به گزارش
خبرگزاری صداوسيما به نقل از ایثار؛ حجت الاسلام سید احمد ابطحی مدیرکل دبیرخانه شورای عالی ترویج و توسعه فرهنگ ایثار و شهادت در یادداشتی تصریح کرده است: راه پیش روی در تبدیل ایثار اجتماعی به یک گفتمان ملی است.
وی افزوده است:
مقوله ایثار همیشه در خاطره تاریخی ما یادآور جانفشانی و فداکاری مردان و زنان متعهد بوده است. اما این مفهوم که در تفکر دینی جایگاهی والا دارد صرفاً به زمان جنگ و مبارزه با دشمن خارجی محدود نمیشود. ایثار در صحنه اجتماعی ابعادی وسیعتر و عمیقتر دارد به گونهای که تمام شئون و عرصههای زندگی انسانها را در بر میگیرد.
ایثار اجتماعی که نقطه آغازین فرهنگ ایثار و فداکاری و شهادتطلبی است بر پایه یک درک جمعی نیرومند استوار است که در آن افراد یک جامعه را سرنشینان یک کشتی میداند. وقتی این نگاه و این نوع درک اجتماعی شکل بگیرد آنگاه اقشار و طبقات مختلف جامعه مانند یک روح واحد عمل میکنند و مثل اجزای یک پیکر به اتفاقات محیط پیرامون واکنش نشان میدهند.
در رفتار و سلوک جامعه ایرانی همواره شاهد ایثار و فداکاری بودهایم. در هر دورهای از تاریخ افرادی به عنوان نمادها و قهرمانان جوانمردی و فتوّت ظهور کردهاند. تجربه چند رویداد و سانحه در کشور مثل سیل فروردین ماه امسال خوزستان و لرستان، زلزله کرمانشاه و کرمان یا اخیراً ماجرای ویروس دامنگستر کرونا نشان داد که روح فداکاری و داوطلبی برای امدادرسانی در جامعه ایران همواره زنده است. کما اینکه در هر سه رویداد یاد شده افراد و قشرهای بسیاری آستین همت بالا زدهاند و برای یاری نهادها و افراد دخیل در بحران پا به میدان گذاشتند؛ که در این میان باید به نقش ارزشمند پزشکان، پرستاران و کادر درمانی اشاره کرد که شورای ترویج و توسعه فرهنگ ایثار و شهادت از این گروه و همه عزیزان تشکر مینماید.
پیش از آن نیز بارها شاهد جلوههای دیگری از این فداکاری و ایثار اجتماعی در عرصههای مختلف بودهایم. گروههای خیرین مدرسه ساز که امروز بازوی اصلی نهادهای آموزشی و درمانی در مدرسه سازی و یا ایجاد مؤسسات آموزشی و درمانگاهها و بیمارستانها هستند.
امروز تشکلهای بسیاری که در اطراف و اکناف کشور به عنوان پشتوانه نهاد کمیته امداد و یا بنیادهای حمایت از بیماران صعبالعلاج، خانوادههای بیسرپرست، زوجهای نیازمند برای تشکیل خانواده و یا ایتام و زندانیان مالی و... فعال شدهاند. صحنههای زیبای ایثاری که در حرکت گروه آتشنشانان، پرستاران و پزشکان و مربیان و معلمانی که در روستاها و مناطق فقیرنشین همه سختیها و ناملایمات خدمت را به جان خریدهاند هیچگاه از ذهن ما دور نخواهند شد. قصه اهدای عضو که خود باب و فصل تازه در مقوله ایثار اجتماعی در ایران گشوده است. خبرهای این ایثار اجتماعی موجی از امید را به زندگی ایرانیان هدیه میکند و تاکنون تعداد قابل توجهی ایرانی داوطلب آن شدهاند.
با توجه به نقش و نتایج ارزشمند ایثار اجتماعی در سطح جامعه لازم است جهت تبدیل آن به یک گفتمان ملی اقدامات بیشتری صورت گیرد. بیتردید ایثار اجتماعی دارای مصادیق بسیاری است که چنانچه توسعه یابد میتواند بسیاری از مسائل اجتماعی را کاهش دهد. برای ایجاد گفتمان ملی در این زمینه مشارکت همه بخشها و نهادها ضروری و مؤثر است. یکی از حوزههایی که میتواند در گسترش این گفتمان تأثیرگذار باشد رسانهها و ابزارهای نوین ارتباطی است.
بیگمان در این دوره که اذهان و افکار عمومی تحت نفوذ رسانهها و ابزارهای نوین ارتباطی است بیش از هر چیز باید تفکر ایثار اجتماعی از رهگذر رسانهها در جامعه جاری و ساری شود. نقش رسانهها را نباید در این خلاصه کرد که صرفاً خبرها و یا تصاویر مربوط به جلوههای بخشش یا همیاری در یک سیل یا زلزله یا صحنه شیوع یک بیماری را بازتاب دهند، بلکه این نقش با توجه به جایگاه و نفوذ رسانهها بسیار گستردهتر است. امروزه فضای مجازی و شبکههای اجتماعی چنان قدرت و نفوذی یافتهاند که قادرند یک هنجار اخلاقی را به عنوان یک ضرورت و نیاز ملی برای شهروندان درآورند و در همان حال همه نهادها و نیروها و نخبگان را برای نهادینه کردن آن به صحنه عمل بکشانند.