توصیههای پزشکی به بیماران مبتلا به فاویسم
فاویسم یک نقص آنزیمی در گلبولهای قرمز خون است که با کمبود این آنزیم، گلبولهای قرمز خون در اثر برخورد با مواد اکسیدان شکسته شده و همولیز صورت میگیرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، متخصص اطفال بیمارستان خیریه قلب الزهرا (س) در خصوص بیماران باقلایی یا فاویسم گفت: عارضه این همولیز در درجه اول ایجاد کم خونی حاد است و در درجه دوم این همولیز منجر به آزاد شدن هموگلوبین در خون میشود. هموگلوبین آزاد شده به عنوان یک سم، از کلیه دفع و موجب افزایش بار دفع هموگلوبین منجر به عوارض کلیوی میشود.
مهدی وحیدی فرد افزود: برای جلوگیری از ایجاد این عارضه، بیمار نیاز به مصرف زیاد مایعات و در صورت لزوم سرم درمانی دارد که منجر به دفع زیاد ادرار شود.
او ادامه داد: نشانههای بالینی فاویسم، رنگ پریدگی، زردی پوست، زردی سفیدی چشم و تیره رنگ شدن ادرار است، از جمله مواد اکسیدانی که منجر به بروز این بیماری میشود، مواد غذایی مانند باقلا، نخودفرنگی، لوبیا سبز و موارد دیگری مثل اسپری، بوی رنگ، اتر، نفتالین و برخی داروها است.
وحیدی فرد با بیان اینکه اوایل بهار هر سال، مصرف باقلا در میان مردم رواج پیدا میکند و شیوع بیماری فاویسم نیز زیاد میشود، اظهار کرد: با توجه به اینکه در موارد شدید بیماری، نیاز به تزریق خون است و گاهی حتی برای یک بیمار سه تا چهار بار نیاز به تزریق خون ضرورت پیدا میکند.
این پزشک متخصص اطفال تاکید کرد: با در نظر گرفتن شیوع کرونا که منجر به کاهش مراجعات مردم برای اهدای خون شده است و از طرفی این بیماران نیاز اورژانسی به تزریق خون پیدا میکنند، شاهد کاهش خون موردنیاز برای مبتلایان به فاویسم هستیم.
دکتر وحیدی فرد از خانوادههایی که افراد قطعی یا مشکوک به باقلایی دارند خواست تا با توجه به کمبود خون موردنیاز، از مصرف این ماده غذایی پرهیز کنند.
او یادآور شد: همچنین با توجه به نیاز این بیماران به فرآوردههای خونی، از افرادی که سالم هستند دعوت میشود با رعایت اصول بهداشتی، برای اهدای خون به سازمان انتقال خون مراجعه کنند.