به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، پایگاه خبری البناء در تحلیلی به ضعف مفرط نظام بهداشتی آمریکا در مقابله با ویروس کرونا و کنترل آن پرداخت و نوشت: اعتبار و جایگاه آمریکا به عنوان یک کشور ابرقدرت کاملا زیر سوال رفته است.
توماس باخ رئیس کمیته بین المللی المپیک در توضیح تعویق مسابقات المپیک تابستانی توکیو به علت شیوع ویروس کرونا گفت: پیامدهای مالی ناشی از تعویق رقابتهای المپیک تابستانی توکیو در ژاپن در اولویت نیست، بلکه اولویت حفظ جان (انسان ها) است.
چه بسا کرونا معروف به «کووید ۱۹» این پیام را به جامعه جهانی داد که تنشها و درگیریها بر سر ثروت و انباشت پول و ثروت در اولویت نیست. چرا که کرونا آسیا، آفریقا، اروپا و آمریکا را درنوردید و باعث رعب و وحشت در همه مناطق آباد و پیشرفته شد و دهها هزار مبتلا و قربانی برجا گذاشت و کشورهای مدعی و غنی و برتر را به کانون انتشار و شیوع این بیماری تبدیل کرد که ایالت نیویورک در آمریکا و استانهای دیگری در اسپانیا، ایتالیا، فرانسه و بلژیک از جمله آنها است. کنتور (شمارشگر) کرونا متوقف نمیشود. بسیاری از شرکتها را ورشکسته کرد، بسیاری از سهام سقوط کرد و چه بسیار شرکتهای بزرگ و مادر و بورسهای معروف که بر اثر پیامدهای ناشی از کرونا ورشکسته شدند و سقوط کردند و این اتفاق از وقوع یک رکود اقتصادی جهانی به مراتب سختتر و خانمان سوزتر از رکود سال ۱۹۰۸ و ۱۹۰۹ خبر میدهد. این در حالی است که چین توانست با کرونا مقابله و دستکم آن را متوقف کند. موارد ابتلا به کرونا در چین به صفر رسید. علاوه بر این سودهای چین درحال انباشته شدن است و کشورهای جهان سوم که مصرف گرا هستند بار دیگر به چین متوسل شدند چرا که این کشور را متناسبتر و همسوتر از آمریکاییهایی میدانند که با سیاست چماق و هویج و سلاح تحریم و محاصره بر جهان سیطره یافته اند. چین جاده ابریشم را به عنوان مسیری به سوی خاورمیانه، آفریقا و چه بسا اروپا اتخاذ کرده است.
آیا این جای شگفتی نیست که آمریکا ظرف ده روز اعلام شکست کند و از کمبود تجهیزات پزشکی و امکانات و دارو برای مقابله با کرونا خبر دهد. دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا اعلام کرد دولتش به زودی صدهزار دستگاه تنفس مصنوعی (ونتیلاتور) میخرد این در زمانی است که آمریکا بیشترین آمار مبتلایان جهان یعنی بیش از ۱۱۲ هزار مورد را به خود اختصاص داده است که از مجموع این موارد بیش از ۱۷۰۰ نفر جان خود را از دست داده اند. ترامپ پیشتر و چند ساعت قبل اعلام کرد در حال بررسی قرنطینه کردن ایالت نیویورک است، زیرا این ایالت به ۳۰ هزار دستگاه تنفس مصنوعی که بهای هر دستگاه بیش از ۴۵ دلار است نیاز دارد این در حالی است که نیویورک با کمبود شدید تجهیزات پزشکی و لوازم بهداشتی در بیمارستانها و مراکز درمانی مواجه است. یک پزشک لبنانی تلفنی به من گفت کاخ سفید دستگاههای (کیت های) تشخیص کرونا را از مطبها و کلینیکهای خصوصی برداشته و مصادره کرده است. آمریکا دو تریلیون دلار برای تشویق اقتصاد آسیب دیده شرکتها به خصوص این که شاهرگ حیاتی نظام تلقی میشوند و برای مراکز اقتصادی، نیازمندان و فقرا تزریق کرد؛ اقدامی که بدهی دولت فدرال را به ۸۰ درصد تولید داخلی افزایش داد.
