مروری بر تحولات بازار نفت در جهان
کاهش بهای نفت و خسارتهای آن برای طرفهای درگیر و غیر درگیر در مناقشه نفتی اخیر
پایگاه اینترنتی فارن پالسی امروز نوشت: قمار نفتی عربستان باعث وحشت زدگی در بازارهای مالی دنیا شده است.
همزمان پایگاه اینترنتی سی بی اس نیوز خبر داد: وال استریت دچار نوسان شد و میلیون ها آمریکایی را بعد از آنکه این بازار سهام بدترین روز خود را پس از بحران مالی 2008 تجربه کرد, نگران کرد. سهام داو جونز, عمدتا به علت نگرانی از ویروس کرونا و قیمت های نفت, بیش از دو هزار واحد یا تقریبا 8 درصد سقوط کرد.
شاید به همین علت (بنابر گزارش خبرگزاری فرانسه) ترامپ امروز با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی در مورد نفت گفتگو کرده است.
در پی شکست تلاشها برای دست یافتن به توافق بین روسیه و اوپک در خصوص تمدید کاهش تولید و اقدام عربستان سعودی به کاهش قیمت فروش نفت خود، بهای جهانی نفت بصورت فاحشی در جهان کاهش یافت.
روسیه از پذیرش پیشنهاد وزیران نفت اوپک به رهبری عربستان برای کاهش تولید نفت به میزان یک و نیم میلیون بشکه در روز خودداری کرد. گفته میشود شرکت های نفتی روسی نگران هستند سهم خود در بازار نفت و قدرت رقابت در برابر تولید نفت شیل آمریکا را از دست بدهند.
عربستان روز یکشنبه در واکنش به این اقدام بزرگترین کاهش 20 سال گذشته را در قیمت ها داد تا بتواند سهم بیشتری از بازار به دست آورد.
شرکت آرامکو عربستان روز سه شنبه اعلام کرد عرضه نفت خام خود را ماه آوریل به 12.3 میلیون بشکه در روز افزایش خواهد داد.
کاهش فاحش قیمت نفت در جهان در حالی است که ریاض بیش از هر کشور دیگری برای تامین هزینههای هنگفت جنگ در یمن و اصلاحات اقتصادی خود به درآمد نفتی خود نیاز دارد. هزینههای جنگ یمن تا کنون سبب شده بارها این کشور با کسری بودجه سالیانه روبرو شود.
از طرف دیگر روسیه نیز بی بهره از خسارتهای کاهش بهای نفت در جهان نیست. به همین دلیل نشانههایی از تغییر مواضع نفتی در مسکو مشاهده میشود.
الکساندر نوواک وزیر انرژی روسیه امروز اعلام کرد مسکو هنوز آماده همکاری با اوپک برای ثبات بخشیدن به بازار نفت است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، نوواک در مصاحبه با شبکه تلویزیونی روسیه 24 گفت: "می خواهم بگویم که درها بسته نیست". وی افزود: نبود توافق با اوپک در خصوص تمدید کاهش تولید به این معنا نیست که در آینده هم نمی توانیم با کشورهای اوپک و کشورهای غیر عضو در این نهاد همکاری کنیم... اگر لازم باشد، ابزارهای متعددی از جمله کاهش و افزایش تولید در اختیار داریم. وی تاکید کرد احتمال رسیدن به توافق جدید وجود دارد.
نوواک اضافه کرد: ما دیدارهای آتی را برای ماه مه یا ژوئن برنامه ریزی کرده ایم تا شرایط بازار را ارزیابی کنیم.
با این حال نوواک تاکید کرد: "روسیه نیز ممکن است تولید نفت خود را به شدت افزایش دهد. وی گفت: ما ظرفیت افزایش تولید را داریم. فکر می کنم در کوتاه مدت می توانیم تولید را بین 200 تا 300 هزار بشکه افزایش دهیم و در نهایت آن را به 500 هزار بشکه برسانیم."
ظاهرا هدف این بخش از اظهارات وزیر نفت روسیه این است که عربستان تصور نکند روسیه در مذاکرات پیش رو دست پایین را دارد.
با وجود کاهش بهای نفت در روزهای گذشته امروز - به نظر میرسد تحت تاثیر همین رای زنیها - شاهد افزایش بهای نفت در بازارهای جهانی بودهایم. در پی این افزایش بهای نفت شاخصهای بورس در کشورهای نفت خیز نیز افزایش یافت.
---------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی