هنیه تاکید کرد: سفر ما به مسکو در زمانی صورت میگیرد که مسئله فلسطین و به طور کلی منطقه، در وضعیت فوق العادهای قرار گرفته است.
هنیه افزود: ما درباره همه مسائل مورد علاقه دوطرف با مسئولان روسیه گفتگو کردیم. در دیدار با سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه و بوگدانوف و دیگر مسئولان وزارت امور خارجه روسیه درباره سه یا چهار موضوع گفتگو کردیم. مسئله اول درباره مسئله فلسطین بود به ویژه پس از اعلام طرح موسوم به معامله قرن. معامله قرن، اوج جانبداری آمریکا از رژیم صیهونیستی به شمار میآید. این معامله، ستونهای مسئله فلسطین یعنی قدس، سرزمین و حق بازگشت را هدف قرار داده است. ما باید تمام توان خود را برای رد این معامله و ساخت راهبرد ملی فلسطین به کار بگیریم. روسیه اعلام کرده است از این معامله حمایت نمیکند چرا که با قوانین بین المللی و حقوق بین الملل در تضاد است.
هنیه گفت: ما درباره سه مسیر برای رویارویی با معامله قرن گفتگو کردیم. مسیر اول، ساماندهی اوضاع داخلی فلسطین و بازگرداندن وحدت ملی و توافق بر سر برنامههای سیاسی مشترک است. مسیر دوم، مقاومت گسترده و فراگیر با همه اشکال آن است از جمله در درجه اول مقامت مردمی. مسیر سوم، تقویت شبکه امن عربی و اسلامی برای در پیش گرفتن مواضعی در رد معامله قرن.
وی اضافه کرد: ما تماسهایی را با ابومازن (محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان) داشتیم و در خصوص مشارکت در نشستهای تشکیلات خودگردان در رام الله توافق کردیم. در غزه از هیئتی از برادرانمان در کرانه باختری استقبال کردیم تا درباره راهبرد ملی فلسطین به توافق برسیم. حماس در داخل، اقدامات زیادی انجام داده و امتیازهای زیادی برای پیشرفت در مسئله آشتی فلسطینی داده است. ما چهار گزینه را پیشنهاد کردیم که هر یک از آنها میتواند ما را به این وحدت ملی برساند. گزینه اول، برگزاری انتخابات ریاست و پارلمانی و پس از آن شورای ملی فلسطین است. گزینه دوم این است که شورای ملی فلسطین در خارج از رام الله، در بیروت یا در هر پایتخت دیگری نشست خود را برگزار کند. گزینه سوم این است که رهبری موقت فلسطینی توسط دبیرکلهای گروههای فلسطینی برگزار شود. گزینه چهارم این است که دولت وحدت ملی تشکیل دهیم که مسئولیت اداره امور فلسطینی در کرانه و نوار را برعهده داشته باشد.
معامله قرن همه چیز را از ملت فلسطین می گیرد
مسئول دفتر سیاسی حماس گفت: معامله قرن میخواهد همه چیز را از ملت فلسطین بگیرد و دیگر نمیتوان در این وضعیت سکون قرار داشت. ما معتقدیم روسیه سه ویژگی در خصوص مسئله فلسطین دارد. ویژگی اول این است که از زمان اتحاد جماهیر شوروی تاکنون در اذهان انقلاب فلسطین حضور داشته است. ویژگی دوم این است که با همه گروههای فلسطینی به ویژه فتح و حماس ارتباطی برابر دارد. ویژگی سوم این است که میتواند با اقدامات خود موازنه ایجاد کند مانند ایجاد توازن در برابر موضع آمریکا.
وی افزود: روابط دوجانبه ملت فلسطین به ویژه حماس با روسیه میتواند رشد و افزایش داشته باشد. ما معتقدیم فتح، حماس و جهاد اسلامی و گروههای دیگر خواستار ایجاد وحدت ملی هستند. مصر با توجه به ارابطهای که با مسائل فلسطین دارد نقشی اساسی و مرکزی در مسئله آشتی فلسطین برعهده دارد. ما از نقش روسیه، قطر، ترکیه و لبنان برای خروج از حالت سکون در وضعیت داخلی فلسطین استقبال میکنیم.
هنیه گفت: آقای نبیه بری (رئیس پارلمان لبنان) در این مسئله نقش داشت و قطر و ترکیه و اردن نیز در مراحل مختلف ایفای نقش کردند. ما از نقش روسیه و هر نقش آفرینی دیگری که در تحقق آشتی ملی موثر باشد با تاکید بر نقش محوری مصر، استقبال میکنیم.
وی اضافه کرد: معامله قرن، چهره زشت سیاست آمریکا را فاش کرد و همچنین این نتیجه تلخ روند سازش است. پس از گذشت ۲۵ سال از پیمان اسلو، این نتیجهای است که داشت. مسئله راه حل دو کشور دیگر وجود ندارد و قدس و آوارگان دیگر بر روی میز قرار ندارد و اسرای فلسطینی در زندانها باقی خواهند ماند. ما نیاز داریم که دیداری فلسطینی - فلسطینی وجود داشته باشد و رویکرد ملی فلسطین را تدوین کنیم.
وی افزود: ما در سه سطح میتوانیم اوضاع فلسطین را ساماندهی کنیم. سطح اول، ساماندهی موسسات تشکیلات خودگردان از طریق برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاست است. سطح دوم، انتخابات شورای ملی فلسطین که شکل گرفته از شورای مرکزی و کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطین باشد. سطح سوم این است که بر سر برنامهای سیاسی که مرز مشترک بین گروههای فلسطینی به شمار میآید به توافق برسیم. همه گروهها حق دارند راهبرد خود را حفظ کنند و حماس نیز معتقد است فلسطین باید از دریا تا رود باشد.
