به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، تارنمای خبری العهد لبنان در یادداشتی به قلم ایهاب شوقی نوشت: بازارنفت اکنون شاهد جنگ آشکار قیمت بین عربستان و روسیه است و این دومین جنگ از این نوع ظرف شش سال گذشته به شمار میرود، اما کفه ترازو این بار تغییر کرده و انعکاسی از تغییرات ژئو-راهبردی عمیق است و میزان ضعف عربستان و ناکارآمدی سیاستهای نابخردانه این کشور را نشان میدهد.
پیش از اشاره به تفاوت بین جنگ کنونی و گذشته باید اشارهای سریع داشته باشیم به بخشی از خسارتهایی که شرکت آرامکو نگین تاج عربستان در اثر کاهش شدید قیمتها در معرض آن قرار گرفت. کاهشی که از سال ۱۹۹۱ تا کنون بدترین رکورد را داشته است.
آرامکو این هفته بیش از ۳۲۰ میلیارد دلار از ارزش خود را که کل آن حدود ۱.۴ تریلیون دلار برآورد میشود از دست داد هرچند محمد بن سلمان ولیعهد سعودی قبل از ورود این شرکت به بازار بورس در دسامبر گذشته اصرار داشت ارزش این شرکت دو تریلیون دلار است.
جنگ نخست: نخستین چالش بین روسیه و عربستان اواخر سال ۲۰۱۴ بود که سازمان اوپک تصمیم گرفت با وجود نفت مازاد فراوانی که در بازارهای جهانی وجود داشت تولید و عرضه نفت را کاهش ندهد. رویترز آن زمان به نقل از منابع مطبوعاتی اعلام کرد عربستان تصمیم گرفته است از سلاح نفت ضد روسیه و ایران استفاده کند که این اقدام با هماهنگی کامل آمریکا و با هدف به زانو در آوردن این دو کشور بود.
گزارشهای آن زمان حاکی از این بود که کاهش قیمت نفت به بشکهای کمتر از ۷۰ دلار آن هم در شرایطی که چند ماه قبل از آن ۱۲۰ دلار بود (کاهشی حدود ۴۰ درصد) به این معنا بود که کشورهایی مثل ایران و روسیه که بیش از ۵۰ درصد درآمد خود را از صادرات نفت به دست میآورند ظرف چند ماه شرایط اقتصادی دشواری را تجربه کنند.
جنگ دوم: جنگ کنونی با اقدام حماقت آمیز عربستان شروع شد که قیمت نفت خام خود را کاهش داد تا به این ترتیب جنگ قیمت ضد روسیه به راه بیندازد و به این ترتیب قیمت نفت کاهشی شدید و تاریخی را تجربه کرد.
این اتفاق بعد از فروپاشی ائتلاف نفتی بین اوپک و روسیه رخ داد چنان که سازمان کشورهای صادر کننده نفت به رهبری عربستان به روسیه پیشنهاد کرد تولید نفت روزانه خود را بیشتر کاهش دهد تا کاهش قیمت نفت در اثر کاهش تقاضای جهانی به ویژه از سوی چین هم زمان با انتشار ویروس کرونا متوقف شود، اما روسیه این پیشنهاد را رد کرد و دو طرف به توافق نرسیدند.
شکست اجلاس اوپک و روسیه موجب آسیب رسیدن به صنعت نفت و کاهش ده درصدی قیمت نفت شد حال آنکه قیمتها از مدتی قبل و در پی انتشار ویروس کرونا که باعث کاهش شدید تقاضای نفت خام شده بود روندی کاهشی داشت.