سالروز عملیات کربلای ۸
کربلای ۸ و تحقیر صدام در سالروز تشکیل حزب بعث
همزمانی اجرای عملیات «کربلای ۸» با سالگرد تاسیس حزب بعث و تغییرات و تحولات سیاسی مبنی بر حذف صدام، از افتخارات این عملیات است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، همزمانی اجرای عملیات «کربلای ۸» با سالگرد تاسیس حزب بعث و نیز نقش تبلیغی این عملیات در اعلام تصمیم بر تداوم عملیات در منطقه از سوی ایران و همزمانی آن با تغییرات و تحولات سیاسی مبنی بر حذف صدام، از افتخارات این عملیات است.
عملیات «کربلای ۸» با رمز مبارک «یا صاحبالزمان (عج)» و با هدف انهدام نیروهای دشمن و تحکیم مواضع بدستآمده در عملیات «کربلای ۵» به مدت پنج روز در منطقه عملیاتی شرق بصره توسط رزمندگان اسلام در نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی انجام شد و طی آن ۶۰ دستگاه تانک و نفربر و دهها دستگاه خودرو از تجهیزات دشمن، منهدم شد.
تعداد به هلاکت رسیدگان دشمن بعثی طی این عملیات پنج هزار نفر و تعداد اسرا ۲۰۰ نفر و غنایم، دهها دستگاه تانک و نفربر و تعداد زیادی انواع خودرو از دشمن گزارش شده است.
سپاه ابتدا در نظر داشت طی چند عملیات محدود، به صورت تدریجی خطوط منطقه متصرفه را با رسیدن به «کانال زوجی» اصلاح و تکمیل کند، ولی با توجه به موانعی که وجود داشت، عملیات «کربلای ۸» در دو محور طراحی شد تا توسط دو قرارگاه اجرا شود.
محور اول این عملیات، آبگرفتگی شمال «بوبیان» با فرماندهی و هدایت «قرارگاه قدس» و محور دوم نیز حد فاصل «کانال ماهی» تا «جاده شلمچه» در غرب «کانال ماهی»، با فرماندهی و هدایت «قرارگاه کربلا» بود. در تدبیر عملیاتی، با توجه به حساسیت شمال «آبگرفتگی بوبیان» برای دشمن و اهمیت عبور از «کانال ماهی» در غرب «کانال زوجی»، چنین پیشبینی میشد که در صورت تلاش در این محور، علاوه بر فریب دشمن نسبت به سمت اصلی تک، آتش دشمن نیز تجزیه میشود.
به این ترتیب مرحله اول عملیات در محور غرب «کانال ماهی» همزمان با محور شمال «آبگرفتگی بوبیان» ساعت ۲:۱۵ دقیقه بامداد روز ۱۸ فروردین ۶۶ توسط لشکرهای «۳۳ المهدی (عج)»، «۲۵ کربلا»، «۱۹ فجر»، «۱۰ سیدالشهدا (ع)» و «۳۱ عاشورا» که به ترتیب از چپ به راست ماموریت تصرف و تامین هدف را بر عهده داشتند، آغاز شد. لشکر «۱۰ حضرت سیدالشهداء (ع)» در این عملیات با استعداد ۱۰ گردان وارد عمل شد که «گردان حضرت علیاکبر (ع)» از واحدهای خطشکن این لشکر بشمار میرفت که با ظرفیت دو گروهان «فتح» و «نصر» و در دو محور، اقدام به تک (حمله) کرد.
از شهدای شاخص این لشکر در عملیات مذکور، میتوان به شهیدان «احمد عراقی» فرمانده اطلاعات و عملیات «لشکر ۱۰» و «جعفر محمدی» فرمانده سابق «گردان حضرت علیاکبر (ع)» در زمان تشکیل مجدد آن در سال ۶۴، نام برد. همچنین از شهدای شاخص این گردان میتوان به شهیدان «مسلم اسدی» جانشین گردان، «ابوالقاسم کشمیری» و «علی اخلاصوند» اشاره کرد.
در این عملیات تیپهای «۶۸ و ۶۵ نیرومخصوص» و تیپهای «۱۰۶ و ۴۱۶ و ۲۹ و ۱۱۷ و ۷۳ از لشکر ۲۷»، «۵ مکانیزه ۴۴۸»، «۴۵، ۱۰۴، و ۴۲۱ و ۲ کماندویی ستاد کل ۴۴۸»، و تیپهای «۲ و ۵ از گارد ۶ ریاست جمهوری»، «۴۲ زرهی»، «۲ پیاده گردان کماندویی از لشکر محمد القاسم»، «یک گردان تانک»، «تیپ ۲۶ زرهی»، گردانهای «۱، ۳ و ۴ از تیپ ۴۱۷» دشمن نیز منهدم شدند. تعداد به هلاکترسیدگان بعثی طی عملیات مذکور، پنج هزار نفر و تعداد اسرا ۲۰۰ نفر و غنایم، دهها دستگاه تانک و نفربر و تعداد زیادی انواع خودرو از دشمن گزارش شده است.
