با یکی از پنهان کارترین دولتهای دنیا آشنا شوید!
همواره یکی از اصلیترین و مهمترین شکافهایی که ایالات متحده آمریکا را تهدید کرده است، شکاف دولت-ملت در این کشور بوده است.
همواره یکی از اصلیترین و مهمترین شکافهایی که ایالات متحده آمریکا را تهدید کرده است، شکاف دولت-ملت در این کشور بوده است. شکافی که مطابق آخرین آمارها و نظرسنجی ها، موجب شده تا تنها ۱۷ درصد مردم آمریکا به دولت خودشان اعتماد داشته باشند و به تصمیمات و اقدامات آن اطمینان کنند. یا طبق آماری دیگر، نزدیک به نیمی از مردم ایالات متحده به دولت آمریکا برای محافظت از اطلاعاتشان در شبکههای اجتماعی اعتماد داشته باشند و نیمی دیگر به دولت این کشور در این موضوع بی اعتماد باشند. شکافی که میتوان بسیار پیرامون آن سخن گفت و از روند افزایش روز به روز فاصلهی مردم و دولت در ایالات متحده نیز آمارهای فراوانی را ذکر کرد. اما آنچه که مهم است و شاید کمتر بدان پرداخته شده است، علت پدید آمدن چنین بی اعتمادی بی سابقهای در ایالات متحده آمریکاست. علتی که وقتی به سراغ بررسی آن میرویم، بیش از پیش به ریشه دار بودن این بی اعتمادی و عدم اطمینان مردم آمریکا به دولتمردان این کشور پی می بریم.
شاید بهتر باشد از ویروسی که این روزها جهان را فراگرفته آغاز کنیم. یعنی ویروس کرونا! ویروسی که چند هفتهی قبل، اولین موارد شیوع آن در خاک ایالات متحدهی آمریکا نیز گزارش شد. شاید هر عقل سالمی حکم میکرد که این ویروس از همان روزهای نخست در آمریکا جدی گرفته شده و به مبارزهی اساسی با آن پرداخته شود، اما وقتی پای ترامپ و دولت آمریکا در میان باشد، پنهان کاری و جدی نگرفتن موضوع حرف اول را میزند. آری، ترامپ از همان روزهای نخستین این ویروس را حقهی دموکراتها برای ضربه زدن به دولتش خواند و آن را انکار کرد. انکاری که برای او هزینههای فراوانی نیز داشت و مردم آمریکا در شبکههای اجتماعی با هشتگ TrumpLiesAboutCoronavirus# به انتقاد از دروغها و پنهانکاری او پرداختند. همچنین او با پنهانکاریای که روزهای نخست داشت، دست به انجام هیچ اقدام اساسی برای مبارزه نزد و بعد از شدت یافتن و بحرانی شدن این موضوع، تازه به یادش آمده بود که برخی ورود و خروجها را در آمریکا کنترل کند و اوضاع را اندکی مدیریت کند که البته موفق هم نبود.
ماجرای چند ماه قبل حمله ایران به پایگاه عین الاسد آمریکا در کشور عراق نیز نمونهای دیگر از این پنهانکاری هاست. زمانی که ایالات متحده دست به ترور ژنرال سلیمانی، یکی از بزرگترین سردارهای ایرانی زده بود، کشور ایران در پاسخ یکی از بزرگترین پایگاه آمریکا در غرب آسیا یعنی پایگاه عین الاسد را مورد حملهی موشکی قرار داد. طی این حمله، تلفات لجستیکی سنگینی به ایالات متحده وارد شد و صدها سرباز این کشور نیز متحمل جراحات شدیدی شدند. موضوعی که ترامپ و دولت آمریکا در ابتدا از پذیرش آن سر باز زدند و ترامپ در توئیتی سریعاً بعد از حمله مدعی شد که "همه چیز خوب است". بعد از چند روز، برخی از مقامات آمریکایی در اولین اعلام رسمی از تلفات، از زخمی شدن ۱۱ نفر طی این عملیات خبر دادند. در اعلام رسمی دیگری بعد از یک هفته، تعداد زخمیها ۳۴ نفر اعلام شد. ۴ روز بعد آمار مجروحان به ۵۰ نفر رسید. عدد بعدی ۶۴ نفر بود و نهایتاً آمار مجروحان به بیش از ۱۰۰ نفر رسید. ماجرایی که هنوز هم به عنوان یک پنهانکاری فاجعه بار از جانب دولت آمریکا در افکار عمومی جهان باقی مانده و معلوم نیست که آیا آخرین آمار اعلام شده پیرامون تلفات از سوی مقامات این کشور نیز، آمار درست و دقیقی باشد!
اما این عدم صداقت و پنهانکاریها ریشهای طولانی تری نیز دارد و با وجود اوج گیری آن در دولت دونالد ترامپ، نمیتوان صرفاً آنرا به دولت او محدود کرد. در زمان باراک اوباما، رئیس جمهور پیشین آمریکا فردی به نام ادوارد اسنودن که یکی از کارکنان سازمان nsa آمریکا بود، به افشاگری عظیمی پیرامون فعالیتهای این سازمان و پنهانکاری هایش پرداخت. با افشای این پروژه که "پریزم" نام داشت، مشخص شد که دولت آمریکا به گردآوری دادههای اینترنتی از شرکتهای بزرگ خدمات اینترنتی همچون گوگل، فیسبوک و... پرداخته است و سالهاست که شنودهای الکترونیکی فراوانی را در دستور کار خود قرار داده است. موضوعی که به جهانیان و خصوصاً مردم آمریکا نشان داد که چگونه به شکل گستردهای تحت کنترل و رصد سازمان امنیت ملی آمریکا هستند و سالهاست که دولت این کشور مرتکب پنهانکاری عظیمی پیرامون این موضوع شده است. همچنین این افشاگری مشخص کرد که دولت آمریکا، فارغ از کنترل و رصد مردم سراسر جهان، دست به چنین اقداماتی پیرامون مقامات سایر کشورها نیز زده است و تلفنها و ایمیلهای آنها را هم تحت کنترل دارد. موضوعی که بعدها باراک اوباما از آن عذرخواهی کرد، اما این موضوع نتوانست مرهمی بر این پنهانکاری عظیم دولت آمریکا از افکار عمومی سراسر جهان باشد. چرا که هنوز هم معلوم نیست که آیا دولت آمریکا به این اقدامات ناپسندانه خود ادامه میدهد و یا آنها را متوقف کرده است؟
در پایان، اینها مواردی اندک از پنهانکاریهای چندسال گذشتهی دولت آمریکا بود. مخفی کاریهایی که تجلی آن در دولت ترامپ رخ داده و به نقطهی اوج خود رسیده است. سی ان ان چندی پیش گزارش داد که ترامپ در ۳ سال نخست ریاست جمهوری خود، بیش از ۱۶ هزار دروغ را به زبان آورده است و به نظر میآید با ادامهی ریاست جمهوری او، آخرین امیدها برای بازگشتن اعتماد جهانیان به دولت آمریکا نیز نابود خواهد شد و بیش از پیش جهان با یکی از پنهان کارترین دولتهای دنیا آشنا خواهد شد.
یادداشت از: محمد مهدی عباسی