گزارش مکتوب
نبض تند کرونا در کردستان
با شیوع بیماری کرونا در ایران، کردستان هم از این بیماری در امان نماند و روزهای سخت همراه با کرونا برای مردم این استان آغاز شد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کردستان، این بیماری که دلهره و نگرانی اولین ارمغان آن بود، در عرض کمتر از سه هفته در کردستان گریبان دهها نفر را گرفت و عده ای را هم راهی دیار باقی کرد.
8 اسفند بود که اولین مورد بیماری مثبت کرونا در کردستان علنی شد و تا چند روز پس از آن، آمارها افزایش آنچنانی نشان نمی داد، چون نمونه های آزمایشی برای تایید و یا رد ابتلا به تهران ارسال می شد و روزها زمان می برد تا نتایج به استان برسد.
خیلی از آنهایی که فکر نمی کردند اسیر بیماری شوند، حالا با آن دست و پنجه نرم می کنند و حسرتشان این شده که ای کاش توصیه ها و هشدارهای بهداشتی را جدی می گرفتند تا حالا در آستانه سال جدید در کنار خانواده باشند، نه اینکه در بیمارستان سر کنند.
بیماری نوظهور کووید 19 که همه آن را به نام کرونا می شناسند، ابتدا در چین مشاهده شد و کم کم به دیگر کشورهای جهان هم رسید، ویروسی که می گویند جثه درشتی دارد و اگرچه با چشم غیرمسلح نمی شود آن را دید اما تاثیر منفی آن بر همه ابعاد اجتماعی، اقتصادی و حتی فرهنگی قابل مشاهده است.
بعد از راه اندازی آزمایشگاه تخصصی این بیماری در استان، آمارها روز به روز بیشتر و در هفته سوم سه رقمی شد و کردستان در زمره استانهای قرمز کشور قرار گرفت.
با سه رقمی شدن آمار مبتلایان به کرونا در کردستان، در 23 اسفند رییس دانشگاه علوم پزشکی نسبت به بحران شیوع بیماری در این استان هشدار داد.
دکتر فرزین رضاعی اظهار داشت: ویروس کرونا در جهان بیش از ۱۰۰ هزار نفر را مبتلا و چند هزار تن را به کام مرگ کشیده است و با جهانی شدن بیماری کرونا، این مهمان ناخوانده که از نقطه به نقطه و گوشه به گوشه کشورها و شهرهای جهان گذر کرده، زنگ خطر بیماری در استان کردستان به صدا درآمده و در صورت عدم رعایت توصیه های بهداشتی، شاهد رخدادی تلخ در استان خواهیم بود.
وی با خطاب قرار دادن مردم استان گفت: خواهران، برادران و فرزندان شما در خط مقدم مقابله با کرونا ویروس بوده و در جبهه نبرد با بیماری مشکلات را به دوش می کشند، اگر هشدار ها را جدی نگیرید روزهای سخت تری برای شما و آنان در پیش است.
پیشترها گفته بودند 21 نفر از کادر درمان کردستان به بیماری مبتلا شده اند .
رییس دانشگاه کردستان افزود: از تمام اقشار و اصناف تقاضا دارم قبل از آنکه شاهد عواقب جبران ناپذیر بوده و پیش از آنگه نظاره گر از دست دادن عزیزانتان باشید مغازه های خود را ترک کرده، از ارتباطات جمعی از قبیل مهمانی ها، مسافرت های نوروزی، چهارشنبه سوری بپرهیزید و با وجود تمام کاستی ها در خانه هایتان بمانید.
در روزهای سخت کرونا، عده ای همراه و همدل شدند و برخی دل از پیکره انسانیت بریده و به سمت و سوی کسب سود بیشتر رفتند.
احتکار و نان به قیمت جاناین ویروس ابتدا کسب و کارها را کساد کرد و بعد هم خناسانه به جان و روان عده ای افتاد تا با احتکار اقلام مورد نیاز مردم، سودجویی را این بار با جان مردم معامله کنند.
