آسیب پذیری مضاعف مناطق تحت محاصره یمن و غزه از کرونا
بعد از ظهور و شیوع کرونا وضعیت در دنیا بسیار سخت شده اما در مناطق بحرانی و درگیر سخت تر و مصائبی که اکنون اغلب مردم جهان بخاط دشمن نامرئی بنام کرونا تجربه می کنند آنها از سال ها و شاید دهه ها پیش تجربه کرده اند و طعم تلخ محاصره را چشیده اند.
اکنون در نبود درمان موثر برای کرونا ، در اغلب مناطق جهان قرنطینه به عنوان تنها راه موثر برای مهار ویروس اجرا می شود که به صورت فردی و جمعی اعمال می شود اما مردمان برخی ازمناطق بحرانی و درگیردر جهان سال هاست که انواع تحریم ها و محاصره را تجربه می کنند که می توان از آن به بدترین شکل قرنطینه تعبیرکرد.
یکی از این مناطق یمن است که از 6 سال پیش درمعرض تجاوز نظامی عربستان و امارات قرار دارد و اگر چه این دو کشور نتوانسته اند به اهداف نظامی تعریف شده خود دست پیدا کنند و در موارد متعددی شکست های سنگینی از نیروهای یمنی متحمل شده اند اما در خلال چند سالی که از این تجاوز نظامی می گذرد هزاران نفر از مردم یمن کشته ، زخمی و یا آواره شده اند و میلیاردها دلار به زیرساخت های این کشور از جمله در حوزه بهداشت و درمان آسیب وارد شده است که توان این کشور را برای مقابله با بیماری کرونا کاهش می دهد.
از دیگر مناطق بحرانی می توان به سرزمین های اشغالی بخصوص غزه اشاره کرد که بیش از دو میلیون نفر از ساکنان آن از 12 سال پیش در طولانی ترین محاصره اقتصادی قرار دارند و مرزهای آن بجز در موارد محدود به روی خارج بسته مانده و این منطقه را به بزرگترین زندان دنیا تبدیل شده است. تراکم شدید جمعیت در کنار کمبود و یا نبود امکانات بهداشتی و درمانی این منطقه را نیز به آسیب پذیرترین منطقه بحرانی در قبال کرونا تبدیل کرده است بخصوص آنکه برخی نشانه ها از اقدام عمدی رژیم صهیونیستی برای ترویج ویروس کرونا در این منطقه حکایت دارد.
در این میان آوارگان ساکن دراردوگاه ها با وضعیت مشابه و شاید بدتر از ساکنان غزه و یمن مواجه هستند و گزارش های رسیده حاکی از این است که بعد از ظهور و شیوع ویروس کرونا در کشورهای میزبان و کمک کننده تا حد زیادی امدادرسانی به آنها دچار چالش شده است. درچنین وضعیتی بیانیه اخیر وزارت امورخارجه روسیه در توقف درگیری و برقراری آتش بس در مناطق درگیر در خاورمیانه اقدامی لازم اما ناکافی ارزیابی می شود چراکه توقف درگیری و آتش بس وضع موجود را تثبیت می کند اما مناطقی همچون یمن و غزه که سال ها تحت محاصره هستنداکنون نیاز به شکستن تحریم ها و عبور از آن دارند تا بتوانند مایحتاج ضروری و بخصوص دارویی خود را برای مقابله با ویروس مهلک کرونا تامین کنند.
بی تردید هر گونه سختگیری از سوی رژیم صهیونیستی و عربستان برای پایان محاصره یمن و غزه این گمانه را تقویت خواهد کرد که گویا آنها برای جبران شکست ها و ناکامی های نظامی و تحریم های اقتصادی خود به کرونا روی آورده و چه بسا برنامه هایی هم در این زمینه تدارک دیده باشند.
-------------------------------------
احمد کاظم زاده