مشتریان هواپیماهای بوئینگ، تقاضاهای خود را لغو کردند
خبرگزاری فرانسه از نیویورک گزارش داد: در پی ادامه نگرانی از آینده مسافرتهای هوایی به دلیل ویروس کرونا که به نگرانیهای هواپیماهای جت اضافه شده، مشتریان بوئینگ سفارهای خرید دهها فروند هواپیمای مکس ۷۳۷ را لغو کردند.
براساس تازهترین گزارشهای آماری، پس از اینکه شرکت بویئنگ در تازهترین گزارشهای ماهانه در وب سایت خود از لغو ۴۳ فروند هواپیمای مکس در ۲۰۲۰ خبر داد سهام این شرکت بزرگ هوافضا بیشتر کاهش یافت.
شرکت بوئینگ با تحویل ۳۰ فروند هواپیما در پایان فوریه در مقایسه با تحویل ۹۵ فروند در دوره مشابه سال گذشته، با کاهش شدید در تحویل تولیدات خود روبرو شده است.
در پی گسترش نگرانیهای ناشی از شیوع ویروس کرونا که سبب تعطیلی مراکز خرید مهم همچون در چین و ایتالیا و کاهش شدید تقاضا شده است، خطوط هوایی کشورها پرواز هزاران فروند هواپیماهای خود را لغو کرده اند. در پی سقوط دو فروند هواپیماهای بوئینگ مکس در سال گذشته که ۳۴۶ کشته بر جا گذاشت و سبب ایجاد بسیاری از پروندههای شکایت و تحقیقات شد هواپیماهای مکس هنوز زمین گیر شده اند. این در حالی است که خانوادههای قربانیان دومین حادثه سقوط هواپیمای خطوط هوایی اتیوپی اولین سالگرد این فاجعه را برگزار کردند.
بورس اوراق بهادار نیویورک ۵.۵ درصد افت کرد
شبکه تلویزیونی راشاتودی در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: بورس اوراق بهادار نیویورک هم اکنون شاهد افت ۱۳۹۲ واحدی معادل ۵.۵ درصد است. کارشناسان نگرانی از شیوع ویروس کرونا و افت قیمت جهانی نفت را از جمله عوامل موثر بر این کاهش دانسته اند.
شاخص بورس برزیل بیش از ۱۰ درصد کاهش یافت
به گزارش خبرگزاری فرانسه از سائوپولو، مقامات برزیل با اشاره به نگرانیها از شیوع کرونا و تعلیق فعالیتهای تجاری از کاهش بیش از ۱۰ درصدی شاخص بورس این کشور خبر دادند.
نشست وزرای گروه ۷ از طریق ویدئو کنفرانس برگزار خواهد شد
خبرگزاری فرانسه اعلام کرد بنابر اعلام واشنگتن نشست وزرای گروه ۷ از طریق ویدئو کنفرانس برگزار خواهد شد.
لوفتهانزا بازهم از پروازهایش میکاهد
به گزارش خبرگزاری فرانسه از فرانکفورت، شرکت هواپیمایی لوفتهانزا آلمان روز چهارشنبه اعلام کرد این شرکت به علت شیوع ویروس جدید کرونا تصمیم گرفته است پروازهای خود را به میزان چشمگیری کاهش دهد و بر همین اساس از ۲۹ مارس تا ۲۴ آوریل (۹ فروردین تا ۴ اردیبهشت) ۲۳ هزار پرواز خود را لغو میکند.
در بیانیه لوفتهانزا آمده است: «به دلیل شرایط استثنایی لوفتهانزا امروز برنامه کاهش یافته پروازهای خود را انتشار میدهد». این بیانیه افزود: «پیش بینی میشود در هفتههای آینده پروازهای بیشتری لغو شود». این پروازها افزون بر ۷ هزار و ۱۰۰ پروازی است که تا پایان برنامه پرواز زمستانی در ۲۸ مارس، لغو شده اند.
این شرکت بزرگ حمل و نقل هوایی روز جمعه اعلام کرده بود پروازهایش را به نصف کاهش میدهد، که این بیانگر کاهش بسیار شدید رزرو بلیط به علت شیوع ویروس کووید-۱۹ است. کاهش پروازها بیشتر مربوط به اروپا، آسیا و خاورمیانه است. لوفتهانزا قصد دارد امکان دسترسی به همه مقصدها را با دست کم یکی از شرکتهای زیر مجموعه خود حفظ کند.
از سوی دیگر استریان ایرلاینز، زیرمجموعه اتریشی لوفتهانزا اعلام کرد تا اطلاع ثانوی کلیه پروازهایش را به ایتالیا لغو میکند. لوفتهانزا روزجمعه تاکیدکرد لغو پروازها موجب کاهش تاثیرات منفی مالی ناشی از کاهش تقاضا میشود. این شرکت همچنین برای مقابله با تاثیرات شیوع ویروس کرونا قصد دارد استخدام نیروهای جدید را متوقف کند و به کارکنانش پیشنهاد مرخصی بدون حقوق بدهد.
برگزاری بزرگترین گردهمایی جهانی در زمینه بازیهای رایانهای لغو شد
به نوشته روزنامه ایندیپندنت، انجمن نرم افزارهای سرگرمی اعلام کرد به علت نگرانی از شیوع ویروس جدید کرونا کنفرانس جهانی بازیهای رایانهای در شهر لس آنجلس در ایالت کالیفرنیای آمریکا را برگزار نمیکند.
در بیانیه این انجمن به عنوان برگزار کننده اصلی این کنفرانس آمده است: این تصمیم به منظور صیانت از "سلامت و ایمنی" صنعت بازی در بحبوحه شیوع ویروس کرونا گرفته شده است.
