگی دارد که چین از نظر رهبری در جهان بازی میکند و به سرعت به سمت نقطه کشمکش در همکاری آمریکا و چین پیش میرویم.