پخش زنده
امروز: -
سخنگوی ستاد تنظیم بازار: ظرفیت تولید روزانه ماسک در کشور از ۱۰۰ هزار به ۷۳۱ هزار عدد افزایش یافته است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای محمدرضا کلامی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما، افزود: البته روزانه به ۵ و نیم میلیون ماسک نیاز داریم که برای رفع کمبود، افزون بر صنایع، اصناف را نیز وارد چرخه تولید ماسک کرده ایم.
سخنگوی ستاد تنظیم بازار گفت: با توجه به اینکه اکنون بیشتر کشورها از فروش این محصول به دلیل شیوع جهانی کرونا خودداری میکنند، اما تلاش میکنیم بخشی از کمبود بازار را با واردات جبران کنیم.
آقای کلامی همچنین افزود: روزانه ۲۰۰ هزار لیتر الکل در کشور تولید میشود و ۸ میلیون لیتر نیز ذخایر وزارت بهداشت است و توانایی عرضه روزانه ۴۰۰ هزار لیتر الکل تا ۴۰ روز آینده وجود دارد و پس از آن بنابر اعلام وزارت بهداشت تولید روزانه ۲۰۰ هزار لیتر الکل، پاسخگوی نیاز بازار در حوزه مواد شوینده و ضد عفونی کننده هاست.
وی گفت: با توجه به اینکه شبکه توزیع در کشور پیشرفت داشته و گسترده شده است، اما در برخی کالاها مانند ماسک که کشش کمتری در بازار داشتند هنوز شبکه سنتی فعال است.
سخنگوی ستاد تنظیم بازار افزود: مجوز تولید و واردات دارو و تجهیزات پزشکی و کالاهای سلامت محور را وزارت بهداشت صادر میکند و وظیفه اصلی ستاد تنظیم بازار مربوط به کالاهای اساسی است.
وی ادامه داد: ستاد تنظیم بازار به عنوان کارگروه فرادستی کاملا بازار کالاهای اساسی را رصد میکند، اما کالاهایی مانند ماسک و الکل از گذشته از طریق شبکه سنتی در داروخانهها توزیع میشود.
سخنگوی ستاد تنظیم بازار اضافه کرد: مصوبات ستاد تنظیم بازار اجرا شده است و هماهنگی کاملی بین دستگاههای مختلف برای تامین ماسک و مواد ضد عفونی کننده وجود دارد.
وی نامه گلایه آمیز وزارت بهداشت به رئیس جمهور درباره کمبود مواد ضد عفونی کننده و ماسک را دعوای طلبگی دانست و گفت: براساس دستورالعمل ستاد تنظیم بازار واحدهای تولیدی الکل و ماسک سه شیفته کار میکنند و بازرس کمیته تامین و توزیع و نماینده ناظر وزارت بهداشت در این واحدها مستقر شده اند.
سخنگوی ستاد تنظیم بازار افزود: اکنون تولیدات ماسک و مواد ضد عفونی کننده بدون حواله وزارت بهداشت از کارخانهها خارج نمیشود و وزارت بهداشت شرکتهای پخشی را انتخاب کرده است که در سامانه، این کالاها را دریافت و براساس اولویت وزارت بهداشت در مناطق اعلام شده توزیع میکند.
آقای غلامحسین مهرعلیان مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو نیز در این برنامه گفت: مصرف مواد ضد عفونی کننده در شرایط عادی سالانه حدود ۴ هزار تن است، اما از یک اسفند تا ۱۲ اسفند ۹۸، هشت صد و سی تن محلول ضد عفونی کننده، معادل یک چهارم مصرف کل کشور را وارد بازار کردیم.
وی ادامه داد: ۶۳ درصد این مواد در بیمارستانها و بقیه در دیگر مراکز درمانی و داروخانه توزیع شده است.
آقای مهرعلیان اضافه کرد: صد در صد تولید ژل ضد عفونی کننده در نظام توزیع سازمان غذا و دارو قرار میگیرد.
