در پنجمین سال تجاوز ائتلاف عربی غربی به یمن
ناامیدی سعودیها در برابر پیروزیهای محور مقاومت
پیشروی چشمگیر یمنیها در پنجمین سال جنگ، عربستان را در تنگنا قرار داد و باعث تغییر اولویت آنها از تجاوز و اشغالگری به حفظ مرزها و خاک خود شد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، روزنامه الاخبار لبنان در مقاله ای با عنوان «ناامیدی سعودی ها در برابر پیروزی های محور مقاومت» به قلم لقمان عبدالله نوشت تردیدی نیست که جبهههای درگیری برای محور مقاومت، بیش از هر زمانی به یکدیگر متصل و مرتبط هستند. محور مقاومت این سال توانست بسیاری از موانعی را از بین ببرد که اجازه نمیداد مقاومت موضع متحد اتخاذ و یکی بودن سرنوشت اعضای آن را اعلام کند. اعضای محور مقاومت امروز با جرات و صراحت بیشتری موضع و سرنوشت مشترک خود را اعلام میکنند.
دیدار مسئولان یمنی با آیت الله خامنه ای نشانه عطفی در عمق روابط دو کشور بود
در پرونده یمن، این مسایل با تبادل هیئتهای دیپلماتیک بین صنعا و تهران آشکار بود و آیت الله خامنهای هیئتی از مسئولان یمنی را به حضور پذیرفت. این اقدام حامل پیامی درباره عمق روابط بین دو طرف و علنی شدن آن بود.
اتهامات غربیها به ایران درباره دست داشتن در عملیات آرامکو در پاییز گذشته و نیز
اعلامهای مکرر آمریکا در مورد توقیف کشتیهای حامل سلاحهای پیشرفته ایران که در حال قاچاق برای انصارالله بود، بدون آنکه غربیها بخواهند، باعث علنی شدن روابط قوی بین صنعا و تهران شد و سرزنشها و اعتراضات بعضی از نخبگان و مقامات یمنی را علیه ایران از بین برد، زیرا بعضی از آنها میگفتند ایران در کمک به یمن برای مقابله با تهاجم ائتلاف سعودی، تعلل میکند.
عامل دیگری که باعث تقویت روابط محور مقاومت به ویژه در یمن شده، انتقال ایران از راهبرد «صبر طولانی» به راهبرد «مقاومت فعال» است که سرنگون کردن پهپاد آمریکایی بدون آنکه واشنگتن بتواند به آن پاسخ مستقیم بدهد، نقطه عطفی در این زمینه بود.
عامل دیگری که باعث تقویت روابط محور مقاومت به ویژه در یمن شده، انتقال ایران از راهبرد «صبر طولانی» به راهبرد «مقاومت فعال» است که سرنگون کردن پهپاد آمریکایی بر فراز خلیج (فارس) بدون آنکه واشنگتن بتواند به آن پاسخ مستقیم بدهد، نقطه عطفی در این زمینه بود.
بر محافل تصمیم ساز در منطقه و جهان دیگر پوشیده نیست که کشورها و طرفهای محور مقاومت به صورت تاکتیکی، تبادل نقش با یکدیگر دارند و همکاری بین کشورها و اعضای محور مقاومت، با انگیزههای سیاسی، نظامی و اخلاقی در چارچوب مکمل و فراگیر صورت میگیرد. همه اعضای محور مقاومت درک کرده اند که قدرت و ضعف یکی از آنها بر دیگر اعضا هم تا حدودی تاثیرگذار است. البته این موضع، ویژگیهای ملی هر یک از این اعضا را نفی نمیکند.
پیشروی چشمگیر یمنیها در پنجمین سال جنگ، عربستان را در تنگنا قرار داد و باعث تغییر اولویتهای آن شد. سعودیها اکنون به جای آنکه به دنبال مقابله با محور مقاومت در مناطق نفوذ منطقهای باشند، به دنبال حفظ مرزهای خود و حفاظت از خاک کشورشان هستند.
عربستان از به چالش طبیدن ایران عقب نشینی کرد و تهدید ولیعهد سعودی درباره انتقال نبردها به داخل ایران شکست خورد. همچنین یاوگوییهایی مانند شعار قطع کردن بازوهای تهران در چهار پایتخت بیروت، دمشق، بغداد و صنعا بی نتیجه ماند.
عربستان از به چالش طبیدن ایران عقب نشینی کرد و تهدید محمد بن سلمان ولیعهد سعودی درباره انتقال نبردها به داخل ایران شکست خورد. همچنین یاوگوییهایی مانند شعار قطع کردن بازوهای تهران در چهار پایتخت بیروت، دمشق، بغداد و صنعا بی نتیجه ماند.
البته عقب نشینی سعودیها به معنای تغییر اهداف آنها نیست، بلکه اولویت هایشان تغییر کرد. سعودیها اکنون به دنبال توافقهایی هستند که امنیت شهرها و تاسیسات حیاتی را در عربستان حفظ کند. پیشروی چشمگیر یمنیها در جنگ، با در تنگنا قرار دادن عربستان، به چالش جدی برای این کشور تبدیل شد و صنعا توانست ریاض و دیگر شهرهای عربستان را تهدید کند.
عربستان دیگر در شرایط فعلی نمیتواند شروط مورد نظر خودش را تحمیل کند. تحول در موازنه قدرت و معادلات بازدارندگی در پنجمین سال جنگ، به صنعا اجازه داد از موضع دفاعی به حمله تدریجی منتقل شود.
صنعا در صحنه داخلی هم توانست وحدت داخلی را حفظ کند که برجستهترین نشانه آن، اقدام پیش دستانه در جلوگیری از نفوذ ائتلاف متجاوز به جبهه داخلی در صنعا بود. شاید مهمترین عنصر در استقامت، خود ایستادگی در برابر دشمن نباشد، بلکه تقویت خود از نظر فنی در زمینههای موشکی و پهپادی و نیز انباشت تجربیات برای مقابله با متجاوز باشد. به همین علت، پنجمین سال جنگ، تحولی در عملیات بود و ناتوانی ریاض را آشکار کرد. صنعا به این شیوه توانست با پشت سر گذاشتن مرحله ایستادگی، استقامت و صبر راهبردی، به مرحله جدید منتقل شود.
ریاض مانند همیشه از این تحول غافلگیر شد در حالی که تصور میکرد صنعا به سرعت سقوط خواهد کرد. ریاض در برابر خطر چالشهایی که با آن روبرو شده بود، مجبور شد حمایت مستقیم واشنگتن را درخواست کند.
آمریکا هزاران نفر از سربازان و سامانههای پدافند هوایی پاتریوت را در برابر دریافت میلیاردها دلاری که قبلا گرفته بود، به عربستان فرستاد. آمریکا همچنین از متحدان اروپایی اش خواست تا تجهیزات نظامی به عربستان ارسال کنند که فقط یونان در این کار سهیم شد و سامانه پاتریوت در شرق عربستان مستقر کرد.