از تولید ماسکهای غیربهداشتی تا تهیه مواد ضدعفونی کننده تقلبی، دربازار سیاه فرصت طلبان دیده شد تا جایی که با ترفندهای خود، الکل صنعتی را به جای الکل طبی به فروش رساندند و تعدادی از مردم با اعتماد به شایعات فضای مجازی این الکل های تقلبی را برای در امان ماندن از شر کرونا خوردند و راهی سینه قبرستان و یا بخش های مراقبت ویژه بیمارستانها شدند.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان می گوید: ۶ نفر در این استان به دلیل مصرف الکل صنعتی جان خود را از دست دادند و تعداد دیگری هم بستری هستند.
کسادی کسب و کارهابا گسترش بیماری و افزایش روز به روز آمار مبتلایان، کسب و کارهایی که همه امیدشان به شب عید بود، به یک باره رنگ باخت و همه اجناسی که برای شب عید سفارش شده بودند، روی دست فروشنده ها ماندند.
مجتمع های تجاری یک به یک با رضایت خود فروشندگان و یا در مواردی با مصوبه ستاد مقابله با کرونا در شهرستانها بسته شد و صاحبان مغازه ها خانه نشین شدند.
مغازه دارنی که اجراه چند ماه را هم به مالکان بدهکار بودند، این بار با چک های برگشتی مواجه شدند.
عبدی یکی از مغازه داران یکی از مجتمع های تجاری سنندج می گوید: برای شب عید 100 میلیون کیف و کفش آورده ام اما حالا همه آن روی دستم مانده و از طرفی تولیییدکننده تهرانی از من طلب پاس کردن چک هایش را دارد.
اگرچه بانک مرکزی 10 رسته شغلی را از مشاغل متاثر از کرونا دانست و برایشان امهال اقساط تسهیهلات را در نظر گرفت اما مشکل بیشتر مغاره داران همین چکهایی است که به تولیدکنندگان مرکز نشین داده اند.
یک طرف ماجرا هم دستفروشانی هستند که خیابان فردوسی، پرترددترین خیابان سنندج را در اختیار دارند، آنها در چند روز پایانی سال می توانستند معیشت چند ماهشان را یک جا به دست بیاورند امسال اما همه آنان جمع آوری شدند و فواد از جوانانی که تحصیلات دانشگاهی دارد می گوید: می دانم باید در خانه بمیانیم ولی وقتی زن و بچه ام چشم به همین اندک درآمد من دارند، چطور می توانم خانه نشین باشم.
پیرمردی هم کفش مردم را واکس می زند، نگاهش به کفشاهایی است که این روزها شمارشان کم شده .
می گوید: زندگی چهار نفره ام را با یارانه می گذارنم، می گویند قرار است دولت کمک کند و یارانه بیشتری بدهد، نمی دانم شامل من می شود یا نه.
بازارهای شلوغمتاسفانه مردم این شایعات را شنیده و به آن عمل کردند اما توصیه های پزشکان مبنی بر شست و شوی مداوم دستها و ماندن در خانه را هنوز در هفته سوم شیوع بیماری در استان جدی نگرفته اند.
یکی به بهانه کسب و کار و دیگری برای کار واجب همچنان در خیابان است، رییس دانشگاه علوم پزشکی و دیگر مسوولین این دانشگاه بارها روزهای پیش رو را از هفته های اوج شیوع بیماری معرفی کردند اما بازهم بی توجهی مردم ادامه دارد.
سفر ممنوع!تدابیر مسوولان برای مقابله با بیماری از روزهای قبل از شیوع آغاز شد و با گسترش آن شدت گرفت.
استاندار کردستان در همان روزهایی که کرونا داشت افزاد بیشتری را درگیر می کرد، گفت: با توجه به شیوع ویروس کرونا و هشدارهای اکید دولت در روزهای گذشته، استان کردستان در فهرست استان های ممنوع برای سفر و بازدید قرار گرفته است.
بهمن مرادنیا با بیان اینکه اگرچه کردها مهمان نواز هستند اما نوروز امسال پذیرای هیچ مهمانی نخواهند بود.
اماکن تفریحی و گردشگری هم تعطیل شد.
معاندان دست در دست کرونادر روزهایی که تمام هم و غم مردم، جان بود، معاندان که خود را همیشه غمخوار ملت نشان می دادند، این بار با تصاویر واهی، از اقدام برای حفر قبرهای دسته جمعی خبردادند.
