شبکه الجزیره گزارش داد: بازداشت های اخیر در عربستان نشانه بالا گرفتن نارضایتی از سیاست های محمد بن سلمان ولیعهد این کشور در داخل خاندان سعودی است که بر انسجام آن تاثیر خواهد گذاشت.
مجری شبکه تلویزیونی الجزیره، گفت: بر اساس اعلام خبرگزاری رویترز و رسانه های آمریکایی به نقل از منابع مطلع، دستکم سه نفر از شاهزادگان بلندپایه سعودی صبح جمعه بازداشت شدند. انگیزه این بازداشت ها چیست و چرا اکنون صورت گرفت؟ پیامدهای این بازداشت ها بر صحنه داخلی و میزان انسجام خاندان آل سعود و وجهه آن در خارج چگونه است؟ چرا تاکنون هیچ اظهارنظر رسمی از سوی مقامات سعودی صورت نگرفته است؟ آیا این تحولات بیانگر درست بودن سخنان فزاینده در مورد بالا گرفتن نارضایتی در داخل خاندان آل سعود و نهادهای دولتی از سیاست های محمد بن سلمان ولیعهد سعودی نیست؟
ولید العطار گزارشگر شبکه الجزیره گفت: محمد بن نایف ولیعهد سابق سعودی و برادرش، صبح جمعه بازداشت شدند. اما موضوع قابل توجه، خبر بازداشت احمد بن عبدالعزیز برادر شاه سعودی بود که تحول بی سابقه ای در تاریخ خاندان آل سعود است. با وجود خطرناک بودن این مسئله، رسانه های سعودی هیچ خبری درباره آن منتشر نکردند. این در حالی است که رسانه های بین المللی و مطبوعات آمریکا جزئیات این ماجرا و تحلیل های مختلفی درباره آن ارائه کردند. خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع منطقه ای اعلام کرد شاهزادگان بازداشت شده به تماس با قدرت های خارجی از جمله آمریکا متهم شدند. آیا این مسئله به معنای مقدمه سازی برای اتهام خیانت و تلاش برای کودتا علیه ولیعهد است؟ خبرهایی درباره نارضایتی در داخل آل سعود از سیاست های محمد بن سلمان منتشر شده بود، اما آیا این نارضایتی به حد فکر کردن به سرنگونی او رسیده است؟ گفته می شود بعضی محافل ناراضی از سیاست های بن سلمان، احمد بن عبدالعزیز را جایگزین مناسب می دانستند و او شخصا هم ابتدا از خارج، با سیاست های شاه و ولیعهد جدید در پرونده هایی مانند یمن مخالفت می کرد.
در ادامه این گزارش آمده است: احمد بن عبدالعزیز بعدا به عربستان بازگشت. احمد بن عبدالعزیز چند ماه در سال 2012 وزیر کشور سعودی بود، اما محمد بن نایف جانشین او شد. بن نایف تا سال 2017 وزیر کشور باقی ماند تا اینکه از وزارت کشور و ولیعهدی برکنار شد. از آن زمان گفته می شود، تحرکات محمد بن نایف محدود بود، اما بعضی موارد حضور او در مراسم ها نشان می داد که محبوبیتش را از دست نداده است. منبع مطلع به خبرگزاری رویترز گفت محمد بن نایف و برادرش نواف که برای شکار به خارج ریاض رفته بودند، بازداشت شدند. این شکاف بی سابقه در خاندان سعودی، ممکن است باعث شود شماری از اعضای این خاندان پرجمعیت، احساس ناامنی کنند. به ویژه که نگرانی های فزاینده درباره نتیجه سیاست های ولیعهد بالا گرفته است. بسیاری از ناظران معتقدند بن سلمان، حاکم واقعی سعودی است و درباره کارآیی این سیاست ها به ویژه در زمینه اقتصادی از جمله چشم انداز 2030 و پذیره نویسی سهام شرکت آرامکو، ابراز تردید می کنند.
گزارشگر این شبکه خاطر نشان کرد: علاوه بر اینها، بحث های زیادی درباره سیاست های اجتماعی ولیعهد سعودی و ناکامی های سیاسی او مانند ادامه جنگ بیهوده در یمن که هیچ چشم اندازی برای پایان آن وجود ندارد، ایجاد شده است. بحران خلیج فارس هم همچنان ادامه دارد و حل آن به شکست خورده است. پرونده جمال خاشقجی هم همچنان باز است و تاثیر منفی در صحنه بین المللی بر وجهه محمد بن سلمان داشته است.
