به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از رأی الیوم، اقدام سعودی در پر کردن بازارهای جهانی با نفت ارزان قیمت به منزله جنگ اقتصادی ریاض علیه کشورهای منطقه است به طوری که این اقدام عواقب خطرناکی برای پادشاهی سعودی خواهد داشت.
روزنامه اینترنتی رأی الیوم در مقالهای به قلم محمد مصطفی العمرانی نوشت: ماجراجوییها و ریسکهای محمد بن سلمان ولیعهد سعودی به بازداشت شاهزادگان از جمله شاهزاده احمد بن عبدالعزیز عمویش و محمد بن نایف پسرعمویش و دیگران و توقف عمره در مکه مکرمه و بستن منطقه الشرقیه ختم نشد؛ بلکه وی با افزایش تولید نفت و پر کردن بازارهای جهانی با نفت ارزان، وارد جنگ قیمت نفت با روسیه شد.
خطرات این ماجراجویی مشخص نیست و چه بسا ورشکستگی سعودی و فروپاشی اقتصاد آن را سرعت بخشد.
گروهی از مشاوران گرد محمد بن سلمان جمع شده اند که وی را به اتخاذ تصمیمهای اشتباه و حساب نشده سوق میدهند. این تصمیمها به افزایش بی سابقه خشم در سعودی منجر شده است که متحدان، جایگاه خود و کشورهای منطقه را یکی پس از دیگری از دست میدهد. از همه مهمتر حمایت مردمی را از دست میدهد و خشم در خاندان حاکم این کشور افزایش مییابد.
دیوید هرست نویسنده انگلیسی و سردبیر پایگاه «میدل ایست آی» نوشت محمد بن سلمان با بازداشتهای اخیر، بزرگترین ماجراجویی را انجام داد. این اقدام ممکن است برای وی به از دست دادن تاج و تخت پادشاهی منجر شود؛ آن هم در حالی که وی به رسیدن به آن در نزدیکترین زمان ممکن امیدوار است. این نویسنده در مقاله خود نوشت این اقدام نشان دهنده حماقت مشاوران بن سلمان است که از شدت اشتباه با دستور بازداشت شاهزادگان آگاه نبودند.
وی تأکید کرد ثبات در عربستان وجود داشت؛ اما دیگر شرایط مانند گذشته نیست و این مرحله پایان یافت و شاهد نوسان شدید در پادشاهی سعودی به سبب اتفاقهای چند روز گذشته خواهیم بود.
وی افزود پیش از این، شورایی از شاهزادگان یعنی فرزندان بنیان گذار این حکومت بر کشور حاکم بودند و ثروتهای کشور را بین خود تقسیم میکردند؛ به این امید که همه خاندان در این حکومت حضور داشته باشند.
رأی الیوم در ادامه نوشت: بن سلمان با ادامه سیاست آشفتگی خود در مدیریت عربستان، همه هشدارهای یکی از مهمترین طراحان اصلاحات اقتصادی ۲۰۳۰ یعنی محمد التویجری را نادیده گرفت؛ شخصی که هفته گذشته پس از مطرح کردن هشدارهای خود از سِمت وزارت اقتصاد و برنامه ریزی برکنار و به عنوان مشاور تعیین شد. وی هشدار داد اگر عربستان اوضاع مالی خود را اصلاح نکند، طی سه یا چهار سال ورشکسته خواهد شد؛ زیرا بودجه سعودی که به شکل کلی مبتنی بر نفت است، بر اساس قیمت هر بشکه ۸۷ دلار بسته شده است؛ اما اکنون قیمت هر بشکه نفت به ۳۰ دلار رسید!
پر کردن بازارهای جهانی با نفت ارزان به منزله اقدامی با ریسک بالا و پیامدهای آن نامعلوم است و بن سلمان از طریق آن میخواهد خود را همچون بازیگر قدرتمندی در بازارهای جهانی نشان دهد و برای تسلیم کردن روسیه و واداشتن آن به مذاکره، آن هم با شروط بن سلمان تلاش میکند تا به عنوان طرف قدرتمند منطقه و جهان محسوب شود. این در حالی است که این اقدام واقعا خطرناک است و سعودی از چهار دهه پیش چنین سیاستی در پیش نگرفته است.
اقتصاد روسیه قدرتمند و مبتنی بر راههای مختلف کسب درآمد است. روسها بودجه کشور را به شکلی طراحی کرده اند که در سطح بسیار کمی مبتنی بر نفت است. آنها که به افزایش و کاهش قیمت نفت عادت کرده اند، تاکنون در برابر بن سلمان و شروطش تسلیم نشده اند و آن را نبرد عزت و کرامت میدانند. همان طور که ارزش صندوق ثروت حاکمیت روسیه به ۱۵۰ میلیارد دلار رسیده است که توانایی جبران کسری بودجه و تقویت روبل را دارد.
وزارت دارایی روسیه تأکید کرد این ذخایر برای جبران درآمد از دست رفته بین شش تا ده سال کافی است.
این در حالی است که اقتصاد عربستان به سبب جنگ مستمر در یمن دچار فروپاشی شده است و با توجه به آینده نامعلوم سعودی و احتمال توقف حج امسال در صورت ادامه شیوع کرونا، ریاض وارد رکود و شرایط دشوار اقتصادی میشود که بدون تردید به فروپاشی اقتصادی و ورشکستگی سعودی منجر خواهد شد.
تصمیمهای سعودی به کشورهای منطقه آسیب وارد خواهد کرد. همان طور که تصمیم افزایش تولید نفت به فروپاشی اقتصادی کشورهای مختلف منطقه مانند عراق، پادشاهی عمان، بحرین و دیگر کشورها منجر خواهد شد؛ زیرا بودجه این کشورها در سطح زیادی به نفت وابسته است و این موضوع به معنای جنگ اقتصادی سعودی با این کشورها و دیگر کشورها است. این اقدام پیامدهای زیادی خواهد داشت و با پاسخ مواجه خواهد شد.
پس از آنکه لبنان از ناتوانی پرداخت بدهیهای خود خبر داد؛ عراق هم به سبب تصمیم بن سلمان برای پر کردن بازارهای نفت جهان با نفت ارزان، در آستانه ورشکستگی قرار گرفته است و این اقدام خطر فروپاشی اقتصاد عراق را که به میزان ۹۵ درصد به نفت متکی است، به دنبال دارد؛ یعنی عراق دومین کشور تولید کننده نفت در اوپک ممکن است توانایی پرداخت حقوق کارمندان خود را نداشته باشد و منجر به قحطی خواهد شد و مردم عراق با برپایی انقلاب مردمی به سمت منطقه الشرقیه سعودی سرازیر خواهند شد که برادران هم مذهب آنها در این منطقه مستقر هستند و در پی آن، انقلاب مردمی و اقدامات خشونت آمیز در منابع نفتی سعودی روی خواهد داد. به ویژه که مردم منطقه الشرقیه اکنون به اسم قرنطینه، تحت محاصره هستند.
نویسنده در پایان نوشت در این باره اتفاق نظر وجود دارد که محمد بن سلمان با سیاستهای اشتباه و بی پروای خود، عربستان را به سمت پرتگاه سوق میدهد، اما به نظر میرسد روند رفتن به سمت پرتگاه بیش از آنچه تصور میکردیم، سرعت گرفته است.