جابجایی و تجمیع نیروهای امریکایی درعراق؛ تدافعی یا تهاجمی؟
تحرکات نظامی امریکا در عراق می تواند با بهره برداری واشنگتن از فضای برزخ سیاسی که در این کشور با کمک برخی عوامل داخلی ایجاد کرده است مرتبط باشد.
![جابجایی و تجمیع نیروهای امریکایی درعراق؛ تدافعی یا تهاجمی؟ جابجایی و تجمیع نیروهای امریکایی درعراق؛ تدافعی یا تهاجمی؟](/files/fa/news/1399/1/16/4685253_711.jpeg)
در بین فضای مبهمی که این روزها در خصوص اهداف واقعی امریکا از جابجایی نیروهای نظامی خود در عراق وجود دارد، یک نکته روشن است و آن اینکه چه امریکا و چه مخالفان نظام سیاسی جدید این کشور از فضای برزخ سیاسی که خود ایجاد کرده اند حداکثر بهره برداری را به نفع خود انجام می دهند و لذا در صورتی که احزاب و گروه های سیاسی داخلی بخصوص شیعیان چه درباره ادامه فعالیت عادل عبدالمهدی در پست نخست وزیری و چه بر سر شخص جدید برای احراز این پست و تشکیل سریع دولت جدید به توافق و اجماع برسند هم جلوی یک چنین فرصت طلبی ها و هم ابهام سازی ها و شایعه پراکنی ها گرفته می شود که بیشتر بر مدار جنگ روانی می چرخد.
با وجود اینکه همه نشانه ها حاکی از این است که امریکا برای در امان ماندن از حملات مخالفان اشغال به تجمیع نیروهای خود در دو پایگاه اربیل و عین الاسد دست زده است تا با استقرار سامانه های دفاع موشکی برای آنها سپر دفاعی ایجاد کند اما همین خلاء سیاسی موجب شد که امریکا با وجود نص صریح مصوبه پارلمان عراق در خصوص الزام این کشور به خروج نیروهای خود از عراق و علی رغم مخالفت دولت این کشور با استقرار سامانه دفاع موشکی در این کشور بپردازد و بدین ترتیب یکبار دیگر حاکمیت ملی و تمامیت ارضی این کشور را زیر پا بگذارد.
از طرف دیگر با توجه به اینکه اغلب اعضای کمیته 7 نفره بیت شیعی با نامزدی عدنان الزرفی برای احراز پست نخست وزیری مخالفت کرده اند لذا به نظر می رسد یکی از اهداف امریکا از فضاسازی ها و جوسازی های اخیر این بوده و هست که مخالفان الزرفی را به پذیرش وی مجبور کند.
به استثنای گروه نصر به رهبری حیدر العبادی نخست وزیر ماقبل عادل عبد المهدی و بخشی از ائتلاف سائرون، اغلب اعضای تشکیل دهنده بیت شیعی شامل الفتح (هادی العامری)، دولت قانون (نوری المالکی)، حکمت (سید عمار حکیم) و فضیلت (شیخ محمد الیعقوبی) با گزینه عدنان الزرفی برای احراز پست نخست وزیری مخالف هستند.
بر این اساس کاملا مشخص است که هم امریکا و هم دیگر همپیمانان سعودی و اسرائیلی این کشور از فضای برزخ سیاسی که در عراق ایجاد کرده اند حداکثر استفاده و بهره برداری را به عمل می آورند و در این راستا امریکا با اتحاذ رویکرد تدافعی در پی تجمیع نیروهای خود و ایجاد سپر موشکی برای آنهاست.
اما در این میان رژیم صهیونیستی (با توجه به تقسیم کاری که با دولت ترامپ در خصوص مقابله با نیروهای حشد در سوریه و عراق بعمل آورده و مسئولیت مقابله با نیروهای حشد در عراق بر دوش امریکا گذاشته شده) در تلاش است با استفاده از عوامل نفوذی و جنگ طلب خود در داخل دولت ترامپ همچون پمپئو بار دیگر ترامپ را به صدور فرمان حمله جدید علیه اهداف حشد در عراق وادار کند هرچند که مصوبه ۱۲ مارس (۲۲ اسفند ۹۸) کنگره آمریکا حق اقدام نظامی را از دولت ترامپ گرفته است.
این مصوبه بعد از آن تصویب شد که ایران در پاسخ به ترور حاج قاسم و ابومهدی مهندس و همرزمانشان پایگاه عین الاسد را هدف موشک های نقطه زن قرار داد که در جریان آن علاوه بر تلفات نظامی سنگین ضربه ای به اعتبار و حیثیت امریکا وارد شد و برهمین اساس خیلی از ناظران بر این عقیده اند که ترامپ بخصوص در چند ماه مانده به انتخابات این کشور و بحران ناشی از کرونا که بیش از 2 تریلیون و 200 میلیون دلار هزینه بر دوش دولت ترامپ گذاشته است زیر بار این فشارها نخواهد رفت.
با این حال شواهد موجود نشان می دهد که عربستان نیز همانند نتانیاهو که بر خلاف سایر مناطق جهان از فضای ناشی از کرونا در داخل برای عبور از بحران سیاسی و پرونده قضایی استفاده کرد, برای ایجاد فضای تنفسی در یمن در تلاش است امریکا را بار دیگر در عراق به دردسر بیندازد و بر همین اساس بخش عمده ای از بار جنگ روانی که این روزها در خصوص احتمال درگیری نظامی میان امریکا و گروه های مقاومت این کشور و ایران به راه افتاده است متوجه رسانه های سعودی است.
......................................
احمد کاظم زاده