پخت انواع نان محلی سرگرمی خوشمزه روزهای کرونایی و زمان در خانه ماندن به ویژه در استان کهگیلویه و بویراحمد است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کهگیلویه و بویراحمد، در شرایطی که این روزها خانوادهها با استفاده از خلاقیت راهکارهای مختلفی برای گذران اوقات بیکاری خود در خانه پیشنهاد میدهند، اما مردم استان کهگیلویه و بویراحمد که چندین نوع نان محلی را در پیشینه تاریخی خود دارند میتوانند ضمن احیای سنتهای قدیمی خوردن نانهای خوشمزه را تجربه کنند. با وجود اجرایی شدن طرح فاصله گذاری اجتماعی در کشور و محدودیتهای اعمال شده برای حاضر شدن در برنامههای دسته جمعی حالا فرصتی دست داده تا با احیای خوراکیهای سنتی لحظات شاد و شیرینی را همراه اعضای خانواده در خانه تجربه کنیم. این اقدام با توجه به لزوم رعایت نکات بهداشتی پخت نان در خانه ضمن سرگرمی باعث تولید فراوردههایی سالم و مطمئن برای اعضای خانواده میشود. پخت نان در خانه با همکاری همه افراد خانواده سرگرمی بسیار لذت بخشی است که شاید بعدها خاطرات روزهای کرونایی را ماندگار و شیرین کند. با پیشرفت تکنولوژی نانهای سنتی در کهگیلویه و بویراحمد جای خود را به نانهای ماشینی داده اند و مشغلههای روزانه باعث شده کمتر بانویی در مناطق شهری اقدام به پخت نان کند، اما این روزها شاید فرصتی برای احیای نانهای سنتی در رژیم غذایی روزانه خانوادهها باشد. نان کلگی یکی از نانهای محلی معروف و قدیمی مردم کهگیلویه وبویراحمد نان کلگی نام دارد که برای تهیه آن میوه درخت بلوط را به صورت سنتی فرآوری میکنند. برای تهیه این نان عصاره بلوط با نام محلی «کلگ» را درون آب میخیسانند تا به صورت خمیر درآمده و سپس آن را درون سبدهای چوبی پالایش میکنند خمیر به دست آمده را با دست ورز و پهن میکنند. این نان پس از برشته شدن از هر ۲ طرف قهوهای رنگ میشود. نان تیری نان تیری یکی از پرطرفدارترین نانهای محلی کهگیلویه و بویراحمد است که هم اکنون بیشتر در مناطق روستایی و عشایری پخت میشود. برای تهیه این نان از تابه فلزی، ابزاری که روی آن چانه را پهن میکنند با نام محلی خِنَک و وردنهای بلند و باریک به گویش محلی «تیر» که به وسیله آن چانه را پهن میکنند استفاده میشود. این نان بسیار نازک بوده وقتی که پخته شد، خشک میشود که در هنگام استفاده باید آب زده و کمی نگه داشته تا نرم و آماده مصرف شود. برکو یکی دیگر از نانهای سنتی این استان نان «برکو» است که برای تهیه آن از آرد گندم مخلوط با بلغور گندم استفاده میکنند. نان ذرتی نان ذرتی با نام محلی گرده ذرتی یکی دیگر از نانهای سنتی است که با آرد ذرت تهیه میشود و برای پخت نان ابتدا آرد ذرت را خیسانده تا کمی ترش شود و سپس تابه سنتی مخصوص را روی آتش قرار داده و خمیر را روی آن پهن میکنند. در مرحله بعد تابه را از روی آتش برداشته و وارونه روی شعله قرار میدهند تا پخته شود و سپس با روغن یا کره حیوانی چرب و میخورند. شلشلی شُلشُلی از دیگر نانهای سنتی در کهگیلویه و بویراحمد است که با آرد گندم تهیه میشود. برای تهیه نان شلشلی خمیر رقیقی تهیه کرده و سپس تابه را روی اجاق گذاشته و این خمیر رقیق را روی تابه ریخته و پهن میکنند، سپس تابه را روی شعله گاز قرار میدهند تا هر ۲ طرف نان پخته شود. این نان را با روغن محلی و عسل چرب کرده و میخورند. تکو تکو یکی دیگر از نانهای محلی این استان است که از آرد ذرت تهیه شده و معمولا نسبت به نانهای دیگر استان حجیمتر است. مشتک مُشتک از دیگر نانهای سنتی استان است که برای پخت آن دو چانه خمیر گندم را روی هم قرار داده و نان شخیمی تهیه میکنند که به آن مشتک میگویند. گرده زیرچاله گرده زیر چاله نیز یکی دیگر از نانهای محلی کهگیلویه و بویراحمد است که با آرد گندم، رازیانه و گاهی شکر یا شیره خرما تهیه میشود. برای پخت این نان به خمیر آرد گندم زیره، شکر و یا شیره خرما اضافه کرده و خمیر سفتی را که به دست میآید با کف دست پهن میکنند. سپس این نان بیضی را با نوک انگشتان شکل داده یا با وسیلهای طراحی کرده و زیر خاکستر گرم قرار داده و روی آن زغالهای افروخته میریزند تا پخته شود. نان نارنجی این نان که از مخلوط آرد بلوط و آرد گندم تهیه شده و بسیار لذیذ است. نان نارنجی به دلیل خاصیتهای فراوانی که دارد، در سالهای اخیر طرفداران بسیاری پیدا کرده است. استان ۷۲۳هزار نفری کهگیلویه و بویراحمد در جنوب غربی ایران قرار دارد.