این کنفرانس قرار بود از ۹ تا ۱۱ ژوئن در مرکز همایشهای لس آنجلس برگزار شود.
هند صدور همه روادیدهای گردشگری را لغو کرد
به گزارش خبرگزاری فرانسه دهلی نو، مقامات هند از لغو صدور روادید گردشگری در این کشور خبر دادند. مقامات دولتی هند با اشاره لغو صدور تمامی روادید گردشگری تا نیمه آوریل اعلام کردند، به منظور تلاش برای کنترل ویروس کرونا، مسافران ۷ کشور کرونا زده قرنطینه خواهند شد.
براساس گزارشها، تعلیق صدور روادید از ساعت ۱۲ جی ام تی ۱۳ مارس در بندر خروجی آغاز میشود. این در حالی است که صدور روادید برای مقامات دیپلماتیک، سازمانهای بین المللی، اشتغال و پروژهها از تصمیم جدید دهلی نو معاف خواهد بود. براساس دستورات دفتر اطلاع رسانی و مطبوعاتی دولت هند، همه مسافرانی که پس از ۱۵ فوریه از چین، ایتالیا، کره جنوبی، فرانسه، اسپانیا و آلمان وارد این کشور میشوند نیز به مدت ۱۴ روز قرنطینه خواهند شد.
وزارت خارجه چین: تأثیر کرونا بر اقتصاد چین موقتی است
خبرگزاری رویترز گزارش داد سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز چهارشنبه در کنفرانسی خبری اعلام کرد تأثیر شیوع بیماری کووید ۱۹ بر اقتصاد چین موقتی و محدود است.
بر اساس این گزارش، گنگ شوآن گفت اوصول اساسی مرتبط با رشد اقتصادی در چین سالم بدون تغییر باقی مانده است. او همچنین گفت عواملی که مبنای توسعه با کیفیت بالا را تشکیل میدهند هم بدون تغییر باقی مانده اند. جامعه بین المللی همچنان به چشم اندازهای اقتصادی اطمینان دارد، زمانی که به سوالی در ارتباط با چرخه صنعتی عرضه و تقاضا در سطح جهان پاسخ میدهد.
گنگ گفت: چین بزرگترین، متنوعترین و مجهزترین نظام تولید را در سطح جهان دارد و همین موضوع سبب میشود این کشور به یک مسیر ارتباطی مهم در چرخه عرضه و تقاضا در بخش صنعت تبدیل شود. او خاطرنشان کرد چین به سبب شیوع این ویروس هنوز شاهد انتقال روند عرضه و تقاضا به کشورهای دیگر نبوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه چین افزود: "چین در حالی که در حال مبارزه با این اپیدمی است، تلاشهایی هماهنگ را برای زمینه توسعه اقتصادی و اجتماعی در پیش گرفته است. در حالی که اوضاع داخلی رو به بهبود است، صنایع مهم و شرکتها از جمله شرکتهای خارجی به تدریج در حال از سر گیری فعالیتها و تولید هستند و تولیدات اجتماعی و عملکرد اقتصادی ما در حال بازگشت به شرایط عادی است چنین اقدامی سبب حفاظت از تولید میشود و در عین حال، از ثبات و امنیت تهیه و تدارک در زمینه تولیدات صنعتی در سطح جهان حمایت میکند. این موضوع بار دیگر نشان دهنده قدرت و احساس مسئولیت چین است. "
گنگ گفت در عصر جهانی شدن، منافع همه کشورها بهم پیوند خورده است و چرخه تهیه و تدارک صنعتی بین کشورها بیش از پیش به یکدیگر وابسته است. در بحبوحه این اپیدمی، تلاش برای قطع روند تهیه و تعدارک صنعتی در جهان نه واقع گرایانه است و نه عاقلانه.
او گفت: "در حال حاضر، بحث و گفتگوهای زیادی در ارتباط با تأثیر ناشی از شیوع کووید ۱۹ بر چشم انداز اقتصادی در جهان ایجاد شده است. فکر میکنم این موضوع اساسا به این مسئله ارتباط دارد که چه تعداد از کشورها تحت تأثیر قرار خواهند گرفت و این روند تا چه مدت ادامه خواهد داشت که البته این موضوع به واکنش کشورهای درگیر با این موضوع بستگی دارد. در دورانهای دشوار، مهم است که جامعه بین المللی متحد باقی بماند و تلاشهایی هماهنگ را برای مقابله با این بیماری در پیش بگیرد، مبادلات عادی کشورها با یکدیگر را احیا کند و سبب شود اقتصاد جهانی در مسیر عادی خود قرار داشته باشد. "
بازارهای سهام در جهان در یک روز ۲۵۰۰ میلیارد دلار زیان دیدند.
شبکه تلویزیونی العالم گزارش داد: شاخص ام اس سی آی مربوط به بازار سهام در سراسر جهان، بیش از ۵ درصد سقوط کرد و به سمت بیشترین کاهش در یک روز از زمان موج بحران مالی جهانی اواخر سال ۲۰۱۸ حرکت کرد.
ارزش بازارهای سهام با این کاهش، در یک روز حدود ۲۵۰۰ میلیارد دلار زیان دید. این در حالی است که عملیات خرید و فروش در بازار سهام به سبب کاهش شدید قیمت نفت، بسیار گسترده بوده است.
