پخش زنده
امروز: -
یک عضو دفتر سیاسی طالبان در قطر اعلام کرد: اگر زندانیان آزاد نشوند ، آغاز مذاکرات میان افغان ها با چالش روبرو می شود.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از کابل ، رسانه های جمعی افغانستان به نقل از «عبدالسلام حنفی» عضو دفتر سیاسی طالبان در قطر اعلام کردند: اگر مساله آزادی زندانیان حل نشود ، آغاز مذاکرات میان افغان ها با چالش مواجه خواهد شد .
وی همچنین گفت: طالبان تاکنون با هیاتی که از کابل به دوحه اعزام شده ، دیدار و گفتگو نداشته است .
این اظهارات در حالی مطرح شده است که روز گذشته اشرف غنی رییس جمهور افغانستان در یک نشست خبری گفت: هیچ تعهدی برای آزادی زندانیان طالبان قبل از آغاز مذاکرات میان افغان ها وجود ندارد و آمریکا نیز صلاحیت آزادی زندانیان طالبان را ندارد.
اشرف غنی گفت: موضوع آزادی زندانیان طالبان می تواند در میز مذاکرات میان افغان ها مطرح شود و آمریکا در این باره هیچ صلاحیتی ندارد.
طالبان می گویند آمریکا به آنها قول داده است که پنج هزار زندانی آنان قبل از آغاز مذاکرات بین افغان ها آزاد شوند.
همچنین رییس جمهور افغانستان در مصاحبه با شبکه «سی ان ان» که محتوای آن از طریق رسانه های جمعی افغانستان منتشر شد ، بار دیگر تاکید کرد : آزادی زندانیان طالبان ، تصمیم مستقل افغان ها است.
وی افزود : طالبان نمی تواند پیش شرط تعیین کند و از نظر فنی هم آزادی پنج هزار نفر (در زمان اندک) امکان پذیر نیست .
رییس جمهور افغانستان تصریح کرد: نیاز است دولت افغانستان درباره آتش بس دائمی ، روابط طالبان با کشورهای دیگر از جمله پاکستان ، روابط طالبان با گروه های تروریستی از جمله القاعده ، دست داشتن طالبان در تولید و قاچاق مواد مخدر با طالبان مذاکره کند.
نگرانی مردم افغانستان از پنهان کاری آمریکا در توافق با طالبان
شهروندان کابل با اشاره به امضای توافقنامه آمریکا با طالبان میگویند آمریکا از روند مذاکرات و متن توافق با طالبان حتی دولت افغانستان را نیز در جریان قرار نداده بود که این پنهان کاری سبب نگرانی مردم افغانستان شده است.
افغانها معتقدند از آنجا که مردم افغانستان قربانی جنگ و انفجار هستند، توافق آمریکا با طالبان مفهوم ندارد و این صلح باید میان طالبان و دولت و مردم افغانستان برقرار شود تا مردم از بلای جنگ و درگیری در امان باشند.
همچنین شهروندان افغان به پایبندی طرفهای این توافقنامه به ویژه آمریکاییها باور ندارند.
وزیر خارجه پاکستان: برای حل مسائل خود با افغانستان نیازی به مداخله آمریکا نداریم
وزیر امور خارجه پاکستان تاکید کرد: برای حل مسائل دو جانبه کشورش با افغانستان, نیازی به مداخله آمریکا وجود ندارد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی رویترز؛ شاه محمود قریشی گفت: باید این را درک کنیم که آمریکا به دنبال طرحی برای خروج از افغانستان است و ما همیشه در اینجا همسایه خواهیم ماند و از این رو, تعامل مستقیم باید ارجحیت داشته باشد. در صورتی که مساله ای با افغانستان داشته باشیم, از واشنگتن برای نقش آفرینی درخواست نخواهیم کرد, خود من با کابل به صورت مستقیم صحبت می کنم.
وزیر خارجه پاکستان افزود: می دانید که اطمینان اندکی بین دو طرف وجود دارد و پاکستان همه سعی خود را برای حل و فصل این مساله و ایجاد اعتماد به کار می گیرد. اولین دیدار خارجی من به عنوان وزیر خارجه, سفر به کابل بود تا این اطمینان را به آنها بدهم که برای پاکستان, افغانستان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است زیرا اگر ما به دنبال صلح و ثبات در پاکستان باشیم, احساس ما این است که این موضوع ارتباطی مستقیم با صلح افغانستان دارد.
وی ادامه داد: باید حرکت کرد؛ می دانید که این درک وجود دارد که زندانیانی در هر دو سو وجود دارند و از این رو, مبادله هر چه سریعتر زندانیان باید دنبال شود و باید از موقعیتی که دیروز در دوحه به دست آمد, استفاده کرد. این مساله برای اعتماد سازی بین هر دو طرف ضروری است. می دانید که حسن نیت, برای هر دو طرف این اطمینان را به وجود می آورد که دیگر گذشته را کنار بگذارند و به آینده نگاه کنند. آنها می خواهند کارهایی برای تسهیل صلح انجام دهند و باور من این است که مبادله هر چه سریعتر زندانیان این فرایند را تسهیل می کند.
