گزارش مکتوب
کرونا و جولان سودجویان
در پی شیوع کرونا ویروس (کووید - ۱۹) در کشور افزایش تقاضا برای خرید اقلام بهداشتی باعث شده است تا کاسبی مافیای سودجویی در این استان رونق گیرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکزآذربایجان غربی ، کووید ۱۹ یا همان نسل هفتم ویروس کرونا مهمان ناخوانده چینیها، که این روزها با تمام توانش در حال حمله به گوشه و کنار جهان است.
ویروسی که از شهر ووهان چین در شرق آسیا آغاز شد و هم اکنون بیش از ۸۰ کشور جهان را درگیر خود کرده است.
کرونا تاکنون به حدود ۸۰ کشور جهان پای گذاشته و ترس از ابتلا به آن بیشتر از خود ویروس مردم را نگران کرده است. بیش از 90 هزار نفر در سطح جهان نیز اسیر کرونا شده و بسیاری دیگر نیز در وضعیت استرس ناشی از آن به سر میبرند.
اما حمله این ویروس عجیب به دنیای انسانی نه تنها جسم مردم بلکه روح و روان مردم جهان را نیز نشانه گرفته است.
حال قریب به ۱۷ روز از ورود این ویروس ناخوانده به کشور میگذرد و شماری از هموطنانمان نیز به آن مبتلا شده و تعدادی نیز جان باختهاند. سرعت بالای شیوع کرونا منجر به محدود شدن رفت و آمدها و ارتباطات مردم شده است، اما در این روزهای کرونایی برخی از مردم کشور، جان خود را برای کمک به هموطنان بیمار در کف دستشان گذاشته و در کنار مردم باقی ماندهاند.
کوروناویروسها (Coronaviruses) خانواده بزرگی از ویروسها هستند که برای اولین بار در سال ۱۹۶۰ کشف شدهاند. آنها موجب بروز بیماریهایی از خانواده سرما خوردگی در انسان و حیوانات میگردند.
برخی از کوروناویروسها باعث علائم سرماخوردگی در انسان میشوند و عموما خطر زیادی ندارند.
در برخی از موارد روش انتقال بیماری از انسان به انسان مانند بیماری آنفلوآنزا از طریق سرفه و عطسه است. با این حال احتمال انتقال بیماری در فضای باز بسیار محدود بوده و موارد انتقال انسان به انسان در مواردی رخ دادهاست که افراد به مدت طولانی در فضای بسته در کنار فرد بیمار بودهاند مانند افرادی که در بیمارستانها با بیماران در ارتباط هستند.
دکتر نژاد رحیم عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی و فوق تخصص بیمارسهای عفونی در گفتگو با خبرگزاری صداوسیما با اشاره به علائم بیماری ویروس کرونا اظهار کرد:علائم این بیماری بسیار شبیه به بیماری آنفولانزا است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ادامه داد:با انجام آزمایش میتوان تشخیص داد که این فرد مورد نظر مبتلا به بیماری کرونا یا آنفولانزا است.
دکتر نژاد رحیم افزود: در معمولیترین حالت این ویروس باعث سرماخوردگی میشود، اما در مواردی باعث سندروم حاد تنفسی یا همان "سارس" میشود. نشانههای مهم ابتلا به این ویروس در انسان تب، سرفه، نفس نفس زدن، تنگی نفس، گلودرد و آبریزش بینی است و سایر علایم بیماری شامل: لرز، بدن درد، درد گلو، سردرد، اسهال، تهوع و استفراغ میباشد.
فوق تخصص بیماریهای عفونی با اشاره به راههای پیشگیری از ابتلا به کووید ۱۹ گفت:شستن مکرر دستها با آب و صابون و یا ژلهای ضد عفونی، پرهیز از تماس نزدیک با کسانی که علائم سرما خوردگی و یا آنفولانزا دارند، پرهیز از خوردن مواد غذایی به صورت خام و نیم پخته و پر هیز از تماس مستقیم با حیوانات و دامها از جمله مهمترین مواردی است که با رعایت این موارد و بهداشت فردی میتوان از ابتلا به این بیماری جلوگیری کرد.
اما از زمانی که این ویروس وارد مرزهای جغرافیایی کشورمان شده ستاد مبارزه با شیوع کرونا در آذربایجان غربی به ریاست استاندار تشکیل شده است.