به نظر میرسد رئیس جمهور آمریکا سردرگم و دستپاچه است و نمیداند چه کاری انجام میدهد. چیزی میگوید و خلاف آن عمل میکند. همین ترامپ قبل از ورود کرونا به آمریکا پز میداد و افتخار میکرد که اصلا به آن توجهی نمیکند و همه هشدارهای داده شده از سوی نزدیکان، مشاوران و سفیران را نادیده گرفت و در سخنرانیهای تلویزیونی مبالغه کرد و مدعی شد آمپول تاثیرگذار کرونا در آمریکا ساخته شده است این در زمانی است که کرونا همچنان به جولان دادن و خصومت ورزی خود ادامه میدهد و کسی آن را متوقف نمیکند. ما از ایده و نظریه ویروس کرونا سخن نمیگوییم که گاز سارین است و به اشتباه از پایگاه آمریکایی در افغانستان به جاهای دیگر سرایت کرده است و ما از کتاب «دین کونتز» (dean koontz) نویسنده معروف آمریکایی صحبت نمیکنیم که سال ۱۹۸۱ منتشر شد و در آن از تولید و جهش ویروسی برای کنترل جمعیت جهان سخن گفت. شاید مراکز تحقیقاتی در آمریکا به تولید واکسن موفقیت آمیز دست یابند، ولی این کار بعد از خرابی بصره (خرابی بصره ضرب المثل است). یعنی اقدامات لازم به وقت خود انجام نشده است و به نحوی که میبینیم خواهد بود. ملاحظه کنید. کشور کوبا که چندین قرن است از سوی آمریکا در محاصره قرار دارد و در فاصله چند قدمی آمریکا است توانست کرونا را کنترل کند و راهی برای کنترل آن بیابد. ما نمیدانیم آیا ترامپ مدعی خواهد شد که کشورش به نسخه درمان کرونا دست یافته است؟
آمریکا علاوه بر این اشتباه کورکورانه، اصرار دارد بر این که کرونا را «ویروس چینی» نامگذاری کند. یک روز یا دو روز پس از آن بود که از تلاشهای چین برای مبارزه با کرونا تمجید کرد. مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا نیز گفت: آمریکا در خصوص این که رژیم ایران، جزئیات حیاتی مربوط به کرونا را لاپوشانی میکند ابراز نگرانی کرد. ترامپ نیز گفت: چین با ما همکاری نمیکند و اطلاعات حیاتی مربوط به کرونا را از ما مخفی نگه میدارد. این در زمانی است که دولت روسیه از آمادگی خود برای کمک به آمریکا برای کنترل کرونا خبر داد. در زمانی که غرور و خوی خودبرتر بینی کنار رفت تماس تلفنی بین روسای جمهور چین و آمریکا صورت گرفت و ترامپ در این گفتگوی تلفنی اعلام کرد به سیاست چین واحد احترام میگذارد. ترامپ همچنین قبل از آن نامه مکتوبی برای همتای چینی خود فرستاده بود و در آن از همتای چینی خود درخواست کمک کرده بود زیر نتوانست با این ویروس ناشناس مقابله کند. ترامپ این موضوع را که این ویروس ساخته چین باشد رد کرد.
خلاصه کلام این که این دشمنی (کرونا) که کشورهای جهان از فائق آمدن بر آن عاجز شده اند توانست این کشور ابرقدرت (آمریکا) را شکست بدهد و در نخستین هفته ۸۰۰ میلیارد دلار به آن خسارت بزند این در حالی است که جهانیان امروز به این کشور ابرقدرت و غنی و پیشرفته (آمریکا) اینگونه مینگرند که در حال از دست دادن هیبت و اقتداری است که از جنگ جهانی دوم کسب کرده است. چه بسا آمار و ارقام خسارتها و زیانهای بیشتری را فاش خواهند کرد در زمانی که چین به عنوان کشور رقیب آمریکا توانسته است کرونا را شکست بدهد و اوضاع در این کشور به روال عادی و طبیعی خود بازگردد. میبینیم که هواپیماهای غول پیکر باری چین در حال فرود و پرواز در فرودگاههای کشورهای دوست و حامل کمک، دارو، متخصص و پزشک است و چین مناعت طبع بیشتری برای تحکیم روابطش با کشورهای دوست و متحد دارد. موضوع قابل تامل در طول چند روز گذشته، هجوم آمریکاییها به سوی مراکز فروش سلاح و مهمات و خرید آنها در کنار دارو و دیگر کالاهای اساسی، علاوه بر خرید ماسک و لوازم بهداشتی برای مقابله با ویروس کرونا است. ناوگان دریایی اقیانوس آرام آمریکا اعلام کرد ناوشکن موشک انداز هدایت شونده یو اس اس مک کانبل پیشتر از تنگه تایوان عبور کرده است و این تنگه یکی از گذرگاههای اصلی نیروی دریایی کشورهای جهان است در حالی که چین تایوان را بخشی از اراضی خود میداند و معتقد است هرگونه تردد از این تنگه نقض حاکمیت ملی چین است.
تردیدی نیست که جهان امروز در مقابل یک تحول تاریخی قرار دارد که آثار و نشانههای آن در سایه پیامدهای ناشی از نبرد در حال تشدید بین کرونا و آمریکا به عنوان یک کشور ابرقدرت مشخص خواهد شد قدرتی که به تنهایی نخواهد توانست این ویروس را شکست دهد و این موضوع فقط مردم آمریکا را هدف قرار نداد بلکه مجموع دولت به خصوص اقتصاد، ارتش و ناوگانها و گارد ملی و جایگاه و اعتبار آمریکا را هدف قرار داد آن هم وقتی که این کشور در نخستین تجربه مقابله با کرونا شکست خورد.
همچنین هیچ تردیدی نیست که جهان در زمان کرونا مانند قبل از آن نخواهد بود، زیرا نشانههای شکاف در اتحادیه اروپا در پی اتهام زنیهای ایتالیا به فرانسه و فرانسه به انگلیس و اسپانیا به اتحادیه اروپا آشکار میشود؛ اتهاماتی مبنی بر این که مغرور و خودبرتر بین هستند و دیگران را از کمک محروم کردند و در سختترین شرایط فقط خود را دوست دارند و به دیگران توجهی ندارند.