پخش زنده
امروز: -
نیکوکاران و خیران گیلان ، دست به خیرِ پیشگیری و مقابله با کرونا شده اند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز گیلان ؛ "کرونا" آمد !
خبرش دوم اسفند ، لابه لای خبرهای انتخاباتی و از تلویزیون ، رادیو و فضای مجازی به خانه گیلانی ها آمد.
خبرش حتی سنگین تر از برفِ سنگین ِهفته قبل گیلان بود و دغدغه اش، سنگین تر از مسدود شدن راه ها ، گیر افتادن در جاده برفی و قطع شدن آب و برق، بر ذهن مردم نشست.
آمارهای کرونایی در همان روز انتخابات برای برخی، خیلی داغ تر از نتیجه رای گیری بود.
اگرچه اولش بعضی آنقدر هول برشان نداشت اما وقتی آمار 2 فوتی در گیلان، بر اثر کرونا را اعلام کردند ، حواس ها جمع تر شد.
روزهای بعد ، با اعلام نتایج رای گیری، تب هیجان انتخاباتی فروکش کرد اما تب نگرانی ها درباره "کرونا" بین مردم بالا گرفت.
دست ها زیر دستکش های پلاستیکی ، لاستیکی و پارچه ای قائم شد و خیلی ها از پشت ماسک نفس کشیدند.
محلول های الکی، عصای دستِ راحتی خیال مان شدند.
مواد ضد عفونی کننده با ترنم هوای خوب گیلان، خوب در هم آمیخت و در این بین، برخی با شایعه پراکنی، احتکار و گران فروشی، هوای دل مردم را حسابی، خراب کردند.
یکی ماسک ها را انبار کرد و پشت شیشه کاغذ چسباند ؛« ماسک و دستکش نداریم»، یکی ، اینها را به چند برابر قیمت، به مردم فروخت و دیگری هم مواد ضدعفونی کننده را با آب مخلوط و به مردم قالب کرد.
یک دفعه تا به خودمان بیاییم ، قحطی تجهیزات بهداشت فردی شد و گفتند: پرستارها و کادر درمانی هم ، بی ماسک مانده اند.
اما در این آشفته بازار سیاه ملزومات بهداشت فردی و قحطی ماسکِ روزهای اول کرونایی در گیلان ، خبر رسید ، حلقه نظارت ها تنگ تر شده و ماسک های ارزان، در راه است.
سپاه ، شماره تلفن داد و اعلام کرد ؛ بخشی از هزینه بسته های ملزومات بهداشتی را تامین می کند و برخی شهروندان ، این بسته ها را تحویل گرفتند.
پیشی گرفتن شیوع "دست به خیر شدن های کرونایی" از خود بیماری.
گذر زمان بحبوحه و کرونا نمی شناسد و شب و روز در گذر هم می آیند و براین اساس تقویم ورق خورد و ما در گذر از ایام کرونایی، به لیله الرغائب رسیدیم ؛ شبی که خیلی ها برای اموات خیرات می کنند اما این بار به خاطر کرونا ، سر و ریخت برخی خیرات ها عوض شد.
30 کیلومتر آنطرف تر از مرکز گیلان ، در مرکز شهر فومن ، پشت شیشه یک مغازه لوازم بهداشتی و آرایشی، جلوی چشم هایی که در به در ، دنبال ماسک و دستکش دو دو می زدند ، روی یک کاغذ A4 نوشته شده بود :« عصر، ماسک رایگان توزیع می شود».
داخل مغازه رفتم و از فروشنده پرسیدم ؛ در این آشفته بازار بی ماسکی ، چطور ماسک رایگان توزیع می کند و از کجا آورده است ؟!
فروشنده جوان گفت : ماسک ها را دانه ای هزار تومان خریده و می خواهد در لیله الرغائب، البته با نظارت صمت ، هزار ماسک رایگان ، بین مردم توزیع کند تا خیرات امواتش باشد.
او افزود : قرار است چند نفر از رفیقانم که در این شهر ، لوازم بهداشتی و آرایشی دارند، هر کدام به نوبت در روزهای آینده، هزار ماسک رایگان توزیع کنند؛ حرفی که رییس اداره صمت فومن هم تایید کرد.
این فروشنده امید داشت ، شاید چنین کارهایی تلنگری باشد ، برای آنها که این کالاها را انبار کرده اند.
خبر رسید ، یک شهروند رشتی هم برای کمک به کنترل شیوع ویروس کرونا ۱۰ دستگاه پاشنده گند زدای موتوری را به سازمان آتش نشانی این شهر، هدیه داده است.