مدیر بنیاد مطالعات خلیج فارس در واشنگتن تاکید کرد کودتا در عربستان سعودی بدون حمایت واشنگتن امکان پذیر نیست.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی المیادین، علی الاحمد در مصاحبه با این شبکه، درباره بازداشتهای اخیر در عربستان گفت: محمد بن نایف عواملی در کشورهای غربی و در واشنگتن دارد و دموکراتها در آمریکا از او برای بازگشت به قدرت، حمایت میکنند.
الاحمد افزود: هر نوع کودتایی در عربستان فقط با حمایت خارجی امکان پذیر است. بازداشت محمد بن نایف، در چارچوب تلاش برای جلوگیری از هر نوع تغییر سیاسی به ویژه در صورت مرگ ملک سلمان است. به ویژه که احتمال مرگ شاه سعودی با توجه به پیر بودن او، بعید نیست.
محمد بن سلمان با این بازداشتها برای ساماندهی اوضاع داخلی عربستان و جلوگیری از وقوع هر نوع کودتا به ویژه با حمایت خارجی، تلاش میکند. همانطور که دونالد ترامپ از محمد بن سلمان حمایت کرد، اگر دموکراتها در آمریکا به قدرت برسند، از بازگشت محمد بن نایف حمایت خواهند کرد. یکی از دستیاران سابق محمد بن نایف که در خارج عربستان حضور دارد، در برنامه ریزی برای چنین سناریویی نقش دارد.
وی خاطر نشان کرد: قتل محافظ شخصی شاه سعودی در چند ماه پیش، به مسئله بازداشتها ارتباط دارد. تلاشی برای ترور محمد بن سلمان توسط بعضی محافظان در کاخ سلطنتی صورت گرفت. اطلاعات ما نشان میدهد احمد بن عبدالعزیز بخشی از این تحولات نبوده است. بازداشت او یک اقدام پیشگیرانه است.
بن سلمان میخواهد همه رقبای خود را از صحنه خارج کند
رئیس سازمان حقوق بشر اروپایی- عربستانی در بروکسل تاکید کرد بازداشتهای اخیر در عربستان تلاش محمد بن سلمان ولیعهد سعودی برای از صحنه خارج کردن همه رقبایش است.
به گزارش شبکه تلویزیونی المیادین، علی الدیسی در مصاحبه با این شبکه گفت: سیاست محمد بن سلمان آن است که همه رقبای خود را از صحنه خارج کند و به طور کامل و انحصاری قدرت را در دست بگیرد. سلطه طلبی بن سلمان از همان ابتدای ولیعهدی او مشخص بود. او برای تضعیف نقش نهادهای مختلف تاثیرگذار در قدرت از جمله شاهزادگان بلندپایه و فرزندان ملک عبدالله تلاش کرد.
الدیسی افزود: او میخواهد هیچ کسی به جز او باقی نماند که بتواند قدرت را در عربستان در دست بگیرد.
وی خاطر نشان کرد: در کشوری مانند عربستان، هرگز تحولات با شفافیت رخ نمیدهد و همواره چنین مسایلی با ابهام همراه است. اما روشن است که محمد بن سلمان هر روز برای تسلط بیشتر بر قدرت تلاش میکند. بسیاری از شاهزادگان سعودی ممنوع السفر یا تحت نظر هستند. حتی شاهزادگان کوچک هم در شرایط نگرانی و تردید قرار دارند.
گفته میشود محمد بن سلمان هر لحظه برای نشستن بر کرسی پادشاهی با کنار زدن پدرش یا مرگ او، آماده است. بن سلمان میخواهد هر فردی را که ممکن است مانعی پیش روی او باشد، از سر راه بردارد. بن سلمان در ابتدا نمیتوانست شخصیتهایی مانند احمد بن عبدالعزیز یا محمد بن نایف را بازداشت کند، اما اکنون طرفهایی که در عربستان قرار دارند، دیگر نمیتوانند جلوی اقدامات او را بگیرند.