به طور کلی فشار عراق برای باز پسگیری منطقهای در حدود یک کیلومتر مربع با توان بالا در نوع خود کمنظیر بود. عکسالعمل دشمن بدون احتساب و پیشبینی تلفات زیاد و پذیرش آن به عنوان بهای بازپسگیری منطقه نمیتوانست باشد. دشمن با درک مشی جدید نظامی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر پیشروی در شرق بصره و انهدام متوالی قوای عراق، بر آن شد که با اقدامی اساسی و با قوت، طراحان و مسئولان جنگ جمهوری اسلامی را نسبت به ادامه پیشروی در منطقه شرق بصره مأیوس کند. علاوه بر این، همزمانی اجرای عملیات «کربلای ۸» با سالگرد تاسیس حزب بعث و نیز نقش تبلیغی این عملیات در اعلام تصمیم بر تداوم عملیات در منطقه از سوی ایران و همزمانی آن با تغییرات و تحولات سیاسی مبنی بر حذف صدام، قابل ذکر است.
از یک سو شرایط سیاسی و نظامی جنگ پس از عملیات «کربلای ۵» و از سوی دیگر اهمیت زمین منطقه شرق بصره، موجب شد تا عملیات «کربلای ۸» که با هدف محدود نظامی صورت گرفت، بازتاب و انعکاس نسبتا گستردهای داشته باشد. در مورد این عملیات، خبرگزاری فرانسه به نقل از ناظران خود در تهران چنین گزارش داد: «اهداف عملیات جدید «کربلای ۸» ایران که صرفا نظامی است، محدود به نظر میرسد. ایران بدون تردید این بخش جنوبی را برای حمله انتخاب کرد تا مانع از تحکیم خطوط دشمن در آنجا شود.» در واقع گزارش خبرگزاری فرانسه معطوف به این مطلب بود که این عملیات در تداوم سلسله تلاشهای ایران در این منطقه و برنامهریزی برای انجام عملیات به سمت بصره، معنا و مفهوم دارد.
تلاقی زمان عملیات «کربلای ۸» با برگزاری مراسم چهل و هشتمین سالگرد تشکیل حزب بعث، موجب شد که عراق بلافاصله به منظور تحتالشعاع قرار دادن بازتاب این عملیات، به تاسیسات نفتی جزیره «سیری» که یکی از مبادی صادرات نفت ایران بود، حمله کرده خسارات قابل ملاحظهای را به آن وارد آورد، به گونهای که تا ساعتها بهرهبرداری از اسکله مذکور امکانپذیر نبود.
به هر حال پیروزی عملیات «کربلای ۸» همانند پیروزیهای دیگر ایران در ابتدا از سوی عراق و کلیه حامیانش مورد تکذیب قرار گرفت، چنانکه رادیو اسراییل به نقل از کارشناسان نظامیاش گفت: «به احتمال قوی نیروهای ایرانی در عملیات موسوم به «کربلای ۸» در جبهه بصره موفق به پیشروی نشدهاند و نبرد به صورت ساکن ادامه دارد».
اما با گذشت زمان و عینیت یافتن پیروزی ایران، عراق سرانجام زبان به اعتراف گشود و متعاقب آن خبرگزاریها چنین گزارش دادند: «عراق دیروز اعتراف کرد که مناطقی را در جریان حمله جدید ایران در شرق بصره از دست داده است.» اعتراف عراق به از دست دادن زمینهایی در نزدیکی بصره، در اطلاعیه نظامی این کشور منعکس شده است. همچنین دعوت ایران از خبرنگاران خارجی برای بازدید از منطقه آزادشده در عملیات نیز به منزله پیروزی جدید ایران مورد تاکید قرار گرفت».
بدین ترتیب، در آستانه سال ۶۶ ضمن آنکه موفقیت حاصله از عملیات «کربلای ۸» در منطقه شرق بصره، از سوی رسانههای خارجی مورد تایید قرار گرفت، به عنوان ضعف و ناتوانی روحی روزافزون بعثیها نیز ارزیابی شد.