آقای اکبری اضافه کرد: اشتباه بعدی ترکیه این بود که پس از اینکه فهمید دولت سوریه سقوط نمیکند و ماندگار است، میتوانست گذشته را جبران کند، اما این کار را نکرد.
وی افزود: اکنون ترکیه شرایط سختی را برای خود ایجاد کرد و نه میتواند جلو برود و نه عقب برگردد.
آقای اکبری با اشاره به اینکه هدف اصلی محور مقاومت، مبارزه با تروریستها بوده است، گفت: ترکیه ادعا میکند توافق سوچی و آستانه رعایت میشود و دولت سوریه از آن جلوتر نیاید و طبیعتاً این موضوع چیزی نیست که ناتو یا آمریکا درگیر این موضوع شوند.
او افزود: ترکیه در عین اقدام نظامی در حال تلاش برای مذاکره است بنابراین به زودی نشست سه جانبه در سطح روسای جمهوری ایران، روسیه و ترکیه برگزار خواهد شد و مذاکرات رسمی و غیر رسمی سه جانبه هم در حال انجام است.
آقای اکبری اضافه کرد: موضوع برای هیچ طرف، راه حل نظامی ندارد بلکه باید در مذاکره، تفاهمی شود تا ضمانت و امنیت برای هر سه طرف به وجود بیاید تا در آینده بتوانند به اهداف نهایی خود برسند.
وی با تاکید بر اینکه دامنه جنگ گسترش پیدا نخواهد کرد، گفت: اروپاهم با ترکیه همراهی نخواهد کرد و آمریکاییها هم فقط در حد شعار سیاسی حمایت میکنند تا بتوانند شکافی میان ترکیه و روسیه و ترکیه و مقاومت ایجاد کنند تا جایزه خوبی برای رژیم صهیونیستی و آمریکا باشد که این گونه هم نخواهد شد.
سیدرضا صدرالحسینی کارشناس مسائل غرب آسیا هم با حضور در این برنامه افزود: از سال ۲۰۱۱ به بعد در منطقه پس از گذشت سه سال از بحران سوریه؛ جمهوری اسلامی، روسیه را برای حفظ امنیت به منطقه دعوت کرد.
اگر در شرایط بحران، کشوری بتواند برای حل بحران و ایجاد امنیت در هر منطقهای حاضر شود، قطعاً میتواند برای سالهای آینده خود در آن منطقه برنامه ریزی کند.
وی اضافه کرد: پیش از حضور جدی و میدانی، روسیه، صحنهها را دیده و متوجه شده بود که تروریستهایی که با نام و نشان مشخص مانند القاعده در منطقه حضور دارند، حتما باید توسط مجموعهای از نیروهای میدانی، سرکوب شوند.
آقای صدرالحسینی گفت: زمانی که متوجه این مسئله شد که مقاومت در کنار ارتش سوریه و نیروهای مردمی سوریه هستند پذیرش این موضوع برای روسیه راحتتر شد و به میدان آمد و در طول این ایام به همه وظایفی که در چارچوب قواعد و نهادهای بین المللی بود، عمل کرد.
این کارشناس مسائل غرب آسیا افزود: به رغم فضای روسیه هراسی در منطقه، این کشور توانست جایگاه خود را در منطقه به خوبی باز کند بنابراین روسیه اکنون در شرایطی است که قطعاً بر اساس توافقاتی که انجام شده برای نابودی تروریستها در کنار ارتش سوریه و هم پیمانان مقاومت خواهد ایستاد.
آقای صدرالحسینی اضافه کرد: بنابراین بر اساس قواعد بین المللی و درخواستی که دولت رسمی، قانونی و مشروع سوریه از روسیه کرد، به میدان آمد و تاکنون در کنار سوریه و مقاومت ایستاده است.
وی گفت: ایران و روسیه بسیار تلاش کردند در طول ۲ سال گذشته ترکیه به وظایف و تعهدات خود در توافق، عمل کند، اما شرایط داخلی و دولت کنونی ترکیه و عدم حمایتهای منطقهای و بین المللی به ترکیه اجازه نمیدهد بیش از اقدامات فعلی، اقداماتی را انجام دهد.
این کارشناس مسائل غرب آسیا افزود: در روزهای آینده، قضایای سوریه بسیار افول خواهد کرد و ترکیه در قالب پروپاگاندای تبلیغاتی و رسانه ای، باقی خواهد ماند.
آقای صدرالحسینی با اشاره به اینکه سوریه به این علت میجنگند که میخواهد خاک خود را آزاد کند، اضافه کرد: ادلب آن ادلب دو ماه پیش نیست. نقشهای که امروز در سوریه در حال اجراست با حضور و تایید سردار سپهبد شهید سلیمانی بوده است.
وی با بیان اینکه وقتی مجموع پیرامون ادلب آزاد شود، بقیه خاک ادلب هم آزاد میشود افزود: مردم بسیاری از سوریه آماده هستند تا به ارتش این کشور بپیوندند و ۱۰ درصد باقی مانده خاک خود را از لوث تروریستها پاک کنند.
آقای صدرالحسینی اضافه کرد: دورنمای حرکت برای ترکیه وجود ندارد و بر عکس موفقیتهای نظامی، ارتش و ملت سوریه، انگیزههای فراوانی را برای آنها ایجاد کرده است.
وی گفت: دولت سوریه در نقاط مختلف، آبادانی را آغاز کرده است.
کارشناس مسائل سیاسی ترکیه هم در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: به موجب سندهای جدید که ناتو رسماً تولید کرد، یکی از چالشهای اساسی برای ناتو، وجود تهدیدات نامتقارن مانند موج آوارگان، تروریسم و افراطی گری است که ناتو صراحتاً اذعان دارد که برای مقابله با این گونه تهدیدات هم به لحاظ سازمانی و هم به جهت ماموریتها دچار ناتوانیهای جدید است.
آقای جعفر حق پناه ادامه داد: به این جهت، حتی اگر عزم و اراده جدی هم برای مقابله با این گونه تهدیدات به وجود بیاید در عمل، این سازمان از تجربه و مهارت کافی برای مقابله با این گونه تهدیدات برخوردار نیست و حداکثر میتواند رفتاری را انجام دهد که اکنون در عراق در پی آن هستند تا با یک دولت کار کند.
وی افزود: به همین علت، بعید میدانم که ناتو اساساً در ماهیت خود بتواند وارد این گونه مداخله گریها شود به ویژه اینکه در منطقه، رقیب سنتی خود، روسیه را پیش رو دارد.
آقای حق پناه اضافه کرد: ترکیه روابط پرفراز و نشیبی را با ناتو در خصوص موضوعات مختلف داشته است به همین علت باید مسئله آوارگان را مسئله اتحادیه اروپا بدانیم تا ناتو.
کارشناس مسائل سیاسی ترکیه افزود: اکنون اروپا با آمادگی بیشتری میتواند با مسئله آوارگان و پناهندگی برخورد کند و آن شکلی از غافلگیری که در موج بی سابقه پناهندگان در سال ۲۰۱۶ با آن روبرو شد اکنون روبرو نیست.
وی ادامه داد: به همین علت کشورهای اروپایی بیانیه دادند و اعلام آمادگی برای کمک به یونان برای تقویت مرزهایش کردند و تاکنون کشورهای اصلی مانند آلمان یا فرانسه سعی کردند نوع دیگری از حمایت را از ترکیه داشته باشند که در عین حال میتواند مانع بهره برداری روسیه از این فضای پرالتهاب شود.