احمد بن عبدالعزیز تنها امید باقی مانده برای آینده آل سعود بود. بن سلمان، آخرین فردی را هم که مقبولیت داشت، کنار زد. پس از احمد بن عبدالعزیز و محمد بن نایف، شخصیت مهم دیگری در خاندان آل سعود باقی نمانده است.
بن سلمان دیگر شاهزادگان را هم به طور مستمر زیر نظر دارد.
خبرها از بازداشت ۲۰ شاهزاده سعودی حکایت دارد
میدل ایست آی در خبری اختصاصی نوشت دستکم ۲۰ شاهزاده سعودی در پاکسازی گسترده ولیعهد عربستان، بازداشت شدند.
به گزارش این پایگاه اینترنتی، پاکسازی شاهزادههای سعودی به دنبال بازداشت شاهزاده احمد بن عبدالعزیز برادر ملک سلمان به اتهام توطئه برای کودتا علیه محمد بن سلمان پسر او، ادامه دارد.
به میدل ایست آی گفته شد حدود ۲۰ شاهزاده به اتهام اینکه در این توطئه برای براندازی ولیعهد شرکت داشتند، بازداشت شده اند.
چهار نام تاکنون به میدل ایست آی داده شده است که عبارتند از: شاهزاده احمد؛ شاهزاده نایف بن احمد بن عبدالعزیز، پسر او و رئیس تشکیلات امنیتی و اطلاعاتی نیروهای زمینی عربستان؛ محمد بن نایف ولیعهد سابق؛ و نایف برادر ناتنی او.
به گفته منابع میدل ایست آی، پسر احمد، عالی رتبهترین مقام نیروهای مسلح عربستان است که تا کنون بازداشت شده است.
لحظاتی بعد از این بازداشت ها، محمد بن سلمان به شاهزادههای سعودی دستور داد وفاداری شان را به او توئیت کنند. سه تن از آنها تا کنون اینکار را انجام داده اند.
به گفته یک منبع منطقهای که خبرگزاری رویترز هم بدان استناد کرد، محمد بن سلمان "آنها را متهم کرده است به منظور انجام دادن کودتا با قدرتهای خارجی از جمله آمریکاییها و دیگران تماس برقرار کرده اند. "
روز جمعه نگرانیهایی از سرنوشت شاهزاده متعب بن عبدالله بن عبدالعزیز آل سعود وجود داشت که زمانی مدعی اصلی تاج و تخت بود و در سال ۲۰۱۷ بعد از پرداخت بیش از یک میلیارد دلار از بازداشت و شکنجه در هتل ریتز کارلتون آزاد شد.
متعب ۶۵ ساله، پسر ملک عبدالله فقید و رئیس سابق گارد ملی عربستان است.
پاکسازی که در جریان است، جسورانهترین و تندترین اقدامی است که تا کنون محمد بن سلمان برای رسیدن به قدرت کامل انجام داده است و پیامدهای آن بر ثبات این پادشاهی، بیشتر از پاکسازی ۵۰۰ نخبه جامعه بازرگانی عربستان سعودی در هتل ریتز کارلتون به اتهام فساد است که در چهارم نوامبر ۲۰۱۷ صورت گرفت و نیز قتل جمال خاشقجی، روزنامه نگار است که به دستور دولت یک سال بعد در استانبول انجام شد.
محمد بن سلمان هم به سرویس اطلاعات انگلیس، هم آمریکا تضمین داده بود که شاهزاده احمد در بازگشت از لندن در اکتبر ۲۰۱۸, بازداشت نخواهد شد.
به گفته منابع میدل ایست آی، نایف در نامههایی به شخص ملک سلمان، از قطع شدن دریافتی سلطنتی اش گله کرده است.
شاهزاده احمد عالی رتبهترین ناراضی در خانواده سلطنتی سعودی است که انتقادش از محمد بن سلمان را کتمان نکرده است. وقتی او در اکتبر ۲۰۱۸ از خانه اش در لندن به عربستان سعودی بازمی گشت، فکر میکرد جایگاهش به عنوان برادر جوانتر ملک سلمان و آخرین بازمانده از هفت برادر سدیری، او را در برابر اقدامات برادرزاده اش مصون میدارد.