آنطور که بابک رمضانی رییس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری رشت گفت: این ۱۰ دستگاه اهدایی هر روز ، برای گند زدایی، پاکسازی و ضد عفونی کردن معابر شهری و اماکن عمومی شهر رشت ، استفاده میشود.
دست به خیر روستاییان هم در این روزهای کرونایی، برای مهار این مهمان ناخوانده ِآخر سالی ، حسابی به راه است.
جمعی از خیران روستای سالستان لشت نشا ، تاکنون 700 ماسک تولید و بین مردم توزیع کرده اند و آنطور که این خیران می گویند : قرار است، هزار و500 ماسک دیگر هم در این روستا تولید و به شهرداری لشت نشا و کوچصفهان اهدا کنند.
هرچند مسئولان بهداشت و درمان در هفته دوم شیوع کرونا از اوج گرفتن شیوع این بیماری خبر دادند اما از آن طرف انگار ، دست به خیر شدن های مقابله با کرونا، مسری تر است و هر روز خبر تازه ای از توزیع رایگان دستکش، ماسک و مواد ضدعفونی کننده می رسد.
رّد ِ توزیع رایگان ملزومات پزشکی را گرفتیم و به روستای لیشِ سیاهکل رسیدیم.
روستایی که دهیارش می گوید : با مشارکت خیران ، هزار ماسک را با رعایت اصول بهداشتی و تایید مرکز بهداشت، تولید و بین مردم روستا توزیع کرده اند.
آنطور که او توضیح می داد ؛هزار جفت دستکش یک بار مصرف هم از سوی این دهیاری خریداری و به مرکز بهداشت این روستا تحویل داده شده است تا رایگان بین مردم توزیع شود.
تقویت کننده های سیستم ایمنی، سیری چند ؟
این روزهای کرونایی، بیشتر ما را سر به گوشی و چشم و گوش دوخته به رادیو و تلویزیون کرده ؛ هم برای رصد خبرهای کرونایی و هم توصیه هایی که ما را از این بیماری پر شیوع ، در امان می دارد.
وزارت بهداشت هم راه به راه ، پیام های بهداشتی می فرستد که این کار را بکنید و آن کار را انجام ندهید !
در بین این پیام ها که توی گوشی های تلفن همراه و در فضای مجازی و گاه در رادیو و بیشتر در تلویزیون می شود دنبال کرد ، لـُب کلام این است که« بهداشت فردی را رعایت کنید و با خوردن مایعات و غذاهای مقوی، سیستم ایمنی بدن را تقویت کنید».
متخصصان بیماری های عفونی و داخلی ، لابه لای خبرها و پیام های تبلیغاتی هی می آیند و می گویند : میوه ها، سبزیجات و غذاهای سرشار از ویتامین به اندازه کافی بخورید!
من هم مثل خیلی ها به این توصیه پزشکی گوش کردم و سری به بازار زدم اما انگار اتیکت ها دوست ندارند ، شهروندان این توصیه های تغذیه ای را گوش کنند.
کاغذی که روی قفسه لیمو ترش های سرشار از ویتامین C نصب شده ، قیمت های 35 تا 45 هزار تومان را نشان می دهد و میوها و سبزی های دیگر هم، دست کمی ندارد.
اگرچه اداره کل تعزیرات حکومتی و سازمان صمت، از تشدید نظارت ها بر قیمت ها خبر می دهند اما حرف فروشندگان چیز دیگری است.
آنها برای اثبات ادعای گران فروشی نکردن، فاکتورهای خرید را نشان می دهند و می گویند : گران خریده ایم و مجبوریم به همین قیمت بفروشیم.
قیمت هایی که آنقدر مناسب نیست که یک خانواده متوسط بتوانند برای کمتر بیرون آمدن از خانه ، خرید یک هفته اش را انجام بدهد ، چه برسد به کارگر روزمزدی که این روزها به خاطر محدود شدن فعالیت ها ، تقریبا بیکار است و جیبش خالی.
معلوم نیست یک خانواده کم بضاعت و تحت پوشش کمیته امداد که بنا به روال هر سال ، منتظر جشن نیکوکاری و تقسیم شادی عیدانه خیران است، چطور می خواهد ، ملزومات بهداشت فردی و منابع غذایی سرشار از ویتامین را با این قیمت های بالا تامین کند ؟
یا اگر بیمار شود با هزینه های درمانی چه کند ؟
دست هایی که از پشت سامانه های الکترونیکی به خیر، دراز می شود !
