به نوشته میدل اسیت آی، تاکنون نام چهار نفر از بازداشتشدگان برای این روزنامه مشخص شده که شامل شاهزاده احمد بن عبدالعزیز، شاهزاده نایف بن احمد بن عبدالعزیز رئیس سازمان اطلاعات و امنیت نیروهای زمینی، شاهزاده محمد بن نایف ولیعهد پیشین عربستان و نواف بن نایف عمو زاده محمد بن سلمان میشوند.
طبق این گزارش، لحظاتی بعد از بازداشت این افراد، محمد بن سلمان به شاهزادههای سعودی دستور داد تا با انتشار پیامهایی در صفحات توییتر، وفاداری خود را به وی نشان دهند.
طبق این گزارش، بازداشتهای اخیر، در مقایسه با بازداشتهای ۴ نوامبر سال ۲۰۱۷ (۱۳ آبان ماه) تأثیرات به مراتب بیشتری بر ثبات پادشاهی عربستان خواهد داشت.
در نوامبر ۲۰۱۷، حدود ۵۰۰ نفر از چهرههای سیاسی و بازرگانی عربستان طی عملیات تحت فرماندهی محمد بن سلمان که مبارزه با فساد خوانده شد، دستگیر و در هتل مجلل ریتس کارلتون تحت بازداشت قرار گرفتند.
در اکتبر ۲۰۱۸، سازمانهای اطلاعاتی آمریکا و انگلیس تلاش کردند تا از محمد بن سلمان تضمین دریافت کنند که شاهزاده احمد بن عبدالعزیز پس از بازگشت به عربستان از لندن تحت بازداشت قرار نگیرد.
میدل ایست آی با اشاره به این موارد نوشت، برخلاف نوامبر ۲۰۱۷ که بن سلمان از محبوبیت زیادی در زمان بازداشت ۵۰۰ نفر از چهرههای سیاسی و بازرگانی برخوردار بود، اما هماکنون بیش از هر زمانی در خاندان سلطنتی منفور شده است.
کودتای محمد بن سلمان علیه رقبا کودتای محمد بن سلمان علیه رقبا کودتای محمد بن سلمان علیه رقبا کودتای محمد بن سلمان علیه رقبا کودتای محمد بن سلمان علیه رقبا کودتای محمد بن سلمان علیه رقبا کودتای محمد بن سلمان علیه رقبا کودتای محمد بن سلمان علیه رقبا کودتای محمد بن سلمان علیه رقبا
فعال عربستانی: اتفاقات اخیر، خیز ولیعهد برای منصب پادشاهی است
رئیس جنبش اسلامی اصلاح عربستان بازداشت شاهزادگان سعودی در چند روز اخیر را، خیز ولیعهد کنونی برای تصاحب کرسی پادشاهی در کشور دانست.
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره، سعد الفقیه که از لندن درباره اتفاقات اخیر عربستان به ویژه بازداشت، احمد بن عبدالعزیز، برادر پادشاه و محمد بن نایف، ولیعهد پیشین، سخت میگفت، تصریح کرد، اصل خبر بازداشتها با سکوت مقامات رسمی مواجه شده است و منابع رسمی بازداشت این افراد را علنی نکرده اند به همین منظور تمام خبرهای رسیده در این زمینه، همان اخباری است که ناخوداگاه به بیرون درز کرده است، بازداشت این شاهزادگان دلایلی دارد که در صدر آنها تمایلات محمد بن سلمان برای رسیدن به پادشاهی است.
وی افزود: او از سالها قبل پادشاهی بر کشور را در سر داشت، بن سلمان در این زمینه، بارها از احمد بن عبدالعزیز خواسته بود تا او را به عنوان پادشاه کشور بپذیرد، حتی دو ماه پیش، احمد بن عبدالعزیز دو بار به دربار فراخوانده شد و تحت فشار قرار گرفت تا بپذیرد که محمد بن سلمان پادشاهی را به دست بگیرد و سلمان بن عبدالعزیز از پادشاهی کنار بکشد. در این مسیر حتی به شاهزاده احمد وعده داده شد که هر چه مال و نفوذ بخواهد به او میدهند، اما این شاهزاده زیر بار نرفت و اصرار کرد در چنین شرایطی با محمد بن سلمان بیعت نخواهد کرد.