شیوع ویروس کرونا آزمون دشواری برای اروپا و آمریکا است
روزنامه آمریکایی واشنگتن پست در مقالهای نوشت: به نظر میرسد شیوع ویروس کرونا در سراسر دنیا سرعت بیشتری به خود گرفته باشد. روز دوشنبه نگرانیها درباره افزایش بیشتر شیوع این ویروس همراه با کاهش بی سابقه بهای نفت از زمانی که آمریکا در سال ۱۹۹۱ وارد جنگ خلیج فارس شد، آسیب بسیار زیادی به بازارهای جهانی وارد کرده است. به عنوان مثال، ۵۰۰ نفر از ثروتمندترین افراد دنیا در ۹۶ دقیقه نخست معاملات آمریکا در مجموع ۲۰۳ میلیارد دلار متضرر شدند. تحلیلگران اقتصادی به افزایش تعداد نشانههایی اشاره دارند که از احتمال بروز قریب الوقوع رکود در اقتصاد آمریکا خبر میدهند.
سینا کیان معاون رئیس گروه بلک استون، یک شرکت سرمایه گذاری و مشاورهای در پولتیکو استدلال میکند" نگرانی شدید سرمایه گذاران بی دلیل نیست. آنها درباره هزینههای انسانی و اقتصادی شیوع ویروس کرونا نگران هستند. همچنین بخشی از تحلیلگران بازار درباره توانایی دولت برای مدیریت این بحران- مدیریت کردن مقتدرانه این بحران و به سلامت خارج کردن ما از این بحران- تردید دارند. "
بخش اعظم توجهها متوجه دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا است که در مواجه با این بحران به جای مدیریت کردن آنها صرفا دشمنان فرضی را سرزنش میکند. وی روز دوشنبه بار دیگر از اخبار جعلی رسانهها با هدف وخیمتر جلوه دادن وضعیت شیوع ویروس کرونا در آمریکا انتقاد کرد و بار دیگر تلاش کرد خطرهایی که این ویروس برای مردم آمریکا دارد کم اهمیت جلوه دهد. موضعگیری وی درباره وسعت این تهدید برای بهداشت عمومی با هشدارهای روزافزون مقامات و متخصصان بیماریهای همه گیر درباره شیوع ویروس کرونا که در آمریکا و دیگر کشورهای دنیا گسترش پیدا کرده است، کاملا تناقض دارد.
البته هیچ جایی در غرب به اندازه ایتالیا اضطرار این مسئله را درک نکرده است. جوزپه کونته نخست وزیر ایتالیا روز دوشنبه اعلام کرد دولتش محدودیتهای سفر را که در حال حاضر در بخشهایی از شمال ایتالیا اعمال شده است برای کل کشور اعمال خواهد کرد تا به شکل موثر جا به جایی ۶۰ میلیون نفر جمعیت این کشور را متوقف کند. اکثر ایتالیاییها از سفر کردن به دیگر کشورها و دیگر نقاط این کشور منع شده اند. اکثر تجمعهای عمومی در این کشور از جمله رویدادهای ورزشی داخلی تعطیل شده اند.
چیکو هارلان در واشنگتن پست نوشت" این احساس در ایتالیا وجود دارد که این کشور با بزرگترین وضعیت اضطراری خود از زمان جنگ جاهنی دوم مواجه شده ست. در روزهای اخیر تعداد کسانی که بیمار میشوند، سرعت بیشتری پیدا کرده است. تا کنون موارد ابتلا به ویروس کرونا در ایتالیا به ۸۰۰۰ نفر رسیده است و در کمتر از سه هفته ۴۶۳ نفر جان خود از دست داده اند.
کونته در تلویزیون این کشور از هم وطنان خود درخواست کرد ضرورت این فداکاری جمعی را درک کنند. وی گفت" همه ما باید برای کشورمان ایتالیا هزینهای پرداخت کنیم. همین حالا باید این کار را انجام دهیم. اکنون تنها میتوانیم با هم همکاری کنیم و همه این اقدامات ویژه را بپذیریم. "
اتخاذ چنین محدودیتهایی در یک کشور مبتنی بر دموکراسی که بر مبنای حقوق فردی، افراد بنا شده است، یک گام بسیار دشوار است. اما در شرایطی که ویروس کرونا در اروپا و سراسر دنیا با چنین سرعتی شیوع یافته است، اتخاذ چنین اقدامی اجتناب ناپذیر است.
کشورها اتحادیه اروپا در برابر درخواستهای ایتالیا برای تامین تجهیزات پزشکی اضطراری و ماسک مقاومت کرده اند. در نشست وزرای بهداشت اتحادیه اروپا که برای این جمعه برنامه ریزی شده بود، مقامات تلاش خواهند کرد با کمک یکدیگر به یک راهبرد جمعی دست یابند، همکاری که تا کنون به چشم نمیخورد.
در شرایطی که دولتها چالشهای لوجستیکی و اقتصادی ناشی از قرنطینه ها، تعطیلیها و ممنوعیتهای سفر را ارزیابی و محاسبه میکنند، ویروس کرونا یک آزمایش سخت برای نظامهای سیاسی دموکراتیک است. در اتحادیه اروپا، اضطرارهای ملی اتحاد قارهای را به چالش میکشاند: ملی گرایان اصول سیاسی مرزهای آزاد را زیر سوال میبرند و چشم انداز کمک مالی منطقه یورو به اقتصاد آسیب دیده ایتالیا، افکار عمومیدیگر نقاط این منطقه را آزار میدهد.
متیو سالوینی یکی از سیاستمداران تندروی ایتالیایی گفت" درباره اتحادیه اروپا صحبت کنیم: زمانی که دیگران نیاز به کمک دارند، ایتالیاییها باید کمک کنند، اما زمانی که ایتالیا به کمک نیاز دارد آنها درهای خود را به روی ما میبندند. زمانی که این وضعیت اضطراری بهداشتی پایان یابد، باید دوباره فکر کنیم و همه چیز را دوباره بسازیم و نخست باید این کار را با بروکسل آغاز کنیم. "
براساس گزارش چند سازمان رسانه ای، در آمریکا قوه مجریه نابسامان، واکنش دولت فدرال را به این بحران تضعیف کرده است.
