کرونا و چالش فرهنگی و تمدنی غرب
بحران کرونا محک و آزمونی سخت برای فرهنگ و تمدن غرب است.
1- جمهوری اسلامی ایران - غیر از مدت کوتاهی بعد از برجام آن هم به صورت بسیار محدود- سالها است با تحریمهای بین المللی روبرو است. بنابراین طبیعی است با مشکلاتی در زمینه کنترل بحران کرونا روبرو شود.
اما اینکه کشورهای مدعی پیشرفت، تمدن و فرهنگ چون آمریکا و اروپا اینگونه در برابر این بحران مستاصل شوند بسیار دور از انتظار بود.
دانشگاه جانز هاپکینز امروز از ثبت 1480 مورد فوت بر اثر کرونا در آمریکا در 24 ساعت گذشته به عنوان بدترین آمار روزانه فوتی ها در سطح جهان خبر داد.
بر اساس جدیدترین آمار سازمان بهداشت جهانی تا امروز شنبه 4 آوریل 2020 (16 فروردین)، تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در آمریکا به 227 هزار و 467 نفر رسید. از این تعداد 7 هزار و 402 نفر جان باخته و 12 هزار و 283 نفر بهبود پیدا کرده اند.
خبرگزاری رویترز به نقل از اندرو کومو، فرماندار نیویورک گفت "روز جمعه بیش از 500 فوتی در اثر کرونا در یک روز در این شهر ثبت شد و به این ترتیب آمار کلی تلفات کرونا در نیویورک به حدود 3000 نفر رسید که مشابه تعداد افرادی است که در حملات یازدهم سپتامبر 2001 در آمریکا کشته شدند."
2- افزایش آمار رسمی مبتلایان و جان باختگان کرونا در آمریکا - حتی اگر برخی گزارشها درباره کتمان حقایق در آمریکا را نادیده بگیریم - تعجب صاحب نظران را برانگیخته است. اما این تنها مسئله حیرت آور در آمریکا نیست. آنچه حیرت انگیز است استیصال کادر بهداشتی و درمانی و دیگر نهادهای مرتبط با این موضوع است.
پایگاه اینترنتی وکس امروز نوشت: با شیوع ویروس کرونا، آمریکا با مشکل کمبود وسایل و تجهیزات پزشکی مواجه است.
این پایگاه اینترنتی آمریکایی در تحلیلی نوشت: در حالی که آمریکا با صدها هزار مورد ابتلا به کووید-19 مواجه است، کمبود شدید وسایل پزشکی به نقطه بحرانی نزدیک می شود. در حالی که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، تلاش می کند واکنشی منسجم به این بیماری همه گیر ارائه کند و با فرمانداران بر سر چگونگی توزیع تجهیزات و وسایل پزشکی درگیر است، انبارهای در حال خالی شدن، به موضوع اصلی بحث تبدیل شده اند. موجودی های انبارها درحال کاهش است. دولت ترامپ به آن اذعان می کند. اما مشخص نیست که وقتی این انبارها ته کشید، چه اتفاقی خواهد افتاد.
پایگاه اینترنتی دیلی میل هم همزمان به ابعاد دیگر بحران کرونا در آمریکا پرداخت و نوشت: در پی گسترش شیوع کرونا، اگر بیکاری در آمریکا به همین روند ادامه یابد، تعداد بیکاران در آمریکا ممکن است تا ماه آینده به 20 میلیون نفر افزایش یابد.
در این گزارش آمده است دانشمندان آمریکایی هشدار دادند که در بحبوحه همه گیری کرونا، هیچ کس از روند بیکاری به سرعت فزاینده در آمریکا در امان نخواهد بود.
بر اساس این گزارش، تنها در دو هفته آخر ماه مارس، تعداد 10 میلیون آمریکایی درخواست استفاده از مزایای بیمه بیکاری کردند و اگر این روند ادامه داشته باشد تا ماه آینده تعداد آمریکایی هایی که از کار بیکار می شوند ممکن است به 20 میلیون نفر افزایش یابد.
این ناتوانیها و کمبودها در حالی است که دولت و کنگره آمریکا مدعی است یک بودجه بیش از دو تریلیون دولاری برای کنترل پیامدهای بحران کرونا در آمریکا تصویب کرده است.
استیصال کاخ سفید در برابر بحران کرونا در حدی بوده است که برخی صاحب نظران تصریح کرده اند شیوع کرونا در آمریکا و آماده نبودن آن برای مقابله با این بیماری ضربه بزرگی به اقتصاد این کشور زده است و آمریکا که خودش را امپراتوری بزرگی می دانست، در حال تسلیم شدن در برابر یک ویروس کوچک است. بر اساس این دیدگاه شیوع کرونا در آمریکا همانند آتش در کاه در حال گسترش است و ثابت شده که آمریکا آمادگی آن را نداشته است، این در حالی است که از زمان آغاز شیوع این ویروس در چین، آمریکا و اتحادیه اروپا دست کم سه ماه فرصت داشتند تا برای مقابله با این اوضاع آماده شوند.
3- اما بحران کرونا تنها توانمندیها و پیشرفتهای آمریکا در حوزههای گوناگون از جمله بهداشت و درمان را به چالش نکشیده است، بلکه حیثیت فرهنگ و تمدن غرب را نیز مخدوش نموده.
