آیا امریکا در تدارک کودتا در عراق است؟
هشدار کتائب حزب الله و برخی شخصیت ها و احزاب سیاسی عراق در باره مقدمه سازی امریکا برای کودتا در این کشور را نمی توان نادیده گرفت و باید در چارچوب تئوری هرج ومرج هدفمند رایس آن را ممکن دانست.
روز چهارشنبه کتائب حزبالله با صدور بیانیه ای اعلام کرد در شرایطی که عراق با شیوع ویروس کرونا روبروست و امکاناتش را برای مواجهه با این ویروس بکار برده, بر اساس برخی شواهد و مستندات امریکا در حال مقدمه سازی برای اجرای طرح کودتا در عراق است.
در این بیانیه آمده است بر اساس شواهد موجود, آمریکا قصد دارد عملیات هلیبرن توسط نیروهای خود با پوشش نیروی زمینی و جنگندهها علیه پایگاههای سازمانهای امنیتی، الحشد الشعبی و مقاومت اسلامی انجام دهد و در این عملیات، برخی طرف های عراقی مشارکت دارند.
برخی شخصیت ها و گروههای سیاسی عراق نیز هشدار دادند: مانور نظامی جدید آمریکا در شیخ نشین امارات که در سایه بحران جهانی ویروس کرونا اتفاق افتاده، بخشی از مقدمه چینی وآمادگی رزمی برای کودتا در عراق است.
این مانور نظامی که دوشنبه گذشته ۲۳ مارس (۴ فروردین ماه) با همکاری نیروهای اماراتی و مشارکت سه گروه شبه نظامی عراقی غیر وابسته به نیروهای مسلح عراق اتفاق افتاد، به این نگرانی ها و اتهامات علیه آمریکا در داخل عراق دامن زده است.
ضمن اینکه شهری که برای این مانور نظامی در یکی از بیابان های امارات طراحی شده، نیز از حیث طراحی و شکل شبیه شهرهای عراق و به طور مشخص بغداد بوده است.
گزارش های رسانه ای حاکی است: نیروهای موساد، سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی در این مانور نظامی در کنار نیروهای آمریکایی، اماراتی و شبه نظامیان عراقی مشارکت داشتند و در این مانور به طور ویژه بر عملیات هلی برن هوایی بر بالای ساختمان های بلندمرتبه، مساجد و اماکن مقدسه و جنگ خیابانی و عبور نفربرها از داخل رودخانه تمرکز شده و نیروهای زبده آمریکایی از جمله «مارینز» در آن مشارکت داشته اند.
از سویی در حالی این مانور در این برهه حساس اتفاق می افتد که فرماندهی ارتش آمریکا به دلیل شیوع کرونا تمامی مانورهای نظامی خود را در سراسر جهان متوقف کرده است.
علاوه براین مانور, خروج برخی از نیروهای متحد امریکا از جمله نیروهای فرانسوی و چک از عراق و همچنین تصمیم انگلیس و استرالیا به خارج کردن نیروهای خود از این کشور و همچنین گزارش هایی از خارج شدن نظامیان امریکایی از برخی پایگاههای خود در عراق به احتمال توطئه امریکا برای اجرای کودتا در این کشور دامن زده است.
ضمن اینکه دولت امریکا روز جمعه 8 فروردین دستور داد کارکنان سفارت این کشور در بغداد وکنسولگری اش در اربیل به دلیل شیوع کرونا و مسایل امنیتی , عراق را ترک کنند.
این در حالی است که "محمد البلداوی نماینده پارلمان عراق به خبرگزاری «المعلومه» این کشور گفت: اقدام امریکا در فعال کردن مجدد هسته های خفته داعش در استان های دیاله، صلاح الدین و نینوا و همچنین فشار بر دولت عراق برای آزادکردن زندانیان به بهانه شیوع کرونا در بین آنها از دیگر ادله های این توطئه است.