کرونا میزان بهره بانکی در انگلیس را کم کرد
کمیته تعین بهره در بانک مرکزی انگلیس، در نشستی اضطراری، میزان بهره بانکی را از ۷۵ صدم درصد به ۲۵ صدم درصد کاهش داد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما از لندن، در هماهنگی با گزارش بودجه وزیر خزانه داری انگلیس، اعضای کمیته تعیین بهره در بانک مرکزی این کشور، به اتفاق آرا، بهره بانکی را به ۲۵ صدم درصد کاهش دادند و به صفر نزدیک کردند. پیامدهای ناشی از گسترش ویروس کرونا، موجب شد بانک مرکزی انگلیس، در نشستی اضطراری، به این اقدام فوری دست بزند. در پی انتشار این خبر، ارزش سهام در بازار لندن، ۱ درصد افزایش یافت.
به نوشته گاردین انتظار میرود بانکها و موسسات اعتباری در انگلیس که وام میدهند، بلافاصله به این تصمیم واکنش نشاند دهند و بهره وامها و مبلغ قسطها را کاهش دهند.
در نشست امروز مجلس عوام انگلیس قرار است ریشی سوناک (Rishi Sunak)، وزیر خزانه داری جدید انگلیس، گزارش بودجه را ارائه دهد. بانک مرکزی انگلیس همچنین اعلام کرد علاوه بر ۱۲۷ میلیارد پوندی که از سال ۲۰۱۶ میلادی به منظور کمک به مشاغل کوچک و متوسط اختصاص یافته است، ۱۰۰ میلیارد پوند دیگر برای وام دادن به این مشاغل اختصاص میدهد تا مشاغل این کشور بتوانند بحران ناشی از انتشار ویروس کرونا را پشت سر بگذارند. بانک مرکزی انگلیس اعلام کرد اگرچه اثر بحران ویروس کرونا، فوری و شدید است، گذراست.
آمارهای رسمی روز چهارشنبه از ادامه رکود اقتصاد انگلیس در ماه ژانویه حکایت دارد.
به گزارش خبرگزاری رویترز از لندن، آمارهایی که موسسه ملی آمار انگلیس روز چهارشنبه انتشار داد نشان میدهد اقتصاد این کشور در ماه ژانویه راکد مانده است. این وضع امیدها برای بازگشت دوباره رشد پایدار را که با پیروزی محافظه کاران در انتخابات پارلمانی ماه دسامبر به وجود آمده بود، از بین میبرد.
موسسه ملی آمار انگلیس اعلام کرد تولید ناخالص داخلی این کشور در اولین ماه امسال افزایش نیافته و ثابت مانده است، در حالی که اقتصاد دانان پیش بینی میکردند ۰/۲ درصد رشد داشته باشد.
آمارهای سه ماهه منتهی به ژانویه هم نشان میدهد تولید ناخالص داخلی انگلیس راکد مانده است در صورتی که پیش بینی میشد ۰/۱ درصد افزایش یابد.
تولید ناخالص داخلی انگلیس در ماه ژانویه برای سومین ماه پیاپی راکد بود که از اواسط سال ۲۰۰۹ تاکنون بیسابقه است.
بسیاری از نظرسنجیها در هفتههای گذشته از بهبود اعتماد شرکتها و خانوارها پس از انتخابات ۱۲ دسامبر حکایت داشت، اما این مسئله در آمارهای رسمی روز چهارشنبه نمودی نداشت.
راب کنت-اسمیت از کارشناسان آمار موسسه ملی آمار انگلیس تصریح کرد، رشد در بخش ساخت وساز که ناشی از رشد در ساخت و ساز مسکن است، سبب جبران تشدید وخامت اوضاع در بخش صنایع کارخانهای به ویژه نوشیدنی ها,خودروسازی و تجهیزات صنعتی شده است.
به گفته وی، باتوجه به اینکه رشد در بخش اجاره, اشتغال و آموزش با کاهش فعالیت اقتصادی در بخش توزیع و ارتباطات راه دور خنثی شده، بخش خدمات انگلیس هم در سه ماه اخیر رشدی نداشته است.
در این آمارها تاثیرات احتمالی شیوع ویروس کرونا بر فعالیت اقتصادی لحاظ نشده است.
طبق آمارهای امروز، تولید ناخالص داخل انگلیس در یک سال منتهی به ماه ژانویه ۰/۶ درصد رشد داشته که دوبرابر کمتر از رشد ثبت شده در یک سال منتهی به ماه دسامبر است.
اختصاص بسته ۲۵ میلیارد یورویی برای حمایت اقتصادی
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما از آنکارا، در پی مشاهده شدن کرونا ویروس در ترکیه، دانشگاه قدیر حاص استانبول به مدت پانزده روز تعطیل اعلام شد، در همین راستا دانشگاه باغچه شهیر استانبول نیز از امروز تدریس و امور اداری در این دانشگاه را به فضای مجازی منتقل کرد.
پیامد همه گیری برای اقتصاد قاره آفریقا
روزنامه لوموند چاپ پاریس نوشت: بحران کووید ۱۹ رشد اقتصادی در آفریقا را تهدید میکند.
در حالی که بهای نفت به شدت در حال کاهش است، کشورهای صادر کننده نفت به شدت با خطر رو به رو هستند. حدود ۱۸۰۰ نفر از تصمیم گیرندگان حوزه اقتصادی آفریقا شامل مدیران شرکت ها، سرمایه گذاران و مسئولان سیاسی قرار بود روزهای دوشنبه و سه شنبه ۹ و ۱۰ مارس در ابیجان، پایتخت اقتصادی ساحل عاج در نشست سی ایی او CEO Forum آفریقا شرکت کنند. اما این نشست که بسیاری آن را داووس آفریقا مینامند، در لحظه آخر توسط برگزار کنندگان آن یعنی روزنامه ژون آفریک لغو شد. دلیل لغو این نشست همه گیری کووید ۱۹ بود. این در حالی است که تاکنون تعداد بسیار محدودی از موارد آلوده در قاره آفریقا شناسایی شده است.
