معمای بنبست سیاسی در عراق
بر اساس مواضع گروههای سیاسی در عراق می توان گفت نامزد مامور شده از سوی رئیس جمهور این کشور در تشکیل کابینه موفق نخواهد شد.
پس از اینکه برهم صالح رئیس جمهور عراق عدنان الزرفی استاندار اسبق نجف را برای پست نخست وزیری و تشکیل کابینه به پارلمان عراق معرفی کرد بسیاری از گروههای سیاسی و تشکل های پارلمانی با این گزینه مخالفت کردند.
صرف نظر از اینکه معرفی نامزد برای پست نخست وزیری وظیفه ائتلاف اکثریت در پالمان است و این اقدام برهم صالح با انتقاد شدید مخالفان روبرو شده, الزرفی پیش از این به دلیل فساد مالی و سوء مدیریت از استانداری نجف برکنار شده و این در حالی است که بر اساس مطالبه اصلی معترضان عراقی, فردی باید برای تشکیل کابینه معرفی شود که علاوه بر توانایی مدیریتی هیچگونه سوء سابقه در پرونده نداشته باشد.
علاوه بر این الزرفی تابعیت امریکا را نیز دارد و عراقی ها از این نگرانند که او در خصوص اجرای مصوبه اخراج نظامیان اشغالگر امریکایی و دیکته های مقام های امریکایی نتواند استوار باشد و از منافع عراق حفاظت کند.
آن هم در حالیکه یکی از مطالبات عراقی ها در اعتراضات چند ماهه اخیر و حتی توصیه مرجعیت عراق ندادن پست نخست وزیری به افرادی است که دارای دو تابعیتی هستند.
از سویی مخالفان در کنار این دلایل به شرایط امروزه عراق اشاره می کنند که با چالش های سیاسی, اقتصادی و بهداشتی به دلیل شیوع بیماری کرونا, کاهش شدید قیمت نفت, کسری بودجه و اعتراضات داخلی و مسایلی از این دست روبروست و بر همین اساس تاکید می کنند که باید فردی معرفی شود که توانایی غلبه بر این چالش ها را داشته باشد.
ضمن اینکه باید اشاره کرد حمایت برخی گروههای سیاسی کردی و سنی از معرفی نامزدی عدنان الزرفی در سایه مخالفت گروههای شیعی با او, معنا دار است و به نظر می رسد با انگیزه های امتیاز گیری های سیاسی واقتصادی از الزرفی علنی شده است که می تواند به اختلافات بیشتری در آینده سیاسی عراق بیافزاید.
بر اساس همین دلایل بسیاری از گروههای شیعی از جمله ائتلاف فتح که محور اصلی تشکل سازندگی(بناء) در پارلمان است و نقش حیاتی در تعیین نخست وزیر دارد با معرفی الزرفی مخالفت کرده است و به نظر بعید می رسد که او موفق شود کابینه خود را تشکیل دهد و پیش بینی ها بر این تاکید دارد که او نیز به سرنوشت محمد علاوی دچار شود.