مازندران
شخم زمستانه موجب از بین رفتن پناهگاه زمستانی آفات
شخم و شیار زمستانی شالیزارها موجب از بین رفتن پناهگاه زمستانی آفات میشود.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز مازندران، معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی مازندران گفت: شخم زمستانه موجب از بین رفتن پناهگاه زمستانی آفات بهخصوص کرم ساقه خوار برنج است و این کار سبب ذخیره رطوبت، افزایش محصول و استفاده بهینه از نزولات جوی و سلامت محصول میشود.
بهادری با اشاره به اینکه شرایط جوی مساعد و بارندگی زمینه عملیات شخمزنی را فراهم میکند، افزود: زمینهای برنجکاری برای شخمزنی مطلوب، نیازمند آب است و در شخمهای بهاره و قبل از نشا شاهد هستیم که ابتدا زمین آبگیری و بعد وارد مراحل شخم و تسطیح میشود.
وی تصریح کرد: مبارزه با هریک از آفتها با سموم شیمیایی علاوه بر جلوگیری از صدمات محیط زیست، نیازمند هزینه تهیه نهاده و مصرف بیشتر آب است که سبب افزایش هزینه تولید میشود.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی مازندران افزود: اگر در فصل بهار شاهد بروز کمآبی باشیم، شخم و شیار زمستانه میتواند پشتوانهای برای تسهیل شخم بهاره باشد که با اندک میزان آب در اختیار کشاورز زمین برای انتقال نشا آماده میشود.
بهادری خاطر نشان کرد: تاکنون صد هزار هکتار از شالیزارهای استان شخم و شیار شده است.
وی درباره خزانهگیری برنج در اراضی شالیزاری گفت: خزانهگیری برنج از ۲۰ اسفندماه به بعد به کشاورزان توصیه میشود، اما از فروردینماه کشاورزان میتوانند اقدام به انجام این کار کنند.
معاون جهاد کشاورزی مازندران بابیان اینکه شخم و شیار و آب تخت اراضی شالیزاری یکی از مباحث مهمی است که کشاورزان نباید از آن غافل شوند، گفت: کشاورزان در فرصتی که تا پایان سال دارند باید آب تخت و شخم و شیار را در اراضی شالیزاری انجام دهند تا زمین برای کشت برنج آماده شود و هم در مبارزه با آفت و بیماریها مدیریت شود
بهادری بهترین زمان برای نشاء برنج را اردیبهشت ماه اعلام کرد و گفت: اگر خزانه گیری بعد از عید انجام گیرد بهتر است.
وی تصریح کرد: با توجه به شرایط آب و هوایی و میزان ذخیره آبی مطلوب در آببندانها و سدها و سیرابی اراضی کشاورزی که در پی بارندگیهای اخیر شاهد بودیم، پیشبینی میشود همه سطوح اراضی شالیزاری استان به کشت برنج اختصاص پیدا کند و دغدغه و نگرانی در این زمینه وجود ندارد.
استان مازندران ۲۱۵ هزار هکتار اراضی شالیزاری دارد که سالیانه ۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تن شلتوک برابر با ۹۰۰ هزار تن برنج سفید از آن تولید میشود.