اگر چه آفریقا نسبتا از این آلودگی در امان مانده است، اما از تبعات اپیدمی آن به ویژه در حوزه اقتصاد رنج میبرد. کاهش تقاضا در چین به عنوان بزرگترین کانون اپیدمی و همچنین اصلیترین شریک تجاری قاره آفریقا تبعاتی خواهد داشت.
جان آزبورن، تحلیلگر کاپیتال اکونومیکس لندن میگوید اصلیترین کانال انتقال ویروس به اقتصاد آفریقا کاهش بهای نفت خواهد بود که به شدت بر کشورهای تولید کننده نفت اثر خواهد گذاشت. چین نخستین وارد کننده جهانی نفت است و قیمت نفت از زمان آغاز اپیدمی به شدت رو به کاهش است.
در پی این بحران اختلافات در سازمان کشورهای صادر کننده نفت، اوپک تشدید شده است و از روز جمعه روسیه و عربستان سعودی رو در روی هم قرار گرفتند.
روز دوشنبه قیمت نفت خام سقوط آزاد کرد. برخی ناظران پیش بینی میکنند بهای نفت به رقم بسیار پایین تاریخی خود در سال ۲۰۱۶ برسد که هر بشکه ۳۰ دلار بود.
این اوضاع میتواند برای تولید کنندگان بزرگ نفت آفریقای سیاه شامل نیجریه، آنگولا، کنگو برازاویل و همچنین الجزایر در آفریقای شمالی فاجعه بار باشد. این کشورها هنوز تلاش میکنند از شوک نفتی سال ۲۰۱۴-۲۰۱۶ خلاص شوند. ۱۶ کشور آفریقایی هم اکنون به عنوان کشورهایی با بدهی بسیار زیاد توسط صندوق بین المللی پول طبقه بندی شده اند یا در جریان قرار گرفتن در این فهرست هستند که نیمی از آنها کشورهای صادر کننده نفت هستند.
طبق محاسبات اندیکشده انگلیسی توسعه ماوراء بحار کاهش ۵ درصدی قیمت نفت طی یک سال میتواند موجب زیان ۴ میلیارد دلاری برای درآمد صادراتی آفریقای سیاه شود. از همین رو میزان خطر احتملا بسیار جدیتر خواهد بود.
اواسط ماه فوریه، صندوق بین المللی پول در پیش بینی خود در مورد رشد اقتصادی نیجریه تجدید نظر کردند. نیجریه به عنوان مهمترین اقتصاد آفریقایی به شدت به نفت وابسته است. نفت ۹۰ درصد صادرات این کشور و نیمی از درآمد بودجه این کشور را تشکیل میدهد. حالا تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۲۰ قرار است ۲ درصد افزایش یابد در حالی که در پیش بینیهای اولیه این رقم ۲.۵ درصد در نظر گرفته شده بود.
اگرچه بهای نفت نقش کلیدی در مسیر اقتصادی قاره آفریقا ایجاد میکند، اما اقتصاد آفریقا به احتمال زیاد تحت تاثیر منفی دیگر جنبههای این بحران بهداشتی جهانی قرار خواهد گرفت. قرنطینه و اقدامات پیشگیرانه در چین زنجیرههای عرضه در این کشور را مختل کرده است. به این ترتیب شماری از کشورهای آفریقا که محصولات مصرفی پایین قیمت مانند لوازم الکترونیکی، پارچه و کالاهای خانگی را از چین وارد میکنند در معرض خطر کمبود و فشار تورم قرار دارند.
برخی کشورهای نیز در مورد تاثیر این همه گیری بر صنعت گردشگری نگرانند. کاهش گردشگران از چین و حالا کشورهای اروپایی که آنها هم در معرض اپیدمی قرار گرفته اند خبر بسیار بدی برای مقاصد گردشگری عمده مانند جزیره موریس، سنگال، تانزانیا و کیپ ورد و همچنین مغرب تلقی میشود.
مغرب شاهد کاهش شدید مسافران از چین بود و همه خطوط پروازی جدید میان دارالبیضا و پکن از پایان ماه ژانویه متوقف شده اند.
شیوع سریع ویروس در ایتالیا، فرانسه و آلمان ضربه سنگین دیگری برای قاره آفریقاست.
دومینیک فراچر، کارشناس اقتصادی میگوید این برای کشورهای آفریقای شمالی که برخی کشورها مانند مغرب و تونس به شدت صنایع خودروسازی، نساجی یا هوانوردی اروپا وابسته هستند، بسیار وخیمتر است.
حالا این سوال مطرح است که آیا آفریقا موفق خواهد شد از آلوده شدن گسترده به این ویروس اجتناب کند؟ در صورت آلودگی آفریقا مدیریت تبعات آن بسیار دشوار خواهد بود به ویژه آنکه کشورهای این قاره نظام بهداشتی بسیار متزلزلی دارند و هیچ قدرت مانور بودجهای نیز ندارند.
صندوق بین المللی پول اوایل ماه مارس اعلام کرد ۵۰ میلیارد دلار برای مبارزه با ویروس کرونا اختصاص خواهد داد. این رقم به کشورهای نوظهور و با درآمد پایین تعلق خواهد داشت تا به نیازهای احتمالی آنها پاسخ داده شود. از این رقم ۱۰ میلیارد دلار با بهره صفر به کشورهای بسیار فقیر اختصاص داده خواهد شد.