قریشی گفت: دولت فعلی (در واشنگتن) این دیدگاه را قبول دارد زیرا آنها نیز درک کرده اند که بعد از دو دهه جنگ در افغانستان, بیش از یک تریلیون دلار هزینه شده است. نزدیک سه هزار و پانصد نفر از نیروهای ائتلاف و هزاران نفر از مردم افغانستان جان خود را از دست داده اند و نتیجه چه شده است؟
وزیر خارجه پاکستان افزود: ما سران طالبان را متقاعد کرده ایم که با آنها بنشینند و با نگاه به آینده, هیئتی دارای اختیارات بفرستند, هیئتی که توان اجرای توافقات را داشته باشد, این اتفاق روی داد و این اتفاق بدون تلاش های پاکستان شدنی نبود. شما به کسی نیاز دارید که اطمینان و اختیارات داشته باشد و به سران گروه احترام بگذارد و در حد و اندازه مذاکره (با آمریکا) باشد؛ و وی (عبدالغنی برادر سرکرده طالبان) این خصوصیت را دارد که بتواند حضوری مقتدرانه برای گفتگو های احتمالی داشته باشد.
طالبان 55 غیرنظامی افغان را در استان وردک ربودند
افراد طالبان امروز 55 غیرنظامی را دراستان وردک افغانستان ربودند .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما از کابل ، «محب الله شریف زی» سخنگوی استاندار وردک امروز اعلام کرد: پس از توافق طالبان و آمریکا برای آزادی زندانیان طالبان و مبادله آنها با سربازان اسیر ارتش افغانستان ، افراد طالبان امروز 55 غیرنظامی را در شهرستان « چک » استان وردک ربودند تا آنها را با طالبان زندانی مبادله کنند.
سخنگوی استانداری وردک گفت : تلاش برای آزادی 55 غیرنظامی ربوده شده با همکاری بزرگان محلی ادامه دارد.
طالبان می گویند دولت افغانستان باید قبل از مذاکرات میان افغان ها ، پنج هزار زندانی طالبان را آزاد کند و طالبان نیز یک هزار نظامی افغان را رها می کنند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه, سخنگوی طالبان اعلام کرد به آتش بس نسبی پایان می دهد و عملیات در افغانستان را از سر می برد.
نگرانی زنان افغان از بازگشت طالبان به حکومت
در پی امضای توافقنامه بین آمریکا و طالبان، زنان افغان از بازگشت طالبان به حکومت و نقض حقوق خود، نگرانند.
به گزارش شبکه تلویزیونی اسکای نیوز عربی، توافقنامه امضا شده بین آمریکا و جنبش طالبان سؤالات و نگرانی هایی را در افغانستان درباره مسائل اجتماعی به ویژه حقوق بشر برانگیخته است. زنان افغان در سایه این تحول از این بیم دارند که حقوق خود را که در روند دموکراسی به دست آورده اند، از دست بدهند.
ابتسام حجاج گزارشگر این شبکه در گزارشی از افغانستان گفت (توافقنامه امضا شده بین آمریکا و طالبان) گامی در مسیر صلح و امنیت است یا تدبیری است که امیدها را به باد می دهد و افغانستان را به دوره سرکوب و استبداد باز می گرداند. دیدگاهها درباره توافقنامه صلحی که بین آمریکا و طالبان در افغانستان امضا شده، ضد و نقیض است. بیشترین چیزی که زنان افغان را نگران می کند این است که احتمال دارد آزادی هایی را که با سختی زیاد به دست آورده اند از دست بدهند.
یکی از زنان افغان گفت من به توافقنامه ای که امضا شده است اطمینان ندارم. من همچنین درباره آینده مبهمی که در انتظار ماست، نگرانم. فکر نمی کنم طالبان به صلح اعتقاد داشته باشد و شک دارم که به بندهای توافقنامه پایبند باشد.
گزارشگر افزود این ها نگرانی ها قابل پیش بینی است. جنبش تندرو طالبان همواره حقوق زنان را نقض کرده است و در دوره حکومت طالبان این امکان برای زنان افغان فراهم نشد که به تحصیل بپردازند یا اینکه وارد بازار کار شوند. این ها اکنون دستاوردهایی است که زنان افغان سعی دارند آن ها را حفظ کنند.
یک زن افغان دیگر گفت همیشه طالبان در دوره مذاکرات نشان داده است که دیدگاهش درباره زنان تغییر نکرده است و این برای ما بسیار نگران کننده است به همین علت از دولت و گروه مسئول مذاکرات می خواهیم آزادی افغان ها و دستاوردهای آن ها به ویژه زنان را مد نظر قرار دهند.
در ادامه گزارش آمده است رهبران طالبان قبلا متعهد شده بودند که به آزادی های زنان مطابق با ارزش های اسلامی احترام می گذارند اما بسیاری از فعالان در زمینه حقوق بشر معتقدند این ها صرفا وعده های خیالی و ادعاهایی است که تفسیرهای زیادی می تواند داشته باشد. در انتظار اینکه طالبان تضمین هایی ارائه کند که ثابت کند به حقوق زنان آسیب وارد نخواهد کرد برخی دیگر امیدوارند توافقنامه صلح نفس جدیدی در کشور پخش کند.
در ادامه گزارش یک زن افغان گفت: من خوشحالم زیرا آمریکا و طالبان به توافق دست یافتند. امیدوارم اکنون جنگ متوقف و صلح پایدار در کشور برقرار شود. همچنین امیدوارم حقوق زنان حفظ شود.
گزارشگر افزود: اکنون همه امیدها به مذاکراتی بسته شده است که دهم مارس بین دولت افغانستان و طالبان برگزار خواهد شد. این مذاکرات می تواند توافقنامه صلح را تحکیم و تعهدات همه طرف ها را مشخص کند.