لزوم پیگرد قضایی عاملان تحریم های حداکثری و تروریسم بهداشتی علیه ایران
محدودیت دسترسی ایران به تجهیزات مبارزه با ویروس کرونا و تاثیر آن در افزایش قربانیان مبتلایان به آن که ناشی از تحریم های یکجانبه و غیر قانونی دولت امریکاست, پیگرد حقوقی و قضایی علیه دولت ترامپ را ضروری می کند.
زمانی که دولت ترامپ با حمایت نو محافظه کاران و اوانجلیست های داخلی و راستگرایان اسرائیلی به رهبری نتانیاهو و کودتاگرایان سعودی به رهبری بن سلمان بر سرکار آمد، توافقنامه جامع هسته ای با ایران را با وجود اینکه امضای رئیس جمهور قبلی امریکا و 5 قدرت جهانی دیگر زیر پای آن بود و پشتوانه سازمان ملل و شورای امنیت این سازمان را نیز با خود داشت، زیر پا گذاشت و با خروج از آن تحریم های حداکثری را علیه دولت و ملت ایران تحمیل کرد که بیش از 200 میلیارد دلار خسارات مستقیم بر ایران وارد کرد.
ضمن اینکه اثار و لطماتی که این تحریم ها به طور غیرمستقیم بخصوص بر غیرنظامیان و اقشار آسیب پذیر وارد کرد دست کمی از خسارات مستقیم نداشت بخصوص آنکه تعداد قبال توجهی از شاغلان و بیماران به دلیل فشارهای ناشی از تحریم ها کار و یا جان خود را از دست دادند.
اگر در آن مقطع این تلفات زیاد به چشم نمی آمد اما امروزه بعد از ظهور و شیوع ویروس کرونا این اثرات کاملا مشخص شده و بی تردید بخشی از مرگ و میرهای ناشی از این ویروس به کمبود تجهیزات و خدماتی مربوط می شود که در اثر تحریم های فلج کننده و حداکثری امریکا حاصل شده است. هرچند تیم های پزشکی و کادر درمان ایران اکنون نیز توانسته اند کارنامه درخشان از خود برای مقابله با ویروس مهلک کرونا بجا بگذارند اما بی تردید در صورتی که تحریم های ظالمانه چند سال اخیر نبود ایران بهتر از اینها می توانست عمل کند.
در این میان رفتار های مختلف از سوی اعمال کنندگان تحریم ها و یا کسانی که تحت فشار این تحریم ها بودند مشاهده می شود. در رفتار برخی از این کشورها مثل عربستان که همانند رژیم صهیونیستی نقش اصلی در تحریک دولت ترامپ به خروج از برجام و اعمال تحریم های حداکثری داشت هیچ تغییری ایجاد نشده است و این کشور نه تنها هیچ علایمی از پشیمانی برای مشارکت در این تحریم ها از خود نشان نداد بلکه در یک اقدام غیر اخلاقی و غیرانسانی دیگر عوامل رسانه ای و مزدور خود را بسیج کرد با جعل و تحریف اخبارمعضل کرونا را به یک بحران سیاسی برای ایران تبدیل کند و از آب گل الود ماهی خودش را بگیرد.
امارات هرچند به لحاظ رسانه ای همچنان در کنار عربستان است اما در امر کمک رسانی نشانه هایی از تغییر رویکرد نسبی ملاحظه شد. در این میان برخی از مقامات دولت ترامپ سعی کردند با ریختن اشک تمساح و اعلام آمادگی برای کمک بر نقش خود سرپوش بگذارند هرچند که برخی از دیگر از آنها همچون برایان هوک که در اصل به عنوان نماینده رژیم صهیونیستی عمل می کنند کماکان بر ادامه تحریم ها حتی در وضعیت کنونی نیز تاکید کرده اند.
اما آنچه که به جمهوری اسلامی ایران مربوط می شود لزوم پیگیرد حقوقی و قضایی علیه کسانی است که به طور مستقیم و غیرمستقیم در اعمال تحریم های حداکثری نقش و دست داشتند و اگر این اقدام درقبال رژیم صهیونیستی به عنوان متهم ردیف اول در اعمال جنایات و جرایم انسانی وارده بر ایران به دلیل نبود روابط دوطرفه امکان پذیر نباشد اما در قبال بقیه متهمان از جمله امریکا و عربستان امکان پذیر است و این اقدام می تواند مکمل دیپلماسی جدید ایران باشد که علیه تروریسم اقتصادی و بهداشتی اتخاذ کرده است. این اقدام حتی اگر به نیتجه نرسد برای ثبت در تاریخ هم که شده باشد لازم و ضروری است.
----------------------------------
احمد کاظم زاده