مدیرکل کمیته امداد گیلان از تشکیل قرارگاه مبارزه با بیماری کرونا با اهتمام این نهاد حمایتی در استان خبر می دهد و می گوید : 150میلیون تومان اعتبار، برای تهیه بسته های بهداشتی بیماران خاص و زمینگیر تحت حمایت کمیته امداد اختصاص یافته است.
عباس اهرابی افزود : این اعتبار برای تهیه 3 هزار و 500 بسته ملزومات بهداشت فردی از جمله مواد شوینده، محلول های ضدعفونی کننده ، دستکش و ماسک و توزیع آن بین 3 هزار و 500 نفر از بیماران خاص و زمینگیر تحت پوشش این نهاد حمایتی اختصاص یافته است و با کمک خیران در حال آماده کردن و توزیع تدریجی آن هستیم.
آنطور که او توضیح می دهد؛ برای جلوگیری از ابتلای مددجویان تحت حمایت کمیته امداد به بیماری کرونا، مددکاران این نهاد حمایتی در تماس تلفنی با مددجویان ، افزون بر بررسی آخرین وضعیت سلامت آن ها، توصیه های لازم در خصوص لزوم رعایت بهداشت فردی را به آنان گوشزد می کنند.
مدیرکل کمیته امداد گیلان می گوید : با همه مددجویان تماس گرفته و گفته ایم ؛ به جای مراجعه حضوری ، درخواست های خود را درسامانه اینترنتی این نهاد حمایتی ثبت و پیگیری کنند تا از ازدحام که خطر شیوع این بیماری را در پی دارد ، جلوگیری شود.
عباس اهرابی با بیان اینکه 124 هزار خانوار تحت پوشش کمیته امداد گیلان هستند افزود: برای مقابله با بیماری کرونا، با جلب مشارکت بیشتر خیران، بنا داریم افزون بر مستمری ماهانه مددجویان کمیته امداد، به صورت موردی، به برخی نیازمندان که بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند ، مساعده های نقدی پرداخت کنیم.
او با بیان اینکه برنامه های هفته نیکوکاری از 14اسفنددر گیلان آغاز شده است گفت : از آنجا که مدارس تعطیل است، با مدیران مدارس، تماس گرفته ایم و از آنها خواسته ایم با هماهنگی اولیای دانش آموزان، کمک های نقدی آنان در جشن نیکوکاری را که در سال های گذشته در قالب پاکت نیکوکاری بود ، از طریق واریز الکترونیکی جلب و جمع آوری کنند.
مدیرکل کمیته امداد گیلان افزود: از صاحبان اصناف، شرکت ها و واحدهای تولیدی و خدماتی هم خواسته ایم، کمک های شان را به صورت الکترونیکی پرداخت و به صورت غیرحضوری و مجازی، در جشن نیکوکاری امسال شرکت کنند.
اهرابی می گوید : کد # 013*1*8877* و نیز شماره کارت 6037991899957678 کمیته امداد امام خمینی گیلان را هم برای خیران ارسال کرده ایم تا کمک های خود را به طور غیر حضوری پرداخت کنند و این شماره ها را برای اطلاع عموم در اختیار خبرگزاری های محلی و رسانه استانی قرار داده ایم تا از توان حوزه اطلاع رسانی استان برای جلب مشارکت غیر حضوری شهروندان در جشن نیکوکاری بهره بگیریم و بتوانیم با کمک های مردمی ،ملزومات بهداشتی و تغذیه ای مقابله با بیماری کرونا را تاحدودی برای این خانوارها تامین کنیم.
کارهای خیری که آرام آرام، لباس رزم کرونا به تن می کنند !
مدیرعامل مجمع خیرین گیلان با بیان اینکه این مجمع از مرداد امسال با هدف هماهنگي بين موسسات خيريه مردم نهاد ، نياز سنجي براي انجام كارهاي خيريه و در مواردي هم رفع مشكلات خيران تشکیل شد گفت : براین اساس و با توجه به اقتضای زمان در تلاشیم ، کارهای خیر خیران را با فراهم کردن امکانات مقابله با کرونا ، جهت دهیم.
هاجر تحریری نیک صفت افزود : آمار دقیقی از مراکز خیریه و خیران گیلان در دست نیست و دلیلش را اینطور اعلام می کند که ممکن است یک خّیر در چند مرکز، امور خیریه انجام دهد و نامش به عنوان خیّر در چند مرکز خیریه ثبت شده باشد و از طرفی برخی از خیریه ها یا نیمه فعالند و یا تعطیل شده اند و اسامی شان همچنان در آمار ثبتی است .