آمادگی آذربایجان غربی برای مقابله با کرونا
جواد آقازاده رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان با اشاره به آمادگی کامل سیستم بهداشتی و درمانی استان در مقابله با کرونا ویروس میگوید: ۲۲۷۰ تخت در سراسر استان آماده ارائه خدمت به بیماران کرونایی هستند و علاوه براین ۲۲۰ تخت آی سی یو نیز آماده میباشند که در صورت نیاز ارائه خدمت نمایند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی ادامه داد: هماهنگی میان دستگاههای ذیربط بسیار خوب بوده وتمام تلاشمان را میکنیم تا این ویروس را در استان ریشه کن کنیم.
وی با بیان اینکه تمام تمهیدات لازم در استان برای ارائه خدمت به بیماران کورونایی در نظر گرفته شده است گفت: درصورت لزوم اقدام به احداث بیمارستانهای صحرایی برای ارائه خدمت به این بیماران خواهیم کرد.
آقازاده رعایت بهداشت فردی و شستن مرتب دست را مهمترین عامل پیشگیری از بیماری کرونا دانست.
پیک ابتلا به کرونا در آذربایجانغربی هفته پیش رو است
رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی با اشاره به اینکه پیک ابتلا به کرونا در آذربایجانغربی هفته پیش رو است افزود: تمام ۷ ورودی استان توسط نیروهای انتظامی و بهداشتی کنترل میشود و مسافران مشکوک به علائم کرونا قرنطینه خواهند شد.
آقازاده افزود:آمار مبتلایان کرونا در استان ما در حال افزایش است و مردم باید رعایت کنند.
حسنی معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان نیز گفت: ۳ بیمارستان طالقانی ارومیه، آیت الله خویی خوی و عباسی میاندوآب برای پذیرش بیماران کرونایی تجهیز شده اند وهمچنین در همه بیمارستانهای استان یک بخش برای پذیرش بیماران کرونا آماده شده است.
شایعات کرونایی
از زمان بروز کرونا در ایران شایعهسازان در فضای مجازی با بیان اظهارات مختلف در نقد عملکرد مسوولان یا اتهام زنی مبنی بر پنهان کاری در ارایه آمار مبتلایان یا سهل انگاری در انجام برخی اقدامات سعی در تشویش اذهان عمومی دارند.
شایعات کرونایی منتشر شده در فضای مجازی آذربایجان غربی نیز کم نبودند؛ از آمار غیر واقعی فوتیها براثر ابتلا به کرونا تا ابتلای یک زندایی در زندان مرکزی و همچنین اسکان طلاب دریکی از هتلهای ارومیه از مهمترین شایعاتی بودند که نگرانیها را در مورد این ویروس بیشتر کرده است.
دکتر جواد آقازاده رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان با اشاره به نشر اخبار کذب در فضای مجازی از مردم خواست که اخبار خود را از صداوسیما و خبرگزاری معتبر دریافت کنند.
آقازاده با اشاره به اینکه دانشگاه علوم پزشکی به صورت شبانه روزی و با تمام توان برای تامین سلامت مردم در تلاش است گفت:دانشگاه علوم پزشکی دنبال پنهان کاری در مورد ارائه آمار مبتلایان نیست.
همچنین دکتر قره باغی رئیس بیمارستان و متخصص بیماریهای عفونی در مورد زندانی بستری شده در بیمارستان آیت الله طالقانی ارومیه گفت: بیمار اعزامی از زندان مرکزی ارومیه با تابلوی سرفه و درد گلو از مورخه ۹۸.۱۲.۱۱ بستری و تحت درمان میباشد.
وی افزود: علایم بالینی بیمار رو به بهبود است و تابلوی بالینی بیمار سازگاری با تشخیص بالینی کرونا ویروس ندارد، ولی با توجه به محیط حساس زندان و احتمال تماس، تا زمان وصول نتیجه منفی تست آزمایشگاهی، بیمار در بیمارستان تحت نظر میباشد.
اما با ورود این مهمان ناخوانده تقاضاها برای خرید ماسک و مواد ضد عفونی کننده و پاک کنندهها در کشور به ویژه آذربایان غربی افزایش یافت و عدهای سودجو نیز از این فرصت سوء استفاده کردند.
غفارزاده معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی آذربایجانغربی با اشاره به استفاده زیاد الکل طبی ومواد ضد عفونی کننده در استان گفت: بازار تولیدی الکل طبی در استان که قبلا کساد بود با ورود این بیماری ظرفیتی ایجاد کرده تا کارخانههایی که به سمت تولید الکل صنعتی روی آورده بودند، به تولید الکل طبی حداکثری اقدام کنند.