الفقیه با تاکید بر اینکه اخبار بالا کاملا درست است، افزود: محمد بن سلمان برای رسیدن به پادشاهی عجله دارد و تعجیل او میتواند دلایلی داشته باشد و شاید اخبار مرتبط به مرگ یا وضعیت بغرنج پادشاه هم اخبار درستی باشد. در هر حال دلایلی وجود دارد که محمد بن سلمان برای رسیدن به کرسی پادشاهی عجله دارد,، اما در این مسیر اشتباهاتی مرتکب شده که در آینده به مشکلات بزرگی برای او تبدیل خواهد شد، زیرا احمد بن عبدالعزیز پایگاه مردمی خوبی دارد و حتی نوع نگاه به او در خاندان سعود، به عنوان فردی بزرگتر است در نتیجه بدرفتاری با چنین فردی نمیتواند بی پاسخ بماند.
سعد الفقیه ادامه داد: وقتی بازداشتهای اولیه انجام شده بود شاهزادگان سکوت کردند، زیرا میدیدند که احمد بن عبدالعزیز سکوت کرده است، در هر حال پس از مدتی شاهزادهها آزاد شدند و روند کار به روال طبیعی بازگشت، اما الان وقتی شخص احمد بن عبدالعزیز بازداشت میشود دیگر هیچ یک از اعضای خاندان حاکم احساس امنیت نمیکنند و همین امر میتواند حتی خطر ترور محمد بن سلمان را مطرح کند. با بازداشت احمد بن عبدالعزیز میتوان پیش بینی کرد که شاهد دور جدیدی از تحرکات اعضای آل سعود خواهیم بود. البته در بعد خارجی معتقدم تا زمانی که دونالد ترامپ حضور دارد محمد بن سلمان مشکلی نخواهد داشت، اما در بعد داخلی اگر شاهزادهها حرکتی را آغاز کنند ممکن است حرکت آنان مشوقی برای برخی از شیوخ قبایل یا برخی از افسران گارد ریاست جمهوری، افسران امنیتی یا افسران ارتش جهت آمادگی برای نافرمانی باشد، این روند، غالبا در میان افسرانی است که طرفدار خاندان حاکمند و نه شخص محمد بن سلمان.
سکوت رسمی ریاض در برابر خبر بازداشت اعضای خاندان حاکم
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره، خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از منابع آگاه در عربستان اعلام کرد بازداشت شاهزاده احمد بن عبدالعزیز، برادر پادشاه عربستان، محمد بن نایف ولیعهد پیشین و شاهزاده نواف بن نایف، هشدار به تمام اعضای خاندان حاکم است.
در این خبر آمده است: پیام بازداشت دو تن از این شاهزادگان که محل نگهداریشان نیز مخفی نیست، این است که وقتی این افراد بازداشت میشوند بازداشت هر یک از اعضای دیگر از اعضای خاندان حاکم ممکن خواهد بود.
چند روزی است که روزنامههای پرتیراژ و معروف از جمله وال استریت ژورنال، نیویورک تایمز و خبرگزاری رویترز، خبر بازداشت شاهزادگانی از آل سعود مانند احمد بن عبدالعزیز، محمد بن نایف، نایف بن احمد، نواف بن نایف و شاهزادگان دیگر را به همراه خبر بازداشت دهها نفر از مقامات وزارت کشور و افسران عالی رتبه ارتش منتشر کرده اند، اما مقامات عربستان همچنان سکوت کرده و با آنکه موضوع مربوط به برادر پادشاه است، اما واکنشی نشان نداده اند. تا کارشناسان سکوت منابع رسمی در عربستان را به نوعی تایید اصل خبر بدانند.
هر چند سکوت محافل داخلی عربستان در برابر خبری با این اهمیت کمی عجیب به نظر میرسد، اما این اقدام موجب نشد تا دیگر رسانهها در خارج از این کشور، سکوت در پیش بگیرند، خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از دو منبع در عربستان اعلام کرد، شاهزاده احمد بن عبدالعزیز و محمد بن نایف برنامهای برای کودتا علیه ولیعهد عربستان نداشته اند و بازداشت آنان تنها هشداری به تمامی اعضای خاندان حاکم بوده است.
به عبارتی، این بازداشتها انجام شد تا آن دسته از شاهزادگانی که معتقدند، از حقوقشان محروم شده اند مرزهای خود را بشناسند و بدانند وقتی احمد بن عبدالعزیز و محمد بن نایف از خطر بازدشت در امان نیستند دیگر هیچ کسی از این خطر در امان نخواهد بود. پیام دیگر این بازداشت این است که هیچ گونه انتقادی از سیاستهای محمد بن سلمان، ولیعهد کنونی، قابل تحمل نیست و همگان باید مطیع فرمان او باشند.