او با بیان اینکه برای حل این مشکل در حال تدوین سامانه جامع شناسایی الکترونیکی خیران هستیم افزود : این کار در مراحل پایانی است و از این پس، خیران و مراکز خیریه برای دریافت حمایت های مجمع خیران استان، باید نام شان را در این سامانه ثبت کنند تا بتوانیم این خیریه ها را شناسایی و نسبت به ساماندهی و هدایت امور خیرخواهانه آنها اقدام کنیم .
مدیرعامل مجمع خیرین گیلان می گوید : با کمک برخی از خیریه های گیلان، 20 هزار ماسک سفارش داده و هزینه آن را پرداخت کرده ایم و منتظریم تا ماسک ها از راه برسد و آن را بین کسانی که توان خرید ماسک ندارند توزیع کنیم.
به گفته هاجر تحریری نیک صفت، به همت خیران و نیز کمک بسیج سازندگی سپاه ، در روزهای آینده، محلول های ضد عفونی کننده خریداری و رایگان بین مردم توزیع خواهد شد .
وی از تهیه بسته معیشتی و بهداشتی مقابله با کرونا شامل اقلام خوراکی تقویت کننده سیستم ایمنی و ملزومات بهداشت فردی برای 4 هزار خانوار کم بضاعت خبر داد و گفت : این کار با کمک بسیج سازندگی استان و خیران انجام خواهد شد و ارزش هر بسته حمایتی 300 هزار تومان است.
مدیرعامل مجمع خیرین گیلان می گوید : اگر دست ِخیر ِخیران، برای مقابله با کرونا بیشتر دراز شود ، تعداد خانوارهایی که از این بسته های حمایتی بهره می برند، بیشتر خواهد بود و برای همین بنا داریم از توان رسانه استانی و دیگر منابع اطلاع رسانی برای جلب کمک های مردمی بهره بگیریم،چراکه قطره قطره جمع گردد وانگهی دریا شود.
هاجر تحریری نیک صفت افزود : گزارش کمک های مردمی برای مقابله با کرونا را هم به اطلاع مردم می رسانیم تا در جریان هزینه کردن این کمک ها برای پیشگیری از گسترش بیماری کرونا قرار بگیریند و کمک های کرونایی با شوق بیشتری تداوم یابد.
ویزیت رایگان ، دست خیر دیگری که از آستین خیران سلامت دراز می شود.
مدیرکل ستاد اجرایی فرمان حضرت امام گیلان می گوید : ۲کاروان سلامت سیار برای پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا در سراسر گیلان به مردم خدمات رسانی میکنند.
محمد کرمی افزود: کاروان سلامت متشکل از کادر پزشکی و درمانی با مشارکت بنیاد احسان این ستاد، در قالب 2 کامیون، مجهز به دستگاههای ارتباطات اینترنتی سیار، برای پیشگیری از گسترش ویروس کرونا، مردم را رایگان معاینه میکنند.
در صومعه سرا هم ، کاروان سلامت به راه افتاده و تعدادی از اعضای جامعه بسیج پزشکی این شهر به خانه ها می روند، تا شهروندان را رایگان ویزیت کنند.
برخی از اعضای جامعه پزشکی هم در مناطق مختلف استان ، به طور خودجوش بیماران را رایگان ویزیت می کنند.
"کرونا را شکست خواهیم داد" شعار آخر سالی خیران در جشن نیکوکاری
اگرچه حال و هوای آخر سالی ایرانی ها با شیوع کرونا، رنگ عوض کرده، شهر و دیارمان رنگ و بوی شلوغی های عید را از کف داده و به جای تکاپوهای خرید عیدانه، تلاش ها ، شکل جهاد سلامت در جنگ با کرونا گرفته اما تپش نیکوکاری از عمق دل کرونا، همچنان جریان دارد و دست های خیر خیران، گرم ِگرم، برای مقابله با کرونا دراز شده است.
امسال جشن نیکوکاری هر چند غیر حضوری و از پَسِ سامانه های پرداخت الکترونیکی به راه است اما حتی امواج الکترونیکی هم نمی تواند، شور جشن نوعدوستی ایرانی ها را در این وانفسای شیوع کرونا ،پنهان کند و مردم خیلی خوب این روزها مفهوم " بنی آدم اعضای یک پیکرند" را هجی می کنند و چشم به راه تدابیر مسئولان و کمک یکدیگر ، برای راندن این مهمان ناخوانده اند.
*نویسنده : مریم امدادی