این مسئول بیان کرد:بعد از شیوع کرونا، وزارت بهداشت، به صورت متمرکز اقلام را از مبادی تولید و عرضه به خود وزارت بهداشت شیفت نموده تا مشکل کمبود را مدیریت کند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی آذربایجانغربی افزود: قبلا در استان هیچ ظرفیت تولید مواد ضدعفونی کننده وجود نداشت واین درحالی بود که سه کارخانه تولید الکل در آذربایجان غربی مشغول به کار بودند.
او به میزان توزیع مواد ضد عفونی کننده در استان اشاره کرد وگفت: حدود ۵۰ هزار بطری ۵۰۰ سی سی در استان تولید شده که ۴۰ هزار مورد آن در داروخانهها توزیع شده است ونزدیک به صددرصد ادارات و اماکن عمومی مواد ضدعفونی کننده گرفتهاند. همچنین امروز ۲۵ هزار بطری ۵۰۰ سی سی در حال توزیع هست که ۱۵ هزار بطری آن در ارومیه توزیع خواهد شد.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی آذربایجانغربی به تولید دستکش در استان اشاره کرد وگفت: در زمینه تولید دستکش در استان ظرفیت لازم وجود داشت و مشکلی از این لحاظ نداشتیم. پیش بینی ما این هست که از طریق داروخانهها طی ۳ تا ۴ روز آتی در سطح داروخانههای استان دستکشها را مثل مواد ضدعفونی کننده جهت عموم مردم عرضه کنیم.
او بیان کرد: اگر اکتشاف ماسکهای احتکار شده نبود، ما با مشکل جدی به ویژه در حوزه ماسک N۹۵ مواجه بودیم.
هر چند که از تمام ظرفیتها برای تولید دستکش و مواد ضد عفونی کننده استفاده میشود، اما همچنان کمبودها در بازار دیده میشود و هنوز عدهای زیادی از مردم هنوز موفق به خرید اقلام بهداشتی نشده اند.
همچنین با ورود این بیماری به کشور عدهای سودجو همچنان در تلاشند تا از آب گل آلود ماهی بگیرند و همچنان به فکر منافع خود هستند تا سلامت مردم.
تولید ۱۰۰ هزار ماسک به صورت روزانه
سردار سرتیپ دوم پاسدار اللهوردی داداشزاده اظهار کرد: تولید روزانه ۱۰۰ هزار ماسک به صورت روزانه در آذربایجان غربی با همت بسیج اصناف، اتاق اصناف، اتحادیه خیاطان و سایر نهادهای متولی آغاز شد.
جانشین سپاه شهدای آذربایجان غربی از همکاری دانشگاه علوم پزشکی، خدمات بهداشتی و درمانی در این زمینه قدردانی کرد و ادامه داد: در صورتی که اعتماد متقابل و تعامل دوسویه وجود داشته باشد میتوان از بسیاری مشکلات با سربلندی بیرون آمد.
احتکار کنندگان مواد بهداشتی زیر ذره بین نیروی انتظامی
سرهنگ حسن شیخ نژاد با اشاره به کشف ۲۷۳۶ بطری الکل در میاندوآب اظهار کرد: در پی دریافت گزارشی مبنی بر احتکار الکل در انباری، رسیدگی به موضوع در دستور کار مامورین انتظامی شهرستان میاندوآب قرار گرفت.
او گفت: در بازرسی از این انبار تعداد ۱۱۴ کارتن الکل به تعداد دوهزار و ۷۳۶ بطری کشف شد.
شیخ نژاد گفت: مبارزه با اخلال گران نظام اقتصادی و برهم زنندگان امنیت روانی و سلامت و بهداشت عمومی جامعه در دستور کار پلیس بوده و با اخلال گران برخورد قانونی میشود.
توقیف بیش از ۴۳ هزار انواع ماسک بهداشتی و بطری الکل در ارومیه
معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی استان نیز با اعلام این خبر افزود:این اقلام طی ۵۰ مورد بازرسی در هفته اوایل اسفند ماه سال جاری توقیف گردید که این شامل ۱۰ هزار عدد ماسک فیلتردار N۹۸ و ۳۳ هزار ماسک ساده سه لایه و ۷۲۰ بطری ۱۲۰ لیتری بوده است.
غفارزاده در خصوص ارزش ریالی اقلام توقیفی گفت: ارزش ریالی این اقلام توقیفی یک میلیارد ریال میباشد.
درست است که ویروس کرونا این روزها باعث ایجاد رعب و وحشت در جامعه شده است، اما با عزم ملی و رعایت اصول بهداشتی میتوان این ویرس را شکست داد.