اسرائیل را به رسمیت نخواهیم شناخت
اسماعیل هنیه گفت ما اسرائیل را به رسمیت نخواهیم شناخت و گزینه مقاومت را در پیش میگیریم و به آن ادامه خواهیم داد. ما با توافق بر سر برنامهای ملی، در این چارچوب حرکت خواهیم کرد. ما نمیخواهیم تصمیم درباره مقاومت را منحصر به خودمان کنیم و همچنین نمیخواهیم برادران ما در جنبش فتح تصمیم گیری سیاسی را در انحصار خودشان داشته باشند. ما میخواهیم برادران ما در فتح از برخی مسائلی که مربوط به مرحله پیش از معامله قرن است خود را رها کنند. برادران ما در جنبش فتح باید اقدامات جدیدی در خصوص میهن فلسطینی اتخاذ کنند.
وی تاکید کرد: ما مخالف هیچ تماسی با هیچ کشوری نیستیم و ما تنها مخالف روابط با رژیم اسرائیل هستیم. به نظر ما تماسهای سیاسی با دولت کنونی آمریکا هیچ فایدهای نخواهد داشت. واشنگتن در هر جایی برای تماس با جنبش حماس تلاش کرد و ما با آن مخالفت کردیم. ما دیدار با دولت آمریکا را رد کردیم چرا که ماهیت معامله قرن و رویکرد آمریکا را در خصوص آن پیش بینی کرده بودیم و میدانستیم.
هنیه گفت: حماس راهبرد گشایش با همه را در پیش گرفته است. حماس روابط راهبردی با ایران دارد و با ترکیه، قطر، مصر، اردن و کشورهای مغرب عربی نیز رابطه دارد. شکاف بین کشورهای منطقه موجب میشود اسرائیل، وضعیتی طلایی در منطقه برای اجرای توطئههای خود داشته باشد. مسئله مهم این است که ما راه را برابر این رویکرد آمریکا که هدف از آن سیطره بر منطقه است ببندیم.
هنیه گفت: انتظار میرود کشورهایی که از سیاست آمریکا متضرر شده اند به تفاهم برسند و گفتگو انجام دهند. حماس برای هر گونه ایفای نقش با هدف کاهش تنش در منطقه آمادگی دارد.
هنیه گفت: انتظار میرود کشورهایی که از سیاست آمریکا متضرر شده اند به تفاهم برسند و گفتگو انجام دهند. حماس برای هر گونه ایفای نقش با هدف کاهش تنش در منطقه آمادگی دارد. ملت فلسطین خسته نمیشود و به مقاومت ادامه خواهد داد. ملت ما بیش از صد سال در خط مقدم رویارویی با اشغالگران اسرائیلی قرار دارد.
وی افزود: مواضع ابومازن علیه معامله قرن به اقدام عملی به منظور ایجاد راهبردی ملی نیاز دارد. ما به حمایت ملتهای عربی و اسلامی برای رویارویی با معامله قرن نیاز داریم. از ملتهای عربی و اسلامی میخواهم با سیاستهای آمریکا و اسرائیل مقابله کنند. تاسف و خشم خود را از تلاشهایی که برای عادی سازی یا نزدیک شدن به اشغالگران اسرائیلی وجود دارد ابراز میکنیم. ما از نشست ورشو و نشست منامه و دیدار اخیر بین نتانیاهو و برهان (رئیس شورای حاکمیتی سودان) راضی نیستیم. کسی که فکر کند راه نجات در نزدیکی به اسرائیل است سخت در اشتباه است.
هنیه گفت: روابط حماس با جهاد اسلامی، روابطی راهبردی است که به زمینهها و مسیرهای زیادی منتقل شده است. ما در وضعیتی منسجم و تفاهمی با برادرانمان در جهاد اسلامی قرار داریم.
شهید سلیمانی نقشی مرکزی و محوری در حمایت از گردانهای قسام و مقاومت داشت
وی افزود: مشارکت و عزاداری برای شهید قاسم سلیمانی، وظیفه ما بود. شهید سلیمانی نقشی مرکزی و محوری در حمایت از گردانهای قسام و حمایت از مقاومت داشت. این مسئلهای غیرعادی نیست که مشارکت یا عزاداری برای شهید سلیمانی وجود داشته باشد.
همواره از ثبات سوریه حمایت می کنیم
هنیه گفت: سید نصرالله از طرف خودش هیچ چیزی در مسئله روابط با سوریه پیشنهاد نکرد. فکر میکنم سید نصرالله در صورتی که از او خواسته میشد در زمینه روابط ما با سوریه ایفای نقش کند برای آن آمادگی دارد. ما همواره از ثبات و امنیت و حاکمیت ارضی سوریه حمایت میکنیم.
اسرائیل اقدام احمقانه ای علیه نوار غزه مرتکب نشود
وی اضافه کرد: موشکهای قسام در سال ۲۰۱۴ مناطق زیادی از رژیم صهیونیستی را هدف قرار داد. اگر اسرائیل اقدام احمقانهای علیه نوار غزه مرتکب شود آنچه را که در سال ۲۰۱۴ ندید مشاهده خواهد کرد بدون اینکه بخواهم از جزئیات صحبت کنم.
وی افزود: ما هر چهار سال یک بار، انتخابات منطقهای در حماس در غزه، کرانه و همچنین در خارج برگزار میکنیم. هر یک از برادران ما در جنبش حماس از جمله استاد خالد مشعل است که بخشی از این روند باشد.