احمد علنا از انتصاب محمد بن سلمان به عنوان ولیعهد و عملیات او در یمن انتقاد کرد. زمانی که معترضان مقابل خانه او در لندن شعار میدادند: مرگ بر آل سعود، خانواده جنایتکار", نزد معترضان آمد و گفت: "چرا از آل سعود بد میگویید؟ کل خانواده آل سعود چه ربطی به این ماجرا دارد؟ افراد مشخصی مسئول این کار هستند. دیگران را دخالت ندهید. " وقتی معترضان سوال کردند چه کسی مسئول است، او پاسخ داد: "پادشاه و ولیعهد و شماری دیگر در دولت. "
پاکسازی اخیر، در برهه حساسی برای محمد بن سلمان، صورت گرفته است.
برخلاف نوامبر ۲۰۱۷, زمانی که او اولین پاکسازی اش را علیه نخبگان بازرگانی عربستان انجام داد، و در اوج محبوبیت خود بود و هم در داخل، هم در خارج از عربستان به عنوان اصلاح گر شناخته میشد، اکنون او بیش از همیشه در خانواده سلطنتی سعودی منفور است.
با گذشت بیش از ۱۸ ماه، اصلاحات ولیعهد به گل نشسته است، قیمت نفت خام بعد از خودداری روسیه از کاهش تولید، سقوط کرده و نارضایی از تصمیم ولیعهد به بستن اماکن متبرکه مکه و مدینه به روی عمره گزاران به علت شیوع ویروس کرونا، رو به افزایش است.
شاهزادگان سعودی چرا بازداشت شده اند؟
رای الیوم با اشاره به اخبار منتشر شده درباره بازداشت شاهزادگان سرشناس سعودی، این سوال را مطرح کرد که آیا مقامات کنونی عربستان این اخبار را رسما تایید خواهند کرد و اتهام خیانتی که به آنان زده شده است، چه مسائلی را در بر میگیرد؟
روزنامه اینترنتی رای الیوم که از لندن به روز میشود، در یادداشتی به قلم خالد الجیوسی نوشت: مقامات عربستان خبر بازداشت شاهزادگان سرشناسی، چون شاهزاده احمد بن عبدالعزیز، برادر پادشاه سلمان بن عبدالعزیز و محمد بن نایف، ولیعهد سابق عربستان را نه تایید کردند نه تکذیب، اما اطلاعاتی که به طور پیوسته به بیرون درز کرده است، از موج جدید بازداشتها حکایت دارد که شاهزاده نواف بن نایف، برادر محمد بن نایف را نیز شامل شده است.
علاوه بر آن، خبرهایی در شبکه اجتماعی توییتر از بازداشت شاهزاده عبدالعزیز بن سعود، وزیر کشور کنونی عربستان که کم سن و سالترین فردی است که تا به حال به این سمت منصوب شده است، حکایت دارد، در حالی که تا این لحظه دلایل واقعی این بازداشتها و حتی درستی یا نادرستی این اخبار مشخص نشده است.
اگر این اطلاعات درست باشد، که البته برخی از مخالفان در صفحه شخصی خود آن را تایید کرده اند و روزنامه وال استریت ژورنال نیز در ابتدا از بازداشتها خبر داد و گفت شاهزاده محمد بن سلمان شخصا دستور انجام آن را صادر کرده است، بنابراین همه این مسائل بدان معناست که عربستان در آستانه تحولاتی قرار دارد که به نشستن غافلگیرکننده محمد بن سلمان بر تخت پادشاهی مرتبط است.
البته شاید نتوان آن را سریع توصیف کرد، زیرا سلمان بن عبدالعزیز پنجمین سال پادشاهی خود را به پایان رساند و پیش از این، در بسیاری از تحلیلها از قصد محمد بن سلمان برای کنار زدن پدرش در حالی که هنوز در قید حیات است، صحبت شده بود، اما در ادامه مشخص شد که آن تحلیلها با واقعیت همخوانی ندارد، یا همانطور که برداشتهای محلی میگوید، رهبران کنونی عربستان در دام کودتا نخواهند افتاد، همان کودتایی که رسانههای سعودی آن را یکی از اشتباهات همیشگی قطر میدانند که در نهایت با روی کار آمدن تمیم بن حمد به پایان رسید، فردی که در حال حاضر از سوی عربستان تحریم شده است.
