چالش های پیش روی نخست وزیر مکلف عراق
مصطفی الکاظمی در شرایطی برای تشکیل دولت جدید عراق معرفی شد که حضور نظامیان اشغالگر امریکایی و پیامدهای ادامه اشغالگری در حوزه های امنیتی, سیاسی واقتصادی از چالش های مهم پیش روی اوست.
![چالش های پیش روی نخست وزیر مکلف عراق چالش های پیش روی نخست وزیر مکلف عراق](/files/fa/news/1399/1/22/4706412_989.jpg)
پس از گذشت ماهها از کش و قوس سیاسی برای معرفی شخصیتی که دولت جدید عراق را تشکیل دهد احزاب شیعی با اجماع مصطفی الکاظمی رئیس دستگاه اطلاعات این کشور را برای این ماموریت معرفی کردند.
اجماع گروههای شیعی عراق از پشتیبانی فراکسیون های کردی و سنی عراقی نیز برخوردار شد و این احتمال که الکاظمی موفق به کسب رای اعتماد از پارلمان این کشور شود بالاست.
انتخاب معرفی الکاظمی از سوی ائتلاف اکثریت پارلمان بازگشت به مسیر قانونی بوده و اکنون باید دید مصطفی الکاظمی قادر خواهد بود به برنامه های حامیانش پاسخ دهد و در مسیر حل چالش های پیش روی عراق گام های مثبتی بردارد؟
در حال حاضر یکی از مهمترین مشکلات عراق حضور نیروهای اشغالگر امریکایی واصرار آنها بر داشتن پایگاههای نظامی در این کشور است که این موضوع می تواند هم زمینه دخالت های امریکا در امور داخلی این کشور را فراهم و هم اینکه تهدیدی برای حاکمیت و استقلال عراق باشد.
آمد و شد بدون هماهنگی مقام های امریکایی به گوشه وکنار عراق بدون اینکه با بغداد در تماس باشند , اجرای عملیات نظامی و حملات خودسرانه علیه بخش هایی از نیروهای امنیتی عراق که نقش بسزایی در حفظ حاکمیت و استقلال عراق دارند و همچنین تبدیل سفارتخانه امریکا در بغداد به مرکزی برای ایجاد سازماندهی آشوب در عراق از جمله مواردی است که نقش منفی نیروهای اشغالگر را برای مردم عراق آشکار کرده است.
از این گذشته استفاده امریکا از خاک عراق برای تهدید دیگر کشورها از جمله ایران وسوریه, ایجاد مسیرهای امن برای نقل وانتقال وجابجایی تروریست ها به عراق وسوریه وتبدیل خاک عراق به جولانگاه گروههای تروریستی, از دیگر مواردی است که خود موجب چالش های امنیتی برای بغداد شده است و تا نیروهای اشغالگر از عراق اخراج نشوند بعید به نظر می رسد که این چالش ها به پایان برسد.
در زمینه اقتصادی وسیاسی نیزنمی توان رد پای نیروهای اشغالگر و دخالت های امریکا را در پایداری این چالش ها نادیده گرفت. تلاش امریکا برای تجزیه این کشور با حمایت از گروههای گریز از مرکز, تلاش برای به دست گرفتن کنترل سیاسی واقتصادی عراق همه از کانال حضور نظامیان امریکایی صورت می گیرد.
یادآوری این نکته ضروری است که یکی از دلایل تلاش امریکا برای برکناری عادل عبدالمهدی از قدرت, توافق های کلان اقتصادی بود که اوبا چین امضا کرد و امریکا از این توافق ها به شدت نگران بود.
بر این اساس به نظر می رسد تاکید بر این نکته که مهمترین چالش پیش روی دولت مکلف الکاظمی حضور نیروهای اشغالگر امریکایی و تلاش برای اخراج این نیروهاست دور از واقعیت نیست.
نمایندگان پارلمان عراق به همین دلایل مصوبه ای را به تصویب رساندند که بر اساس آن هر شخصیتی سکاندار دولت عراق شود باید در اجرای این مصوبه گام بردارد.
به نظر می رسد با توجه به ثروت های عظیم نفتی و دیگر منابع طبیعی و با توجه به جمعیت کم عراق, در صورتیکه این مصوبه اجرا شود و زمینه دخالت های امریکا مسدود و دولت عراق استقلال سیاسی خود را به دست آورد حل دیگر چالش ها از جمله اجرای اصلاحات سیاسی و مبارزه با فساد و پاسخگویی به مطالبات معترضان و حل چالش های امنیتی آسانتر و در دسترس خواهد بود.
مصطفی الکاظمی نیز پس از معرفی اش برای تشکیل دولت جدید گفته است که حفظ حاکمیت عراق خط قرمز اوست و اکنون باید دید که او در مسیر حفظ حاکمیت کشورش و اجرای مصوبه اخراج نظامیان اشغالگر امریکایی گام برخواهد داشت و به مطالبات نمایندگان پارلمان ومردم عراق در این زمینه پاسخ مثبت خواهد داد یا خیر؟ تجربه حضور نظامیان اشغالگر امریکایی در دیگر کشورها از جمله افغانستان به این واقعیت تاکید دارد که تنها راه موفقیت نخست وزیر مکلف عراق در حال چالش های این کشور از کانال اخراج نظامیان اشغالگر امریکایی عبور می کند.
-----------------------------------------
رضا محمدمراد