تاثیرات شیوع کووید ۱۹ بر اقتصاد جهان
استقراض دولت آلمان برای ارائه کمکهای اقتصادی
دولت آلمان برای نخستین بار در تاریخ معاصر این کشور برای ارائه بسته کمکهای اقتصادی، استقراض کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، خبرنگار بی بی سی با اشاره به تبعات شدید اقتصادیِ بحران کرونا بر شرکتهای کوچک، متوسط و بزرگِ آلمانی، گفت: دولت آلمان برای ارائه بسته کمکهای بزرگ اقتصادی به شرکتهای این کشور، برای نخستین بار در تاریخ معاصرِ آلمان، مجبور به استقراض از بانکها شد.
مجری این شبکه ابتدا گفت: وقتی وزیر دارایی آلمان یک بسته کمکهای مالی را که خودش آن را «بازوکای مالی!» نامیده است، رونمایی کرد، بسیاری از کارشناسان امور اقتصادی از این مسئله یکه خوردند که این کشور آماده است چه مقدارِ زیادی از اموال استقراض کردهِ خود را صَرف حفاظت از اقتصاد آلمان در برابر تأثیرات منفی این بیماری همه گیر (کرونای جدید) کند.
خبرنگار: دولت آلمان هرگز تاکنون به این سرعت حرکت نکرده بود. سیاستمداران آلمانی، ظرف فقط چند ساعت، توافق کردند صدها میلیارد یورو برای حفاظت از اقتصاد آلمان تخصیص دهند. قرار است به صاحبان شرکتهای کوچک، دست کم ۹۰۰۰ یورو کمکِ بلاعوض، اعطا شود. دولت آلمان تأکید کرده است که این یک وام نیست، بلکه کمکی مالی برای شرکتهایی است که تعطیل شده یا مشتریان خود را از دست داده اند.
ماریِلا پاپالاردو، فیلم ساز مستقلِ آلمانی، برای دریافت این کمک مالی ثبت نام کرد و طی فقط چند روز، این پول را دریافت کرد. وی در گفتگوی تصویریِ راه دور از طریق رایانه با خبرنگار بی بی سی گفت: این (پول)، کمی از مشکلات ما را کاهش میدهد. این بسیار خوب است که کسانی (سیاستمداران آلمانی) در حال رسیدگی به حال افرادی مانند من، هستند. من یک فیلم ساز مستقل هستم که در شرایط کنونی، قادر به کار کردن نیستم. این به منزلهِ کمک دادن به من برای مدت زمانی مشخص است (تا این بحران رفع شود).
خبرنگار افزود: آن کمک بلاعوضِ ۹۰۰۰ یورویی برای شرکتهای کوچک و کارآفرینانِ مستقل در آلمان در نظر گرفته شده است، اما برای شرکتهای متوسطِ آلمانی، دولت این کشور از یک مُدلِ دیگر برای امدادرسانی به آنها استفاده میکند. دولت آلمان، وامهایی مشخص در اختیار شرکتهای متوسط این کشور قرار میدهد.
جِنی هیل خاطرنشان کرد: صاحبان یک شرکت چاپ و انشارات که به نشر کتاب و روزنامه مشغول بوده است، اکنون تصمیم گرفته اند که از این وامِ دولتی استفاده نکنند، زیرا نمیخواهند بیش از پیش بر میزان بدهیهای شرکتِ خودشان بیافزایند. خبرنگار افزود: ما ابتدا با پُل (کوئِدینگِر) زمانی آشنا شدیم که وی نگران تأثیرات منفی برگزیت (خروج انگلیس از اتحادیه اروپا) بر سوددهی شرکتش بود. وی میگوید: البته آن مشکل (برگزیت)، در مقایسه با این بحران (کرونا)، هیچ بود!