اکنون این سوال مطرح می شود که آیا ممکن است امریکا در عراق در حال مقدمه چینی برای کودتاست و آیا امکان کودتا در عراق وجود دارد؟
در پاسخ به این سوال باید در ابتدا تاکید کرد در اینکه امریکا در عراق به دنبال تغییر وضعیت موجود به نفع خود باشد تردیدی وجود ندارد و تقریبا در مرحله اول این مقدمه چینی را از چند ماه گذشته با ایجاد فضای اعتراضی در داخل عراق علیه دولت عادل عبدالمهدی به راه انداخته و موفق شده است که از طریق حملات سایبری و شبکه های اجتماعی ونفوذ مزدوران خود در صفوف معترضان عراقی, او را به استعفا مجبور کند.
دولت امریکا پس از استعفای عبدالمهدی هم با مداخله در صحنه سیاسی عراق از تشکیل دولت جایگزین جلوگیری و اوضاع سیاسی این کشور را دستخوش بی ثباتی کرده است.
در مرحله دوم امریکا با هدف قرار دادن خودروی حامل سردار قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس در بغداد سعی کرده است سازماندهی نیروهای مردمی برای مقابله با طرح توطئه خود را بر هم بزند.
تردیدی نیست که امریکا به دلایل ژئوپلتیک, سلطه بر نفت, فشار بر ایران, جداسازی عراق از حلقه مقاومت و اجرای طرح خاورمیانه بزرگ, بر ماندن در عراق تاکید و اصرار دارد و این در حالی است که پس از نابودی داعش, دیگر دلیلی برای حضور این نیروها در عراق باقی نمانده بود. از سویی مصوبه پارلمان عراق مبنی بر اخراج فوری نیروهای امریکایی از عراق نیز دیر یا زود باید اجرا می شد و این نیروها چاره ای جز خروج از عراق نداشتند که این موضوع یعنی شکست سیاست های امریکا در منطقه.
بنابر این, این احتمال را که امریکا برای تغییر اوضاع به نفع خود در حال مقدمه سازی برای برهم زدن اوضاع امنیتی عراق است نمی تواند از واقعیت دور باشد. اما با توجه به اینکه اکثریت مردم عراق با اشغالگری امریکا مخالف هستند به نظر می رسد توطئه امریکا در عراق مانند کودتاهای رایج و بدون خونریزی یا کمتر خونریزی نباشد بلکه این کودتا را می توان در چارچوب ایجاد "هرج ومرج هدفمند" که برای اولین بار کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه دولت بوش پسر برای خاورمیانه تجویز کرد ارزیابی نمود.
امریکا به خوبی می داند کودتا بر اساس تعاریف رایج در عراق ممکن نیست اما با هدف قراردادن پایگاههای حشدالشعبی و فعال کردن گروههای تروریستی وبرخی طرف های عراقی طرفدار خود, در شرایطی که ارتش عراق هنوز دارای قدرت مقابله با این توطئه نیست می تواند این کشور را به سمت جنگ داخلی سوق دهد.
در چنین شرایطی می توان برای عراق چنین صحنه ای را تصور کرد دولت مستقر وجود ندارد, پایگاههای نیروهای مقاومت از سوی امریکا هدف قرار گرفته, نیروهای تروریست داعش و دیگر گروههای تروریستی فعال شده اند, برخی طرف های وابسته به امریکا وارد صحنه درگیری شده اند و هرج و مرج عراق را فراگرفته است.
در چنین شرایطی این امریکاست که می تواند وارد صحنه شود و با ادعای نیروی ثبات بخش, باقی مانده نیروهای مردمی را به عنوان یکی از عوامل موثر سد راه خود از میان بردارد و حتی ادعا کند رضایت مردم خسته از جنگ داخلی را دارد و به اهداف پیشتر گفته شده برسد. آنگاه است که می توان گفت کودتا به اتمام رسیده است.
بر این اساس به نظر می رسد هوشیاری و اهمیت دادن به چنین هشدارهایی نظیر هشدار کتائب حزب الله جای تامل دارد و نمی توان این هشدارها را نادیده گرفت.
------------------------------------------------
رضا محمدمراد