کریستالینا جورجیوا، رئیس صندوق بین المللی پول روز چهارم مارس در این باره گفت بدیهی است که ما برای کشورهای آفریقایی که پیش از این هم با مشکل رو به رو بودند، اولویت خواهیم داد.
زیان بی سابقه سهام کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در سی سال گذشته
زیان بازارهای سهام کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در سی سال گذشته بی سابقه است.
به گزارش شبکه تلویزیونی العالم، زیان بازارهای سهام کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس همچنان ادامه دارد. میزان زیان بازارهای این کشورها در سی سال گذشته بی سابقه است.
این زیان ناشی از کاهش شدید قیمتها در بازار بین المللی نفت و شیوع ویروس کروناست.
در این میان بازار سهام کویت ۱۰ درصد زیان دید و همزمان ارزش سهام در بازار سعودی حدود هفت و هفتاد و پنج دهم درصد کاهش یافت.
کاهش هفت و یک دهم درصدی رشد اقتصای ژاپن در چهار ماه پایانی سال 2019
بیانیههای دولت ژاپن حاکی است رشد اقتصادی این کشور در چهار ماه پایانی سال ۲۰۱۹، هفت و یک دهم درصد کاهش یافته است.
به گزارش شبکه تلویزیونی العالم، بیانیههای رسمی دولت ژاپن نشان میدهد که اقتصاد این کشور با کاهش رشد مواجه بوده است. این بیانیهها حاکی است رشد اقتصادی ژاپن در چهار ماه پایانی سال ۲۰۱۹، هفت و یک دهم درصد کاهش یافته است.
علت این کاهش، اجرایی شدن افزایش مالیات بر مصرف در اوایل اکتبر سال گذشته اعلام شده است.
میانگین کاهش رشد اقتصادی ژاپن، بالاترین میانگین برای اقتصاد این کشور از سه ماهه دوم سال ۲۰۱۴ محسوب میشود.
صنایع اصلی در ووهان فعالیت خود را از سر می گیرند
مقامات استان هوبی چین اعلام کردند صنایع مهم در شهر ووهان (کانون شیوع ویروس کرونا)، فعالیتهای خود را از سر میگیرند.
به گزارش خبرگزاری رویترز از پکن، این مقامات اعلام کردند بخشهای اصلی نظیر حمل و نقل عمومی، ارائه ملزومات پزشکی و تولیدکنندگان اقلام ضروری روزانه در ووهان مرکز استان هوبی میتوانند به کار خود بازگردند.
مقامات استان هوبی همچنین اعلام کردند دیگر بخشها که فعالیت آنها زنجیرههای عرضه جهانی و ملی را تحت تاثیر قرار میدهد میتوانند با اجازه مسئولان مرتبط به کار خود بازگردند.
کاهش 0/25 درصدی نرخ بهره از سوی بانک مرکزی انگلیس
به گزارش خبرگزاری فرانسه از لندن، در پی شیوع ویروس کرونا در سراسر جهان و پیامدهای اقتصادی آن، بانک مرکزی انگلیس روز چهارشنبه در اقدامی غیرمنتظره از کاهش ۰/۲۵ درصدی نرخ بهره خبر داد.
بانک مرکزی انگلیس همچنین کاهش احتمالی و قابل توجه فعالیت اقتصادی این کشور را در چند ماه آینده پیش بینی کرد
روسیه: اوضاع بازار به علت شیوع ویروس کرونا بی ثبات است
به گزارش خبرگزاری رویترز، وزیر انرژی روسیه اعلام کرد اوضاع بازار به علت شیوع ویروس کرونا بی ثبات است.
دو سناریو درباره تاثیرات اقتصادی ویروس کرونا بر آمریکا
پایگاه اینترنتی شبکه تلویزیونی سی ان ان در گزارشی به بررسی دو سناریو درباره تاثیرات اقتصادی شیوع ویروس کرونا بر آمریکا پرداخته است
همزمان با شیوع ویروس کرونا، قیمت سهام در سراشیبی سقوط قرار گرفت. از زمان اوج بیماری در ماه فوریه، شاخص اس ان پی ۵۰۰ حدود ۱۷ درصد سقوط کرده است. بهای نفت نیز به شدت کاهش یافته است.
به طور قطع عملکرد بازارهای مالی الزاما شاخص دقیقی برای مجموعه عملکرد و سلامت اقتصاد واقعی به شمار نمیرود. ولی نوع نزولی که بازار آمریکا متحمل شده.
ممکن است پیامدهایی ایجاد کند که خسارات اقتصادی طولانی مدتی را به همراه داشته باشد.
ولی آیا واکنش بازار اغراق آمیز است یا اقتصاد آمریکا در آستانه تحمل ضربات جدید قرار دارد؟ این به میزان تشدید ویروس بستگی دارد. اقتصاد آمریکا با دو سناریوی بالقوه روبروست.
در سناریوی نخست ویروس کرونا طی هفتههای آینده مهار میشود و بیشترین تاثیر آن بر اقتصاد در ماههای آوریل و مارس خواهد بود. هزینههای مسافرتی، گردشگری و فعالیتهای تفریحی و سرگرمی حدود ۷ درصد از تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص میدهد. تاثیر این اختلال بر این صنایع چه خواهد بود؟ اگر فرض کنیم در هزینه سه ماهه در این بخشها سه درصدکاهش موقت داشته باشیم، این باعث میشود تولید ناخالص داخلی به طور کلی ۷ درصد کاهش یابد. این برای اقتصادی که به طور معمول حدود نیم درصد در بازه زمانی سه ماهه رشد دارد، کاهشی بزرگ محسوب میشود. رستورانها نیز متحمل خسارت میشوند. افزون بر آن اختلال در زنجیره عرضه و کاهش نسبی اعتماد تجاری به گونهای ملایم، سرمایه گذاری در بخش تولید و تجارت را کند خواهد کرد؛ بنابراین از ابتدای مه یا ژوئن - درصورتی که نگرانی مرتبط باشیوع ویروس فروکش کند - اقتصادآمریکا به حال عادی باز میگردد و مشتریان رفتار کلیشهای هزینهای خود را از سر خواهند گرفت و زنجیره عرضه در تجارت احیا و تولید با ظرفیت عادی از سر گرفته میشود.