وی افزود: ظرفیت تولید ماسک کشور بسیار بسیار کم است و صنایع بزرگ تاکنون وارد این عرصه شده اند و این ظرفیت توان پوشش تقاضای کنونی را ندارد.
مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو گفت: تامین ماسک بیمارستانها و مراکز درمانی اکنون انجام میشود.
آقای قاسم نوده فرهانی رئیس اتاق اصناف تهران نیز در این برنامه با بیان اینکه در مقایسه با بسیاری از کشورها بهترین شبکه توزیع در ایران وجود دارد افزود: آنچه که به ما واگذار شده است بدرستی انجام میدهیم، اما فقط مسئول صدور پروانه هستیم و هیچ اختیاری نداریم.
رئیس اتاق اصناف تهران گفت: دو هفته پیش که متوجه کمبود ماسک شدیم ۵-۶ تولید کننده ماسک را دعوت و با آنها برای تولید بیشتر تفاهم نامه امضاء کردیم.
وی ادامه داد: آن زمان قرار شد تولید کنندگان ماسک ۵۰ درصد تولید خود را در اختیار وزارت بهداشت و ۵۰ درصد دیگر را در اختیار مشتریان خود قرار دهند، اما پس از یک هفته وزارت بهداشت اعلام کرد همه تولید ماسک کشور باید در اختیار وزارت بهداشت قرار گیرد.
آقای نوده فرهانی گفت: با توجه به پارچهای که در اختیار ما گذاشته شده است از چهارشنبه تولید ماسک در اصناف را آغاز میکنیم و روزی چند هزار ماسک را به شبکه بهداشت و درمان کشور ارائه میدهیم.
سیدحسن موسوی فرد کارشناس اقتصادی نیز در این برنامه گفت: وزارت بهداشت باید کالاهای سلامت محور را در سامانه «تیکت» ثبت میکرد، اما این روند با کندی روبرو و مشکلات کمبود ماسک و مواد ضد عفونی کننده ایجاد شد.
وی افزود: وزارت بهداشت باید انبارهای کالاهای سلامت محور و موجودی آنها را شناسایی و ثبت میکرد.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: بدلیل تنزل سطح ستاد تنظیم بازار از دستگاه فرابخشی به ذیل وزارت صمت این ستاد کارایی خود را از دست داده و دعواهائی بین وزراء و دستگاهها ایجاد شده است.
وی گفت: فرستادن بازرس اصناف و روشهای این چنینی، نمیتواند نظارت جامعی بر عملکرد اصناف و شبکه توزیع کشور داشته باشد.
آقای موسوی فرد افزود: اگر مسئول هر صنف نیز به دلیل تخلف زیر مجموعه اش جریمه شود تخلفات در حوزه اصناف کاهش چشمگیری خواهد داشت.
این کارشناس اقتصادی گفت: در شرایط کنونی کشور مشخص شد سامانهها از جمله سامانه انبارها، کدینگ کالا، تیکت و... بدرستی کار نمیکنند و اگر این سامانهها خوب عمل میکردند اکنون احتکار مواد ضد عفونی کننده و ماسک امکانپذیر نبود.
وی افزود: باید الزامی ایجاد شود که همه انبارها موظف شوند کالاهای خود را در سامانههای ثبت کنند، اما چون میبینند سیستم سامانهها متوجه ثبت آنها نمیشود اینکار را انجام نمیدهند.
این کارشناس اقتصادی گفت: باید مشوق هائی برای معرفی کنندگان انبارهای ثبت نشده در سامانهها در نظر گرفته شود.
آقای حسین هرورانی کارشناس حوزه بازرگانی نیز در این برنامه گفت: در شرایطی که بیماری کرونا مشکلاتی برای کشور ایجاد کرده است و کمبود کالاهای سلامت محور و احتکار آنها وجود دارد مشخص شده است سامانههای گوناگون دستگاه ها، کارایی ندارند و به یکدیگر متصل نیستند.
وی افزود:، چون دستگاههای متولی، خود را هم عرض یکدیگر میدانند اطلاعات را در سامانهها ثبت نمیکنند و در این زمینه پاسخگو نیستند.