وخامت حال شاه سلمان هشتاد و چند ساله و احتمال مرگ وی، یکی از منطقیترین دلایلی است که ممکن است محمد بن سلمان را به خلاص شدن از رقیبان احتمالی پس از پدرش که روزنامه آمریکایی وال استریت، آنها را از مهمترین شخصیتهای بارز و تاثیرگذار دانسته، ترغیب کند، اما به نظر میرسد احمد بن عبدالعزیز، خطرناکتر و تاثیرگذارتر است و شاید تهدیدی برای به پادشاهی رسیدن بن سلمان باشد؛ زیرا ولیعهد کنونی پیش از این توانسته بود به راحتی محمد بن نایف را که مردی قدرتمند است، از ولایت عهدی کنار بزند و گفته میشود وی در حصر خانگی و ممنوع السفر است و شاید بازداشت وی البته اگر درست باشد برای منحرف کردن نگاهها از بازداشت برادر پادشاه یعنی احمد باشد که از احترام گستردهای در داخل خانواده و در مقایسه با دیگر شاهزادگان از آزادی عمل بیشتری برخوردار است.
بر اساس رسم و رسوم انتقال قدرت بین فرزندان عبدالعزیز، خاندان آل سعود به احمد بن عبدالعزیز به عنوان وارث مشروع تاج و تخت مینگرند، زیرا وی یکی از آخرین بازماندههای قادر به پادشاهی است. از طرف دیگر تاکنون هیچ یک از نوادگان پادشاه بنیانگذار عربستان مانند محمد بن سلمان، به پادشاهی نرسیده اند، علاوه بر آن نمیتوان مشروعیت دینی را که پادشاه مسن عربستان به عنوان خادم حرمین شریفین بدست میآورد نادیده گرفت؛ احمد پیش از این در سال ۲۰۱۲ برای مدتی کوتاه وزیر کشور عربستان بود و اکنون ۷۸ سال دارد، در حالی که محمد بن سلمان هنوز جوانی سی و چند ساله است.
بازداشت احمد، برادر پادشاه، به آن معناست که محمد بن سلمان، دیگر خود را در برابر خطر احتمالی برادر پدرش یا در واقع عمویش، در امان نمیبیند، بویژه آنکه احمد تقریبا یک سال و نیم پیش با تضمین عدم تعدی به او بویژه پس از ترور جمال خاشقجی روزنامه نگار سعودی، از لندن به ریاض بازگشته بود و حتی گزارشهای خبری در آن هنگام اشاره کردند که برای بازگشت احمد که از منتقدان و مخالفان سیاستهای برادرش است، تضمینهای آمریکایی و انگلیسی داده شد.
احمد علنا از جنگ علیه یمن انتقاد کرد و خواستار توقف آن شده بود و در صورت بازداشت وی، قطعا تضمینهای ارائه شده برای بازگشت او زیر پا گذاشته شده است.
در اینجا سوالاتی برای ناظران مسائل مربوط به عربستان مطرح میشود، از جمله آنکه در صورتی که بازداشتها واقعا انجام شده باشد، دلایل آن چیست و چرا در این زمان روی داد و اینکه چرا به شاهزاده احمد بن عبدالعزیز تضمین عدم تعدی به وی در صورت بازگشت به عربستان، داده شد؟ وی چه اقدامی مرتکب شد که شایسته بازداشت باشد و چرا در طول این مدتی که از لندن بازگشته بود، بازداشت نشد؟ آیا تصمیم به بازداشت او، از قبل برنامه ریزی شده بود و وی در دام افتاد یا اقدامات و تحرکات اخیر او، باعث ایجاد شک و شبهه و تردیدهایی شد که منجر به جستجوی خانه او و بازداشتش بوسیله گارد پادشاهی بدون توجه به جایگاه وی در خانواده شد و دامن محمد بن نایف و برادرش نواف را نیز گرفت؟
روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال نوشت به این دو شاهزاده تهمت خیانت زده شده و مجازات آن، حبس ابد یا اعدام است، مسئلهای که اگر درست باشد، باعث شده است ناظران درباره چگونگی و شکل آن خیانت و تعریف آن برای مقامات سعودی سوالاتی مطرح کنند، زیرا خیانت به میهن انواع مختلفی دارد، از جمله آماده سازی برای کودتا علیه مقامات حاکم، جاسوسی، همکاری با کشوری خارجی یا زمینه سازی برای ترور. سوال دیگری که مطرح است این است که آیا عربستان اسامی شاهزادگان سرشناس بازداشت شده را اعلام و آنان را مانند هر متهم دیگری، به اتهام خیانت، محاکمه و سپس آنان را زندانی یا اعدام میکند؟ یا آنکه بازداشت آنان پنهان خواهد ماند؟
با توجه به آنکه محمد بن سلمان سر نخهای بازی را در این پادشاهی نفت خیز در دست دارد و مناصب را بین برادران و نزدیکانش که سر به زیرتر هستند، تقسیم میکند، ممکن است بازداشت عبدالعزیز بن سعود بن نایف، وزیر کشور کنونی عربستان و دلایل آن سوالاتی به وجود آورد، زیرا وی از سوی همین رهبران کنونی عربستان و در سال ۲۰۱۷ به جای عموی خود یعنی محمد بن نایف که همزمان از دو سمت وزیر کشور و ولایت عهدی برکنار شد، منصوب گشت و اینکه آیا این شاهزاده سی و چند ساله با عموی کارکشته خود یعنی محمد بن نایف که در زمینه مسائل امنیتی خبره است، ارتباطی برقرار کرده بود که در نهایت منجر به بازداشت وی شود، زیرا نیروهای امنیتی و اطلاعاتی وابسته به وزارت کشور هستند.
از طرف دیگر وزارت کشور عربستان همواره به افرادی از خانواده نایف بن عبدالعزیز، ولیعهد سابق عربستان میرسید، اما حال باید دید چه کسی خارج از این خانواده که پیروی اش از بن سلمان تضمین شده باشد، به عنوان وزیر کشور منصوب خواهد شد؟
روزنامه نگار در امان، تاکید کرد ولیعهد سعودی از درز کردن سریع و غیرمنتظره خبر بازداشت شاهزادگان بلندپایه این کشور که نشانه نابسامانی در اوضاع خاندان سعودی است، دستپاچه و سردرگم شده است.
عمر عیاصره در مصاحبه با شبکه تلویزیونی الجزیره، درباره سکوت دولت سعودی در برابر گزارش های مربوط به بازداشت شماری از شاهزادگان بلندپایه، گفت: عربستان به تعامل دیرهنگام و همراه با تاخیر به چنین مسایلی معروف است و در عملکرد آنها این مسئله طبیعی شده است. به نظر می رسد سران سعودی فکر نمی کنند این خبر به این صورت گسترده و سریع، درز پیدا کند و برای ارائه روایت مورد نظر خود از این ماجرا، سردرگم شده اند. سناریوها و گزینه های متعددی مطرح می شود که بعضی از آنها ممکن است درست نباشد. در هر صورت، رسانه های معتبر جهانی از بازداشت ها در عربستان خبر دادند. شاهد دستپاچگی همیشگی در تعامل سعودیها با این ماجرا هستیم. اما سوال بزرگ آن است که آیا خاندان سعودی شرایط خوبی دارد؟ آیا همه آل سعود در برابر محمد بن سلمان صف بندی کرده اند؟ چه کسی از آل سعود با محمد بن سلمان همکاری می کند؟ چرا مهمترین شخصیت های آل سعود بازداشت شدند. احمد بن عبدالعزیز شخصیتی است که عده ای او را جایگزین مناسب برای شاه و ولیعهد سعودی می دانستند. شاید در چند روز آینده، شاهد ارائه روایت ساده لوحانه ای درباره این ماجرا خواهیم بود.
روزنامهنگار صهیونیست، پادشاهی محمد بن سلمان را تبریک گفت
روزنامه نگار مشهور صهیونیست، پادشاهی محمد بن سلمان را به او تبریک گفت.
”ایدی کوهن“ با انتشار توئیتی، با تمجید از محمد بن سلمان، پادشاهی او را تبریک گفت.
کوهن با انتشار عکسی از محمد بن سلمان نوشت: تو پیش از آنکه پادشاه شوی، پادشاه بودی. به طور رسمی به بن سلمان تبریک میگوییم.