در یک کلام اگر ویروس کرونا مهار شود، تنها اخلالی موقت در اقتصاد ایجاد میشود که تاثیر طولانی مدت نخواهد داشت.
تاثیر بر بازار کار نیز اغلب به کاهش ساعات کار و کاهش استخدام نیرو محدود خواهد بود، ولی خارج از صنایعی که تحت تاثیر ویروس قرار گرفته اند، اخراج نیرو وجود نخواهد داشت.
در سناریوی دوم، شیوع ویروس کرونا ادامه خواهد داشت و اقتصاد آمریکا دچار اخلال طولانی و عمیق خواهد شد که تا پس از آوریل ادامه خواهد داشت. این ممکن است موجب بروز رکودی تمام عیار شود.
اینکه ما دچار سناریوی دوم شویم به عوامل مختلفی بستگی دارد. برخی از این عوامل کاملا در کنترل ما قرار دارد و برخی دیگر از کنترل از ما خارج است.
آنچه ما میتوانیم کنترل کنیم به اقدامات سیاستگذاران و مقامات بهداشتی بستگی دارد. به ویژه اقداماتی که آنها برای مهار ویروس اتخاذ میکنند، مانند قابل دسترس کردن آزمایش کووید- ۱۹ و کاهش تعداد افراد بیماری که به سر کار میروند.
اگر شیوع ویروس تا بعد از آوریل ادامه پیدا کند، تعداد افراد آلوده افزایش مییابد و زنجیره مصرف کننده و عرضه به سرعت احیا نخواهد شد. در این صورت نه تنها دوره کاهش هزینهها طولانیتر میشود بلکه آنچه اقتصاد دانان از آن به عنوان " تاثیر دور دوم " یاد میکنند، پیامدهای عمیق تری بر جا خواهد گذارد که از جمله آن میتوان به طولانیتر شدن دوره کاهش اعتماد مصرف کننده و کاهش هزینه در سراسر طیف وسیعی از بخشهای اقتصادی اشاره کرد. متعاقب آن خانوارها درآمد کمتری برای هزینه کردن خواهند داشت.
اجتناب از وقوع رکود تمام عیار دشوار است. از آن بدتر نرخ بهره بلند مدت از قبل نزدیک به صفر بوده و همین امر توانایی بانک مرکزی را بای تقویت اقتصاد آمریکا به شدت محدود میکند. آنچه در این مرحله مصرف را محدود میسازد کمبود پول نیست بلکه فقدان اراده لازم برای خرج کرد است. اینطور به نظر میرسد که بازار نیز انتظار دارد تاثیر شیوع کرونا از چندین ماه بیشتر باشد. ولی تداوم این روند تا حدود زیادی به تدابیر اتخاذشده برای مهار ویروس و سیاستگذاران ما بستگی خواهد داشت.
اختصاص بسته 25 میلیارد یورویی برای حمایت اقتصادی
به گزارش خبرگزاری رویترز از رم، جوزپه کونته نخست وزیر ایتالیا اعلام کرد دولت بسته ۲۵ میلیارد یورویی برای حمایت از اقتصاد که تحت تاثیر شیوع ویروس کرونا قرار گرفته است، اختصاص میدهد.
چشم انداز تاریک پیش روی صنعت گردشگری آمریکا
گاردین بحران ناشی از شیوع ویروس کرونا را با پیامدهای حملات ۱۱ سپتامبر برای صنعت گردشگری آمریکا مقایسه کرد.
این روزنامه انگلیسی در پایگاه اینترنتی خود نوشت: درحالیکه شیوع ویروس کرونا همچنان بازارهای بورس را به شدت تحت تاثیر قرار داده است، صنعت گردشگری نیز با شدیدترین بحران پیش آمده در بیش از ۱۸ سال اخیر دست و پنجه نرم میکند.
شرکتها از کارکنان خود خواسته اند از سفرهای غیرضروری خودداری کنند، کنفرانسها لغو شده اند و مردم از سفرهای داخلی و خارجی برای گذراندن تعطیلات خودداری میکنند.
تصویر تاریک شرکتهای هواپیمایی، هتلها و شرکتهای مسافرتی روز دوشنبه و در پی جنگ بر سر قیمت نفت و گسترش ویروس کرونا که به اطمینان سرمایه گذاران آسیب جدی وارد کرد، تاریکتر شد.
اوضاع به حدی وخیم شده است که گری کلی، مدیر اجرایی ساوت وست ایرلاینز، یکی از بزرگترین شرکتهای هواپیمایی آمریکا، هفته گذشته هشدار داد: تقاضا برای رزرو بلیط، همانند زمان پس از حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر، به شدت کاهش یافته است.
به گفته وی در زمان حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر، ترس و نگرانی بر صنعت گردشگری سایه انداخته بود و اکنون نیز همین گونه است.
"اکنون هم احساسی همانند حملات ۱۱ سپتامبر وجود دارد. امیدوارم بتوانیم این بحران را نیز به سرعت پشت سر بگذاریم. "
مقایسه بحران کنونی با حملات ۱۱ سپتامبر بزرگنمایی نیست. بخش تجاری انجمن بین المللی حمل و نقل هوایی (یاتا) برآورد کرده است که درآمد جهانی این صنعت امسال بین ۶۳ تا ۱۱۳ میلیارد دلار کاهش خواهد یافت که معادل ۲۰ درصد میشود. به گزارش یاتا، پس از حملات ۱۱ سپتامبر درآمد شرکتهای هواپیمایی ۷ درصد معادل ۲۳ میلیارد دلار کاهش یافت.