پُل کوئِندیگِر، یکی از صاحبان شرکت یاد شده، در گفتگوی تصویریِ راه دور از طریق رایانه با خبرنگار بی بی سی گفت: «هر ماه، بلکه هر روز، که در این کشورِ فلج شده میگذرد، مرگبار است. هزینههایی برای ما وجود دارند که ما نمیتوانیم پرداخت آنها را به تعویق اندازیم. من نمیتوانم از صاحب این مِلک (که شرکت ما در آن بنا شده است)، انتظار داشته باشم که اینجا را مجانی به ما بدهد (کرایه ماهانه خود را از ما نگیرد). تمام هزینههای ما به دیونِ معوقه تبدیل شده اند. هرچه این بحران طولانیتر شود، برای شرکتها (بازپرداخت دیون معوقه شان) دشوارتر میشود. به نظر من، بسیاری از شرکتها (در آلمان) از بحران نجات نخواهند یافت (ورشکسته خواهند شد).»
خبرنگار افزود: غولهای صنعتی آلمان، مانند شرکتهای بسیار بزرگ تولیدکننده خودروها در این کشور- از قبیل شرکتهای فولکس واگن، مرسدس بنز و ب ام و- در حال حاضر، به خواب رفته اند (غولهای خفته هستند). دو هفته پیش، آخرین شیفتِ تولید خودروها در شرکتهای یاد شده در آلمان برگزار شد و پس از آن، کارگران به خانههای خود رفتند و تاکنون دیگر به کارخانههای این شرکتها که موقتاً درهای خود را بسته اند، بازنگشته اند.
شرکت هواپیمایی ملی آلمان، موسوم به لوفتهانزا، نیز تمام هواپیماهای خود را زمین گیر کرده است. این شرکت نیز، یکی دیگر از شرکتهای بزرگ آلمانی است که دولت آلمان اعلام کرده است ترجیح میدهد آن را زیر بالِ حمایتیِ خود بگیرد، تا این که اجازه دهد چنین شرکتهای بزرگی ورشکسته شوند یا توسط شرکتهای خارجیِ فرصت طلب، خریداری شوند. اکثر اقتصاددانان آلمانی پذیرفته اند که وقوع رکود اقتصادی در این کشور، اجتناب ناپذیر خواهد بود.
مارک فراتزچِر، اقتصاددان در مؤسسه تحقیقات اقتصادیِ آلمان، در گفتگوی تصویریِ راه دور از طریق رایانه با خبرنگار بی بی سی گفت: «ما به یک راه حلِ به مراتب قوی ترِ اروپایی (از سوی اتحادیه اروپا) نیاز داریم. به نظر من، دولت آلمان باید در این جهت تلاش کند و بر مقامات اتحادیه اروپا فشار آورد تا با امتیاز دادن به کشورهای عضو، توافق کنند. ما باید درک کنیم که اقتصاد آلمان نمیتواند به این صورت به کارِ خود ادامه دهد، زیرا اقتصاد این کشور مبتنی بر تجارت و به شدت وابسته به تجارت با سایر کشورهای اروپایی است. مثلاً اگر اقتصاد کشوری مانند ایتالیا (بر اثر بحران کرونا) از هم فروبپاشد، به نفع هیچکس- به ویژه آلمان- نخواهد بود.»
خبرنگار در خاتمه افزود: اتحادیه اروپا در سالهای اخیر، طوفانهایی (اقتصادی و اجتماعی) را پشت سر گذاشته است. مثلاً اروپا بحران منطقه یورو، بحران پناهجویان (آوارگان) و برگزیت را پشت سر گذاشته است. در عین حال، این بحرانِ کرونا بود که سرانجام سیاستمداران آلمانی را وادار ساخت که یک سیاست محبوب و سنتی را در این کشور کنار بگذارند، زیرا آنها هرگز تمایل نداشتند که برای نجات اقتصاد این کشور، استقراض کنند، اما اکنون دولت آلمان (به دنبال استقراض از بانک ها) بدهیهای جدیدی را متقبل شده است تا بتواند بسته کمکهای اقتصادی گسترده به شرکتهای این کشور را در بحبوحه بحران شیوع ویروس کووید-۱۹ در سراسر آلمان، تأمینِ مالی کند. برای کشوری مانند آلمان که برای «اطمینان و ثبات» ارزشِ فراوانی قائل است، اکنون، نگران کننده ترینِ دورانها به شمار میرود.