تنها در یک نمونه آن شبکه سعودی – صهیونیستی ایران اینترنشنال، چاله هایی را که در دل آبیدر برای غرس نهال حفر شده بود را به جای قبر جا زد، و البته خود مردم سنندج هم از این گاف فاحش خندهشان گرفت چون می دانستند امکان قبرکنی در هر جایی وجود دارد غیر از آبیدر.
بعضی هم معاند نبودند و با پیام های فوق پزشکی خود، پا در رکاب فضای مجازی به این گروه و آن گروه رفتند و از نسخه هایی رونمایی کردند که هیچ طبیبی در طول تمام دوران طبابت خود آنها را نه دیده و نه توصیه کرده بود.
کرونا نشان داد که سواد رسانه ای و مجازی نیازمند کار بیشتری است تا هر شایعه ای به خبر تبدیل نشود و به خورد مردم نرود.
دست در دست هم علیه کرونادستگاههای دولتی و ارگانها دست به کار شدند و کار تولید مواد ضدعفونی، لباس های ایزوله، محلول پاشی معابر و دیگر اقدامات را آغاز کردند.
در این میان مردم هم بیکار ننشستند و دست دولت را برای تامین سلامت گرفتند.
پویش های مختلفی به راه افتاد، رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان گفت: معدن کاران و صنعتگران استان یک میلیارد تومان برای تهیه تجهیزات بیمارستانی کمک کردند.
در شهرهای مختلف نیز مردم در قالب تجمع های مجازی، پویش هایی به راه انداختند و اگرچه دست دادن در این روزها ممنوع بود، اما دست هم را گرفتند.
خیلی ها از اجاره بهای واحدهای تجاری خود گذشتند و صاحبان چند مجتمع بزرگ تجاری در شهرهای مختلف استان، امسال به مستاجران خود عیدی دادند.
آخرین آماررییس دانشگاه علوم پزشکی کردستان با بیان اینکه در ۲۴ ساعت گذشته (ظهر یکشنبه تا ظهر دوشنبه) ۳۱نفر به تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در استان اضافه شدند، گفت: اکنون بر اساس آخرین نتایج آزمایشگاهی ابتلای ۱۶۵نفر از افراد بستری به بیماری کرونا قطعی است.
دکتر فرزین رضاعی اظهار داشت: آمار مبتلایان قطعی به بیماری کرونا به تفکیک شهرستانها شامل سقز با ۶۵ نفر، بانه ۳۵ نفر، سنندج ۲۲ نفر، کامیاران پنج نفر، قروه ۱۲ نفر، مریوان پنج نفر، دیواندره هشت نفر، بیجار ۱۰ نفر، دهگلان ۲ نفر و سروآباد یک نفر است.
تاکنون ۴۰۷ نمونه از افراد مشکوک به کرونا گرفته شده که از این تعداد، ۱۶۵ نمونه مثبت بوده و نمونه آزمایش ۲۱۱ نفر نیز منفی بوده و جواب آزمایش افراد باقی مانده نیز هنوز مشخص نشده است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی کردستان با اشاره به جان باختن ۲ بیمار دیگر بر اثر ابتلا به بیماری کرونا در ۲۴ ساعت گذشته، یادآور شد: تعداد فوتیهای مبتلا به کرونا از ابتدای درگیری استان تا به امروز به ۱۶نفر رسیدکه این تعداد شامل ۹ نفر در سقز، ۲ نفر در سنندج، یک نفر در مریوان، سه نفر در قروه و یک نفر هم در بانه است.
قطع زنجیره با ماندن در خانهبا وجود همه تلاش ها برای قطع زنجیره کرونا، هنوز این بیماری برای مردم شاخ و شانه می کشد و علت اصلی آن بی توجهی به ماندن در خانه است.
اگر کادر درمان خسته و یا فرسوده شوند، خطر بیماری بیشتر از اینها می شود چرا که در نبود رزمندگان خط مقدم، افراد پشت جبهه نمی توانند آن طور که باید دفاع کنند.
این روزها سهم ما برای قطع زنجیره شیوع بیماری تنها یک کار است: در خانه بمانیم.
گزارش از : کلثوم مومنی