تازه مشکل فقط به شرکتهای هواپیمایی مربوط نمیشود. پس از آنکه وزارت امور خارجه آمریکا به آمریکاییان به ویژه سالمندان و افرادی که سلامت جسمانی آنها با شکل مواجه است، درباره سفر هشدار داد، سهام شرکتهای مسافرتی به شدت سقوط کرد.
از طرف دیگر سهام صنعت هتلداری نیز همچنان درحال کاهش است.
مایکل بلیساریو، تحلیلگر ارشد اقتصادی، از سقوط شدید ارزش سهام صنعت هتل داری به دلیل افزایش شیوع ویروس کرونا خبر داد.
از آنجایی که صنعت گردشگری و خدمات تفریحی یکی از بخشهای تجاری آمریکاست که نیروهای زیادی در آن مشغول به کار هستند، این مسئله کاخ سفید را به شدت نگران کرده است. از اینرو کاخ سفید درصدد انجام دادن اقداماتی برآمده است، اما در نظر گرفتن هرگونه بسته مالی به تصویب کنگره نیاز دارد که آن هم در سال انتخابات کاری بس دشوار خواهد بود.
اروپا برای حمایت از اقتصاد خود اقدام میکند
کمیسیون اروپا با وعده اینکه همه ابزارهای مالی در اختیارش را برای حمایت از رشد اقتصادی منطقه یورو به کار خواهد گرفت به ۲۷ عضو اتحادیه اروپا درباره پیامدهای شیوع «ویروس کرونا» بر اقتصاد این منطقه اطمینان خاطر داد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از بروکسل، ترس از شیوع «ویروس کرونا» در برخی از کشورهای جهان باعث شد تا نشست فوق العاده سران ۲۷ کشور برای نخستین بار به طور ویدئوکنفرانس برگزار شود.
داشتن یک موضع واحد در این نشست به نظر واجب بود: اینکه برای پاسخ به انتشار سریع ویروس، با توجه به اینکه همه کشورهای عضو تحت تأثیر قرار میگیرند، به ویژه با وجود کشوری مانند ایتالیا با بیش از ۹۰۰۰ نفر آلوده و بیش از ۴۵۰ مورد مرگ، باید به صورت هماهنگ عمل شود و از اقتصادهایی که از شیوع «ویروس کرونا» آسیب دیده اند، حمایت شود.
اورزولا فُون دِر لایِن، رئیس کمیسیون اروپا در پایان نشست خبری گفت: از تمام ابزارهایی که در اختیار ماست استفاده خواهیم کرد تا اطمینان حاصل کنیم که اقتصاد اروپا در برابر طوفان مقاومت میکند.
شارل میشل، رئیس شورای اروپا به نمایندگی از ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا گفت درخواست از کشورهای عضو تاکیدی است. اجرای انعطاف پذیر قوانین اتحادیه اروپا، به ویژه در مورد کمکهای دولت و پیمان ثبات و رشد، ضروری خواهد بود.
در پاریس نیز، امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه ابراز امیدواری کرد که محدودیت بودجه در برابر اقدامات احتمالی برای حمایت از اقتصاد مانع نشود.
هفته گذشته، کمیسیون اروپا در نامهای به وزیر اقتصاد ایتالیا تأکید کرد هزینههای استثنایی بودجهای برای پاسخگویی به این بیماری همه گیر، در ارزیابی کسری بودجه کشورها حساب نمیشود.
اشتفان زایبرت، سخنگوی آنگلا مرکل صدراعظم آلمان گفت: کمیسیون اروپا باید در مورد کمکهای عمومی منعطف باشد. از بانک مرکزی اروپا نیز خواسته میشود نقش مهمی در این خصوص ایفا کند.
فُون دِر لایِن، رئیس کمیسیون اروپا، در همین باره جزییات اقدامات مورد نظر درباره کمکهای دولتی را که باید در اختیار شرکتهای زیان دیده از شیوع «ویروس کرونا» در برخی از کشورها قرار گیرد، تشریح کرد.
وی قول داد که روز دوشنبه پیشنهادهای لازم در این خصوص در نشست روز دوشنبه گروه یورو (نشست وزیران دارایی و اقتصاد ۱۹ کشور عضو منطقه یورو) ارائه خواهد کرد.
کریستین لاگارد، رئیس بانک مرکزی اروپا، نیز در این باره گفت: شورای حکام بانک مرکزی اروپا نیز قرار است روز پنجشنبه نشست خود را درباره پیامدهای شیوع «ویروس کرونا» در برخی از کشورهای جهان، اقتصاد اروپا و اقداماتی که میتوان برای مقابله با آن در پیش گرفت، برگزار کند.
در پایان نشست بین رهبران اروپا مقرر شد وزرای بهداشت و وزیران کشور نیز هر روز با یکدیگر مشورت کنند. در همین راستا امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه از محدودیتهای وضع شده توسط اتریش و تصمیم اسلوونی برای بستن مرز خود با ایتالیا، کشور اروپایی که بیشتر از همه تحت تأثیر این بیماری همه گیر است، انتقاد کرد.
مقامات ارشد اروپایی همچنین گفتند کمیسیون در تهیه تجهیزات محافظ شخصی مانند ماسک و دستگاه تنفس هماهنگ خواهد بود و در حالی که فرانسه و آلمان به دلیل محدودیت صادرات مورد انتقاد قرار گرفته اند.
ادامه دارد.....