بنا بر برخی گزارشها نگرانی ناشی از بحران کرونا سبب شده تقاضا برای خرید اسلحه در ایالتهای آمریکا بشدت افزایش یابد. به گزارش امروز شبکه تلویزیونی ان بی سی، مقامات فلوریدا اعلام کرده اند، آنها در ماه مارس، ظرف یک روز، مجبور به بررسی پیشینه 10500 نفر شدند که خواستار خرید اسلحه بودند. بر اساس آمار موجود در فاصله هشتم تا چهاردهم مارس، پیشینه 26 هزار و هشتصد و هشتاد و دو نفر که متقاضی خرید اسلحه بودند، چک شد. این آمار در فاصله پانزدهم تا بیست و یکم مارس به 66 هزار و نهصد و شصت و شش نفر و از بیست و دوم تا بیست و هشتم مارس به چهل و دو هزار و دویست و پنجاه و پنج نفر افزایش یافت. کارشناسان می گویند علت هجوم مردم برای خرید اسلحه، تبلیغات انجمن ملی اسلحه آمریکاست. آنها به عنوان مدرک، به مطلبی اشاره می کنند که در وب سایت این انجمن درج شد با این عنوان: "کوید-19: تهدیدی برای متمم دوم قانون اساسی".
اما مطلب مهم اینکه فعالان مدنی می گویند دستورالعمل "در خانه بمانید" با افزایش خرید اسلحه، ترکیب خطرناکی است و می تواند به افزایش آمار خودکشی و خشونت های خانگی بینجامد.
همزمان بنابر برخی گزارشها در پی تصمیم آمریکا برای جلوگیری از ارسال محموله ماسک برای پزشکان کانادایی، کانادا تهدید کرد تصمیم آمریکا را تلافی می کند.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به شرکت "تری ام"، تولید کننده ماسک و تجهیزات پزشکی این کشور دستور داد صادرات ماسک و دستگاه تنفس مصنوعی خود را به کانادا و کشورهای آمریکای لاتین متوقف کنند.
الشرق الاوسط امروز با اشاره به کمبود تجهیزات فنی پزشکی به ویژه دستگاههای تنفس مصنوعی در آمریکا و استفاده برخی از کارکنان در بیمارستان های آمریکا از کیسه های زباله به جای لباس های محافظتی نوشت تجربه اخیر ثابت کرد بخش بهداشتی آمریکا قادر نیست با فاجعه ها و بلایا مقابله کند و این بدان معناست که قدرت و توانایی پیش بینی آن تقریبا از بین رفته است.
جالب تر اینکه این پایگاه اینترنتی با اشاره تلویحی به عهد شکنی و غیر قابل اعتماد بودن آمریکایی ها و با اشاره به متحدان واشنگتن مانند کشورهای اروپایی؛ این را هم نوشت که تجربه به آن ها ثابت کرده است آمریکا از کشورهایی است که همیشه دوستان و هم پیمانان خود را تنها می گذارد.
اما چه خوب بود رفتار آمریکا به همین تنها گذاشتن متحدانش محدود میشد. به گزارش العربیه فرانسه, آمریکا را به پرداخت سه برابر بهای محموله ماسک برای به دست آوردن محموله ای متهم کرد که قرار بود از چین به فرانسه فرستاده شود. اما واشنگتن این موضوع را تکذیب کرد. از سوی دیگر، آلمان هم آمریکا را به خرید لباس های محافظتی که برلین از پکن درخواست کرده بود و قرار بود به آلمان فرستاده شود، متهم کرد.
این تنها آمریکا نیست که متوسل به چنین اقداماتی میشود دیگر متحدان غربی این کشور هم همین رویه را در پیش گرفته اند.
شبکه تلویزیونی العربیه, از راهزنی از نوع جدید برخی کشورها مانند آمریکا, آلمان, فرانسه, ایتالیا و جمهوری چک برای تصاحب تجهیزات پزشکی و بیمارستانی کشورهای دیگر خبر داد و آنرا «جنگ جهانی جدید» توصیف کرد.
بر اساس این گزارش این راهزنی به جایی رسیده است که جاستین ترودو نخست وزیر کانادا از مسئولان دولت این کشور خواست مطمئن شوند که تجهیزات اختصاص یافته به کانادا، به کانادا برسد و در این کشور باقی بماند.
یکی از شرکت های پزشکی سوئدی مقامات فرانسه را به مصادره میلیون ها ماسک و دستکش های پزشکی متهم کرد که از چین برای ایتالیا و اسپانیا ارسال شده بود.
پایگاه هافینگتن پست تأکید کرد مقامات آلمانی محموله ماسک هایی را که برای ایتالیا فرستاده شده بود، مصادره کردند.
برزیل هم اعلام کرد تلاش این کشور برای خرید تجهیزات پزشکی با شکست مواجه شد.
چین به عنوان نخستین کشوری که در معرض شیوع کرونا قرار گرفت، بیشترین تولید ماسک را در جهان دارد. این کشور هم به انبار کردن ماسک متهم شد. به رغم این موضوع، میلیون ها ماسک را به اروپا به فروش رساند یا آنها را به این کشورها هدیه داد.
یکی از این محموله ها از طریق جمهوری چک برای ایتالیا ارسال شد. اما مقامات چک این محموله را مصادره کردند. اتفاق مشابهی در کنیا هم روی داد و یک محموله با 6 میلیون ماسک که به سمت آلمان می رفت، به شکل مبهمی ناپدید شد.
---------------------------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی