گزارش مکتوب؛
کرونای مجازی را هم جدی بگیریم
دریای طوفانی و مواجی را با ارتفاع موجهای بلند در نظر آورید، اگر مهارت داشته باشید لذت خواهید برد اگر نه، غرق میشوید.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز گلستان، استفاده از فضای مجازی در زندگی امروز گریزناپذیر است چرا که بخشها و ابعاد مختلف زندگی انسانها بدان وابسته شده و در کنار رسانههای رسمی، به منبع و مرجع خبری، سرگرمی و... تبدیل شده است. اما از آنجا که نظارت و حساسیتهای رسانههایی همچون رادیو و تلویزیون، خبرگزاریها و سایتهای رسمی را ندارند، محل مناسبی برای انتشار وسیع شایعات هم هستند.
برخی مردم میگویند اخبار را هم از صداوسیما و هم فضای مجازی پیگیری میکنند. خانم رضایی گفت: اخبار را بیشتر از ۲۰:۳۰ دنبال میکند.
حسن میگوید: پیگیر اخبار از فضای مجازی هم هست اگرچه که اخبار ضد و نقیضی منتشر میشود و شایعات در آن زیاد است.
بیراه نیست اگر بگوئیم فضای مجازی همانند دریا، گاه آرام، ولی در بیشتر موارد طوفانی و مواج است.
لذت بردن از این دریای بیکران نیازمند مهارت است، در غیر اینصورت هزینههای سنگین مادی، حیثیتی و حتی جانی را سبب میشود. اتفاقی که هم اکنون در حال رخ دادن هست. اگر به خواندن این گزارش ادامه دهید منظورم را در خواهید یافت.
فامیل مون در بیمارستان کار میکنه گفته...پیش از آنکه خودش آمده باشد، خبرش همراه با ترس و دلهره آمده بود تا اینکه ۳۰ بهمن ماه اعلام شد که دو کرونایی در قم شناسایی شدند و عصر همان روز گفتند آن دو فوت کرده اند. از آن زمان به بعد فیلمها و صوتهای بسیاری که در واقع ترس را فزونتر میکردند منتشر شد. ترس از کرونا البته تا آنجا که ما را به رعایت بهداشت فردی و توجه به توصیهها وادارد مفید است، اما اگر به اضطراب و استرس بیفزاید چه بسا بدن را میزبان مهربان و مناسبی برای کرونا و خطر را بیشتر میکند.
فضای رسانههای کشور بویژه در یک ماه اخیر در تصرف ویروس کروناست، با همه اخبار راست و دروغش، با همه اخبار آگاهی بخش و اضطراب آورش و با همه اخبار امید بخش و نگران کننده اش.
چه بسیار فیلمها و صداها که منتشر شد و گفت: همین الان بیمارستان فلان، بیمار کرونایی...، یا صداهایی که میگفت: فامیل مون در بیمارستان فلان هست و میگه اینجا وضعیت خیلی بده! یا توصیههای مختلف درباره چی بخوریم که کرونا نگیریم، یا کرونا را چگونه درمان کنیم و یا.
اما نه همهِ آنها درست بود و نه همهِ واقعیت را میگفتند. تشخیص درستی و نادرستی آنها نیازمند مهارت است که میتوان به آن سواد رسانهای گفت.
سواد رسانهای چیست؟دکتر یونس شکرخواه میگوید: سواد رسانهای در یک تعریف بسیار کلی عبارت است از یک نوع درک متکی بر مهارت که براساس آن میتوان انواع رسانهها و انواع تولیدات آنها را شناخت و از یکدیگر تفکیک و شناسایی کرد. سواد رسانهای مثل یک رژیم غذایی است که هوشمندانه مراقب است که چه موادی مناسب هستند و چه موادی مضر، چه چیزی را باید مصرف کرد و چه چیزی را نه و یا اینکه میزان مصرف هر ماده بر چه مبنایی باید استوار باشد.
او تاکید میکند سواد رسانهای میتواند به مخاطبان رسانهها بیاموزد که از حالت انفعالی و مصرفی خارج شده و به معادله متقابل و فعالانهای وارد شوند که در نهایت به نفع خود آنان باشد. به دیگر سخن، سواد رسانهای کمک میکند تا از سفره رسانهها به گونهای هوشمندانه و مفید بهرهمند شد.
مرگ ناشی از الکل بیشتر از کرونا در برخی استانهاکارشناس رسانه گفت: اگر میخواهیم بدانیم چگونه ممکن است سواد رسانهای موجب نجات جان افراد شود کافیست به اخبار مرگ و میر ناشی از مصرف الکل در این روزها توجه کنید.
احمد ملاشاهی میگوید: برخی اخبار و شایعات مطرح شد که برای مقابله با کرونا الکل مصرف شود در حالیکه کارشناسان تاکید میکنند که نوشیدن الکل نه تنها تاثیری در مقابله با کرونا ندارد بلکه موجب نقص عضو، عوارض جانبی و حتی مرگ میشود.
جالب است بدانید که حریرچی قائم مقام وزیر بهداشت گفته است: میزان مرگ ناشی از مصرف الکل تقلبی در برخی استانها بیشتر از مرگ ناشی از کرونا ست.
مثلا به گفته رئیس اورژانس استان فارس در همین چند روز ۶۱ نفر بدلیل مصرف الکل جان باختند که پنج برابر بیشتر از جان باختگان ناشی از کرونا است.
نه اغراق کردم، باور نکنید!خانم احمدی گفت: صدایی از یک پزشک شنیده است که میگوید وضعیت بسیار بد و خراب است. احسان هم صدای همین پزشک را شنیده است و حرف هایش موجب ترس و دلهره آنها شده است.
اشاره آنها به صدای پزشک بیمارستان شهید صیاد شیرازی گرگان – بیمارستان اختصاصی مبتلایان به کرونا – است که در آن گفتگوی تلفنی این پزشک با یکی از همکارانش منتشر شد. او وضعیت را بسیار خطرناک و تعداد فوتیها را نیز چند برابر آمارهای اعلامی بیان میکرد. این صدا در فضای مجازی در سطح کشور بازتاب گستردهای پیدا کرد. چند روز بعد، پزشک بیمارستان شهید صیاد گفت: که برای اینکه دوستان و خانواده اش را بترساند تا خطر را جدی بگیرند اغراق کرده است و آمارها مستند نیست و از انتشار آن گفتگو گلایه کرد.
در فیلم دیگری که از مینودشت برای شبکه ماهوارهای معاند فارس زبان ارسال شده بود، ادعا میشد که یک بیمار کرونایی در بیمارستان جان باخته است، فرستنده این فیلم با ابراز پشیمانی گفت: آن بیمار بدلیل موارد قلبی فوت کرده بود، اما بعنوان بیمار کرونایی از او فیلم گرفتم و برای شبکه خارجی ارسال کردم.
چاره کار چیست؟
محسن در چنین شرایطی چاره کار را توجه به نظر کارشناسان و دستگاهها و رسانههای رسمی میدانند و درباره همین موضوع کرونا میگوید: ترجیح میدهد تا به نظر پزشکان و وزارت بهداشت و درمان استناد کند.
در دریای فضای مجازی، توجه به گوینده سخن یا نویسنده متن، اعتبارسنجی انتشار دهنده، سنجش و تطبیق با واقعیت، صبر و دقت در پذیرش از جمله مهارتهایی است که بی شک کمک حال ما خواهد بود.
کارشناس رسانه میگوید: امروزه هر گوشی هوشمند میتواند نقش یک رسانه را ایفا کند.
مجتبی رضوانی گفت: هینطور که در فضای واقعی هر موضوع را از هر فردی نمیپذیریم در فضای مجازی هم باید این قاعده را رعایت کنیم.
البته تصور نکنید که این شایعات فضای مجازی فقط در ایران منتشر می شود. در دیگر کشورها هم شایعات درباره چگونگی مقابله با کرونا بسیار است تا آنجا که پزشکان و سازمان های مرتبط در فیلمهای مختلف بصورت مصداقی به این شایعات واکنش نشان میدهند.
اتفاقا یک پزشک ایرانی مقیم ترکیه به عملکرد فضای مجازی ترکیه درباره ویروسی کرونا و ابهاماتی که مطرح کرده اند واکنش نشان داده است.
دکتر داریوش ارک گفته: این شایعات بسیار همگی نشان از غرض ورزی و اطلاع ناکافی است.
صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) در یک فیلم چند مورد را بررسی و نادرست بودن آنها را اعلام کرد. در این فیلم گفته شده که ما در میدان نبرد اطلاعات غیرحقیقی و سردرگمی هستیم،
یونیسف در این فیلم تاکید کرده است: ما باید منابع را بررسی کنیم و دنبال حقایق و واقعیتها باشیم و در اینصورت است که باهم میتوانیم در این نبرد پیروز شویم و سلامتی، ایمنی و واقعیت را بدست آوریم.